O adevarata „poarta” catre Transfagarasan, Valea Argesului, una dintre cele mai frumoase regiuni din Romania, are obiective turistice unice- apreciate si pe plan international-natura (inca) salbatica, drumuri bune si se afla foarte aproape de Bucuresti, la nici doua ore de mers pe A1 si apoi pe DN 7 C.

Cine nu a vizitat Curtea de Arges-cu cel putin doua obiective importante ale sale, Barajul Vidraru, Cetatea Poenari si apoi Transfagarasanul a ratat cateva obiective turistice de top ale tarii! Incercati sa evadati cateva zile in acest colt al Romaniei si-mi veti da (probabil) dreptate ca merita cu prisosinta sa vizitezi acest loc.

Lacul Vidraru

     

Cetatea lui Tepes                                                                Tranfagarasanul, de pe culmile cetatii

De la 104 metri sub nivelul Argesului

Am avut privilegiul sa cobor in „maruntaiele” Uzinei electrice de la Vidraru, in Centrala Subterana, la 104 metri sub nivelul raului Arges si pot sa spun ca am ramas impresionata de ceea ce am vazut acolo. Din pacate, nu am avut voie sa facem poze in acest obiectiv strategic in care am intrat pe semnatura si oferind si grupa sanguina ( conform normelor de securitatea a muncii), asa ca am sa va povestesc pe scurt: turbinele imense, construite de uzinele Skoda acum peste 47 de ani sunt si acum in functiune, par noi-noute si nu vibreaza deloc. Sala masinilor si transformatoarele se afla intr-o caverna („tapitata” cu metal, de zici ca esti intr-o nava spatiala) cu dimensiuni de aproximativ 32 m inaltime si aproape 68 m lungime, fiind remarcabil faptul ca nu este un zgomot asurzitor, asa cum te-ai fi asteptat.

… la 200 metri deasupra sa

Reveniti la lumina zilei, am decis ca trebuie sa ne apropiem mai mult de… soare in aceasta zi de iarna. La doi pasi de Uzina se afla Cetatea Poenari, singura constructie care are o legatura directa cu Vlad Tepes, atestata prin documente.

Cetatea Poenari


            

Unde esti tu Tepes, Doamne…

Indurare, eu nu am furat nimic

Sus, pe creasta stancoasa unde se afla ruinele cetatii se ajunge greu, dupa ce iei „la pas” fiecare din cele 1.480 de trepte micute, din beton. Te trec apele pana ajungi sus si nici coborarea nu e mai usoara dupa un efort sustinut de cateva zeci de minute ca sa ajungi pe culmi, insa merita efortul odata ajuns deasupra pantelor abrupte. Cetatea Poenari, care se inalta la peste 200 de metri deasupra Vaii Argesului pe un varf stancos, a fost consolidata si marita in cateva zile de munca fortata de catre boierii si familiile lor luati pe sus, in zi de sarbatoare de la biserica. Lucrarile comandate de Vlad Tepes s-au realizat pe ruinele unei fortificatii mai vechi, datand de la inceputul secolului al XIV-lea. Au carat boierii, imbracati in straie de Duminica, pietrele una cate una, iar cand si-au terminat treaba au fost decapitati drept pedeapsa pentru ucidera fratelui lui Tepes, spune legenda. Se pare ca Cetatea Poenari avea canale ascunse care o legau de raul Arges, avand rol de observatie si de refugiu in acelasi timp. Se comunica astfel cu ajutorul fumului ziua si al focului noaptea cu Cetatea Domneasca din Curtea de Arges si apoi din „aproape in aproape” pana la Dunare.Consemnata si sub denumirile de “Cetatea lui Tepes Voda”, “Cetatea lui Negru Voda” sau „Cetatea Vulturilor„, Cetatea Poenari a avut in decursul existentei sale diferite utilizari: loc de refugiu al domnitorilor, de seif datorita greutatii de a ajunge la ea, dar si de temnita pentru boierii vinovati de tradare. Amplasata pe un varf muntos de 850 de metri inaltime, Cetatea Poenari, asa cum e cunoscuta astazi, a fost ultimul refugiu al lui Vlad Tepes inainte de a pleca in Transilvania, fortificatia avand un rol important in bataliile impotriva turcilor.

Valea cu Pesti, un loc deosebit

Vederi de la Valea cu Pesti

Dupa o zi plina, care a contiuat cu o excursie pana la Paraul Capra  (de fapt putin mai sus printre nametii de doi metri) locul din care Transfagarasanul se inchide traficului in sezonul rece, ne-am intors la cartierul general :”Valea cu Pesti„. Amplasat pe malul lacului Vidraru, la aproximativ 7 km de Barajul Vidraru si la 12 km de Poienari, acesta este un hotel cu o locatie deosebita, fiind dotat cu sauna, piscina interioara, sala de biliard si bowling. Locatia, dotarile si serviciile de calitate au atras multi oaspeti de seama, pornind de la artisti la politicieni si mostenitori de tron cu multe miliarde in cont.

