Dacă te întrebi ce poți să vizitezi şi să faci în Piatra-Neamț când telegondola nu funcționează, află că nu ai timp într-o zi să “bifezi” tot ceea ce ar merita.
 
Telegondola nu a existat dintotdeauna în Piatra-Neamț, oraș vechi, cu oameni primitori, amplasat într-un cadru natural special, la poalele munţilor ( mai exact a vârfurilor Cernegura-851 m, Pietricica-586 m, Cozla Cârlomanu şi Bâtca Doamnei) şi pe malul Bistriței. Până ajungi sus, pe muntele Cozla, din telegondolă poți admira și Valea Bistriței și lacul de acumulare Bâtca Doamnei, pe malul căruia sunt ruinele vestitei cetăți Petrodava și, mai departe, în zare și cu puțin noroc, legendarul Ceahlău.
Telegondola este în topul obiectivelor de văzut în Piatra-Neamț potrivit unor ghiduri turistice, şi nu spun că nu merită să te plimbi cu ea, însă ar fi mare păcat să te limitezi doar la aceasta.
 
 
Oraşul de sub Pietricica, cunoscut drept Petrodava în antichitate şi Piatra lui Crăciun în epoca medievală, chiar are ce arăta vizitatorilor şi când telegondola nu funcţionează nu doar una, ci două zile la rând, după cum m-am convins de asta.
 
Pe urmele lui Ştefan cel Mare
 
Aşadar, dacă pleci din oraş fără a ajunge la Curtea Domnească, unde se află două din ctitoriile lui Ștefan cel Mare, respectiv Turnul-Clopotniţă şi Biserica “Sf. Ioan”, precum și Muzeul de Artă Eneolitică-Muzeul Cucuteni, atunci ai ratat ceea ce era mai important de văzut în Piatra-Neamţ. Nu spun că ar trebui neapărat să mergi şi la Muzeul de Etnografie şi la cel de Artă, aflate la nici 20 de metri de Muzeul Cucuteni, dar poate că ai vrea să urci în Turnul lui Ştefan-Turnul Clopotniţă-, pentru a vedea mica expoziţie (permanentă) de aici. Şi apoi poţi să te relaxezi în parcul din apropiere şi să priveşti oraşul cum se lasă “cucerit” de apus, în siguranţă fiind, că doar e păzit cu aceeaşi vigilenţă de Turnul-Clopotniţă, ca şi acum peste 516 ani, când a fost construit.
 
Biserica Sf Ilie
 
Curtea Domnească, de neratat
 
Curtea Domnească este “inima” oraşului de sub Pietricica, centrul său istoric, sau mai bine spus, ceea ce a mai rămas din el. Din vechea Curte Domnească mai există în prezent doar o parte din pivniţele casei domneşti şi unele porţiuni din zidul de incintă. A rămas dreaptă Biserica Domnească Sf. Ioan Botezătorul, zidită în perioada 1497-1498. Bisericuţa este caracteristică stilului arhitectural moldovenesc din secolul XV, care îmbină tipul cu plan dreptunghiular şi bolţi semicilindrice cu cel trilobat şi cu turlă pe naos.

biserica domneasca Piatra neamt

Ctitorită de Ștefan cel Mare,“ întru rugă sieşi şi doamnei sale Maria şi prea iubitului lor fiu Bogdan voievod”, Biserica Sf Ioan Botezătorul măsoară 26 m în lungime, 8,10 m în lăţime în dreptul pronaosului și 11,30 m înălțime (până la streaşină). Este considerat cel mai valoros edificiu al Ansamblului arhitectural din epoca lui Ştefan cel Mare. Împreună cu bisericile de la Borzeşti şi de la Războieni, Biserica Domnească din Piatra Neamț se distinge prin structurarea interioară aparte, prin forma şi stilul rafinat care definesc stilul moldovenesc. Notă discordantă face portalul de factură gotică de la intare.

Foarte aproape se află Turnul-Clopotniţă, ridicat tot la porunca lui Ştefan cel Mare, în 1499. Turnul lui Ștefan are 19 m înălţime, este construit din piatră brută şi e întărit cu patru contraforturi. Foişorul de pază a fost construit ceva mai târziu. Cu puţin noroc, poţi urca în turn, eu nu am avut șansa acesta.

