Ce e de văzut, făcut și plăcut în Vrancea, merită să bat drumul până aici?
Această întrebare mi-a fost adresată recent și trebuie să recunosc că am stat un pic pe gânduri. Nu pentru că eram în necunoștință de cauză, vrânceancă fiind, ci pentru că mie îmi plac toate aceste locuri.
Vrancea ne trezește brusc atenția mai ales când se produce un cutremur mai serios. Dar “epicentrul cutremurelor” din țară are multe locuri frumoase și interesante de oferit vizitatorilor. Nu spun că avem nevoie de nedoritele treziri telurice la realitate pe care Vrancea ni le administrează când și când. Dar ne-am putea deranja și merge noi la ea, vizita acest pitoresc colț de țară. E drept că Vrancea a ajuns într-un (nemeritat) con de umbră „turistică” în ultimii 30 de ani. Ajungi aici și dai de cărări nebătute, de autenticitate, natură încă nealterată și ospitalitate. Pe de altă parte, unele atracții au dispărut din peisaj, altele au apărut și s-au dezvoltat fără o strategie clară, unitară.
În Vrancea, pe plaiurile mioritice
Vrancea post-decembristă a ajuns o destinație aproape necunoscută pentru mulți. Știm despre legenda Babei Vrâncioaia și cei șapte fii ai săi, în slujba lui Ștefan cel Mare pentru a apăra Moldova. Și despre cei Șapte Munți ai Vrancei, dăruiți de viteazul domnitor moldav fiilor Vrâncioaiei. Balada Miorița s-a născut și apoi a fost culeasă de Alecu Russo pe aceste plaiuri unde era exilat temporar. Indiferent dacă iubim sau o disprețuim, Miorița e a noastă și da, s-ar putea să-i reprezinte pe unii dintre noi. Iar podgoriile Vrancei sunt probabil cele mai întinse din țară, vinurile licoroase sunt mereu premiate peste hotare.
La granița sudică a regiunilor istorice Moldova și Muntenia și la un pas de Transilvania, Vrancea găzduiește multe locuri unice, într-un cadru natural (încă) sălbatic. Ai de vizitat în Vrancea stațiuni balneoclimaterice cu un aer curat și energizant, sate vechi, legendare, și lăcașuri vechi de cult cu povești adevărate. Iar monumentele istorice emoționante îți aduc aminte că aici s-a scris istoria, pe aici chiar nu s-a trecut! Degustările de vin, drumețiile prin rezervații și cascadele spectaculoase te fac să te întrebi de ce nu ai vizitat Vrancea până acum.
Iată ce să nu ratezi în Vrancea.
Drumeție în Rezervația Naturală Cheile Tișitei
Prima pe lista recomandărilor de vizitat în Vrancea e Rezervația Naturală Cheile Tișitei. Situată în localitatea Lepșa, Rezervația Cheile Tișiței urmează o mare parte a cursului râului Tișița. Aici, între munții Tisaru Mare și dealul Râpa Caprei, râul își face cale printr-un peisaj foarte spectaculos. Pereții de piatră aproape verticali, vegetația de un verde crud și suculent, ciripitul păsărilor și aerul curat fac din această drumeție, lejeră în cea mai mare parte, o experiență de neratat în Vrancea. Drumeția de cinci-șase ore în acest loc sălbatic e energizată de nenumărate cascade mici și e și pigmentată de unele segmente mai aventuroase. Va trebui să treci pe podețe subțiri de lemn, să fii atent la abruptul perete stâncos, să-ți înfrângi teama de sălbăticiuni, de întuneric și claustrofobia dacă te hotărăști să explorezi Tunelul Mare. Ești avertizat că aici e domeniul carnivorelor mari și ar trebui să fii foarte atent la ele! Ca și la căderile de pietre și avalanșe
Traseul Lepșa-Tunelul Mare e lung de aprox. 19 km. Nemții au construit aici în cel de-al doilea război mondial o cale ferată care lega satele Lepșa și Cozia. Poți urma și tu linia acestui traseu până la Cozia dar trebuie să fii bine echipat, să ai apă, merinde și o lanternă în bagaje. Durează o zi. O zi de neratat în Vrancea. Zona Lepșa are și alte locuri frumoase de arătat.
