O selecție a acelor destinații din România mai frumoase și interesante primăvara, când natura înnebunește de atât de multă energie, iar frumusețea naturală a locului e împinsă la maxim.

Primăvara în Delta Dunării

Primăvara e forfotă mare în Delta Dunării, împărăția apelor e sub asediul speciilor călătoare și indigene grăbite să-și facă cuiburi și să-și crească puii. Nu e prea mult timp pentru cele peste 300 de specii de păsări, se dau cu grație în spectacol fără să le pese că pot fi observate de călătorii pasionați de natură. Nici cele peste 5.000 de specii de plante și animale nu rezistă imboldului naturii, totul explodează în energie și culoare.

Cea mai bună perioadă

Nu fără motiv, primăvara e cea mai bună perioadă pentru a vizita Delta, dacă vrei să te bucuri la maxim de frumusețea locului. Lunile aprilie-mai și chiar și prima parte a lui iunie sunt cele bune dacă vrei să te bucuri de natura din Deltă, unică prin biodiversitatea ei uimitoare.

Inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO din 1999, Delta Dunării este darul Dunării după sinuosul său drum prin nouă state și trei capitale europene, Delta Dunării este cea mai mare rezervație naturală din Europa și trebuie tratată cu respect, există anumite reguli speciale de urmat! Periplul tău poate începe la Tulcea, de aici ai multe opțiuni de transport, marea majoritate pe calea apei.

Munții Măcin

Domeniul acesta vast e pe drept una dintre acele destinații din România mai frumoase și interesante primăvara. Și, de ce nu, potrivită și în vreme de pandemie, Zona ar trebui să fie celebră pentru că este cea mai veche destinație turistică de pe bătrânul continent. Munții Măcin sunt cei mai bâtrâni din Europa, după munții Scoției. Sunt mai vechi decât dinozaurii, cărora le-au supraviețuit cu brio. Primăvara devreme, în Munții Măcinului te poți bucura de lanuri întregi de ghiocei. Iar delicatețea și frumusețea bujorului dobrogean te va încânta în ultima lună de primăvară, de regulă. Este atât de fragil, îi stă bine acolo unde e, mai ales pe traseul Cuzluq.

Despre Munții Măcin

În Munții Măcinului sunt aprox. 1770 de specii de plante (aprox. 50% din flora României) din care 72 de specii sunt rare (sau vulnerabile) și 27 de specii endemice. Poți admira garofița de munte, stânjeneii de stepă și lalelele vărgate în timpul drumețiilor prin acest colț al vechii Dobroge.

Poți să adaugi liniștit pe lista “de călătorit” în această primăvară Munții Măcinului mai ales dacă îți plac drumețiile. Și nu alegi o destinație montană tipică, ci munți…pitici.  Ar trebui să fii echipat corespunzător pentru drumeții montane adevărate, chiar dacă cel mai ]nalt vârf de aici, Țuțuiatul, nu are decât 467 metri.

Cazanele Dunării, sălbăticia monumentală a naturii

De o sălbăticie și o frumusețe desăvârșite, zona aceasta unde Dunărea e îmbrățișată strâns de Carpați este cel mai viu, mai energic și mai verde primăvara. Și mai colorat și înmiresmat, cel puțin atunci când înfloresc salcâmii și laleaua bănățeană. Tulipa hungarica pe numele ei științific s-a stabilit într-un areal accesibil doar cu barca, în apropierea Peșterii Veterani, unul dintre reperele turistice ale Cazanelor Dunării. Aceste delicate flori de culoare galbenă trăiesc pe versanții abrupți ai Ciucarului Mare, înfloresc de regulă în aprilie și nu au miros. Sunt greu accesibile de pe țărm și mai mult, arealul lor este domeniul viperei cu corn.

Specii endemice în Cazanele Dunării

Garofița bănățeană, clopoțeii cazanelor, sorbul dacilor și liliacul sălbatic sunt alte specii endemice de admirat aici primăvara, în toată splendoarea lor. Articolul despre acele destinații din România de vizitat primăvara continuă… 

Iași, destinație romantică pe sub teii lui Eminescu

Vechea capitală a Moldovei are în orice anotimp, un aer special, romantic, energic și ușor desuet. Primăvara ai cel puțin două motive în plus pentru a vizita Iași. Unul este Parcul Copou, pentru teii deveniți celebri datorită lui M. Eminescu. În luna mai, zona este învăluită într-o mantie parfumată de la florile de tei mai mult sau mai puțini seculari. Parcul Copou se bucură de vecinătatea verde și interesantă a celei mai vechi Grădini Botanice din țară.

