Orașe vechi cu biserici şi catedrale maiestuoase învăluite în zăpadă, cu palate şi pieţe medievale însufleţite de lumini festive, cu piețe pline de idei de cadouri încântătoare te așteaptă să te bucuri precum un copil de cea mai frumoasă perioadă din an, cea a Crăciunului. Aflați care sunt cele mai vizitate târguri de Crăciun de pe „Bătrânul Continent” și unde se organizează.

Köln:Weihnachtsmarkt, cel mai vizitat din Germania

Köln. Cu cei aproximativ 4 milioane de turişti care vin special pentru această manifestare festivă, târgul de Crăciun din Köln, Weihnachtsmarkt, este cel mai vizitat din Germania. La “umbra” vestitei Catedrale din Köln (alias catedrala din Cologne), cea mai veche catedrală gotică din lume, se desfăşoară una dintre cele şapte pieţe de Crăciun din acest oraş scăldat de apele Rinului. În acest an este organizat și un patinoar în piața veche a orașului Köln, cu ocazia Weihnachtsmarkt. Domul din Köln domină oraşul din anul 1880, când a fost finalizată construcția sa după 632 de ani de muncă. Catedrala are dimensiunile impunătoare : construcţia măsoară 157 m înălțime, fiind posibil să urcaţi în turn, pentru o privelişte deosebită a oraşului de pe Rin, iar fațada sa este de dimensiuni impresionante.

În apropiere de Dom se află o un labirint de străduţe pietonale precum Hohe Strasse, Breite Strasse, Opernpassage care formează zona comercială cea mai importantă a Kölnului. Aici se află alte piețe de Crăciun, precum Markt der Engel, din piața Neumarkt pentru ca, la o aruncătură de băț, în Rudolfplatz, oaspeții să fie întâmpinați de Märchenweihnachtsmarkt, un loc destinat mai ales tinerilor, mai ales că sunt nenumărate scenete din poveștile fraților Grimm. În apropiere de Muzeul Ciocolatei se organizează o altă piață de Crăciun dedicată iubitorilor ciocolatei, un loc care nu ar trebui ratat de nimeni!
Ce merită vizitat în Köln
Primăria Veche. Construită între secolele XIV-XVII, această clădire amplasată în Rathausplatz este cunoscută în întreaga lume pentru frumusețea și puritatea stilului arhitectural, fiind foarte apreciată pentru fațada sa în stil renascentist. Turnul primăriei din Köln are o înălțime de 61 metri și a fost ridicat din banii breslelor meșteșugărești după preluarea conducerii lor asupra orașului ca urmare a victoriei lor asupra nobilimii în anul 1396.
Glockengasse 4711, Muzeul parfumului din Köln este un loc care merită vizitat. Aici este casa unde s-a produs „eau de Cologne„, cea care a dus faima orașului Köln mai întâi în Franța și apoi în lume, în secolul al XVIII-lea.
Muzeul Ciocolatei, este un alt obiectiv de văzut în acest oraș. Situat pe malul stâng al Rinului, Muzeul Ciocolatei a fost inaugurat la finele secolului al XX-lea, fiind dedicat istoriei ciocolatei și prezentând procesul de fabricație a acesteia, pe care-l urmărește înapoi în timp, pornind de la plantațiile de cacao ale incașilor. În Köln mai sunt câteva muzee deosebite care merită vizitate precum Romisch-Germanisches Museum (care găzduiește colecții de artefacte și de artă), Muzeul Schnutgen și Muzeul Wallraf-Richartz – pentru iubitorii de artă veche. În Köln există numeroase parcuri, unele imense, două grădini botanice și bineînțeles o grădină zoologică. Vizitarea Operei din Köln și o plimbare cu telecabina deasupra Rinului sunt două lucruri care trebuiesc făcute dacă ați ajuns în acest oraș. Târgurile de Crăciun din Köln au loc în acest an în perioada 25 noiembrie-23 decembrie.

