Dacă te întrebi ce poți vizita într-o zi în Bratislava, află că ai toate șansele să vezi tot ce este interesant în capitala Slovaciei. Te așteaptă câteva castele, un centru istoric bine conservat și plin de atracții, oferte tentante ale gastronomiei locale la prețuri accesibile, Dunărea cu faleza și podurile ei și o atmosferă relaxantă.

Zona turistică a Bratislavei are un aer liniștit și boem de oraș prosper de provincie. În centrul istoric, toate sunt bine puse la punct, atmosfera te teleportează cu minim două-trei sute de ani înapoi în istorie. Odată ce ai părăsit centrul vechi, se schimbă decorul. Aici, ai impresia că te afli în România: clădiri gri cu arhitectură comunistă, pătrățoasă, magazine cu gratii la ferestre, case părăsite, unele cu pereți care stau să cadă. Urmele istoriei comuniste nu trec repede nici aici, sunt răni care se vindecă foarte greu, peste tot în Europa de Est.

Ce e de vizitat în Bratislava?

-În primul rând, Castelul Bratislava- Hrad cum îi spun localnicii. Situat pe un deal de unde supraveghează îndeaproape Dunărea, podurile de peste Dunăre, centrul vechi dar și partea nouă cu ale sale clădiri zvelte din sticlă, Castelul Bratislava este prima oprire, obligatorie. a fiecărui vizitator. Merită un popas relaxat de două-trei ore aici, la înălțime, mai ales pentru panoramă și apoi pentru exponatele castelului, dacă ai mai mult timp la dispoziție. Castelul Bratislava, construit în secolul IX, dar refăcut în a doua jumătate a secolului trecut, găzduiește Muzeul Național și Muzeul de Istorie a Slovaciei. Aici poți admira o serie de picturi și sculpturi, mai ales a nobililor maghiari și a celor habsburgi care au stăpânit zona timp de secole, și poți lua câteva lecții din istoria destul de complicată a zonei.

În prima zi din fiecare lună, Castelul Bratislava se vizitează gratuit, deși tot trebuie să ai bilet de intrare livrat la ghișeul din dreapta intrării principale în castel (după ce treci de porțile principale).

După ce ai vizitat tot ce trebuia prin Castelul Bratislava, respectiv Turnul Coroanei pentru o imagine (și mai ) de la înălțime, grădinile baroce sau grajdurile regale (de neratat dacă ajungi primăvara sau vara), ar trebui să cobori agale spre centrul istoric, acolo unde se află cele mai multe dintre atracțiile Bratislavei. Asta dacă între timp nu decizi că este cazul să te bucuri de o cafea la unul dintre cele două restaurante din incinta Castelului.

Nu pleca până nu admiri de sus celebrul pod peste Dunăre, Most SNP, îți va atrage privirea oricum de sus, de pe meterezele castelului. Este cel mai mare pod suspendat pe cabluri din lume, susținut de un singur stâlp înalt de 84,6 m, cu doi piloni printre care trece calea rutieră.

-Te poți plimba pe podul Most SNP, are o lungime de 421 metri, și apoi poți urca în resturantul cu formă de OZN de sus. Structura cu formă de farfurie zburătoare din vârful stâlpului găzduiește o punte de observare și un restaurant, unde se servesc preparate din bucătăria tradițională slovacă și internațională. Poți ajunge sus la restaurantul UFO din vârful Most SNP cu ajutorul ascensoarelor situate în stâlpul estic, biletul costă peste 7 euro/persoană.

Plimbă-te prin centrul vechi al Bratislavei! E pitoresc, arată cumva ca Sighișoara noastră, ce-i drept este un pic mai bine îngrijit și mai aerisit. Se vede că este ceva mai nou, mai ales în centru, în piață. unde clădirile sunt vizibil mai moderne. În weekend, duminica, multe din cafenele, magazine și restaurante sunt închise până spre amiază. Așa că, deși unele restaurante și fast fooduri erau deschise (dar nu cele cu cele mai bune referințe) am ajuns în afara zidurilor de apărare ale cetății, la un restaurant de familie, cochet și accesibil, deși poartă un nume pretențios, Pulitzer.