-Cascada Putnei-Săritura Putnei
Cascada Putnei mai are un nume, mult mai sugestiv, Săritura Putnei. Căderea de apă de aprox. 80 metri înălțime este parte a Parcului Natural Putna Vrancea. Nu e cea mai înaltă cascadă din țară, titlul îi revine uneia din Maramureș, dar cea din Vrancea e năvalnică nevoie-mare! Aici se “ascund” de fapt două cascade. Cea veche a rămas fără apă, în urma dinamicii tectonice de care Vrancea nu duce lipsă. Albia veche e părăsită, suspendată undeva pe malul stâng, deasupra Putnei, la aprox. 250 m în aval de actuala cascadă care se dă în spectacol cum știe mai bine.
Apa Putnei se varsă într-un lac adânc de 10-12 metri. Din anul 1973, cascada Putnei are statutul de monument al naturii.
Acest obiectiv turistic de neratat în Vrancea e destul de aglomerat în weekend, poate pentru că e și foarte accesibil, la câteva zeci de metri de drumul național.
-Mănăstirea Lepșa
Mai aproape de cer, undeva la nici doi km de satul Tulnici, acest lăcaș de cult modest te așteaptă răbdător să-i treci pragul. Alături de schitul Valea Neagră, Mănăstirea Lepșa este unul dintre cele mai vechi din zonă. Mănăstirea Lepșa e atestată în anul 1774, vechiul schit din lemn fiind distrus de un incendiu în anul 1929. Icoana Sf. Nicolae ( sec XVII) a scăpat miraculos pentru a-i alina pe credincioși. Schitul a fost ctitorit pe malul râului Putna, cât mai departe de sat, special pentru ca foarte puțini oameni să poată ajunge la ea, lăsându-i astfel pe monarhi să se roage necontenit. Acum există la Mănăstirea Lepșa două biserici, una din lemn, și o comunitate de maici dornice de oaspeți.
-Lepșa
Lepșa se poate mândri cu aerul cel mai ozonat din România. La concurență cu Soveja, o stea a turismului zonal înainte de Revoluție, din care a rămas doar amintirea. Tristă, dar adevărată e povestea stelei căzătoare numită Soveja, lăsată să cadă în ruină! Revenind la Lepșa, aici este o bună alegere să te cazezi, având în vedere oferta mai redusă de cazare din toată zona. Vizitează și păstrăvăria din Lepșa, mai ales dacă închiriezi integral o casă de vacanță sau o cabană. Așa, poți să pui păstrăvul proaspăt direct pe grătar și, la gura focului, să depeni povești și amintiri alături de cei dragi!
-Soveja, cel mai ozonat aer din Europa
Soveja are cel mai ozonat aer din Europa, ne amintește o prezentare de 30 de ani, pe vremea când stațiunea visa și avea șanse la un viitor luminos în turism. Soveja are un climat benefic, tonifiant, şi izvoare de ape minerale, numai bune de pus la treabă în beneficiul trupului, minții și sufletului. Doar că infrastructura lasă de dorit…
Mausoleul și Muzeul Soveja
Comuna Soveja e compusă din două sate, Rucăreni și Dragosloveni. În Dragosloveni se află Mausoleul și Muzeul Soveja. Mausoleul a fost ridicat la dorința femeilor din localitate pentru a cinsti memoria soților și rudelor căzute în luptele din primul război mondial. Știi deja că zona aceasta a tot fost frământată de lupte, cele mai crâncene fiind în secolul XX:
-Mănăstirea Soveja
Nu rata în Dragosloveni Mănăstirea Soveja, lăcaș de cult are o poveste interesantă, cu tâlc. Ctitorie a domnitorului muntean Matei Basarab. a fost ridicată la inițiativa mitropolitului Vaarlam al Moldovei pentru a consfinți împăcarea cu domnitorul moldovean Vasile Lupu. Mitropolitul dorea oprirea războiul dintre principatele Valahia și Moldova. Biserica a fost gata în decembrie 1645, în timp ce domnul Moldovei, Vasile Lupu, a ctitorit Biserica Stelea din Târgovişte.