Amsterdam: Albert Cuypmarkt e cea mai mare

Vizitați frumosul oraș Amsterdam înaite de Crăciun și aveți ocazia să vedeți unul dintre cele mai frumoase și bine organizate târguri de Crăciun! Cel mai mare astfel de târg este în colorata piață Albert Cuypmarkt, dar nici zona centrală a Amsterdam nu duce lipsă de târguri de Crăciun.  Atât în Leidseplein cât și în Koningsplein se organizează în mod tradițional diferite târguri, în perioada sărbătorilor adaptându-se la specificul sezonului, fiind amplasate și patinoare. Iar vestita Bloemenmarkt, piață de flori plutitoare  devine o atracție în sine și nu doar pentru amatorii de brazi…

Praga: “Vanocni trh” din Piața orașului vechi și Wenceslas

Sunt câteva pieţe de Crăciun în Praga, capitala Cehiei, deschise în acest an în perioada  30 noiembrie 2013-12 ianuarie 2014, dar cele mai mari şi mai impresionante se găsesc în Piața Orașului Vechi și în Piața Wenceslas. “Vanocni trh”-târgurile de Craciun din Praga sunt foarte apreciate la nivel european, datorită magiei festive care învăluie localnicii şi turiştii veniţi aici pentru a împărtăși din spiritul Crăciunului. Piețele din Praga vă aşteaptă cu nenumărate tentaţii în căsuţele de lemn frumos decorate unde sunt oferite la vânzare obiecte de artizanat tradiționale precum sticlă și bijuterii, dantelă brodată, jucării din lemn, ceramică, lumânări parfumate…Între timp, vă puteţi bucura de o cană de vin fiert -svařené víno sau svařák, de bere sau de mâncăruri tradiționale precum cârnaţii  sau produsele de patiserie pregătite în fața ta – încercaţi ” trdelník „. Copii au şi ei parte de un tratament special– scene reprezentând  ieslea din Bethleem, tot felul de jucării şi dulciuri, fiind nenumărate concerte şi spectacole pentru cei mari şi cei mici. Totul se desfăşoară într-un decor de vis, la “umbra” multicoloră brazilor imenşi aduşi din bogatele păduri ale Cehiei, aşa cum sunt cei din Piața Orașului Vechi și Piața Wenceslas şi în sunet de colinde tradiţionale.

Paris, Defense. foto: visiterlafrance.fr

Paris: “Satul de Crăciun”de pe Champs Elysées
Pentru oricine caută un motiv bun pentru a călători în Franța, o excursie de Crăciun îi poate oferi scuza ideală. Atât Parisul cât și alte orașe franceze se transformă de sărbători, îmbrăcându-se de gală, învăluindu-se în sunete cristaline și aducând la viaţă vechi tradiții de sezon, în minunatele “marchés de Noël”. La Paris, cel mai popular Târg de Crăciun este cel de la Champs Elysées – “Satul de Crăciun”-Village de Noël (deschis între 15 noiembrie 2013 -5 ianuarie 2014). Mai sunt şi alte pieţe de Crăciun mai mici în Paris, precum cele din arondisementul 6 la Saint Germain des Prés ( „Satul lui Moş Crăciun”, de la 06 decembrie 2013 până la 2 ianuarie 2014 ) și la St Sulpice. Târguri de Crăciun se mai organizează în Grădinile Trocadero, la Montparnasse, lângă Gara de Est și la Place de la Nation. Lângă catedrala Notre Dame se organizează o piață de Crăciun specializată în arte și meserii în week-endul înainte de Crăciun.

Strasbourg, „Christkindelmärik” se organizează din anul 1570

Capitala Alsaciei găzduieşte una dintre cele mai vechi pieţe de Crăciun din Franţa, Christkindelmärik, care a fost organizată pentru prima dată în anul 1570 în piaţa Broglie. În Strasbourg sunt mai multe târguri de Crăciun, cel din piata Broglie şi cel care se desfăşoară lângă catedrala din Strasbourg fiind cele mai impresionante. Dacă ajungeţi la Strasbourg de Sărbători, nu rataţi nici pieţele Meuniers, Benjamin-Zix, Corbeau şi Place de la Gare, unde au loc târguri de Crăciun tematice.

Colmar foto: visiterlafrance.fr

Colmar:”Mica Veneție” în straie de sărbătoare  

Colmar este unul dintre cele mai frumoase orașe din Franța, vestit pentru atmosfera sa medievală, cu străduțe pitorești mărginite de case pictate cu diferite scene. De Crăciun, centrul istoric al Colmar este decorat ca “un basm”, iar iluminatul are ca obiectiv să pună în valoare patrimoniul și așa deosebit al orașului.Centrul orașului Colmar este pietonal și este o minune de cucerit în plimbări în doi. La pas prin Colmar admiri numeroasele comori arhitecturale, pornind de la case vechi la monumente, biserici și pănă la muzee. Nu rata în Colmar Maison Pfister, casa Koïfhus, muzeul Unterlinden, zona Little Venice, Maison des Têtes– o construcție renanscentistă datând din 1609, decorată cu cariatide și capete cu diverse fețe grotești și Eglise St. Martin.