-Așa am ajuns la o altă recomandare de ce să testezi în Bratislava, ceva local: o ciorbă tradițională de varză. Nu e nici pe departe un fel de regim, e destul de consistentă, varza este ca un pretext care-i dă mirosul specific. E îmbogățită cu cârnați, carne de porc, smântână, condimentată cu paprika și piper. Este ideală pentru sezonul rece! Dacă mai poftești la la felul doi, încearcă coastele de porc.

Oricum, prețurile la mâncare și băutură sunt mai accesibile în Bratislava comparativ cu celelalte capitale din apropiere, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care tinerii vienezi aleg să petreacă la sfârșit de săptămână în capitala Slovaciei.

Catedrala Sfântul Martin este “must see” odată ce ai ajuns în Bratislava. Situată chiar sub Castelul Bratislava, catedrala Sfântul Martin este cea mai mare și una dintre cele mai vechi biserici din Bratislava. Amplasată pe locul unei biserici mai vechi (de prin secolul IX) și a unui cimitir adiacent, construcția catedralei gotice a început în anul 1311, și s-a finalizat abia în 1452. Aici s-au ținut ceremoniile de încoronare a regilor Ungariei în perioada 1563 -1830, 18 la număr. Interiorul catedralei gotice este destul de auster, dar, deși lumina trece timidă prin vitraliile înalte, atmosfera este primitoare, nu e rece, așa cum te aștepți să fie la o catedrală gotică.

Turnul catedralei, înalt de 85 de metri, a fost parte din fortificațiile medievale ale orașului și domină și acum cerul centrului vechi al Bratislavei.

Plimbă-te pe străduțele pietruite, umbrite de clădiri vechi, dar vesele, din centrul istoric. Zona seamănă destul de mult cu partea veche a Sighișoarei și a Brașovului, doar că la parterul caselor sunt mult mai multe tentanții pentru turiști. Te ademenesc foarte multe berării, cluburi, restaurate, magazine cu suveniruri, cafenele și case de oaspeți/hoteluri. Este destul de multă agitație pe străduțele exclusiv pietonale, se vede că turismul e înfloritor aici, locul e plin de viață!

Nu rata Poarta Sf. Mihai! Este una dintre cele mai vechi construcții din Bratislava și este singura care a rămas în picioare din sistemul medieval de fortificații al orașului. Turnul Porții Sf. Mihai are 51 de metri înălțime, șapte etaje, iar priveliștea superbă a orașului vechi de pe terasa superioară este una din experiențele “de vârf “, de neratat, în Bratislava. În partea de sus se află statuia arhanghelului Mihail, care ucide un dragon. Intrarea în turn se face prin Muzeul Armelor, care poate fi vizitat.

-Pe strada care trece pe sub poarta Sf Mihail se află așa-numita placă ” Kilometrul zero”, care îți arată distanțele care despart Bratislava de 29 de capitale de pe mapamond.

-Nu foarte departe de Poarta Sf. Mihai se află Piața Mare-Piața Primăriei, unde am ajuns atrași de sunetul muzicii, mai corect de repetițiile pentru concertul rock programat către seară. Bratislava are o serie de statui drăguțe din bronz, iar una dintre cele mai celebre este cea a unui soldat din armata lui Napoleon Bonaparte, aflată chiar în piața din fața primăriei.

Artiștii care au conceput statuile din centrul vechi al Bratislavei au dat dovadă de multă creativitate, te surprind cu diferite poziții nonconformiste, unele chiar ciudate, ale statuilor.

-Un alt personaj vestit pe care îl poți întâlni pe străduțele centrului istoric al Bratislavei, este cel numit Cumil. Ai putea să nu-l observi pe Cumil dacă nu s-ar înghesui trecătorii să-l fotografieze, poate că te-ai împiedcia de el. Cumil, care ar însemna “cel căruia îi place să privească”, pare atât de relaxat încât indicatorul “Man at work” fixat deasupra lui sună atât de ironic și te duce aproape instanteneu cu gândul la unii parlamentari care fac act de prezență la Casa Poporului.

-Fostul sediu al autoguvernării orașului este, din 1868, sediul Muzeului orașului Bratislava, cel mai vechi muzeu din Slovacia. După ce urcați pe scările înguste care duc la turnul cu înălțimea de 45 de metri, veți fi răsplătiți cu o vedere panoramică frumoasă asupra orașului vechi. Dacă aveți norocul să fie deschis.

