Călătoriile și mai ales vacanțele pe patru roți sunt adevărate aventuri și experiențe de neuitat. Este destul de rău când ai probleme cu mașina aproape de casă, dar în vacanță, când ar trebui să fie doar despre distracție și relaxare, nici nu vreau să mă gândesc.

Diferența dintre plăcere și greutăți constă adesea în pregătirea și verificarea mașinii și a bagajelor înainte de călătorie.

Consultă lista de verificare întocmită de experții de la ViaMichelin și mecanici. E completată de noi, din propria experiență. Vei evita astfel posibilele neplăceri de pe drum sau de la destinație.

În bagajul „de mână”

De fiecare dată aceeași întrebare vine ca un fulger, exact după ce am pornit la drum într-o nouă vacanță cu mașina: oare am uitat ceva important? Iată ce trebuie verificat în bagajul de mână înainte de a porni la drum cu mașina.

Actele și documentele. Nu uita: pașapoartele/buletinele tuturor pasagerilor și actele de înmatriculare ale vehiculului, permisul de conducere, polița de asigurare auto și numărul de asistență rutieră (pe documentele de asigurare auto). Toate trebuie să fie în termen,  mare atenție la ITP-ul mașinii. Pașaportul trebuie să fie valabil încă șase luni după data întoarcerii.

Telefonul mobil și încărcătorul. Hands free dacă nu ai deja in dotarea mașinii. Încărcătoare pentru toate device-urile și carduri de memorie pentru camere, aparate foto, drone, GoPro, etc.

Cardul bancar plus numerar în valuta țării de destinație sau euro/dolari. Cardul European de Sănătate și asigurările de călătorie.

Ochelarii de soare, trebuie să-ți protejezi ochii în timp ce conduci, fiind utili și pe plajă.

O trusă cu toate medicamentele uzuale prescrise, plus dezinfectant și plasturi. Nu uita de crema solară cu factor de protecție și de repelantul pentru insecte. Un antivomitiv îți va fi de mare ajutor dacă ai rău de mișcare, medicamente pentru problemele gastrointestinale și alergii fiind recomandate de medici.

Suficiente gustări și apă, măcar pentru perioada estimată a călătoriei până la destinația vizată.

Vignete și taxe de drum

Fiecare stat are propriul sistem de colectare a taxelor de drum. Taxele sunt percepute prin intermediul unei vignete clasice sau electronice, sau la porțile de taxare direct pe autostradă sau lângă poduri sau tuneluri cu taxă. Detalii pentru fiecare stat din Europa, aici.

Vinieta verde- vinieta ecologică

Lipsa se poate solda cu amenzi, nu doar cu interzicerea accesului în anumite orașe sau regiuni. Paris, Berlin, Bruxelles, Barcelona, Stuttgart, Copenhaga, Strasbourg, Köln și Hanovra au impus de câțiva ani aceste vignete ecologice. E e bine să te interesezi din timp despre ele, pentru că eliberarea lor durează. Este irelevant dacă mașina ta  trece un test de poluare sau nu. Nu ai autocolantul eco, nu intri sau ești amendat! Detalii, aici

În mașină

O vestă reflectorizantă (obligatorie în Europa). Sfat: ia atâtea veste câți pasageri ai în mașină.

Kitul de prim-ajutor obligatoriu din dotarea mașinii. Cricul și stingătorul de incendii și triunghiul reflectorizant.

Copii ale cheilor, ascunse undeva în afara mașinii, într-o borsetă, de exemplu, sau le poți da în grija cuiva de încredere, unuia dintre “membrii echipajului” însoțitor.

Mufă pentru brichetă, pentru încărcarea în timpul mersului a telefonului mobil.

Descarcă hărți rutiere și sau aplicații gen Waze, ViaMichelin, GoogleMaps. Hărțile printate pot fi și ele de mare ajutor.

Pleduri, jocuri și jucării pentru copii.

În portbagaj

Rezervă de lichid de răcire și de spălare a parbrizului pentru a completa când este necesar. O cutie de becuri, un set de scule cu elemente de bază, cum ar fi șurubelniță și câteva chei, o lanternă.

O roată de rezervă, un cric și o manivelă funcționale. Dacă este cazul, cheia antifurt a jantelor și pompa de umflare a roților.

