“Hai la Rudăria”, pe traseul celor 22 de mori de apă din comuna Eftimie Murgu! Traseul are șase km lungime și îți oferă oferă posibilitatea de a vizita cele 22 de mori de apă înșiruite pe râul Rudăria, în Eftimie Murgu, județul Caraș Severin.

Pe tot traseul au fost montate hărți și indicatoare turistice și panouri cu informații despre fiecare moară de pe râul Rudăria.  Harta traseului și pliantul turistic sunt disponibile aici.  Proiectul „Hai la Rudăria!” e desfășurat de Asociația Acasă în Banat și finanțat de Fundația Orange.

Despre morile de apă de la Eftimie Murgu

Cele 22 de mori de apă de la Rudăria fac parte dintr-un ansamblu de instalații de măcinat unic în țară. Morile au o arhitectură simplă, arhaică. Unele dintre aceste mori au peste un secol vechime, altele sunt mult mai noi, folosind însă aceleași principii ale instalațiilor țărănești. Morile de aici sunt funcționale, iar cele mai multe sunt folosite constant de localnici pentru a măcina făina de mălai, atât pentru coleșă (o rețetă locală de mămăligă), cât și pentru animalele și păsările din gospodării.

Zona, aflată la aprox.171 km de Timișoara și la 85 km de Porțile de Fier este o atracție turistică, însă, până în prezent erau vizitate doar câteva dintre morile de apă, amplasate la ieșirea din sat.

Localitatea Eftimie Murgu se află pe Valea Almăjului, în județul Caraș Severin. Numele comunei Eftimie Murgu estenun omagiu adus eminentului profesor de filosofie și revoluționar pașoptist născut aici (n. 28 decembrie 1805, Rudăria, comitatul Caraș-Severin – d. 30 aprilie 1870, Budapesta). Totuși, numele nou al satului nu a fost folosit decât în administrație, localnicii, „rudărenii” și oamenii din zonă folosind în continuare vechiul nume, Rudăria. În 1910, erau consemnate pe toată Valea Rudăriei peste 50 de mori de apă, însă în prezent aici se mai păstrează 22 de mori de apă.  La Rudăria este cel mai mare ansamblu de acest tip din România.

Dreptul de a folosi morile se moștenește

Apa râului Rudăria este direcționată prin două canale săpate (ierugi) care alimentează cu apă morile de pe o parte și de alta a râului. Toate morile de la Eftimie Murgu au o singură ciutură (toată orizontală) și sunt construite din lemn.

Morile sunt folosite și astăzi de localnici, după o orânduire veche și bine stabilită, fiecare având „rând” la moară, iar rândul se moștenește sau se cumpără. Ei macină astăzi în special porumb, dar și grâu, făina rezultată prin frecarea celor două pietre de moară fiind una integrală, cu un gust și o textură diferite. Tradițional, în zonă se mănâncă o fiertură tare din făină de porumb, coleșă cu brânză friptă (prăjită).

În total, în județul Caraș Severin se mai păstrează astăzi aproximativ 250 de mori de apă, iar aproape jumătate dintre acestea sunt funcționale. Mai multe detalii pe www.taramorilordeapa.ro .

Traseul trece pe la fiecare moară

„A fost o provocare pentru noi să facem acest traseu care să treacă pe la toate morile de apă. Una câte una, le-am descoperit pe fiecare, împreună cu voluntarii care au lucrat la ele. Acest traseu este în primul rând al comunității, deoarece rămâne oamenilor locului care trebuie să îl întrețină, să îl dezvolte, să îi primească pe turiști cu brațele deschise, cu blândețea și ospitalitatea de care ne-am bucurat și noi. Pentru noi va fi o bucurie să vedem că turiștii descoperă toate aceste instalații țărănești de măcinat, farmecul satului, mirosul de făină proaspătă și cu siguranță își vor dori să revină aici, la Eftimie Murgu” – a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

„În cele 3 etape ale proiectului nostru, peste 300 de voluntari au spus prezent apelului nostru pentru a face din Rudăria o destinație turistică atractivă. Mă bucur că mulți dintre colegii mei din țară, din București, Timișoara, Sibiu sau chiar Focșani, au venit să dea o mână de ajutor aici, în Banat. Prin acest traseul dorim să oferim tuturor posibilitatea de a vedea ceea ce am văzut noi aici: mori de apă arhaice, care spun povești, un traseu care te poartă prin locuri incredibile” – a declarat Andrei Amarghioalei, coordonatorul proiectului din partea Orange România.

Despre Asociația Acasă în Banat

Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor. Asociația este membră a International Molinological Society (TIMS), cea mai importantă asociație de profil dedicată morilor din întreaga lume, care este activă din 1965 și are 500 de membri în peste 30 de țări. În 2019 – asociația a realizat recensământul morilor de apă din Banat, iar în 2020, cu sprijinul Fundației Orange, au fost renovate 12 mori de apă din 3 localități din Caraș Severin. 

Despre Fundația Orange

Fundația Orange este o organizaţie non-profit și se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei peste nouă ani de activitate, Fundația Orange a investit peste șase milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere /sau de auz, în scopul integrării lor sociale. 

#consilierturism #acasăînbanat #romania #românia #banat

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This