Palatul Grassalkovich, sediul Parlamentului Slovaciei. A fost construit în secolul al XVIII-lea la dorința contelui Antal Grassalkovich, curtean al Mariei Tereza, care și-a dorit o reședință de vară. Palatul în stil rococo a fost cunoscut pentru viața sa socială bogată, și artiști renumiți au concertat aici. Începând cu anul 1996, Palatul Grassalkovich este sediul președintelui Republicii Slovace. Este situate în imediata apropiere a zidurilor de apărare ale cetății Bratislava.

Biserica Albastră are hramul Biserica Sf. Elisabeta, este unul dintre obiectivele de neratat în Bratislava, A fost construită în stil Art Nouveau la începutul secolului XX și este remarcabilă pentru culoarea albastră a fațadei și atenția la detalii.

-Castelul Devín. Dacă ai mai mult timp, nu rata Castelul Devín, deși este practic o ruină. Castelul Devin se află la aprox.10 km de centrul orașului, în satul Devin și e construit pe o stâncă înaltă care domină confluența Dunării cu Morava. Până în 1989, “cortina de fier” din sârmă ghimpată, trecea pe sub Castelul Devin. Devín a făcut parte din Limes Romanus după perioada celtică din secolele 1-IV. A început să se dezvolte din secolul al IX-lea și treptat a ajuns de la statutul și dimensiunile unui fort de graniță la importanța unui castel. În 1809, castelul Devin a fost distrus de trupele lui Napoleon și nu a mai fost reconstruit, spre deosebire de Castelul Bratislava care a avut mai multe șanse.

Cum ajungi la Bratislava. Am ajuns în Bratislava, în aproximativ de 75 de minute, din centrul Vienei, din gara Hauptbahnhof. După șapte stații din Austria și Slovacia, trenul a oprit într-un sfârșit în singura gară cu aspect provincial de pe o rază de 200 de kilometri. Mică și întunecoasă, gara din Bratislava m-a trimis înapoi în timp, pe vremea comuniștilor. Gara din Bratislava pare mai potrivită pentru un oraș mic de provincie, fără pretențiile unui transport modern.

Din gară până în centrul istoric nu sunt mai mult de patru kilometri, pe care îi poți parcurge cu mijloacele de transport în comun, care circulă la intervale mici de timp, chiar și în weekend. La dus, am luat către centru troleibuzul 93 (un tichet a fost 70 cenți/persoană). Am luat biletul direct din stație, de la o tonetă ( după aceea am văzut că biletele erau disponibile și la automat), apoi, în nici 10 minute, am coborât chiar la stația castelului Bratislava…De aici, am urcat încetișor pe dealul pe care este situat Castelul, vreme de nici șapte minute, mergând relaxat.

La întoarcere, fiind duminică și toate casele de bilete închise și niciun automat de bilete disponibil, am decis că e mai sigur să o luăm pe jos din centrul vechi către gară. Nu am făcut mai mult de 25 de minute, mergând lejer. Așa am văzut și Palatul prezidențial, grădina sa interioară, și am luat pulsul capitalei slovace la vreme de seară. Oraș liniștit, destul de curat și cosmopolit, seamănă cumva cu Bucureștiul, cu Iașiul, Brașovul și Timișoara. Din caldarâm mai lipsește câte o dală, apar unele gunoaie aruncate pe jos, Doar gara e clar din alte vremuri, comuniste :). Bratislava are clădiri drăguțe destul de îngrijite, bulevarde largi și un sistem de transport în comun destul de bine pus la punct. Orașul cu aproximativ 400.000 de locuitori pare destul de înfloritor, cel puțin dacă avem în vedere faptul că se construiesc blocuri foarte înalte, turnuri “din sticlă”. Brastislavei îi va fi destul de greu să se impună în fața competitoarelor sale mai mari Budapesta și Praga, de care o despart aprox. 200 respectiv 330 km. Deși faima de „pol al distracțiilor” de weekend pentru tineri nu poate decât să-i dea un imbold puternic turismului local. O excursie de o zi din Viena, într-o altă capitală ușor diferită dar primitoare și accesibilă, care a meritat, până la urmă!

Galerie cu fotografii din Bratislava, mai jos!

Sper că ți-a plăcut și acest articol  și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!

#travel #travelblogger #consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #top2018 #medieval #bratislava #europa

Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This