Sfântului Ladislau îi este dedicată una dintre cele 12 rute din cel mai nou program de turism cultural, România Atractivă, lansat pe 15 mai 2024. Pe teritoriul României, ruta Sfântului Ladislau străbate opt județe, cele mai multe obiective fiind în Covasna, Harghita și Bihor.

Cele 20 de obiective de pe ruta Sfântului Ladislau sunt:

În județul Covasna:

 • Parohia Reformată Biborțeni
 • Biserica Unitariană din Chichiș
 • Biserica Reformată din Saciova
 • Biserica unitariană Sfântul Gheorghe
 • Ansamblul Bisericii Romano-catolice Sf. Emeric din Ghelința
 • Biserica Reformata Ghidfalău
 • Biserica Reformată din Pădureni
În județul Bihor:
 • Zidurile Cetății Oradea – Bastion Aurit
 • Cetatea Biharia
 • Ansamblul abației din Sâniob
 • „Cetatea Oradea – centru multicultural și multifuncțional Oradea – etapa a V-a” – Bastionul Aurit și curtina estică

În județul Harghita:

 • Biserica romano-catolică „Zămislirea Sf. Fecioare” (comuna Ciucsângiorgiu, sat Armășeni)
 • Biserica Reformată Daia (comuna Ulieș, sat Daia)
 • Biserica reformată Lupița (comuna Mugeni, sat Lutița)
 • Biserica romano-catolică „Sf. Mihail din Mihăileni” (comuna Mihăileni, sat Mihăileni)
Alte obiective de pe Ruta Sfântului Ladislau:
 • Biserica evanghelică din Șmig (județul Sibiu)
 • Ansamblul Bisericii Reformate Fortificate Cricău (Ighiu, județul Alba)
 • Biserica Unitariană Sânvăsii (comuna Gălești, sat Sânvăsii, județul Mureș)
 • Biserica Romano-Catolică Sfânta Marie (Baia Sprie, județil Maramureș)
 • Biserica reformată și a casa parohială din Hodod (județul Satu Mare)
Festivalul cultural Zilele Sfântului Ladislau

Festivalul cultural Zilele Sfântului Ladislau va anima, începând cu 24 iunie, Cetatea Oradea, unde, alături de târgul de produse tradiționale, vor fi organizate și concerte. Detalii aici. 

Turiștii dornici să descopere România Atractivă pot accesa website-ul romania-atractiva.ro sau aplicația mobilă de travel, disponibilă gratuit pentru iOS și Android (o poți descărca de aici: https://romaniaatractiva.app.link/download), unde vor găsi, printre multe altele, și informații despre obiectivele de pe Ruta Sfântului Ladislau.

Cine este Regele Ladislau I

De numele regelui Ladislau se leagă, potrivit legendelor, întemeierea orașului Oradea. Se povestește cum Regele Ladislau I, aflat la vânătoare prin ținuturile Bihariei, în regiunea numită Grădina Cerbilor, a fost îndemnat de îngeri, în timpul odihnei, să ridice o mănăstire în cinstea Fecioarei Maria. A ridicat mănăstirea, iar locului i-a spus Varad. Regelui Ladislau i-a fost atât de drag acest loc, încât a poruncit ca atunci când va muri, trupul său să fie adus și înmormântat la Oradea Bihorului.

…și de ce nu știm prea multe despre Sfântul Ladislau

Sfântul Ladislau a fost un rege maghiar din dinastia Arpadienilor și a domnit între 1077-1095. Pe de altă parte, Marea Schismă dintre cele două ramuri mari ale creștinismului s-a produs în 16 aprilie 1054. A fost un eveniment care a întrerupt recunoașterea reciprocă și legătura dintre Biserica Romei (creștinismul apusean) și Biserica Greacă (creștinismul bizantin). Ladislau I a fost canonizat ca sfânt în 1195, după 141 de ani de la Marea Schismă. Astfel, ortodocșii nu l-au venerat ca sfânt pe Ladislau, deși îi cunosc activitatea sa de rege al Regatului Apostolic Maghiar.

De numele regelui Ladislau se leagă, potrivit legendelor, întemeierea orașului Oradea. În tradiția privind întemeierea Oradei se povestește cum Regele Ladislau I, aflat la vânătoare prin ținuturile Bihariei, în regiunea numită Grădina Cerbilor, într-un loc de o frumusețe deosebită, a fost îndemnat de îngeri, în timpul odihnei, să ridice o mănăstire în cinstea Fecioarei Maria. A ridicat mănăstirea, iar locului i-a spus Varad.