Pe urmele lui Simion Mehedinți, Vasile Alecsandri și Alecu Russo
În Dragosloveni s-a născut cărturarul polivalent Simion Mehedinți, întemeietorul scolii românești de geografie, iar mănăstirea e locul său de veci. Tot aici, la mănăstirea Soveja, Alecu Russo a fost exilat o vreme și, în peregrinările sale prin zonă, deși interzise de autorități, a reușit să “culeagă” balada Miorița. Așadar acest loc transcede granițele geografice, are vocația împăcării, pornind de la cea cu sinele și până la pământ și cer…
Dacă ai ajuns în Dragosloveni, nu ocoli însorita Poiană Punga, punct de plecare al unui traseu spre Zboina Neagră. Poiana Punga a fost odată cel mai populat loc din Soveja, pentru peisaje, aer curat, liniște. Oferta de cazare e limitată la capitolul cazare și foarte mică la capitolul posibilități de a lua masa în Soveja. Vara și de sărbători, bine ar fi să-ți faci rezervare din timp la o casă de vacanță. pensiune sau bungalou din zonă.
Focul Viu de la Andreiașu de Jos
Milcovul are perioadele sale când poate fi secat dintr-o sorbire, la propriu, dar ne oferă cel puțin o atracție de neratat în Vrancea. La aprox. 37 km de Focșani, pe valea Milcovului, în comuna Andreiașu de Jos, se produce un fenomen natural spectaculos. Lângă o frumoasă pădure de brazi, la o altitudine de 430 metri, poți admira focurile vii, un fenomen rar în lume. Aflată la intersecția a două plăci tectonice mari, zona Vrancea lasă să se vadă câte ceva din incredibila putere din adâncuri. Metanul iese la suprafață și ia foc singur, la frecarea cu solul și sub razele soarelui. Flăcările, de culoare galbenă, nu sunt foarte înalte. Când se intensifică însă și devin înalte, de peste 1,5 -2 metri, un cutremur e iminent, în scurt timp, spun localnicii. Zona are statut de rezervație naturală, aici fiind cel mai extins câmp de „focuri vii” din România, atât ca suprafață (400 mp) cât și ca debit, 50 tone/an.
-Lacul Negru
Este o altă arie protejată, sit Natura 2000, remarcat datorită turbăriei active care-i acoperă malul stâng. Un plaur, o insulă flotantă din ierburi, rădăcini, rizomi, care găzduiește un mic ecosistem cu o mare diversitate îi conferă unicitate lacului Negru. Dar nu e doar atât!
Situat la 1250 m altitudine, Lacul Negru are o suprafaţă de peste 1 ha şi o adâncime maximă de 7,5 metri. S-a format în urma unui cutremur mare când s-a prăbușit o creastă. Așa a apărut acest microsistem. Aici poți observa o plantă carnivoră pe care o poți admira și la Lacul Sf Ana dar și plămâna – plantă care favorizează vindecarea afecțiunilor pulmonare. Lacul Negru își trage numele de la pădurea deasă de molid, deși ai putea concluziona că lipsa faunei, de care se fac vinovați tritonii de munte, care “rad tot”, ar putea fi cauza.
Rezervatia naturală Lacul Negru, sit Natura 2000, este și un bârlog al ursului, lupului și lynxului. Ajuns aici, ești în creierul munților, ai legendarilor Munți ai Vrancei, un loc cum rar găsești.