Cea mai veche grădină botanică din România

Cu o suprafață de aprox. 100 hectare, Grădina Botanică din Iași are și izvoare minerale și lacuri, alei stăjuite de tot felul de flori, arbuști și arbori. Sectorul dedicat florei și vegetației României are o suprafață de 25 de hectare, dar nu lipsesc serele ( momentan închise) și plantele exotice. Bojdeuca lui I. Creangă are și ea un aer mai proaspăt primăvară, când înfloresc bujorii, florile copilăriei multora dintre noi!

Poiana Narciselor din Dumbrava Vadului

În fiecare primăvară, o poiană din Dumbrava Vadului, comuna Șercaia, la aprox. 60 km de Brașov, se transformă într-o simfonie parfumată. În luna mai, narciselor ( foto turismistoric.ro), împărătese pe o suprafață de sute de hectare, le plesnesc bobocii, dându-le vizitatorilor în dar frumusețea lor trecătoare și un miros divin. Sunt parte a Rezervației Naturale Dumbrava Vadului, o suprafață de aprox. 400 ha. Cea mai bună perioadă pentru a o vizita este în mai, în apropierea sărbătorii Sfinților Constantin și Elena. Este un spectacol divin, la care concură nu doar albul imaculat al milioanelor de narcise ci și verdele poienilor și al dealurilor, violetul irişilor și galbenul clopoțeilor.

Dacă ar putea să povestească, stejarii și carpenii ne-ar spune despre vastele păduri situate aici, între Munții Făgăraș și Perșani și Podișul Transilvaniei. La Dumbrava Vadului a rămas singura pădure care mai păstrează indicii ale speciilor care populau pădurile seculare din trecut.

București, de vizitat primăvara

Mulți blamează Bucureștiul pentru că e aglomerat, zgomotos și prăfuit, dar este totuși cea mai vizitată destinație turistică a țării. Și nu fără motiv. Așa că, dacă e să vizitezi Bucureștiul, cea mai frumoasă perioadă a sa este, ai ghicit? Primăvara! Vizitează pacurile Herăstrău, Al. Ioan Cuza și Cișmigiu și te vei convinge!

Fă o călătorie în spațiu și timp pe aleile Muzeului Satului, ptintre căsuțele aduse din toate colțurile tării. Apoi, admiră Arcul de Triumf și clădirile monumentale care flanchează zona până la Monumentul Aviatorilor și apoi mergi către Piața Victoriei. Pe Calea Victoriei te așteaptă alte monumente arhitecturale și atracții turistice. Admiră clădirile monumentale și zăbovește un pic la Muzeul George Enescu, Ateneul Român, fostul Palat Regal și Muzeu de Artă. Mai sunt câțiva pași până în centrul istoric, poți să te oprești un pic dacă nu la Muzeul de Istorie a României sau la Biserica Stavropoleos, cel puțin la una din terasele în aer liber din zonă.

Un pic ieșită din circuitul central, Grădina Botanică este “must see” primăvara, se înțelege!

Bucovina și Maramureș

Regiunile acestea istorice au în comun respectul față de tradiții, viața rurală și peisajele pitorești. Ambele găzduiesc biserici în patrimoniul UNESCO, în Bucovina fiind cele pictate și Maramureș, cele din lemn. Peisajele cu dealuri molcome și munți nu foarte semeți străjuiesc ambele ținuturi, unde natura erupe pe pajiști și pe văi în toate nuanțele de verde crud, fraged și proaspăt cu miros de fân și fagi.

Știu, Bucovina și Maramureșul sunt frumoase și interesante în orice anotimp dar primăvara este specială aici. Verdele pare mai crud, cerul e mai albastru, în aer vibrează ceva. E o energie pe care o simți mai ales către apus, când soarele se retrage într-o mantie de culori aprinse de după obcini și văi. Aici, orice zi poate avea un final glorios, făcându-te să uiți de provocările ei. Poate că nu auzi cucul, poate că sunetul vibrant al tocii se pierde către orizont… Ascultă doar puțin liniștea care se lasă pe măsură ce seara ia în stăpânire satele. Poate că o să distingi ceea ce nu ai mai auzit de mult, liniștea și frumusețea din sufletul tău.

Zona Bran-Rucăr

Zona aceasta care nu are nevoie de nicio prezentare are ceva special de oferit primăvara, mai ales celor pasionați de fotografie. Pajiștile și dealurile de un verde care mustește de sevă devin, cu munții înzăpeziți în fundal, un studio foto profesionist.  Mergi în satele Peștera, Măgura, Fundata și pe culoarul Rucăr -Bran și  vei fi răsplătit cu niște peisaje mioritice mirifice! Lista cu destinații din România frumoase și interesante primăvara este deschisă, te invit și pe tine să ne recomanzi alte astfel de locuri. 

Sper că și-a plăcut articolul “Destinații din România mai frumoase și interesante primăvara” și că visul de a ajunge în locurile visate va deveni realitate cât mai curând. Vino alături de noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem cu pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This