Legenda spune că Regelui Ladislau i-a fost atât de drag acest loc, încât a poruncit ca atunci când va muri, trupul său să fie adus și înmormântat la Oradea Bihorului.

Regele fără coroană de aur

Se spune despre Sfântul Ladislau că nu și-a dorit niciodată să fie încoronat. A a acceptat dorința maghiarilor de a-i conduce, deși a refuzat mereu să poarte coroana de aur, cea pământească. Aspira la o coroană cerească, semn al credinței și al lucrării sale creștine. Activitatea sa de ctitor și de promotor al creștinismului romano-catolic în rândul maghiarilor, dar și al triburilor cumane și pecenege este atestată documentar de mai multe surse. Este regele care a desăvârșit încreștinarea Regatului Ungariei. A creat un cod de legi împotriva păgânismului și de interzicere a șamanismului, a construit biserici și mănăstiri – parte din ele incluse azi în Ruta Sfântului Ladislau, în cadrul proiectului România Atractivă și a promovat apărarea proprietății private.

Picturi murale cu Sfântul Ladislau

Poate cea mai frecvent pictată ipostază – în prezent se cunosc 48 de picturi murale care îl înfătișează pe Sfântul Ladislau, cele mai cunoscute fiind cele de la Dârjiu, Crăciunel, Chilieni, Chichiș, Ghelința, Biborțeni, Mugeni și Daia – este bătălia de la Chiraleș (Kerles), în apropiere de Sibiu, când Ladislau, rănit fiind, salvează o tânără răpită de cumani. Scenele Binecuvântarea dată de episcopul din Oradea, Plecarea la luptă, Bătălia de la Kerles, Urmărirea cumanului, Lupta cu cumanul și Decapitarea cumanului apar fie descoperite sub varul dat în vremea Reformei, acolo unde comunitățile au ales unitarianismul, lutheranismul sau calvinismul, fie integrate în picturile murale ale bisericilor, care și-au păstrat forma originală de creștinism în care au fost zidite.

Cum a ajuns trupul lui Ladislau în Cetatea Oradea

O altă legendă zice că atunci când regele și-a găsit sfârșitul la Zvolen, în anul 1095, însoțitorii săi s-au grăbit să îi îndeplinească porunca testamentară și au pornit cu trupul său neînsuflețit într-o căruță, spre Oradea. Deoarece distanța era prea mare, iar afară era foarte cald, ei au schimbat destinația spre Alba Regală, de teamă că trupul regelui nu va rezista drumului. Însă, după un popas, ei au constatat că atât căruța, cât și trupul lui Ladislau au dispărut, găsind apoi căruța deplasându-se singură pe drumul către Oradea. Se pare că, inițial, Ladislau I a fost înmormântat în mănăstirea benedictină de la Somogyvár. Ulterior, după 1113, rămășițele pământești i-au fost mutate la Oradea, în vechea catedrală (distrusă în 1241 de marea invazie

România Atractivă, primul program național de susținere a turismului cultural – istoric se va finaliza în iunie 2026

Programul România Atractivă, cu o valoare de 36.356.328,86 lei,  este parte a Componentei 11 – Turism și Cultură, Investiția 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Jalonul 332 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar principalii beneficiari sunt autoritățile locale, alături de turiștii români și străini. Programul include 12 rute turistice tematice care străbat întreaga țară, cu 275 de obiective de vizitat care sunt prezentate în platforma multimedia dedicată și care, până în 2026, vor fi semnalizate și prin infrastructură rutieră specifică. Rutele sunt: Ruta castelelor, Ruta curiilor din Transilvania, Ruta culelor, Traseul gastronomiei tradiționale românești, Ruta bisericilor fortificate, Ruta bisericilor de lemn, Ruta mănăstirilor din zona Moldovei, Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României, Ruta castrelor romane, Ruta cetăților, Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 8 obiective promovate, Ruta satelor cu arhitectură tradițională.

Consilierturism.ro a sprijinit și sprijină turismul din România din dorința de a promova turismul de calitate sub toate formele sale: cultral, istoric, gastronomic, multicultural și multietnic. 

Sper ca visul de a ajunge în acele locuri de vis să ți se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem noi, din pasiune! 

Visează, Iubește, Călătorește! 

#consilierturism #inspirație #viseazaiubestecalatoreste #ghidturism  #românia #turism #travelblogger 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This