colmar noel

Există mai multe piețe de Crăciun în Alsacia, cea mai frumoasă fiind probabil cea din Colmar ( foto sus, sursa foto ot-colmar.fr), un oraș pitoresc. În partea veche a acestui orăşel se organizează nu mai puţin de cinci târguri de Crăciun-Marchés de Noël de Colmar, toate sub sloganul “artă şi tradiţie”. Astfel că produsele oferite la vânzare nu fi încadrate la categoria “chinezării”. Se organizează în Colmar pieţe de Crăciun în Place des Dominicains, la picioarele catedralei des Dominicains, care datează din secolul al XIV-lea, în piaţa vechii Vămi şi în Place Jeanne d’Arc. În cartierul “Petite Venise –Mica Veneţie“din Colmar, îmbrăcat şi el în straie de sărbătoare, au loc nenumărate spectacole dedicate celor mici. Aici, în cartierul Petite Venise, piața Place des 6 Montagnes Noires se organizează Marché de Noël des Enfants, unlc unde copii îl pot întâlni pe Moșul iar păriinții pot retrăi magia copilăriei prin ochii celor mici.

Cracovia:cel mai frumos târg din Polonia

Amplasat într-un cadru natural deosebit, într-o vale situată la poalele Munţilor Carpaţi, pe malul fluviului Vistula, orașul polonez Cracovia este gazda uneia dintre cele mai frumoase şi vechi pieţe de Crăciun din Europa.
În piaţa mare a oraşului,  Rynek Glowny,  nu ai cum să nu observi două clădiri deosebite: Sukiennice şi Turnul Primăriei dar mai ales Biserica Sfânta Maria şi între aceste obiective deosebite are loc cel mai frumos târg de Crăciun din această parte a Europei. În Rynek Glowny,  una dintre cele mai mari pieţe de pe Bătrânul continent, te poţi bucura de atmosfera autentică de sărbătoare, de colindele locale şi de produsele tradiţionale precum grzaniec galicyjski-vin fiert, cârnaţi sau oscypek, un sortiment de brânză.
De la meşterii artizani puteţi umpăra tot felul de cadouri pentru cei dragi, pornind de la papuci şi căciuli de lână până la bijuterii chihlimbar din Marea Baltică. O particularitate a acestui târg de Crăciun o reprezintă Szopki, un fel de iesle de Crăciun aflată la baza unei catedrale meşteşugit realizată de artizani.
Ce merită văzut în Cracovia
Dacă aţi ajuns în Cracovia, nu rataţi mina de sare Wieliczka, astăzi transformată în muzeu, din patrimoniul UNESCO, dar mai ales aşa numitul “Pantheon polonez”, Catedrala Sfinţilor Stanislaw şi Vaclav supranumit „Pantheon polonez”. În această catedrală  veche de peste 1.000 de ani s-au încoronat regi, care apoi şi-au găsit odihna aici, alături de eroi locali, poeţi sau sfinţi.  Castelul Wawel, sediul regalităţii poloneze pentru 500 de ani este un alt loc care merită văzut, ca şi muzeul medieval al torturii din cadrul primăriei. Cracovia este cel mai frumos şi mai vizitat oraş din Polonia, turiştii fiind atraşi aici în special de centrul său istoric, înscris în întregime în patrimoniul mondial al UNESCO şi de istoria care stă în spatele acestor ziduri. Cracovia, un important centru universtar şi capitala culturală a Poloniei, este locul de unde a plecat Karol Wojtyła, arhiepiscopul Cracoviei, cel cunoscut sub numele de Papa Ioan Paul al II-lea, căruia îi sunt dedicate atât un muzeu cât şi un traseu turistic.

tallin piata craciun

Tallinn, Estonia

Această piaţă de Crăciun ( foto sus, sursa visitestonia.com) este cu adevărat deosebită, mai ales că se întâmplă rar să-i lipseasă lipsească zăpada, care îi oferă un decor de vis. Târgul de Crăciun din Tallinn, Estonia, Tallinna Jõuluturg, îşi aşteaptă vizitatorii în acest an în perioada 22 noiembrie 2013 – 8 ianuarie 2014, în piaţa mare din oraş, lângă primărie. Comercianții vor oferi o gamă largă de obiecte de artizanat care nu se găsesc în magazinele obișnuite, prilej pentru nişte cadouri originale care să umple tolba lui Moş Crăciun. Vizitatorii vor putea degusta din produsele tradiţionale precum budinca de sânge negru, varza acră şi pâine cu ghimbir. Nu lipsesc colindele tradiţionale, evenimentele special concepute pentru copii, întălnirile cu spiriduşii şi renii lui Moş Crăciun-care are şi o casă a lui în acest târg, fiind fiind însoţit de nelipsiţii reni.

