Situată pe „tocul cizmei”, Puglia-Apulia este tot mai populară printre turiști. Oarecum nouă ca atracție turistică, Puglia este o destinație ceva mai ieftină, cu un sezon mai extins pentru băi de mare și de soare. Din Puglia nu lipsesc atracțiile clasice, pitorești, istorice și gastronomia simplă, dar delicioasă, Are de toate pentru toți cei care vor să-i treacă pragul.
Ce merită vizitat în Puglia ?
Aici, În Puglia, albastrul mării și al cerului care se contopesc nedefinit și la înfinit au inspirat una dintre cele mai frumoase melodii din toate timpurile: Volare-Nel blu dipinto di blu. O călătorie la Bari, Polignano a Mare, Alberobello, Gallipoli și în multe alte locuri minunate îți va încânta privirea și-ți va bucura sufletul.
-Vieste, atmosferă și plaje pitorești
În nord, în vârful peninsulei Gargano, la 190 km de Bari, e pitorescul Vieste, cunoscut mai ales pentru frumoasa plaje Pizzomunno ( foto jos) și Portonuovo. Dar Vieste oferă ceva fiecărui turist, de la sporturi acvatice la obiectivele clasice. Cocoțat pe stânci bătute de Marea Adriatică, Vieste are un farmec aparte, mai ales în centrul istoric și pe plajele uimitoare.
Nu rata plimbarea pe Promenadă, catedrala romanică Santa Maria Assunta, care îți atrage privirea cu cupola ei. Nici mănăstirea Chiesa di San Francesco, care privește către Croația peste mare și farul Faro di Sant’Eufemia nu sunt de ocolit. Înconjurat de Parco Nazionale del Gargano, Vieste are unele dintre cele mai curate și frumoase plaje. Sunt vreo 30 dar nici Insulele Tremiti (Pianosa, Cretaccico, Capraia, San Nicola si San Domino) către care pleacă feribotul zilnic, nu ar fi de ocolit. .
-Baia di San Felice
Pitoresc e și golful Baia di San Felice, situat la șapte km la sud de Vieste. Plaja cu nisip e flancată de peisajul verde și stâncile dantelate. Se remarcă peretele de gresie care se ridică încrezător din Adriatica cea strălucitor de albastră. Arco di San Felice, Scoglio di Portonuovo și Pugnochiuso sunt punctele de interes din Baia di San Felice. Revenind la Pizzomunno, legenda spune că monolitul de piatră este un tânăr pescar transformat în piatră de sirenele geloase.
Spiaggia de Vignanotica, Lido Stela Marina, Punto Greco ( foto sus) și Lido Punto delle Sirene sunt câteva din plajele deosebite din Vieste și vecinătăți.
-Grota Arhanghelului Mihail din Monte Sant’Angelo
Ceva mai departe de țărm e Sanctuarul Arhanghelului Mihail- San Michele construit într-o grotă din localitatea Monte Sant’Angelo, un reper important de pelerinaj. Sanctuarul datează din sec. VI și este locul unde a început devotamentul față de Arhanghelul Mihail. Credincioșii spun că grota din San Michele a fost sfințită chiar de către Arhanghel, fiind singura biserică care NU a fost sfințită de mâini omenești. Sanctuarul se află pe vechea Via Sacra Langobardorum, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Acesta este un reper major al traseului de pelerinaj pe ruta Arhanghelului Mihail care leagă Mont St Michel (Franța), Mănăstirea La Sacra di San Michele din Piemonte și Sanctuarul San Michele din Monte Sant’ Angelo.
În criptele de sub Bazilica San Michele sunt două muzee interesante – Muzeul Lapidar, cu artefacte din sec. VII-XV. Pe pereți sunt încă vizibile inscripții ale pelerinilor antici, unii veniți în timpul cruciadelor din evul mediu.
-Vignanotica, una dintre cele mai frumoase plaje din Adriatica
Revenind mai aproape de țărm, mergând spre sud, ajungi la Vignanotica, stațiune situată în unul dintre cele mai frumoase golfuri din Marea Adriatică. Celebra Spiaggia de Vignanotica este de-a lungul Drumului 53 care leagă Vieste de Mattinata. Este o plajă splendidă de nisip amestecat cu pietriș și pietricele, de aprox. 500 metri lungime. Stânca abruptă din calcar alb e spălată de apa foarte albastră a mării, peisajul e superb.