 
 
              
 
 
La Muzeul Cucuteni sunt vestigiile celei mai vechi culturi din Europa
 
Mi-a plăcut în mod deosebit Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, unde sunt expuse vestigiile celei cele mai vechi culturi de pe bătrânul continent. În Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, bine amenajat, dar prea puţin promovat, poți admira vestigiile primei civilizaţii din Europa, mai veche cu sute de ani decât cele din Sumer şi din Egiptul Antic. Urmele celei mai importante şi spectaculoase civilizaţii preistorice europene, descoperite de arheologi pasionaţi în peste 150 de situri arheologice, pot fi văzute la Muzeul Cucuteni, pe viu, şi nu în cărţile de istorie, documentare sau reviste. Mulţi străini vin în Piatra Neamţ doar pentru Muzeul Cucuteni, noi de ce nu l-am prețui? Muzeul Cucuteni funcţionează într-o clădire deosebită, construită de Carol Zani în anii 1928-1930.
Clădiri deosebite. Rămânând la capitolul arhitectură, în Piatra-Neamţ sunt câteva clădiri frumuşele, foste conace sau sedii de bănci, care merită admirate pentru frumuseţea şi stăruinţa lor de a rezista în timp. Îți vor atrage atenţia în special Casa Lalu, Casa Ivaşcu, Casa Paharnicului, precum şi casa lui Calistrat Hogaş. La muzeul Calistrat Hogaş pot fi admirate mobila originală, manuscrisele, documentele şi articolele personale ale prozatorului care a făcut nemuritare peregrinările sale Pe drumuri de munte
Grădina zoologică și Teatrul Tineretului, cel de care se leagă mari nume ale scenei româneşti, sunt alte obiective care merită văzute în Piatra Neamț. Dacă ajungi aici vara, te poţi relaxa la ştrand. Iarna îți va sta bine cu schiuruile în picioare pe pârtiile Cozla. Baza hipică, unde poţi lua lecţii de echitaţie, este una din atracţiile permanente ale oraşului.
 
Mănăstirea Pângăraţi

 
Nenumărate obiective de văzut în împrejurimi
 
Însă bine spunea cine spunea că Piatra-Neamţ merită vizitat mai ales pentru împrejurimile sale. Sunt atât de multe de văzut pe o rază de nici 50 de kilometri, iat unele dintre obiectivele turistice, precum Ceahlăul, Cheile Bicazului, Lacul Roşu, Humuleştiul lui Creangă şi Cetatea Neamţului nu mai au nevoie de nicio prezentare, sau măcar aşa ar trebui să fie.
 
 
Se remarcă și lacul Bicaz, „Marea dintre Munți”, cel mai mare lac antropic din țară. Sunt foarte multe lăcaşuri de cult vechi, frumoase, repere ale istoriei şi credinţei în împrejurimi. Amintesc doar de Mănăstirea Neamţ (la 57 de km), Văratec ( la 39 km), Secu ( la 60 km), Sihăstria ( la 64 km), Agapia (la 45 km).
Mai aproape de Piatra Neamţ sunt Mănăstirea Bistriţa ( ctitorie a lui Alexandru cel Bun, ridicată în anul 1402, pe locul unei bisericuţe de lemn, situată la aprox. 8 km de Piatra-Neamţ) şi Pângăraţi (la aprox. 19 km de oraș. Mănăstirea Pângărați a fost ridicată la sfârşitul secolului al XIV-lea şi începutul secolului al XV-lea.
http:// Booking.com
Dacă iubeşti istoria, arta şi cultura şi nu în ultimul rând natura, ar fi păcat să ocolești PIatra Neamț, oraș cu aer de staţiune munte, pentru că „Perla Moldovei” merită din plin acest apelativ!
 
Mănăstirea Bistriţa

 
 
„Lacul Lebedelor” de pe Bistriţa

Mănăstirea Bistriţa
 
 
Sper că ți-a plăcut și acest articol sau că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? !
Visează, iubește, călătorește! Drum bun!
 
 
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This