Poți testa, oricând, gustul Italiei dacă vei încerca să faci acasă această rețetă de limoncello produs pe Coasta Amalfitană.

Un limoncello savurat după o cină memorabilă pe Insula Capri sau pe Coasta Amalfitană nu este ceva căruia să-i spui “pas”. Gustul intens, dulce-acrișor și consistența ușor cremoasă fac din limoncello o surpriză plăcută. Și nu doar pentru papilele gustative, îți încântă toate simțurile. Mai ales când vin din partea casei, în niște pahare lungi și înguste.

Pe noi, limoncello ne-a surprins într-un decor de vis, pe insula Capri. Era un local mic și accesibil, cu nici zece mese, frecventat de italieni. Adevărate “sonde” brumării (erau abia scoase din congelator), paharele de limoncello ni s-au lipit ușor de degete. Ups, ce avem noi aici?? Parcă trebuia să gustăm din rezultatul unui experiment de chimie. Și noi, degustătorii, urmam să aflăm dacă a reușit sau ba. Cuiva i s-a părut chiar că a primit un soi de soare lichid la pahar. Iar mirosul nu avea egal. Gura aceea de lichior ne-a energizat instantaneu, după care a ajuns direct în stomac. Aici, a lansat ceva fluturi și a lăsat o căldură plăcută. Ne-a trezit pofta. Ne-am îndrăgostit de această licoare, și dat fiind dorul constant de Italia și de bucatele ei, ne-am gândit să testăm această rețetă de limoncello din Amalfi. Pe care o împărțim cu drag cu voi.

O istorie plină de arome

Cred că nu e un loc mai bun să încerci limoncello decât pe Costa Amalfitană și în insula Capri. Zona Sorento, Costa Amalfi și Insula Capri își împart originea acestui lichior de lămâie, devenit rapid celebru printre gurmanzi. Limoncelo nu are o tradiție prea mare, se pare că a fost preparat prima dată undeva la începutul secolului al XX-lea. Alții cred că rețeta a fost creată ceva mai devreme, de călugări, pentru a se îndulci între două reprize de rugăciuni. Rețeta a fost înregistrată oficial, în anii 1960, de un producător, artizanal la acea dată. Era moștenitorul unei rețete tradiționale și al unei plantații de citrice pe Coasta Amalfitană. De atunci, limoncello a început să scrie istorie și să devină o mică industrie. Limoncello are denumire de origine controlată iar cel original provine de pe Costiera Amalfitană.

Limoncello de pe Coasta Amalfitană

Ceea ce face limoncello special este soiul de lămâie folosit. Pentru a fi autentic, trebuie să fie folosite lămâile care cresc pe Costiera Amalfitană și pe insula Capri. Numai aici, datorită solului și datorită climatului mediteraneean, lămâile au o coajă groasă, bogată în uleiuri esențiale, parfumate, cu o aromă puternică. Coaja de lămâie este așadar cel mai important ingredient atunci când produci limoncello. Pe Coasta Amalfi cresc lămâi uriașe, afusato amalfitano. Aroma și mirosul lămâilor uriașe sunt intense și foarte puternice. Fiecare lămâie de aici are minim 100 grame, așadar sucul e abundent și foarte acid, foarte bogat în vitamina C. Acest tip de lămâie este cultivat pe terase construite cu migală de generații și generații de amalfitani care au modelat peisajele, vrând-nevrând. Pentru rețeta de limoncello făcut acasă în vreme de pandemie COVID 19 am folosit lămâi BIO, le găsești în toate hypermarket-urile care se respectă.

Așadar, odată ce ai lămâile potrivite, mergi mai departe și fă-ți acasă vestitul lichior de lămâie, urmând această rețetă de limoncello.

Ingrediente

8 lămâi bio

1 litru alcool 80-95 %

1 kg zahăr alb

1 litru apă. 

Rețeta de limoncello, etapa 1

Curăță lămâile cu grijă pentru a nu folosi și învelișul moale, alb. Adaugă coaja la un litru de alcool, într-un recipient cu capac. Interiorul fructului poate fi folosit în alte scopuri. Lasă borcanul într-un loc întunecat o lună, astfel încât aromele din coajă să se infuzeze în lichid.

După o lună, ești mai aproape de primul limoncello.

Rețeta limoncello, etapa a II-a

Tot ceea ce trebuie să faci acum este să creezi un sirop dintr-un litru de apă în care ai dizolvat kilogramul de zahăr. Fierbe apa și dizolvă zahărul din ea. Lasă acest amestec dulce și destul de lipicios să se răcească. Apoi, adaugă siropul peste alcoolul care a căpătat deja o nuanță galbenă și e parfumat cu aromă de lămâie. Nu uita ca înainte să îndepărtezi coaja de lămâie. Vedeta amalfitană și-a făcut datoria, nu fără a-ți lăsa ca amintire o aromă inconfundabilă și o culoare electrizantă.

Amestecul astfel obținut se decantează în sticle într-un loc ferit de lumină timp de minim 10-14 zile.

Cum se servește limoncello

Limoncello se servește răcit direct din congelator sau în pahare groase ținute o vreme la congelator. Unele rețetele culese de pe Coasta Amalfitană folosesc alcool 95%, deci se poate un lichior și mai tare decât ceea ce am făcut noi. Limoncello merge foarte bine după o masă bazată pe pește sau vită. Un excelent digestiv, limoncello se servește după orice masă și poate ține loc de desert.

Sper că ai încercat această rețetă de limoncello și că te-ai bucurat de gustul Italiei, oriunde ai fi. Împarte rețeta cu prietenii, dă-ne Like și Share! Sper că visul de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Vino alături de mine pe Instagram

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This