Lacul Izvorul Muntelui, Marea dintre munții Moldovei, este un loc de o frumusețe unică, cu povești dramatice ascunse sub luciul liniștit al apei, te așteaptă cu multă liniște, aer curat și destul de multe atracții turistice.

Odată ajuns aici, te-ai putea crede în Elveția și nu ai greși. Zonei nu-i lipsesc nici crestele montane, nici „marea” care se insinuează printre munți și dealuri și nici posibilitatea de a face plimbări cu vaporașul. Verdele crud al pădurii, însuflețit de pădurile de brad și de foioase, aerul curat și atmosfera liniștită te vor umple de energie așa cum apa lacului de acumulare Izvorul Muntelui alimentează cele șase turbine ale centralei hidroenergetice Bicaz-Stejarul :). Poate nu știai, dar Bicaz este cel mai greu baraj de pe râurile interioare din România. Barajul are 127 metri înălțime și la bază o grosime de 118 metri.

Lacul are 35 km lungime, o lățime între 200 și 2.000 metri și o adâncime maximă de 90 metri. Este supravegheat de masivul Ceahlău și urmat îndeaproape de un drum care te conduce într-o călătorie în această zonă cu peisaje de vis. Din păcate, drumul nu este în cea mai bună stare!

Undeva, lângă debarcaderul de lângă baraj, o să observi o nișă săpată în stâncă. Aici, pe vremea comuniștilor, se adăposteau soldații care păzeau barajul inclus în categoria obiectivelor militare de importanță națională. Barajul a fost construit în aproape zece ani, fiind finalizat în 1960. Zeci de mii de locuitori au fost mutați din casele și satele lor care au fost acoperite de ape. Unele sate au fost inundate în totalitate, morții au fost strămutați, unele biserici dinamitate pentru a nu îngreuna circulația navelor așa cum e cazul celei din Hangu. Doar biserica din lemn din Răpciune a fost salvată, fiind mutată la Muzeul Satului D. Gusti din București.

Lacul Izvorul Muntelui sau “Marea dintre munți” este cel mai mare lac artificial din România, cu o suprafață totală de 3.125  hectare. Format pe cursul mijlociu al râului Bistrița, în Carpații Orientali, lacul Izvorul Muntelui alimentează barajul de la Bicaz. Dimensiunile îi asigură un volum de apă impresionant, de 1,23 miliarde metri cubi, din care 900 milioane reprezintă volumul util și 200 milioane volumul de protecție împotriva inundațiilor. Alte 200 milioane metri cubi sunt sub nivelul de intrare în tunel.

Te poți caza fie în vilele și pensiunile aflate chiar pe malul lacului, fie pe un vaporaș, în campinguri. Ai multe de făcut aici: drumeții, plimbări cu vaporașul și miniyachtul, și o serie de sporturi nautice ( hidrobicicleta, ski nautic și scufundări), poți chiar să stai la soare, la plajă. Nu vei ști când a trecut weekend-ul în mijlocul naturii… Pescarii nu vor primi indiferenți vestea că în lac trăiesc păstrăvi, bibani, babușcă, mreană, plătici și chiar și lostrițe. Plimbarea pe lac îți oferă o experiență de neuitat prin locuri cu peisaje unice, de vis, și ți se perindă prin fața ochilor peisaje montane care de care mai spectaculoase. Asta dacă nu vrei să intri la apă, la propriu, pentru că Izvorul Muntelui este singurul lac din Moldova unde se pot practica diverse sporturi nautice.

Așa cum spune Coșbuc, aici te va încânta măreția naturii și, mai ales Ceahlăul, acest uriaș cu fruntea-n soare, care se oglindește, în zilele senine, în Izvorul Muntelui, martor tăcut la schimbările pe care noi oamenii, le aducem naturii. O facem fără să știm, uneori și fără să ne pese, ce impact vor avea asupra mediului înconjurător.

Drumul tău poate continua cu un alt obiectiv de neratat în nordul Moldovei, cu Transrarăul.

Lacul Izvorul Muntelui este situat la aprox. 38. km de Piatra-Neamț, la 98 km de Chiril, locul de unde începe ( sau se termină, după caz) Transrarăul și la 407 km de București.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook !și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!

#consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #top2018 #inspiratie #românia #travelblogger #visitneamt

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!  

Fotografii cu Lacul Bicaz toamna, mai jos. 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This