11 motive pentru a vizita Oradea, burg pe care-l vei adora odată ce i-ai trecut pragul. Eleganta și liniștita Oradea te așteaptă plină de culoare și savoare, cu bulevarde pietonale și parcuri umbroase unde ai toate șansele să NU te pierzi în mulțime. Căci da, Oradea nu este un oraș turistic aglomerat, deocamdată.

Oradea se remarcă prin stilul său arhitectural aparte, cu obiective turistice și atracții unice. Merită un weekend în această destinație percepută de tranzit, dată fiind amplasarea în apropierea graniței de vest.

Iată lista noastră de 10 motive pentru a vizita Oradea în acest an și nu numai.

Una dintre cele mai sigure destinații din Europa

Recent, Oradea a fost desemnată drept una dintre destinațiile europene cele mai sigure din Europa, pe fondul pandemiei COVID-19. Oradea e pe lista Europeanbestdestination.com în compania unor destinații europene consacrate precum Corfu, Madeira sau Algarve. Din România, pe lista „Safest destination” to visit au mai fost introduse Cluj-Napoca și Sibiu. Așadar, Oradea are șanse să devină o destinație turistică de neratat din România, nu doar din vestul țării. Și chiar merită!

Atmosfera relaxată, dar plină de energie

Am regăsit Oradea după mulți ani cu aceeași atmosferă relaxată, de oraș tihnit și primitor. Liniștita Oradea e plină de energie atunci când trebuie, are un șarmant aer ștrengăresc. Nu e de mirare, e doar centru universitar! Te poți plimba pe bulevarde și alei pietonale pline de terase și restaurante, te poți pierde pe aleile umbrite ale parcurilor mari și mici. Poți să stai liniștit pe o bancă pe malul Crișului Repede, ascultând susurul apei și strigătul pescărușilor care planează peste clădirile în culori vesele, cu o arhitectură deosebită.

 Un oraș verde

 Oradea se lăuda, acum câțiva ani, că este cel mai verde oraș din România. Nu știu cât de mult s-au schimbat datele statistice, dar pot să spun că orașul are multe parcuri umbroase, bine întreținute. Sunt și benzi speciale pentru biciclete, deși unii dintre cei pe două roți nu le respectă întotdeauna și o iau pe unde vor. 

Găsești cazare pentru toate buzunarele

De la pensiuni la hoteluri de lux, inclusiv mari branduri internaționale, în Oradea găsești cazare pentru toate buzunarele. Prețurile sunt pe măsura cererii, adică nu foarte mari, comparativ cu alte destinații urbane din vestul țării.

Băile Felix se află la 9 km distanță

Stațiunea, celebră pentru apele sale sale termale tămăduitoare, se află la dor 9 kilometri distanță. Datorită climatului său blând, Felix este potrivită pentru sejururi tot timpul anului. Cei cu afecțiuni reumatismale și neurologice știu de puterea vindecătoare a apelor termale de la Felix. Dacă te ademenește relaxarea la centrele SPA sau distracția la parcurile acvatice, Băile Felix are ce să-ți ofere.

Temperatura apei la izvoare e cuprinsă între 40-49˚C. Aceasta şi concentraţia de săruri cu puţin peste 1g la litru oferă apelor de la Felix proprietăţi miraculoase pentru cele mai multe afecţiuni ale aparatului locomotor, fiind încadrate în categoria apelor oligominerale.

Apa termală de aici este atât de pură, încât poate fi consumată fără probleme, e potabilă!

Rezervația lacul cu nuferi. Dacă ajungi în Băile Felix în iunie-iulie, vei putea admira Lacul cu nuferi în plină floare. Frumoșii lotuși roz și nuferii care cresc în bazinele cu ape termale înfloresc tot timpul anului, dar în primele două luni de vară se dau într-un adevărat spectacol de gingășie și frumusețe.

În acest microclimat unic în Europa cresc specii rare precum Nufărul alb (Nymphaea Alba), Lotusul Sacru (Nelumbo Nucifera), Nufărul termal (Nymphaea lotus var. Thermalis) și Chiparosul de Baltă (Taxodium distichum).

