La cel mult 50 de kilometri de granita cu Romania, in Bulgaria, gasesti posibilitati de petrecere a vacantei, sau macar a unui weekend, pentru toate buzunarele. Cluburile exclusiviste de golf, dotate si cu facilitati spa din apropiere de Kaliakra, campingurile sau satucele izolate se adreseaza oricaror preferinte si bugete.

La aproximativ 31 de kilometri de Varna se afla binecunoscuta localitate Balcic, un importat punct de atractie turistica pentru aceasta zona a Bulgariei. Oraselul, care a apartinut candva Romaniei, are o istorie veche, de pe vremea tracilor, timp in care s-a dezvoltat, sau doar a supravietuit, sub diferitele stapiniri pe care le-a avut de-a lungul timpului. Turismul in Balcic s-a dezvoltat in perioada cat acest colt al Dobrogei a apartinut Romaniei, deci se poate!… Plaja din Balcic este mai degraba stancoasa, adevaratele atractii ale statiunii fiind castelul Reginei Maria si Gradina Botanica. Merita vazute daca ati ajuns prin zona!

Lost paradise…

Mai sus de Balcic, catre granita cu Romania, sunt cateva plaje izolate, salbatice, unele organizate, altele de-a dreptul pustii. Un loc foarte frumos este cel din apropiere de Tuzlata, in satucul in care se ajunge, cel mai sigur, cu ajutorul GPS-ului, aici fiind si un camping.,

Un mic paradis …stancos, care are dezavatajul ca nu te poti caza chiar pe plaja

Nu stiu cat de sigure sunt astfel de campinguri, insa de-a lungul tarmului, catre Romania, sunt destule, unele fiind organizate pe langa satuce pitoresti.

Salbaticia Marii Negre la Cap Kaliakra

Peisaje salbatice, de coasta, cu stanci imense care se se pravalesc in mare de spui ca esti in  Santorini.  pot fi admirate si la Kaliakra. Capul Kaliakra merita vazut, imi permit sa spun asta, mai mult pentru fotografiile care se pot face aici si pentru peisaj decat pentru ansamblul arheologic in sine. Acesta din urma este prea putin ingrijit si ofera prea putine informatii vizitatorilor interesati de istoria locului.

Capul Kaliakra a apartinut odata Romaniei

La Cap Kaliakra exista si un mic restaurant situat chiar pe faleza. In imediata sa vecinatate este un mic muzeu organizat intr- o grota sapata in stanca. Aici, afli cate ceva despre istoria locului, nu totul, oricum.

Tracian Cliffs

Terenuri de golf in Bulgaria

Terenuri de golf la malul bulgaresc al Marii Negre. In apropiere, se afla o serie de cluburi de golf exclusiviste, precum cele de la Tracian Cliffs Golf&Beach Resort din Bozhurets, Kavarna, Lighthouse Golf&Spa, Black Sea Rama. Un loc destul de izolat, dar linistit, este Russalka, resort aflat la aproximativ 50 km. de Vama Veche. Russalka este un sat de vacanta izolat, cu cateva zeci de bungalow-uri, cu plaje stancoase, golfuri artificiale si mici insulite, de care nu m-am putut apropia fiind pazit ca o inchisoare…Cei cazati aici pt practica golful si unele sporturi nautice.

Golful Bolata, „vecinul” Capului Kaliakra 

Un alt loc frumos si salbatic unde sa faci plaja la malul Marii Negre a vecinilor bulgari, inca destul de liber, este Golful Bolata ( foto sus). Inconjurat de stancile rosietice specifice Capului Kaliakra, plaja din Golful Bolata, din apropierea satului Balgarevo, este un loc bun de scufundari subacvatice. Golful „Bolata” face parte din rezervatia naturala „Kaliakra”, fiind aparat de versanti de piatra in care eroziunea a creat numeroase pesteri. In pesterile din zona „Bolata” au fost descoperite vestigiile unei asezari antice, locuinte rupestre si obiecte de cult. Golful Bolata se afla la 57 de km de Vama Veche si la 6 km de Balgarevo, la trei kilometri nord de Capul Kaliakra si la 34 de kilometri de Balcic.

Foarte aproape granita cu Romania ( la nici 10 km de Vama Veche) se afla si Durankulak, o micuta localitate unde se afla un camping, inclusiv de rulote, si cateva pensiuni sau hoteluri de trei stele. Alaturi de plaja, o alta atractie este lacul cu acelasi nume, rezervatie naturala. Cazarea si masa aici aici nu sunt pentru cei pretentiosi.

In zare, farul de la Shabla

Krapets, la 24 de kilometri de Vama Veche 

Satul linistit Krapets, situat la 10 km nord de Shabla, are o plaja lunga si larga de nisip cu dune si un tarm mai inalt. Aflat la 24 de kilometri de Vama Veche, Krapets (aka Krapec sau Krape)  este din ce in ce mai cautat de cei care sunt obisnuiti sa doarma la cort sau in rulota. Exista si posibilitatea sa te cazezi la localnici daca oferta celor cateva vile particulare nu-ti este pe plac sau sunt ocupate. La doar un kilometru nord-est de Krapets este Lacul Durankulak, unde se poate pescui, iar la sud de Krapets sunt alte doua lacuri, Shabla si Ezerets, unde puteti admira pasarile.

Intre Krapets si Capul Shabla te uimesc peisajele cu plaje pustii si tarmul de un ocru stancos, unde te poti opri sa te relaxezi pe malul marii.

Tyulenovo, peisaje stancoase la 11 km de Shabla 

Dar daca nu vrei sa stai in pustietate, poti opta pentru Tyulenovo. Este un mic sat de pescari aflat la aproximativ 38 de kilometri de Vama Veche, in apropiere de Shabla ( la aproximativ 11 kilometri). Aici sunt cateva hoteluri,  vile,  pensiuni si restaurante. Tarmul este stancos si destul de inalt, dar exista doua golfulete cu pietricele,  unde poti intra mai usor in apa marii.

Sper că ți-a plăcut acest material (sau că măcar ți-a fost de folos) și te aștept să ne fii alături pe Facebook ! Visează, iubește, călătorește, trăiește, alături de noi!

Drum bun!

La rascruce de vanturi, Cap Kaliakra

Crescatoria de midii de la Dalboka, celebra pentru cele doua restaurante de pe malul marii

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This