Un spray de etanșare în caz de perforare a anvelopei. Dacă poți localiza și elimina cauza înțepăturii (cui, bucată de sticlă), s-ar putea să te scutească să schimbi roata.

O cârpă din microfibră și o sticlă cu apă pentru a îndepărta insectele încăpățânate de pe parbriz și excrementele de păsări de pe caroserie.

De verificat sub capotă și în habitaclu

Inspectează partea de jos a mașinii și compartimentul motorului. Poți identifica scurgeri, de exemplu, în sistemul de servodirecție hidraulic, în sistemele de răcire și lubrifiere a motorului sau cutia de viteză.

Verifică nivelul fluidelor tehnice: uleiului, lichidului de răcire al motorului. Nivelul lichidului de frână și al celui de servodirecție nu trebuie să varieze.

Verifică presiunea aerului din anvelope și umflă-le dacă e nevoie. Specialiștii spun că valorile presiunii pentru o mașină complet încărcată ar trebui să fie cu 10-15% mai mari decât cele recomandate de producătorul auto.

Verifică uzura roților. Chiar și atunci când șanțurile benzii de rulare a anvelopei au 4 mm adâncime, riscul de hidroplanare crește semnificativ.

Verifică plăcuțele de frână. Au sub 3 mm: schimbă-le!

Verifică și strânge șuruburile și piulițele. De exemplu, dacă elementele de fixare ale roților se slăbesc, roata se poate desprinde în timpul conducerii.

Curăță și reglează farurile, înlocuiește becurile dacă sunt slabe sau pâlpâie. În timp, praful se depune pe reflector și reduce intensitatea luminii

Verifică și cureaua de distribuție. Nu trebuie să aibă crăpături, pete de ulei și abraziuni. În plus, centura trebuie să fie suficient de strânsă.

Schimbă bujiile, dacă le-ai folosit de mult timp. Nu se poate estima când vor înceta să funcționeze.

Verifică filtrul de aer din habitaclu, nu vrei miros de mucegai de la orificiile de ventilație.

Umple rezervorul de benzină când este plin-sau gol- pe jumătate. Nu aștepta prea mult.

KIT de “supraviețuire” a mașinii pentru cazuri nedorite

În plus, ar trebui să faci o listă de verificare a articolelor pentru un kit de “supraviețuire” a mașinii. Kitul poate include: un lanț sau o frânghie groasă de remorcare, un fir cu încărcător electric, lanternă, șuruburi și chei de diferite dimensiuni, ciocan, clește, corzi elastice. Paza bună trece primejdia grea.

O ultimă privire atentă înainte de a porni motorul

Nu așeza obiecte pe suportul de la lunetă spate și nici în față sub parbriz, acestea se pot transforma în proiectile în cazul unei coliziuni.

Asigură vizibilitate maximă: parbriz curat, ștergătoare de parbriz în stare bună și functionale.

Vara, să ai cu tine protecții solare pentru geamurile laterale și parbriz.

Asigură-te că manualul de utilizare este la îndemână.

Totul este OK? Hai la drum!

Extrasfaturi pentru călătorii reușite cu mașina 

Fă în avans lista cu lucrurile pe care trebuie să le iei cu tine.

Elementele obligatorii includ o trusă de prim ajutor, stingătorul de incendiu, triunghiul de avarie, provizii de lichide tehnice și combustibil. Actele pagagerilor și ale mașinii, medicamentele pentru cei sub tratament și provizii de apă și hrană sunt și ele indispensabile.

Dacă vizitezi țări străine, verifică aspectele importante ale legislației și cutumelor locale, inclusiv regulile de circulație rutieră.

Dormi bine înainte de a conduce: vigilența ta ca șofer sau copilot afectează direct siguranța rutieră.

Înainte de a lua medicația curentă, analgezice sau pastile pentru răul de călătorie, de exemplu, studiază prospectul și asigură-te că nu conțin substanțe care pot diminua atenția.

Sper ca dorința ta de a ajunge în acele locuri de vis să se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem noi, cu pasiune! 

Visează, Iubește, Călătorește! 

#consilierturism #travelblogger #românia  #inspirație #viseazaiubestecalatoreste #ghidturism  #circuit #pepatruroți #călătorii

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This