Băile 1 Mai

Băile 1 Mai au rămas în umbra surorii mai mari, vecina Felix. Aici se află cel mai mare ștrand cu apă termală din zonă. Venus are 14 bazine cu apă termală, din care unul e olimpic, unul are trambuline. Două sunt dedicate copiilor. Există și celebrul Ștrand cu Valuri, situat in apropierea Rezervaţiei Naturale Pârâul Peţa.

Arhitectura Art Nouveau

Când te plimbi prin Oradea, mai ales în centrul istoric, te surprind frumusețea și eleganța clădirilor. Fie că sunt palate, hoteluri, instituții de cultură, locașe de cult sau locuințe, pare că toate clădirile din zona istorică a Oradei au participat la un concurs de frumusețe. Îți atrag privirea și câștigă admirația, fără dubii.

Istoria sa veche de peste nouă secole

Una dintre puținele cetăți bastionare din România, Cetatea Oradea a fost construită în timpul regelui maghiar Ladislau I al Ungariei (1077-1095). Prima construcție, o biserică cu hramul Sfintei Fecioare Maria, a fost ridicată la sfârșitul sec. al XI-lea, pe o insulă formată între brațele Crișului Repede și pârâului Peța. Regele Ladislau obișnuia să vină la vânătoare aici.

În anul 1619, principele transilvănean Gabriel Bethlen începe construirea, în incinta cetății, unui palat cu pereții paraleli cu zidurile exterioare ale cetății. În cele cinci colțuri s-a amplasat câte un turn. Palatul Princiar, construit după planurile unui arhitect genovez, a fost finalizat în anul 1650 în stil renascentist târziu. Cetatea era apărată și de un șanț de 4 m și 50 m lățime. Șanțul era umplut cu apă termală din Pârâul Peța și cu apă rece din Crișul Repede, împiedicându-se astfel înghețarea apei și cucerirea Cetății pe timp de iarnă.

Potrivit pentru familiile cu copii

Complexul Wellness Termal Aquapark Nymphaea Oradea, cea mai mare investiție publică de acest gen din România, este doar un prim exemplu de tentații irezistibile pentru cei mici. Și pentru părinți, desigur. Amplasat pe malul drept al Crișului Repede, Aquapark Nymphaea ( în foto stânga, de pe Dealul Ciuperca) are o suprafață de șapte hectare, cu 5.000 mp de luciu de apă. Bazine acoperite, 10 topogane interioare și exterioare, bazine de înot și relaxare, saune fac din Nymphaea o atracție de neocolit.

Grădina Zoologică Oradea, micuță dar drăguță, și Cetatea medievală Oradea sunt atracții pe care cei mici le vor aprecia. Ca și tentațiile gastronomice de pe cele două artere pietonale importante din oraș, Calea Republicii și Bdul V. Alecsandri.

O destinație romantică

 Oradea are de toate, după cum sper că v-am convins. Dar are și un “touch” al ei romantic, liniștit, seducător. Apusurile capătă nuanțe aurii și îți dau un sentiment de pace, liniște, fericire că ai norocul să te bucuri de ele. Parcă apusurile sunt mai frumoase și interesante în Piața Unirii și pe Dealul Ciuperca, două obiective de neratat în Oradea.

Este un oraș „ca afară”

Da, toți ne dorim așa ceva în România, dar poate nu știm că există. Oradea este invidiată de alte orașe din vestul țării pentru avântul industriei auto și pentru că lucrurile au prins contur și merg în bine. Or[denii sunt mândri de orașul  lor și privesc cu încredere în viitor.  Vizitează Oradea și te vei convinge!

Sper că visul de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Vino alături de noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem cu pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

Dacă ți-a plăcut articolul „11 motive pentru a vizita Oradea în acest an”, află că urmează în curând și topul atracțiilor de neratat în Oradea. 

#consilierturism #oradea #românia #promovezromânia #StaySafe #OradeaAreGrija #VisitOradea

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This