Ca să nu fii surprins, ca să te inspiri, ca să te simți bine și la micul dejun, la prânz sau cină, ca să fii primit ca unul de-ai casei la restaurant, odată ajuns oriunde în Peninsulă citește acest articol despre Italia gastronomică. Am „bătut” Italia în lung și-n lat, de la nord la sud și de la est la vest și i-am descoperit nu doar frumusețea intrinsecă ci și gusturile și ritualul meselor. 

Iată câteva dintre secretele și cutumele din Italia gastronomică de la un călător pasionat și de la o româncă stabilită de trei decenii în Italia: chef Dorina Burlacu, distinsă de două ori cu premiul “Cinci stele ale gastronomiei Italiene”.
Micul dejun tradițional în Italia-colazione

Colazione– micul dejun tradițional din Italia, este compus din cafea și dulciuri, mai ales brioșe și croissante. Acestea sunt acompaniate, deși mai rar, de iaurt și/sau suc de portocale.

Italienii preferă să ia micul dejun la barul preferat. “Să te duci dimineața în același bar reprezintă forma ideală de socializare prin care să-ți începi ziua”, spune Chef Dorina Burlacu.

Micul dejun italian la hoteluri&pensiuni

Dacă îți dorești un mic dejun consistent, “colazione internationale”- acel mic dejun continental bogat, cu brânzeturi, mezeluri, ouă, cereale, produse de patiserie, fructe și iaurt, alege hoteluri de lanț sau de minim trei stele.

La pensiunile și unitățile de tip B&B de familie din Italia, vei găsi la micul dejun „doar” cafea, brioșe și croissante, eventual iaurt, fructe și cereale. E bine să cunoști și această fațetă din Italia gastronomică! 

Cum se bea cafeaua în Italia 

Cappuccino se bea dimineața în Italia și foarte rar după prânz. Cafeaua neagră închide întotdeauna prânzul sau cina. După masa de prânz, dacă cineva bea un cappuccinno este foarte posibil să nu fie “italiano vero” ci mai degrabă turist.

Ristretto este un espresso mai concentrat, preferat pentru aroma intensă. Se servește repede, pentru pentru a savura rapid aroma intensă.

Caffè corretto– este un mix de cafea cu alcool care se bea mai ales seara. Italienii rar adaugă zahăr în espresso. De lapte, nici nu mai amintesc!

Meniul unui prânz în Italia

Prânzul este cea mai importantă masă a zilei în Italia. Iar meniul are o importanță deosebită, este bine structurat. La un prânz tradițional italian se servesc mai multe feluri de mâncare, respectiv paste/orez la primul fel, carne roșie/pește/legume la felul al doilea și fructe la final. Nu lipsește contorno (garnitura) din legume la grătar sau salată. 

Par multe feluri, dar conținutul caloric însumat al celor trei feluri de mâncare nu este foarte mare, porțiile sunt mici. Cantitățile standard de paste și orez pentru o porție sunt 70-80 grame în crud. Se dublează cantitatea cu sos, care ar trebui să fie 100 grame porție, spune Chef Dorina Burlacu.

Antipasto

Primele sunt servite aperitivele, antipasto calde sau reci. Acestea sunt pe bază de legume, carne, pește sau brânzeturi.

Primi piatti- felul I

Este format din carbohidrați și predomină pastele și orezul. Un exemplu clasic de primi piatti este “risotto a italiana”-o rețetă unică în lume. Ce are caracteristic “risotto a italiana”? Rumenirea orezului în ulei de măsline în care se pune un pic de ceapă îmbracă fiecare boabă în ulei, iar ceapa îi dă o aromă subtilă. Se “caramelizează” rapid bobițele de orez, pregătindu-se pentru etapele care urmează. O procedură importantă care urmează este fierberea orezului care-și lasă amidonul încet încet, ceea ce-i conferă cremozitatea aparte, specifică. Orezul se înăbușă cu vin alb sau vin spumant. Se folosește aprox. 100 grame de vin la patru porții de orez. Se adaugă apoi supă stoc de carne, de legume sau apă. Tot procesul durează 18-20 minute.

Mantecatura și risotto all onda

La final, când este al dente, se adaugă untul sau brânza rasă–parmigiano reggiano-și iată am obținut acel risotto all onda –orez catifelat și delicat. Papilele gustative sunt trezite la viață și mângâiate delicat așa cum valurile unei mări calme ajung pe mal. De fapt, risotto all onda este untos și cremos la gust și se unduiește precum valul mării și în vasul în care este preparat, când este amestecat, la final.

