Giardini Naxos este despre mare, vederi spectaculoase la Muntele Etna și la Taormina, despre mâncare bună și chiar distracție. Plus o bună amplasare, o „bază” potrivită pentru a vizita coasta de est a Siciliei.
Giardini Naxos sună jumătate italienește și restul grecește, ca o nostalgică recunoaștere a istoriei sale. Considerată drept prima așezare grecească din Sicilia, își datorează numele insulei grecești omonime Naxos, din Marea Egee. Strâns între munte și mare, Giardini Naxos, orășel din provincia Messina, estul Siciliei, nu are nici 10.000 de rezidenți. Dar devine foarte animat în perioada mai-septembrie (inclusiv).
Partea veche a Giardini Naxos
La doar patru kilometri de Taormina, Gardini Naxos este una dintre cele mai populare stațiuni de pe litoralul Ionic. Cu străduțe strâmte care se înghesuie între munte și mare de-a lungul unui golf lung și cu case colorate și „încolonate”, cu balcoane din fier, partea veche a Giardini Naxos este destul de pitorească. O așezare tipic costieră cu străzi strâmte, case cu rufe la ferestre și localnici, mulți vârstinici, care ies seara în fața ușii, să socializeze.
Îi vezi și pe la baruri și cafenele, în timp ce unii, pescari de meserie își întind năvoadele, chiar și noaptea. Captura nu ajunge departe, ci pe mesele restaurantelor situate la nici 20 metri de țărm. Multe tentații gastronomice se înșiruie pe faleza lungă de peste opt kilometri care urmează linia țărmului Golfului Naxos.
Promenada din Giardini Naxos, principala atracție
Giardini Naxos este apreciat de italieni pentru peștele și fructele de mare proaspete cu care pescarii locali alimentează restaurantele și tavernele. Este un mic pol gastronomic și am avut norocul să mă conving de aceasta la un eveniment street food. Tinerii aleg Giardini Naxos pentru cluburile situate pe malul mării.
Seara, promenada devine foarte aglomerată datorită ofertei variate: restaurante cu meniuri bazate în principal pe cele mai proaspete fructe de mare, gelaterii, baruri, șaormerii, cofetării, creperii și chiar împinge-tava.
Cluburile situate direct pe plajă rămân deschise până seara târziu pentru dans, petreceri private și corporate.
Plajele din Giardini Naxos
Partea mai nouă a Giardini Naxos este “dedicată” hotelurilor. Este de altfel și ceva mai cochetă. Plajele din această zonă sunt preponderent cu pietriș și nisip.
Rămânând la capitolul plaje, de la Capo Schisò până la Capo Taormina, Giardini Naxos le are pe toate: cu pietre mari, cu pietricele, cu nisip, cu pietricele și nisip, cu roci vulcanice. Și combinații din aceste “materii prime”.
În zona Recanati, în sud, plaja este cu nisip și pietriș. Mai spre nord, e plaja Schisò, foarte populară în sezonul vacanțelor datorită poziției sale centrale dar și a nisipului fin, auriu. Urmează San Giovanni, plajă cu nisip fin cenușiu și, în cele din urmă, Porticciolo Saja, o zonă în care se află mai multe golfuri nisipoase printre roci mari și mici de lavă. Apele care scaldă țărmul Giardini Naxos sunt curate, albastre și transparente, dar în funție de zonă sunt adânci la doar câțiva metri de mal, așa cum e Recanati.
Ce e de făcut în Giardini Naxos?
Plimbarea pe faleza, până aproape de gara pe care o împarte cu Taormina –Stazione de Taormina Giardini Naxos-, este una dintre ocupațiile de seară pentru vizitatori și localnici. Așa poți admira nu doar marea și simți briza ci și trece în revistă unele dintre atracțiile zonei.
Statuia lui Theocles, un grec din Naxos care a supraviețuit unui naufragiu și s-a hotărât să întemeieze o colonie aici, îți va atraga atenția.
