Bine ai venit în Ținutul Zimbrului, pe tărâmul poveștilor adevărate, naturii pure și poeziei. Aici, pe plaiurile nemțene, te așteaptă și cetăți medievale și mănăstiri vechi “pierdute” în peisaje de poveste. Ai ajuns în una dintre cele mai verzi și sustenabile destinații din Europa și din lume, premiile internaționale dovedesc aceasta.

Ținutul Zimbrului e mai mult decât o destinație ecoturistică cu un nume incitant: e un loc de suflet și cu mult suflet. Te vei convinge de aceasta din primele minute petrecute aici, nu trebuie să mă crezi pe cuvânt!

De ce Ținutul Zimbrului?

În pădurile din Parcul Natural Vânători Neamț se desfășoară în prezent un program de repopulare cu zimbri liberi. Primii zimbri au fost eliberați în pădurile nemțene în anul 2012, după ce s-au “aclimatizat” în Parcul Natural pentru a se acomoda condițiilor din sălbăticie, ne spune Viorela Chiper, Managerul Destinației de Ecoturism Ținutul Zimbrului. Așadar, “inima” Ținutului Zimbrului aparține bourului, miticul animal de pe stema Moldovei care popula odinioară pădurile de aici.

Ținutul Zimbrului e una din cele zece destinații ecoturistice din România, iar atracțiile sale principale sunt, se înțelege, zimbrii.

Rezervația de Zimbri Dragoș Vodă

Rezervația de Zimbri Dragoș Vodă din Vânători este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din județul Neamț. Înființată în anul 1968, rezervația de aprox. 11.500 ha este populată de urmașii lui Rarău, Roxana si Raluca, exemplare aduse din Polonia. În rezervație, pe lângă zimbri, mai poți observa și cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, bursuci, lupi și urși. Ce anume mai poți face aici? Poți vizita Grădina Zoologică, poți pescui, poți merge în safari, supravegheat de un ranger. O platformă de observație de 13 metri înălțime a fost ridicată pentru a facilita observarea zimbrilor atunci când coronamentul este foarte des.

Rezervația de Zimbri Dragoș Vodă e interesantă, pentru cei mici și cei mari deopotrivă, în orice anotimp.

File de poveste

Rezervația este parte a Parcului Natural Vânători Neamţ, găzduit de comunele Crăcăoani, Agapia, Vânători-Neamț, Pipirig și Brusturi, orașul Târgu Neamț și stațiunile de interes local Băltățești și Oglinzi.

În comuna Agapia, poți vedea albind, ca și M. Eminescu, aceeași frumusețe nativă învăluită într-un mister care poate că nu ar trebui deslușit total: Pădurea de Argint și Codrii de Aramă. Rezervația de stejari seculari Dumbrava este un al motiv pentru care această destinație merită un loc pe wish list-ul tău! Dacă ești cinefil, te vei bucura să afli că în Rezervația de Zimbri s-a turnat, în anii 70, filmul „Frații Jderi”.

„Pădurea de Argint”

Pădurea de Argint pe care Eminescu a admirat-o în vizitele sale în zonă are în prezent statut de rezervație forestieră. Ascultă-i „mândra glăsuire” în comuna Agapia, unde, pe o suprafață de aprox. 2,4 ha, cresc mestecenii și teii ”Pădurii de argint”. Unii arbori au peste 100 de ani. Descrieri plastice și amintiri pentru o viață din această zonă cu putere inspirațională ne-au fost lăsate de I. Creangă, M. Eminescu, M. Sadoveanu, Al. Vlahuţă, C. Hogaş și Veronica Micle. Dacă ești pasionat de literatură, nu rata casele lor memoriale!

”Codrii de Aramă”

Localizată tot pe raza comunei Agapia, pe dealul Filiorul, la o altitudine cuprinsă între 550 şi 650 m, rezervaţia forestieră „Codrii de aramă” are o suprafaţă de aprox. 10 ha. Aici sunt peste 300 specii de plante, cei mai vârstnici fiind gorunii, de peste 135 ani. Codrii aceștia care se îmbracă în roșu odată cu înaintarea în toamnă sunt la aprox. un kilometru de Pădurea de Argint. 

Cetatea Neamț

Un adevărat cuib de vulturi al Moldovei medievale, Cetatea Neamț te uimește cu arhitectura și istora sa. Nu doar că nu a fost niciodată cucerită, dar a și renăscut cumva din propria cenușă. Este unul dintre acele obiective turistice care te cuceresc instantaneu și te fac să te bucuri că a rezistat timpului pentru a te bucura de ea și a-i cunoaște istoria.

Casa lui Creangă de la Humulești

Undeva, pierdută la baza Cetății Neamț, Ozana cea frumos curgătoare își caută implacabilă limpezimea…Iar căsuța lui Creangă, o veritabilă bojdeucă a copilăriei noastre avide de povești, e un reper al ținutului acesta de basm. Dacă îți place să citești și ai ajuns în zonă, nu e întâmplător! Te vei bucura că te afli pe urmele lui M. Eminescu, V. Micle, Al. Vlahuță și M. Sadoveanu. Locurile acestea încercate de istorie au ceva cu adevărat deosebit, o energie și o căldură aparte de vreme ce au inspirat mari valori ale culturii. Casele lor memoriale au porțile deschise pentru cei care vor să afle mai multe sau să-și reîmprospăteze memoria, de ce nu!