Pastele și risotto, all dente. De ce?

Atât pastele cât și orezul sunt preparate all dente în Italia, rămân un pic tari, dar sunt mai sănătoase așa. Pastele și orezul sunt bogate în amidon, care are au indice glicemic ridicat și fierte prea mult, îngrașă. “Recomand ca pastele și orezul să fie fierte all dente. Nu doar că gustul lor este este mult mai intens, dar astfel au un indice glicemic mai scăzut, fiind mult mai digerabile. Când sunt fierte mai puțin, granulele de amidon se hidratează, dar nu sunt eliberate în întregime în apa în care au fiert. Astfel, corpul nostru poate asimila mai ușor amidonul din paste și îngrașă mai puțin, detaliază Chef Dorina Burlacu. Recent, aceasta a absolvit cursurile de nutriție “Health and Wellness: Designing a Sustainable Nutrition Plan” la Harvard Medical School.

Cele mai iubite paste-primi piatti

Fiecare regiune a Italiei are pastele preferate. De exemplu, „pasta in brodo” sunt populare mai ales în nordul și centrul Italiei. Pot fi mâncate cu diferite sosuri sau cu supă de legume sau de carne.

Dar cele simple, spaghetele cu sos de roșii făcut în casă cu busuioc și desigur, cu parmezan, sunt cele care au cel mai mare succes în Italia, de la nord la sud și de la est la vest.

Copiii italieni preferă pastele cu unt și brânză.

Meniul de paste este foarte bogat și aproape toate restaurantele fac paste proaspete. Pastele sunt de mai multe categorii-uscate-și fresco, cu ou sau cu apă, fără ou. Acum sunt la modă și în Italia pastele cu făină integrală. Cele cu ou sunt umplute cu elemente vegetale sau cu brânzeturi.

Oficial, sunt aproximativ 300 de tipuri de paste în Italia, dar din nicio rețetă nu lipsește parmigiano reggiano, „regele brânzeturilor” italiene.

În Italia, pastele se mănâncă doar cu furculița. Nu se folosește cuțitul la paste, acestea nu se taie pentru că nu mai pot fi rulate cu furculița. Italienii nu pun parmezan peste pastele cu fructe de mare.

Felul II-Secondi piatti

Unele din felurile principale-„secondi piatti” din Italia gastronomică sunt exemple de artă culinară regională cu mare succes internațional. Ai putea testa la Milano, de unde provine rețeta, “osso buco”-“os cu gaură”, vițelul fiert, care se topește în gură iar la Roma “saltimbocca alla Romana”, felii de vițel cu prosciutto și salvie proaspătă, cu sos de vin alb. Delicii pentru carnivori sunt și “involtini di vitello”, rulouri de vițel umplute cu brânză, pesmet sau legume și “guancia di vitello”, obrajii de vițel înăbușiți cu vin roșu și legume aromate.

Pentru carnivori, există o altă friptură supremă care se distinge în gastronomia italiană: „bistecca alla firoentina„. Este mușchi de vițel sau junincă, are la mijloc un os în formă de „T” și se face pe grătar. „Bistecca alla firoentina” are două tipuri de carne, respectiv fileul pe o parte și mușchiul pe cealaltă. 

Peștele și fructele de mare sunt gătite genial, încearcă tradiționalul “cacciucco’, o tocană toscană de pește, calamarii ripieni, calmarul umplut, cozze alla marinara sau frittura di pesce.

Anumite restaurante oferă, după felul II, căruciorul cu brânzeturi cu platouri de brânzeturi maturate și trufe. Plus tot felul de dulcețuri-smochine ceapă roșie sau miere.

Deserturile preferate de italieni

Torte di creventa-ca pe vemea bunicii, când nu existau frigidere. Este pregătit după rețete tradiționale Tartă de ciocolată sau miere dolce al cucchiaio cu diferite fructe.

-Tiramisu, profiterol, panna cotta și duca englese sunt deserturile tipice care încheie mesele din Italia. Și gelatto, cel mai adesea! Italia gastronomică nu înseamnă preparate greu de făcut. 

Tipuri de restaurante în Italia

Italia gastronomică are întotdeauna mâncare excelentă de oferit și oameni zâmbitori care o prepară și o servesc. Merită să știi care sunt diferitele tipuri de restaurante din Italia, astfel încât să găsești cu ușurință ceea ce cauți.