Vegetația, stâncile, peșterile și marea limpede ca de cristal crează o atmosferă unică, foarte romantică. Dacă Vignanotica ți se pare cunoscută, află că a fost “decorul” pentru insula Amazonelor în „Wonder Woman”.
-Bari
Bari are plajele sale urbane întinse pe kilometri, accesibile la doi pași de centru istoric, de unde ajungi direct pe nisipul galben și destul de fin. Panne e Pomodoro e probabil cea mai apreciată plajă din Bari. Dar principalele atracții ale Bari sunt atmosfera, gastronomia și Bazilica Sf Nicolae. Este un oraș petrecăreț, unde pare că ni se întâmplă nimic până la lăsarea serii, pentru a se dezmorți către miezul nopții. Dacă vrei plaje deosebite și orașăle perfecte pentru filme italiene vechi, călătorește 45 km către Polignano a Mare și Monopoli.
Polignano a Mare a inspirat “Volare”
Polignano a Mare, un mic sat medieval, este de neocolit. Centrul său istoric, construit pe o stâncă care se aruncă în mare, are o frumusețe extraordinară. Acesta și peșterile înșiruite de-a lungul coastei sunt unele dintre punctele majore de interes din Polignano a Mare. În locul de naștere al lui Domenico Modugno, celebru pentru piesa „Volare”, ești întâmpinat nu doar de muzică ci și de versuri pictate pe pereți. Monumentul lui D. Modugno, Podul Bourbon peste Lama Monachile, Piazza Garibaldi, Arcul Marchesale și Piazza Vittorio Emanuele nu sunt de ratat. Nu ocoli nici Vicolo della Poesia, Muzeul de Artă Contemporană Apuliană Pino Pascali sau Biserica San Benedetto.
Pentru a te bucura pe deplin de frumusețea Polignano a Mare, plajele Cala Porto-Lama Monachile și Cala Incina merg pe același tipar WOW.
Monopoli
Orăselul cu nume de joc de societate e un adevărat star în ultima perioadă și nu e de mirare. Centrul istoric al Monopoli este foarte fotogenic, cu casele sale albe, cu flori multicolore la ferestre și pe balcoanele cochete. Stâncile abrupte si bărcile le care plutesc leneșe pe marea turcoaz, fac Monopoli și mai dorit pentru un dolce far niente. Pitorești sunt și portul vechi, străduțele pavate, ca de altfel și plajele micuțe, flancate de stânci “plantate” cu case. Basilica Cattedrale Maria Santissima della Madia și Castelul Carlos V sânt principalele obiective clasice ale Monopoli. Orașul este foarte aglomerat în vârf de sezon.
Lido Sabiadoro, Lido Cara Cerasa, Porto Vecchio și Lido la Maccie sunt plaje frumoase cu nisip din Monopoli și apropiere.
Alberobello, acasă gen trulii
Inclus, în 1996, în Patrimoniul Mondial UNESCO pentru arhitectura ciudată și misterioasă a Caselor trulli Alberobello este forte fotogenic. Deși unii spun că a devenit în ultimii ani mult prea comercial, eu îți recomand totuși o plimbare pe străduțele pietruite, mărginite cu case cu acoperișuri țuguiate din Alberobello. Te vei simți ca într-o poveste cu final fericit, desigur, deși nu cred că traiul într-o astfel de casă era prea confortabil. Dacă vrei să experimentezi aceasta, află că te poți caza aici. Mergi dimineața și te vei bucura nu doar de aerul mai răcoros ci și de străzi mult mai puțin aglomerate.
Taranto, orașul celor două mări
Supranumit sugestiv „Orașul celor două mări” datorită poziției sale între două golfuri mari, Mar Grande și Mar Piccolo, Taranto e ieșit puțin din circuitul turistic. Dar aici ai șansa să găsești o plajă mare cu nisip și nu atât de aglomerată. Plus un centru istoric pitoresc și bogat în “exponate”. Istoria Taranto nu a fost deloc liniștită, motiv pentru care orășelul se poate lăuda acum cu o diversitate fascinantă de stiluri arhitecturale. Orașul a fost unul dintre cele mai importante centre comerciale ale Magnei Grecia și una dintre cele mai puternice colonii din sudul Italiei. Împăratul Traian a redirecționat Via Appia către Bari, pe coasta Adriaticii, pecetluind soarta Taranto și a provinciei. După romani, Taranto a devenit parte a Imperiului Bizantin ca apoi să ajungă sub sarazini. Au urmat normanzii, stăpâni patru secole, apoi invaziile spaniolilor și francezilor.