Mănăstirea Văratec

Mănăstirile vechi, cu fresce semnate de pictori celebri și cu istorii mai mult sau mai puțin zbuciumate, sunt o altă invitație de suflet în Ținutul Zimbrului. La Văratec, Agapia, Sihăstria, Neamț și Secu timpul are o altă măsură, liniștea icoanelor pare și mai adâncă iar frumusețea frescelor nu are egal. Iar peisajele în care și-au găsit locul îți lasă impresia că au fost create special pentru ele. Sau invers. Un prim exemplu este mănăstirea Văratec. Este cea mai mare aşezare monahală feminină din România, un adevărat sat mănăstiresc. Datează de la finele sec. al XVIII-lea și continuă istoria a două schituri mult mai vechi, Boiştea şi Topoliţa

Mănăstirea Agapia

Ajuns la Agapia, nu ai cum să treci cu vederea unul din reperele spirituale ale Ținutului Zimbrului: Mănăstirea Agapia. Istoria sa se scrie pornind de la Schitul Agapia Veche sau Agapia din Deal. Sihastrul Agapie a ridicat un schit în poiana unde se află în prezent Schitul Agapia Veche. Dar acesta era greu accesibil, așa că unii călugări au construit, la începutul sec. al XVII-lea, o biserică de lemn pe locul actualei mănăstiri Agapia din Vale (Agapia Nouă). Ctitorul bisericii Agapia Nouă este hatmanul Gavriil Coci, fratele lui Vasile Lupu, Domnul Moldovei Vasile Lupu. Biserica a fost construită în perioada 1641-1643, după planurile unui arhitect grec. A fost jefuită și incendiată de turci și tătari, transformată în grajd de armata lui Sobieski.

A fost refăcută și apoi pictată de N. Grigorescu, tânăr pe atunci, în perioada 1858-1861.

Mănăstirea Neamț

Apărată de culmi împădurite, Mănăstirea Neamț ( foto sus) rezistă timpului și istoriei de cel puțin 614 de ani. Primul document scris despre Mănăstirea Neamț datează din 1407, din vremea lui Alexandru cel Bun, fiind probabil ca viața monahală să apară cu o sută de ani înainte. Petru Mușat a finanțat prima biserică din piatră, pe locul uneia mai veche, de lemn. A fortificat locașul de cult cu patru turnuri, integrând-l în sistemul de apărare al Moldovei. Ștefan cel Mare ridică o nouă biserică lângă cea veche, șubrezită de un cutremur.

Pășind pe sub turnul de mijloc, pătrunzi într-o lume aparte, acolo unde s-au scris frânturi de istorie. Biserica adăpostește o icoană a Maicii Domnului pictată în anul 665 în Israel. Icoana a fost primită în dar de domnitorul Alexandru cel Bun de la Împăratul bizantin Ioan al VaIII-lea Paleologul. Biblioteca Mănăstirii Neamț este considerată a fi cea mai veche și cea mai bogată din ţară. Aici a fost tipărită, în anul 1825, pentru prima oară opera lui Dimitrie Cantemir „Descriptio Moldaviae”.

Destinație ecoturistică completă

Ţinutul Zimbrului, centrat în jurul orașului Târgu Neamț, este una dintre cele 10 destinaţii ecoturistice din România. Întrunește criteriile care atestă un turism sustenabil, axat pe conservarea naturii și pe valorile culturale și istorice ale comunităţii locale. Poți să te bucuri de drumeții în Parcul Natural Vânători Neamț, să faci ciclism, bucurându-te de peisaje variate, deosebit de frumoase, să vizitezi apoi un meșter popular. Microregiunea suprapusă peste Parcul Natural Vânători-Neamţ a fost inclusă, din 2017, în Top 100 Destinaţii Sustenabile la nivel mondial. Competiţia este organizată de Green Destinations în cooperare cu 20 de organizaţii internaţionale pentru turism. “Ținutul Zimbrului” a fost în anul 2021 singura destinație din România inclusă în Top 100 Destinații Sustenabile la nivel global. Microregiunea Parcul Natural Vânători Neamț-Romsilva s-a clasat pe locul doi mondual, după Bitez- Bodrum, Turcia.

Circuit în Ținutul Zimbrului și împrejurimi

http://

Athosul României

Ținutul Zimbrului este doar un colț al României care abia așteaptă să fie descoperit și iubit așa cum e. Este ‘inima” unei zone deosebit de frumoase cu multe monumente ale naturii. Zona Neamțului este supranumită ‘Athosul Românei” nu doar pentru pentru Ceahlău ci și pentru concentrația mare de lăcașuri de rugăciune, cea mai mare din țară. Sunt multe de văzut aici Piatra Neamț ( la aprox. 65 km distanță) fiind primul obiectiv pe lista recomandărilor mele.

Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem cu pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #romania #Tinutulzimbrului #neamt #visitromania #visitneamt #travelblogger #diescoverplaces #ecoturism #nature

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This