Turismul este unul dintre domeniile cu cele mai mici salarii medii nete, de 3.000 lei/lună, un sfert mai puțin decât media netă la nivel național, de 4.000 lei/lună
După un adevărat exod al angajaților, pe fondul pandemiei de COVID, în ultimul an s-a remarcat o revenire a interesului candidaților față de joburile din turism și HoReCa. Despre prezent și ceea ce urmează în piața muncii din aceste domenii caracterizate de sezonalitate și volatilitate am stat de vorbă cu Ana Călugăru, Head of Communications eJobs România.
ConsilierTurism.ro: – Câte locuri de muncă sunt vacante în turism și HoReCa în acest moment? Care este evoluția față de 2020 (sau 2021), respectiv 2019?
Ana Călugăru, Head of Communications eJobs România:-Odată cu ridicarea restricțiilor, anul trecut, interesul pentru turism a revenit, nu doar din partea candidaților, ci și din partea angajatorilor, care au reînceput să angajeze, astfel încât au fost luni bune în care au reintrat în top 5 domenii cu cel mai mare număr de joburi disponibile în piață.
Ana Călugăru:-În perioada ianuarie – noiembrie 2022, mai mult de 40.000 de joburi pentru acest sector au fost postate pe eJobs.ro. Numărul este aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost postate aprox. 22.000 de joburi. În intervalul ianuarie – noiembrie 2019, numărul de joburi pentru acest sector a fost de aproape 30.000.
ConsilierTurism.ro: – Ce poziții sunt cele mai ofertate?
Ana Călugăru:-Există o directă proporționalitate între cele mai des postate joburi și cele pentru care se aplică cel mai mult. Vorbim aici despre pozițiile de lucrători în bucătărie, barmani, ospătari și barista.
ConsilierTurism.ro: – Criza de personal este o realitate de peste 15 ani în turismul românesc. Care ar fi soluțiile?
Ana Călugăru:-Una dintre problemele de care se plâng angajații din turism este legată de salarii. O alta este legată de stabilitatea joburilor. Atunci când acestea vor fi reglate, probabil că vom vedea mai mulți candidați interesați de acest domeniu, dar și o scădere a ratei de fluctuație. Până atunci, una dintre soluțiile la care au recurs angajatorii a fost importul de personal din țările asiatice.
ConsilierTurism.ro: – Ce-și doresc angajatorii din turism de la un salariat? Care este profilul ideal al lucrătorului din industria ospitalității din România?
Ana Călugăru:-Ideal ar fi să aibă și pregătire în domeniu, iar astăzi sunt foarte multe școli și programe care oferă specializare în domeniu și, desigur, stabilitate pentru că aceasta este una dintre marile probleme cu care se confruntă angajatorii, mai ales că multe poziții sunt entry level, iar pe acest nivel se face destul de greu loializarea angajaților.
ConsilierTurism.ro: – Cei din generația millennials au valori și nevoi diferite și în ceea ceea ce privește cerințele pentru job-uri. Sunt pregătiți sistemul de învățământ și angajatorii să se adapteze acestor noi realități?
Ana Călugăru:-Încă mai există diferențe de mentalitate și de abordare și, din păcate, de multe ori, angajatorii sunt nevoiți să facă specializare la locul de muncă, însă, cumva, a intrat în firesc acest lucru și este o practică la care apelează toată piața.
ConsilierTurism.ro: – Au devenit angajatorii mai exigenți cu candidații/salariații din turism și HoReCa?
Ana Călugăru:-Nu neapărat, ba chiar dimpotrivă. Au fost destul de flexibili în această perioadă în care au avut probleme reale în a ocupa pozițiile scoase în piață.
ConsilierTurism.ro: – Candidații și salariații sunt mai hotărâți să nu coboare nivelul așteptărilor de la angajator?
Ana Călugăru:-Acum, da, pentru că și candidații știu că se mișcă pe o piață a muncii care le este puternic favorabilă. Rămâne de văzut ce se va întâmpla de anul viitor, când toată lumea se așteaptă să fim martorii unei crize economice cu impact în toate domeniile de activitate.
ConsilierTurism.ro: – eJobs este interfața între angajat și angajator. De ce ar fi nevoie în acest moment și pe termen scurt pentru a stimula dorința de a lucra în turism și HoReCa?
Ana Călugăru:-Cum spuneam, ce își doresc cel mai mult angajații în această perioadă este să vadă o creștere a salariilor, dar și o stabilitate a domeniului, care cunoaște nu doar o sezonalitate tradițională, ci este și foarte sensibil la orice impact economic.
În plus, în afara țării este un domeniu destul de bine plătit, astfel încât candidații, în special cei tineri, sunt atrași de a pleca în străinătate, unde sunt foarte multe joburi deschise pentru străini.
ConsilierTurism.ro: – Unde se situează câștigul salarial mediu din cele două domenii față de media pe economie?
Ana Călugăru:-Este unul dintre domeniile cu cele mai mici salarii medii nete, respectiv 3.000 de lei, potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs. Spre comparație, salariul mediu net la nivel național este de aproape 4.000 de lei.
Sper că visul tău de a obține jobul visat va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!
Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!
#consilierturism #România #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #inspirație #ejobs #interviu #românia