Muzeul Național de Arheologie, Cattedrale di San Cataldo (sec. XI-lea), Castelul Aragonez (sec. XV-lea) și canalul cu porți mobilr care se deschid pentru accesul navelor sporesc farmecul vechiului Taranto
Lecce „Florența Sudului”
Datorită arhitecturii baroce, Lecce e supranumit „Florența Sudului” și nu e exagerată asemănarea. Te vei conviinge mergând pe jos, prin Centro Storico, admirând Piazza del Duomo, Piazza Sant’Oronzo, Bazilica Santa Croce sau Muzeul Faggiano. Castelul medieval Carlo V sporește farmecul locului, ca și misterioasele porți de intrare în oraș. Și în Lecce urmele romanilor stau scrise în piatră. Teatrul roman ( sec. I-II. D Hr.), chiar din centru, nefiind deloc sângeros ca pe vremea când gladiatorii luptau să trăiască.
Gallipoli –“Orașul frumos” al Pugliei
“Orașul frumos” al Pugliei se ridică la înălțimea numelui, mai ales că a rezistat bine istoriei lungi și neliniștite care pornește de la Magna Grecia. Cu plajele care-l flanchează superb, centrul istoric al Galliopi, conectat la continent cu un pod din sec. XVII, este încântător. Aproape complet înconjurat de ziduri de apărare, construite mai ales în sec. XIV-lea, centrul vechi e apărat și de o fortăreață puternică (sec. XIII). Zidurile spun multe despre istoria Gallipoli, în principal despre poziția sa strategică, mult râvnită. După greci, au venit romanii, apoi hoardele de vandali și goți. Bizantinii au reconstruit orașul, trasându-i conturul din prezent. Normanzii, angevinii și bourbonii au stăpânit pe rând Gallipoli, până la Unificarea Italiei, în 1861. Biserici baroce și palate împânzesc străduțele labirintice din centrul vechi, un “remember” palpabil al bogăției fostului port comercial.
La Spiaggia della Purita este o atracție în sine, dar linia costieră la nord și la sud de Gallipoli este formată dintr-o serie de plaje lungi de nisip și ape transparente care atrag iubitorii de mare.
Otranto- cel mai estic oraș din Italia
Case albe, ziduri de apărare de culoarea mierii, plaje cu nisip și o mare turcoaz – acesta e Otranto, cel mai estic oraș al Italiei. O localitate fără exces de obiective de vizitat, trebuie să fii relaxat aici. Dar nu spun că Otranto nu merită atenția ta, din contra!. Situat pe malul Adriaticii, o poziție strategică către Balcani și Grecia, Otranto a fost un important port comercial și militar, începând de la romani. Asta l-a făcut supus diverselor atacuri, cel mai notoriu fiind în 28 iulie 1480, când o flotă turcească de aprox. 150 de nave și 18.000 de soldați a asediat Otranto două săptâmâni. Orașul a căzut și toți bărbații de peste 15 ani au fost uciși, femeile și copiii fiind vânduți ca sclavi. Fericiții Mucenici din Otranto sunt cei 800 de persoane care s-au baricadat în interiorul Catedralei împreună cu episcopul lor, Stefano Agricoli, fiind măcelăriți, până la urmă, tot de turci. Astfel, catedrala romanică (anul 1088) nu trebuie ratată.
Ca de altfel nici castelul impunător, zidurile și turnurile robuste de apărare care domină orașul, de când a scăpat de turci..
