Turcia are de toate pentru fiecare turist, așa că nici dacă te pasionează aventura nu vei pleca nemulțumit de aici. Pentru pasionații de aventură și de sporturi extreme, există diverse trasee de drumeții, posibilitatea de a face parasailling sau diverse alte sporturi extreme. Nu mai vorbim de plimbările cu balonul cu aer cald din Cappadocia sau Goreme, unele dintre cele mai frumoase experiențe.

Oferta turistică a Turciei e completată de o serie de canioane, o combinație unică de natură, aventură și istorie. Cu ape turcoaz care întâlnesc stâncile abrupte, canioanele sunt destinațiile preferate ale pasionaților de sporturi extreme. Sunt rețeta ideală de aventură și adrenalină, în decorul unor peisaje uluitoare.

Canioanele din Turcia reprezintă prima opțiune a turiștilor care caută locuri inedite și experiențe cu adrenalină. Fie că doresc să facă o baie în zilele toride, sau să facă plajă pe o plută ori să facă alpinism, canioanele din Turcia promit aventuri care nu pot fi ratate.

Iată cinci dintre cele mai interesante și spectaculoase canioane din Turcia

Parcul Național Köprülü Canyon (Köprülü Kanyon Millî Parkı) 

Situat la 85 km de centrul orașului Antalya, Canionul Köprülü (Köprülü Kanyonu) este opera apelor turcoaz ale râului Köprüçay. Zona, care atrage tot mai mulți vizitatori cu peisajele uluitoare și numeroasele activități în natură, a fost declarată parc național încă din 1973. Canionul Köprülü, cu 14 kilometri lungime și peste 100 de metri înălțime, este, de asemenea, printre cele mai lungi din Turcia.

Cel mai atractiv punct al Canionului Köprülü, una dintre cele mai căutate zone naturale de recreere din Turcia, este chiar râul Köprüçay.

Poți face aici diverse activități precum: rafting, pescuit sportiv și înot, într-un cadru natural deosebit. În zona de lângă râu, poți face drumeții și alpinism, sesiuni de orientare turistică și ciclism, fotografii inedite, camping și picnicuri în inima naturii. De asemenea, ghizii locali organizează excursii pe munte și safari cu jeepuri.

Trasee de hiking pe “Drumul Sf. Pavel”

Köprülü Canyon este una dintre atracțiile de pe “Drumul Sf. Pavel” , a doua cea mai lungă pistă de hiking din Turcia. Pe acest traseu, care reconstituie drumul parcurs de Sfântul Pavel în călătoria sa de răspândire a creștinismului în Europa de Vest, =poți face un popas binemeritat lângă Canionul Köprülü și vizita orașul antic Selge, situat la vest de râu.

Parcul Național Köprülü Canyon oferă facilități pentru masă și zone de camping pentru odihnă și cazare. Pentru cei ceva mai pretențioși, există bungalouri din lemn la marginea parcului, care oferă cazare în regim de pensiune.

Valea Ihlara (Ihlara Vadisi)

Valea Ihlara (Ihlara Vadisi) se află în Cappadocia, regiune renumită pentru peisajele unice cu conuri-“coșuri de zâne”, bisericile rupestre și orașele subterane. Considerată unul dintre cele mai fascinante locuri de pe Pământ, valea de 14 kilometri de-a lungul râului Melendiz este renumită pentru istoria și frumusețile sale naturale.

Valea Ihlara a fost un centru important al creștinismului de-a lungul istoriei, datorită eroziunii generate de pârâul Melendiz. Există numeroase biserici în regiune, unele remarcabile pentru arta decorativă, precum Sümbüllü, Yılanlı, Kokar, Ağaçaltı, Pürenliseki, Eğritaş, Kırkdamaltı și Bahattin Samanlık. În Valea Ihlara sunt amenajate și trasee pentru drumeții. Cafenele și restaurante sunt amplasate chiar pe malul apei.

Canionul Saklıkent (Saklıkent Kanyonu)

 Situate la aprox. 50 km de Muğla, Canionul Saklıkent (Saklıkent Kanyonu) pare că a fost special creat pentru cei aventurieri.

În valea lungă de 18 kilometri, una dintre cele mai adânci din lume, înălțimea zidurilor de piatră depășește, pe alocuri, o mie de metri. O plimbare pe malul oferă peisaje unice, cu fundalul apei care curge îmbrățișată strâns de stânci. Doar primii doi kilometri ai văii pot fi vizitați de cei neexperimentați. Digurile de lemn atașate de pereții canionului în această secțiune le permit vizitatorilor să aibă acces la o priveliște magnifică. Restul de 16 kilometri ai canionului se micșorează la doi metri lățime, motiv pentru care sunt explorați în principal de sportivi sau turiști experimentați, cu echipamente adecvate.

Pentru aventuroși

Pe lângă canyoning, Saklıkent are infrastructura necesară pentru rafting, tiroliană și bungee jumping. Sunt și zone de relaxare pe platforme din lemn, unde vizitatorii pot lua masa și se pot răsfăța cu clătite (gözleme) sau păstrăv proaspăt.

Canionul Arapapıştı (Arapapıştı Kanyonu)

Cunoscut și sub numele de Canionul İnceğiz- Arapapıştı e situat la granițele provinciilor Aydın, Denizli și Muğla. O adevărată minune naturală, Arapapiști este opera eroziunii apei pârâului Akçay dar este o destinație cu multe de arătat. În Canionul Arapapıştı, lung de șase kilometri și înalt de 380 de metri, se află ruine ale unui oraș antic, din perioada romană. Un mormânt misterios, vechi de 2.500 de ani, despre care se crede că aparține civilizației persane, se află în canion. Peșterile cunoscute sub denumirea de „vizuini ordinare” formate de apele râului Akçay lângă podul istoric Kemer, construit de armatele lui Alexandru cel Mare sunt și ele puncte de atracție ale canionului Arapapıştı.

Există posibilitatea de a explora, în anumite secțiuni, Canionul Arapapıştı cu barca. Aceste excursii durează între 90 de minute și două ore. Traseele de drumeție te conduc prin peisaje incredibile.

Canionul Şahinderesi (Şahinderesi Kanyonu)

Canionul Şahinderesi se află în Munţii Ida, în turcă „Kaz Dağları”. Această minune naturală a Turciei subiectul unor legende: Munții Ida erau considerați „Munții Zeițelor” în vremuri străvechi fiind astfel considerați sacri. Lor li se datorează faima Canionului Şahinderesi.

Lung de aprox. 27 km, Şahinderesi este considerat a doua regiune cea mai producătoare de oxigen din lume, după Alpii elveţieni. Aici există din abundență plante medicinale și ierburi cu efect terapeutic.

Canionul Șahinderesi se află la granița Parcului Național Muntele Ida (Kaz Dağları Millî Parkı) și a fost pus sub protecție de către autorități. Ca vizitator, poți face drumeții, înota în apele reci ca gheața și te bucuri de peisajele care îți taie răsuflarea. Pentru o explorare mai profundă a canionului, sunt disponibile tururi ghidate. Nu se poate vizita tot canionul.

Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #turcia #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #inspirație #antalya #visitturkey

Despre Turcia, Antalya, am scris aici și aici

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This