Dortmund, cel mai înalt brad din lume

Dortmund poate pretinde că organizează una dintre cele mai mari piețe de Crăciun din Germania, cu peste 300 de tarabe cu produse tradiţionale care „păzezec” un gigantic pom de Craciun. Bradul din Hansaplatz, de 45 de metri înălţime, format din brăduţi mai mici, este cel mai înalt din lume. În fiecare zi se organizează în Hansaplatz spectacole pline de culoare pentru copii, pe care cu siguranţă că îi tentează şi jucăriile lucrate manual, din lemn. Părinţii se pot relaxa la un pahar de vin fiert şi cu vestiţii cârnați și șuncă de Westfalia la gratar, cu migdale prăjite, clătite și multe alte delicatese. Dortmund este unul dintre cele mai vechi şi verzi oraşe din Germania, cu nenumărate lucruri de văzut şi făcut.
În Dortmund există nenumărate parcuri, dar în cel mai extins dintre acestea, Westfallenpark, se află şi Rosariumul, al treilea ca mărime din lume, cu peste 3.000 de specii de trandafiri. În Dortmund sunt patru castele medievale, datând din secolul al XIII-lea, împrejmuite cu şanturi de apărare, cel mai mare fiind Haus Bodelschwingh. La fel de pitoreşti sunt şi Haus Dellwig, construcţie care îmbină stilul baroc cu cel renascentist şi Haus Rodenberg. Haus Westhusen, care adăposteşte astăzi o pensiune şi Romberg Park Gatehouse (secolul al XVII – lea).
Catedrale vechi precum Petrikirche, Marienkirche și Reinoldkirche sunt adevărate comori arhitectonice care merită admirate, mai ales că păstreză colecţii de o valoare inestimabilă. Urcaţi în turnul Bell al Reinoldkirche pentru o minunată panoramă a oraşului! Dacă aţi ajuns în Dortmund, merită vizitate şi muzeele de Istorie Naturală, cel al Automobilelor şi Memorial Steinwache, o casă memorială care te trimite înpoi în timp, pe vremea temutului Gestapo, dar şi Muzeul am Ostwall, cu o bogată şi veche colecţie de tablouri, sculpturi, obiecte de artă datând din Evul Mediu. Nu în ultimul rând, Dortmund este una dintre cele mai importante destinaţii de shopping din Germania, Ostenhellweg şi Hansastrasse fiind cele mai importante artere comerciale, la care se adaugă Bruckstrasse, Leppingstrasse şi Westenhellweg, celebră pentru magazinele sale tradiţionale.

Sibiu: Piaţa Mare se îmbracă în sărbătoare din 22 noiembrie

Târgul de Crăciun din Sibiu se va deschide vineri, 22 noiembrie 2013, avându-o ca invitată specială pe interpreta Monica Anghel în seara deschiderii. Acest târg, care se organizează deja de şapte ani, vă aşteaptă cu 65 de căsuțe în Piaţa Mare din Sibiu, de unde puteţi cumpăra nu doar diferite produse tradiţionale de la expozanții veniți din toate colțurile țării, ci şi diferite decoraţiuni de sezon sau cadouri pentru cei dragi. Vă puteţi încălzi cu un pahar de ceai sau de vin şi veţi putea gusta din în bunăţăţile tradiţionale româneşti, austriece şi germane. În Piața Mare din Sibiu vor fi amenajate și alte atracții, cum ar fi Atelierul lui Moș Crăciun, un mic parc de distracții pentru copii, un patinoar, o scenă pentru spectacole și nelipsitul brad de Crăciun. Sunt anunţate şi spectacole diverse http://targuldecraciun.ro/evenimente/.

Despre alte pieţe de Crăciun din Europa citiţi și aici .

christmas market bucuresti 2012.jpg
xmas market bucharest 2012.jpg
targ craciun.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This