Transfagarasanul, dupa raul Capra

Manastirea Curtea de Arges: lucrarile continua si astazi

Curtea de Arges. Este cea mai veche resedinta voievodala din Tara Romaneasca, a carei faima a atras vizitatori din toata lumea, printre care Printul Charles al Marii Britanii. Toata lumea stie legenda Mesterului Manole si a sacrificiului suprem al Anei dar se pare ca exista si un sambure de adevar in aceasta epopee a creatiei Manastirii Curtea de Arges. Terenul instabil pe care Domnitorul Tarii Romanesti, Neagoe Basarab, a tinut sa ridice acest lacas de cult cauza daramarea repetata a zidurilor bisericii, fiind gasita o solutie tehnica inovatoare chiar de catre ctitor: amplasarea unor bile din lemn de stejar la baza constructiei, tehnica folosita si astazi in lume pentru zgarie-nori.

          

Poarta a fost micsorata pentru ca turcii sa nu intre calare in Manastirea Argesului

Altarul, o opera de arta

Manastirea a fost ridicata in numai cinci ani, o perioada foarte scurta pentru proiectele de amploare derulate pe plaiurile mioritice si in secolul XXI, ca sa nu amintesc de anii 1500. Arhitectura acestui lacas de cult are influente orientale, ceea ce nu a scutit-o, pe parcursul existentei sale, de „vizitele” neprietenoase ale turcilor sau de alte distrugeri, in special incendii.. Constructia a suportat aproape neincetat lucrari de refacere sau reconstructie de la finalizarea sa. De fapt, si in acest moment Manastirea Argesului este in renovare…

Legende si istorii triste

In aceasta oaza de spiritualitate poti sa-ti petreci linistit o buna parte a zilei. Aici, alaturi de Manastirea Curtea de Arges se afla Fantana lui Manole, cu cele trei firicele de apa ale sale, pe locul unde legenda spune ca ar fi cazut mesterul impreuna cu aripile lui din sindrila. Nu departe, in Biserica-paraclis a Manastirii se afla moastele singurului sfant-copil din Romania, SF Filoteia, precum si o minunata biserica din lemn „Biserica intrarii in biserica”, stramutata in anul 1847 din satul valcean Palanga. In spatele manastirii se afla Palatul Episcopal, construit de regele Carol pentru a-i servi drept resedinta de vara, apartamanentul regal fiind situat la etajul I al acestei cladiri. Constructia pastreaza intre zidurile sale povestea trista a reginei Elisabeta, care, timp de doi ani de la moartea regelui Carol a mers de doua ori pe zi la mormantul acestuia.

Palatul Episcopal

Sala de consiliu a Palatului Episcopal a gazduit candva sedinte ale Coroanei

Biserica Domneasca ( foto sus) l-a impresionat pe Printul Charles

Un alt obiectiv pe care trebuie sa-l vedeti daca ati ajuns aici este ansamblul Curtea Domneasca, care cuprinde Biserica Domneasca, cu hramul Sf Nicolae si ruinele palatului Voievodal. Constructia bisericii a inceput undeva prin anii 1340, in timpul lui Basarab Voievod, lucrarile continuand pe vremea fiului acestuia, Nicolae Alexandru, picturile fiind terminate in timpul lui Vladislav Vlaicu.

Cupola Bisericii Domnesti (sus) si altarul ( foto jos)

Picturile din biserica Domneasca, dupa cum ne-au explicat ghizii, au cateva caracteristici unice: Fecioara Maria e infatisata insarcinata, Iisus isi cara Crucea alaturi de talhari, Sf Petru e infatisat cu capul in jos, reprezentari care, la vremea cand a fost construita, ar fi fost considerate acte de erezie si taxate ca atare de catre Inchizitie. Faima Curtii Domnesti a atras nenumarate personalitati internationale, insa ghida isi aminteste mai ales de interesul deosebit manisfestat de printul mostenitor al tronului Marii Britanii, sosit aici pe inserat, alaturi de un grup foarte mare de vizitatori.

Sunt nenumarate pensiuni si hoteluri in Curtea de Arges, insa eu recomand Casa Domneasca ( clasificata la patru stele). Situata in cartierul Olari, foarte aproape de biserica San Nicoara, Curtea Domneasca are camere spatioase, curate, oferind o priveliste minunata asupra orasului si asupra Vaii Argesului.

Racla Sf Filoteia, Manastirea Curtea de arges

Avalansa…din Trasfagarasan ( stanga sus)

transfagarasanul iarna.jpg
curtea de arges monastery.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This