Accesul la Lacul Negru se face prin DJ 205D Focşani – Nistorești – Herăstrău şi apoi pe drumul forestier din lungul Văii Nărujei până în zona “Izvoarele Nărujei”. Un traseu turistic marcat cu cruce roşie duce la Lacul Negru se desprinde din drumul din apropierea cabanelor forestiere. Deși nu este foarte greu, ai nevoie de echipament adecvat și multă atenție, traseul te conduce și printr-o pantă mai abruptă. Mai multe detalii, aici.
-Casa Memorială Ioan Roată din Câmpuri
„Moș” Ioan Roată s-a născut în 1806, în satul Gura Văii, comuna Câmpuri și a reușit să iasă din anonimat datorită istețimii, tenacității și temperamentului său. Ion Creangă l-a remarcat și făcut din Ioan Roată o figură istorică, numindu-l “om cinstit şi cuviincios, cum sunt mai toţi ţăranii români de pretutindeni”. Ioan Roată a participat, în 1857, din partea județului Putna, la Divanul ad-hoc din Moldova, care avea misiunea să se pronunţe asupra unirii Moldovei cu Muntenia. A depus și o jalbă cu doleanțele clăcaşilor moldoveni, care a fost, evident, respinsă de moşieri.
Casa Memorială Ioan Roată, tipică satului vrâncean de la jumătatea sec. al XIX-lea, te transpune înapoi în timp, pe vremea când nu era niciun dubiu că veșnicia s-a născut la sat.
-Muzeul Etnografic Paltin
Clădirea muzeului Etnografic Paltin a fost construită după asemănarea vechilor case din zona Paltin. Amplasat în centrul satului Paltin, Muzeul găzduiește în cele patru încăperi sute de obiecte. Vei putea admira o expoziție a portului tradițional, o cameră de zi, o sală cu unelte agricole și una dedicată războiului de țesut și covoarelor tradiționale din zonă. Pași înapoi în timp, prilej de întrebări retorice gen “oare cum ar fi fost să trăiesc într-un asemenea căsuță, în acele vremuri?”
-Municipiul Focșani
Vechiul orașul de pe Milcov a fost mult timp împărțit în două între Moldova și Țara Românească și merită vizitat măcar pentru o zi. Poate ajungi atunci când au loc spectacole la Teatrul Maior Gh. Pastia (inaugurat în 1913), unul dintre cele mai frumoase din țară. Fă-ți timp să stai un pic la “umbra” Monumentului Unirii, în centru, lângă bătrâna biserică ”Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”. Situată în Piața Unirii din Focșani, în imediata apropiere a Bornei de Hotar, biserica a făcut parte dintr-o fostă mănăstire ctitorită de domnitorul Țării Românești Grigore Gheorghe Ghica al II-lea. Mănăstirea a fost înălțată între anii 1661-1663 în partea munteană a Focșaniului, chiar lângă graniță. Clădirea Ateneului Popular îți va atrage cu sigurană atenția. Mausoleul Eroilor din primul război mondial și Muzeul de Istorie sunt alte repere turistice ale urbei. Nu departe de Focșani se află crângul Petrești, unde poți vizita Muzeul Satului vrâncean și te bucura de mai mult verde. Poți să te cazezi în Focșani, ai de unde alege și la capitolul restaurante, unele sunt foarte cochete!