-Pizzeria

Pizzeria italiană este cea mai celebră din această listă și este un local standard unde se prepară și se servește doar pizza.

Restaurante pizzeria –are un meniu redus pentru prânz și cină pentru că sunt focalizați pe pizza.

– Pizza este considerat un platou unic în Italia. Multe pizzerii nu folosesc prosciutto cotto ca ingredient. Niciodată nu primești ketchup la pizza, nu insista să ceri. Pizza se taie cu foarfecele, nu cu furculița și cuțitul. Mulți italieni preferă pizza cu puține ingrediente, gen Margherita sau stria-pizza alba-blat de pizza cu ulei aromatizat.

-Ristorante

Ristorante este tipul clasic de restaurant italian, unde te poți aștepta să fii întâmpinat de o gazdă, să fii condus la masă și să primești îndrumări de la sommelier. Este cel mai sofisticat loc unde poți lua masa în Italia.

-Osteria

Osteria este tot un fel de bar cu un meniu cu produse rapid de preparat, cu aperitive și gustări simple, menite să acompanieze comanda de băuturi.

-Enoteca

La o enotecă este importantă selecția de vinuri din diferite regiuni. Sper deosebite de osterie, mâncarea are rolul secundar la enotecă.

Trattoria tradițională

Este un restaurant de familie unde poți comanda mâncăruri italiene gătite în casă. Aici, poți gusta din rețetele bunicii, nonna, transmise din generație în generație. Atmosfera familiară și mâncărurile de sezon atrag localnicii, care vin aici pentru a socializa într-un loc fără pretenții dar cu mâncare delicioasă.

-Pescheria

Nu este chiar un restaurant, dar la pesceria – „piață de pește”, găsești peștele capturat în cursul zilei. Indiferent dacă provine din Marea Mediterană, Adriatică, Ligurică sau Ionică, fructele de mare și peștele proaspete ajung cât se poate de proaspete în pescerii. Unele dintre acestea au dezvoltat restaurante de top.

-Tavola Calda

Tavola Calda- „masă fierbinte”, este mănușa aruncată de Italia la fast-foodul clasic căreia i-a dat și o tentă tradițională. De la supe și felii calde de pizza al taglio, la fritto misto, arancini crocante, orez, paste sau diferite crochete, restaurantele tavola calda care servesc mâncăruri calde și proaspete celor grăbiți au o popularitate tot mai mare.

Rosticceria

Rosticceria oferă fripturi gătite încet, la rotisor, din diferite feluri de carne. Fie că preferi un delicios sandviș cu porchetta, un pui rotisat sau o felie de plăcintă cu carne, rosticceria îți va satisfice foamea. Poți să iei la pachet și diferite paste, crochete, cartofi și chiar și ceva dulce.

De reținut pentru vacanțe reușite în Italia

Orele meselor sunt fixe în Italia. La restaurantele tipice italiene, prânzul este disponibil după ora 13.00 până la 15.00, iar cina, după 19.00-19.30.

Coperto nu se practică la toate restaurantele din Italia. Este o taxă fixă, stipulată clar în meniu, de minim 1 euro/persoană. Coperto are scopul de a acoperi cheltuielile cu produsele consumabile auxiliare -șervețele, scobitori, fețe de masă, apa oferită gratis. Poți primi în schimbul coperto grisine sau ceva dulce la desert, pepene sau chiar limoncello. Coperto nu este bacșiș, dar este obligatoriu odată amintit în meniu.

Riposo, varianta italiană a siestei spaniole, este o practică destul de răspândită în Italia. Astfel că multe muzee, magazine și biserici își închid porțile după prânz- între orele 13:30 și 16:00, când mulți italieni se întorc acasă. Restaurantele rămân deschise.

-Mesele la italieni, în special prânzul de duminică, reflectă dragostea italienilor pentru mâncarea bună alături de familie și prieteni și acea poftă de viață trăită cu pasiune. Bucătăria italiană se bazează pe ingrediente proaspete și de calitate, ceea ce o facut-o celebră în lume. 

Ne-am străduit să-ți oferim un articol cât mai documentat. Sperăm că ți-a făcut poftă de călătorii inspirate.  

Îți mulțumim și te așteptăm pe Facebook și Instagram, cu Like și Share ! 

Visează, Iubește, Călătorește! 

Drum bun!

 

 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This