O vizită la Humuleștiul lui Creangă este un prilej de a-ți aminti de copilăria ta și a lui Nică a lui Ștefan a Petrei

Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la locul nașterii, casa părintească a lui Ion Creangă din Humulești nu pot decât să-ți recomand o vizită, indiferent de ce vârstă ai, cititorule!

Mai ales acum acum. în aceste vremuri în care casele trebuie să fie cât mai mari pentru a hrăni orgoliile proprietarilor, când pisicile fac furori pe Facebook și Instagram, când cei mici socializează tot mai des și tot pe internet chiar când sunt față în față. Iar puterea și istețimea la jocurile și jucăriile pline de hazul copilăresc se măsoară în nivelul atins la jocurile video și la numărul de like-uri. Dar există povești care nu au sfârșit, tocmai pentru că au un caracter universal. Pentru oricine, copilăria a fost “odată ca niciodată”, unică și irepetabilă, iar poveștile lui Creangă devin universale prin repetabilitate lor în rândul cititorilor și ascultărilor.

Povestioarele lui Creangă prind contur aici chiar în locurile unde acesta s-a născut și a trăit, nu ai nevoie de augmentare VR (Virtual reality-realitate Virtuală) pentru a te transpune în acest loc, este real și ușor accesibil!

Casa în care a copilărit marele scriitor Ion Creangă până la vârsta de 16 ani a fost ridicată în 1830-1831 de bunicul dinspre tată al lui Ion Creangă, Petre Ciubotariu. Este construită într-un stil tipic zonei Neamțului, din bârne de lemn îmbinate la capete în tehnica chiutorilor. Are acoperiș din draniță și tavan din lemn. Casa a fost oferită ca dar de nuntă părinţilor scriitorului, Ștefan și Ruxandra.

Căsuţa familiei lui Creangă nu are decât două camere în care pătrunzi dintr-o tindă (hol) joasă. Imediat în dreapta e camera mare, cea care i-a trezit amintirile duioase lui Creangă.

Aici poți vedea soba cu hornul „unde lega mama o şfară cu motocei la capăt de crăpau mâţîili jucându-se cu ei”, “prichiciul vetrei cel humuit”, de care se ţinea autorul când începuse a merge copăcel.

“Cuptiorul” pe care se ascundeau, când se jucau băieţii, de-a mijoarca e și el la locul lui, pe când lada de zestre a Smarandei Creangă, mama sa, e în cel mai îndepărtat colț. Ambele sunt obiecte originale.

Măsuța rotundă și scăunelele de lemn sunt cele folosite marele povestitor și membrii ai familiei sale. Pe masa joasă e expus ceaslovul de la biserica din sat, după care se spune că ar fi învăţat Nică a lui Ștefan a Petrii.

La o primă impresie, casa aceasta, fără poveștile ei, seamănă cu o locuință țărănească dintr-un muzeu al satului. Cu icoane și scoarțe pe pereți, bănci, perne, leagăne pentru copii, opaițe și blidare. Case modeste, cu acoperișuri țuguiate, ferestre mici și tavane joase,

Acum sunt tăcute, dar au sigur povești vesele și triste pe care doar pereții, dacă ar avea guri, ar mai putea să le spună. Au rămas în picioare pentru noi să ne bucure, să ne întristeze, să ne înduioșeze, să ne trezească amintiri. Amintiri din copilăria lui Creangă și din a noastră.

Locul acestea te poartă însă și mai departe prin poveștile copilăriei. La câteva sute de metri de casa lui Creangă se află celebra Ozana „cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul în care se oglindește cu mâhnire Cetatea Neamțului de atâtea veacuri”. Nu știu cât de limpede mai e Ozana, dar Cetatea Neamțului și-a dobândit o parte din măreția de altădată și chiar merită vizitată.

În curtea casei sunt expuse obiecte vechi de uz gospodăresc folosite de diverse ferme din Humulești. Casa Memorială Ion Creangă are ca vecin un mic parc tematic, unde cei mai micuți se vor putea întâlni cu personaje din poveștile scrise de Ion Creangă.

Casa memorială Ion Creangă din Neamț este construită în satul Humulești, un cartier al orașului Târgu Neamț,  situat la aprox. 45 km nord de Piatra-Neamț.

Pe drumul dintre Piatra Neamț și Humulești ai putea vizita și Mănăstirile Agapia, Văratec și Secu, fără a ocoli, de asemenea, sub nicio formă, Cetatea Neamțului.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!

#consilierturism #sfaturidecalatorie #top2018 #inspiratie #romania #visitneamt

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!  

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This