-Mausoleul Mărășești
Tăcut și rece, Mausoleul din Mărășești te impresionează prin mărimea și sobrietatea sa. Și nu e de mirare, căci a fost ridicat chiar pe câmpul de luptă al bătăliei pe viață și pe moarte din anul 1917. La Mărășești a fost cea mai mare bătălie care s-a dat pe frontul românesc în primul război mondial,
Încleştarea a durat 29 zile şi a angajat 25 divizii de infanterie, două divizii de cavalerie şi o brigadă de cavalerie, de ambele părţi. Aici, la Mărăşeşti, armata română condusă de mareșalul A. Averescu a reputat o mare victorie, dovedind inamicului că „pe aici nu se trece”. Adversarii au pierdut 60.000-65.000 soldați, partea română a înregistrat peste 27.400 morţi, răniţi şi dispăruţi. La rândul ei, armata a 4-a rusă a raportat 25.650 morţi, răniţi şi dispăruţi. Mausoleul eroilor de la Mărășești a fost înălțat între anii 1919 și 1938 și adăpostește criptele a peste 5.000 de eroi. Are o înălţime de 22 metri, este încadrat de mai multe terase dispuse simetric. Deasupra o cruce de peste 3 metri se înălţă către cer. Cupola Gloriei este decorată cu o friză care înfăţişează aspecte din lupte. Firiza e dăltuită în piatră de către sculptorii Ion Jalea şi Corneliu Medrea.
-Casa babei Vrâcioaia din Bărsești
Tudora Vrâncioaia e bătrâna care l-ar fi găzduit în casa ei pe Ştefan Cel Mare, domnitorul Moldovei. Legendele spun că locuinţa babei Vrâncioaia s-ar fi aflat pe Dealul Dumbrava, pe teritoriul actual al comunei Bîrsesti. Baba Vrâncioaia își trimite cei şapte feciori-Bârsan, Bodea, Pavel, Negrilă, Spulber, Nistor şi Spânea- să adune ciobanii de pe plaiurile Vrancei pentru a lupta împreună. Mica oștire medievală îl ajută pe Ştefan să-i înfrângă pe duşmani. Domnitorul le dăruieşte celor şapte feciori câte un munte, pe care să-i stăpânească “din neam în neam”, Casa aceasta nu o fi ea martora evenimentelor, dar e amplasată pe coama dealului amintit și are o priveliște uimitoare. Iar dumul până sus e și el deosebit de frumos, deși ar putea fi într-o formă mai bună.
Casa memoriala Alexandru Vlahuță, Dragosloveni
Dacă îți place literatura, atunci această casă memorială este de neratat în Vrancea. Interiorul casei memoriale, reconstituit cu ajutorul obiectelor personale, manuscriselor, redă atmosfera în care şi-a petrecut scriitorul câţiva ani din viaţă. Cele nouă camere ale casei expun obiecte personale, manuscrise redând atmosfera autentică de lucru. Casa de la Dragosloveni i-a primit pe I. L. Caragiale, Delavrancea, Şt. O. Iosif, Mateiu I. Caragiale, N.Grigorescu, N. Iorga, C. Dobrogeanu – Gherea, O. Goga şi multe alte personalităţi ale culturii româneşti.
Podgoriile Vrancei
Unele dintre cele mai bune vinuri românești se produc din strugurii culeși din podgoriile Vrancei :Tâmboiești, Urechești, Cotești, Cârligele, Vârteșcoiu, Panciu și Odobești. Aș fi vrut să existe un Dum al Vinuli cu adevărat în Vrancea, dar nu mai e de găsit.
Între Focșani și Tîrgu Secuiesc se circulă foarte bine
În schimb, există un drum foarte frumos și în stare foarte bună care leagă Lepșa de Târgu Secuiesc prin Ojdula. Pe DN 2D străbați kilometri și kilometri prin pustietatea munților, în serpentine, și ai impresia că ești singur pe lume.
Drumul este spectaculos și foarte bun. Vestea bună e că au început lucrările la drumul Soveja-Lepșa (numit Coarșa de localnici). Cei aprox. 16 km vor revitaliza turismul din zonă, cu siguranță. Tot la capitolul noutăți bune e investiția în stațiunea Vizantea-Livezi, acum peste 130 de ani p importantă bază de tratament cu ape minerale din regiune.
Iată un traseu de câteva zile pentru a intra în atmosfera acestui loc destul de enigmatic din punct de vedere turistic.
Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!
Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!
#consilierturism #romania #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #inspirație #vrancea #taravrancei