Și probabil și o sirenă cu o poziție cam nefirească și o biserică-un sanctuar- care seamănă cu cel din Siracuza.
Castello di Schisò
Dacă stai în Giardini Naxos, s-ar putea să ți se pară interesant Castello di Schisò (sec. XIII-XIV), amplasat lângă portul din capătul sudic al orașului. Inițial a fost o cetate care apăra Giarnini Naxos, care a găzduit mai târziu o fabrică pentru prelucrarea trestiei de zahăr. Aparțind unor nobili sicilieni, Castello di Schisò a fost cumpărat de Parcul Arheologic Naxos Taormina din care face parte. În prezent, este în renovare.
Parcul arhologic Giardini Naxos
Giardini Naxos nu are obiective turistice remarcabile, dar din punct de vedere istoric este important. Potrivit scriitorilor antici, este prima colonie grecească din Sicilia, înființată înaintea altor orașe mai celebre precum Siracuza și Agrigento. Ce a mai rămas din Naxosul grecesc poate fi vizitat într-un parc arheologic și un muzeu la capătul sudic al orașului, tot pe Capo Schisò. Orașul colonial avea nelipsita agora, propria sa flotă și arsenal de luptă și o importanță religioasă datorită altarului dedicat lui Apollo. Dar în al doilea Război Peloponezian, Naxos s-a alăturat Atenei împotriva Siracuzei. Atena este învinsă și tiranul Dionisie cel Bătrân se răzbună și pedepsește Naxos, punând-o la pământ.
În concluzie: vestigiile nu sunt spectaculoase dar imaginea Etnei ridicându-se deasupra lămâilor, pinilor și zidurilor ruinate este unică.
Cum ajungi în Taormina din Giardini Naxos
Giardini Naxos se află la doar câțiva kilometri de Taormina. Sunt două linii de autobuz care leagă cele două localități, te duc chiar în centrul istoric. Dar poți ajunge chiar pe jos în centrul istoric al Taorminei, la Villa Comunale-Poarta Catania- pe un traseu neomologat, nu foarte greu, care urcă printre casele și hotelurile construite pe Mount Tauro.
Traseul, recomandat de proprietara hotelului unde am fost cazați, începe de la Hotel Corallo și nu este chiar un exemplu de grijă, nu este întreținut. Păcat, peisajul este destul de spectaculos.
Cum ajungi la Giardini Naxos din Catania
Autobuze directe (Etna Trasporti ET07 și s S.p.A. IN14) pleacă de la Aeroportul din Catania și sosește la Giardini Naxos Lungomare IV Novembre. Autobuzele pleacă în fiecare oră și operează în fiecare zi. Călătoria durează aproximativ 45 minute.
Un tren direct pleacă din Catania Gara Centrale și sosește la gara Taormina-Giardini. Trenurile circulă în fiecare oră și operează în fiecare zi. Călătoria durează aproximativ 1h 3m.
Locurile de parcare nu sunt ușor de găsit în timpul verii. Singurele gratuite sunt amplasate în zonele cu dungi albastre (de-a lungul falezei). În zona Recanati există mai multe parcări cu plată. Dacă ai mașină, caută un hotel cu parcare, unele oferă parcare gratuită!
Merită cazarea în Giardini Naxos?
Giardini Naxos este o alegere bună dacă ești în căutare unei cazări mai accesibile, restaurante variate și chiar plaje mai accesibile decât cele din Taormina. Plus că ești aproape de puncte de interes majore precum Taormina, Isola Bella, Siracuza și Muntele Etna…Giardini Naxos este mai accesibil decât Taormina și la propriu și la figurat. Poți alege dintr-o gamă largă de opțiuni, inclusiv hoteluri de lux și confortabile, numeroase unități Bed& Breakfast, pensiuni și hosteluri.
Sper că ți-a fost util acest articol. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, mulțumim pentru Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem, cu pasiune!
Visează, Iubește, Călătorește!
#consilierturism #giardininaxos #sicilia #travelblogger #romania #recomandări #visitsicily #italia