-Santa Maria de Leuca, între Marea Adricatică și Egee
Santa Maria di Leuca se află în vârful cel mai sudic al peninsulei Salento. Locul unde apele Adriaticii se contopesc cu cele ale Mării Ionice, Santa Maria di Leuca este o stațiune populară de la începutul sec XX. Dar istoria locului e mult mai lungă, Virgil amintește în Eneida despre Leuca, ca și Strabon și Horați, iar documentele atestă că Sfântul Petru a poposit aici în drumul către Roma. Basilica Sfînta Maria este nu doar o construcție impozantă ci și un loc de pelerinaj important. Nu departe, îți atrage atenția un far impresionant, construit în 1864 pe locul unui turn de veghe din secolul al XVI-lea. Poți ajunge sus, la 47 de metri în cer, după ce urci scara strâmtă și cele 254 de trepte. Dar Santa Maria di Leuca este în principal, despre mare. Plajele cu nisip de la Felloniche, Posto Vecchio, Torre Vado și Pescoluse din apropiere sunt recomandate pentru familii.
Baia dei Turchi și Capo d’Otranto
În apropiere de Oranto sunt două lacuri interconectate, perfecte dacă iubești natura. Un loc accesibil doar pe jos este plaja din Baia dei Turchi, unde legenda spune că Gedik Ahmed Pașa și flota sa au acostat pentru a ataca Otranto.
Situat la sud de Otranto, Punto Palascia-Capo d’Otranto, este punctul cel mai estic al Italiei. Acesta este locul unde Eneas a pus piciorul pentru prima dată pe pământ italian la sosirea din Cartagina (Spania).
Esențialul despre Puglia
Puglia, cunoscută și sub numele de Apulia, se află în sudul peninsulei; în tocul cizmei Italiei. Regiunea este tot mai populară pe măsură ce călătorii îi descoperă farmecul încă nealterat și diversitatea obiectivelor. Cu orașe baroce predcum Bari sau Lecce sau localități cu case albe cocoțate pe stnci, dar mai alea cu casele trullo văruite în alb:, Puglia este pitorească. Plantațiile de măslini, lanurile de grâu dar și marea albastră și plajele bătute de mult soare plus bucătăria specifică fac din Puglia de văzut.
Cum ajungi în Puglia?
Zborul este calea cea mai rapidă (și nu neapărat cea mai scumpă dacă planifici din timp), pe aeroporturile Bari sau Brindisi. Recomand închirierea unei mașini. Poti opta si pentru transportul în comun, dar conexiunile nu sunt întotdeauna cele mai bune.
Cea mai bună perioadă pentru a vizita Puglia
Vara este perioada cea mai plăcută pentru a vizita Italia, dar aceasta corespunde și temperaturilor ridicate și mai ales sezonului turistic de vârf. Plajele și drumurile sunt aglomerate, mai ales în iulie și august! Și mulți italienii își iau vacanță în august, mai ales în jurul datei de 15 august (Ferragosto).
Așadar, perioade bune pentru a vizita Puglia sunt primăvara (aprilie, mai), iunie și toamna (septembrie-octombrie), când temperaturile sunt plăcute și numărul de turiști este mai moderat.
În Puglia, poți înota confortabil și face plajă din mai până în octombrie.
Cum te deplasezi în Puglia?
Închirierea unei mașini ușurează deplasarea și economisește timo, dar este important să fii atent înainte de rezervare: întreabă clar cât depozit va fi luat/blocat și termenii contractului.
Transportul public este accesibil și variat, cu site-uri web clare care permit planificarea traseului în avans. Este bine să ai răbdare în privința punctualității!
Unde te cazezi în Puglia?
Puglia oferă o multitudine de opțiuni de cazare pentru toate gusturile și bugetele. Orașe mai mari sau turistice precum Bari, Lecce, Polignano a Mare, Otranto și Gallipoli oferă o varietate de hoteluri, de la buget la lux. De asemenea, puteți descoperi unități de cazare mai neobișnuite, cum ar fi căsuțele trulli din Alberobello, case tradiționale din piatră cu acoperișuri conice caracteristice.
O remarcă specială în Bari și alte otrașe din Puglia este cea privind posibilitatea de a lua prânzul sau cina. Restaurantele tip fast-food se deschid după-amiază, iar pentru cină va trebui să aștepti ora 19.00 sau chiar 20.00.
Sper ca dorința ta de a ajunge în acele locuri de vis să se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem noi, cu pasiune!
Visează, Iubește, Călătorește! Drum bun!
#consilierturism #travelblogger #inspirație #viseazaiubestecalatoreste #ghidturism #italia #puglia #circuit #vacanțăcumașina