În orașul antic Myra ( Turcia de astăzi), în Italia, la Bari și Veneția precum și în București sunt locuri care păstrează urmele „palpabile” ale trecerii Sfântului Nicolae pe acest pământ. Haideți într-o călătorie pe urmele celui mai iubit sfânt, patronul spiritual al călătorilor și marinarilor.
 
 
Sfântul Nicolae aduce daruri copiilor cuminți de peste un mileniu, chiar dacă în ultima sută de ani împarte acest privilegiu cu Santa Claus-Moș Crăciun. Cunoscut sub numele de Nikolaus în Germania, Sinterklaas în Țările de Jos (Kleeschen în Luxemburg), Sfântul Nicolae este protectorul celor acuzați pe nedrept, al comercianților, al celor care călătoresc, fetelor nemăritate, mireselor, dar mai ales al copiilor mici.
 
Devenit un model de credință și compasiune după ce și-a donat toată averea, la numai 23 de ani, pentru a răspândi creștinismul și a-i ajuta pe cei slabi, Sfântul Nicolae este patronul spiritual al Țărilor de Jos, Rusiei, precum și al mai multor orașe europene, între care și Bari.
 
 
De altfel, numele Santa Claus (din lumea anglofona) a apărut prin deformarea cuvântului Sinterklaas.
 
O scurtă istorie a Sfântului Nicolae

Sfântul Nicolae a fost episcop de Myra ( Turcia de astăzi), iubit și cunoscut în special pentru dărnicia, minunile și blândețea sa. Sf. Necolae s-a născut în anul 280, în Patara, Lycia din Asia Mică, din părinți creștini bogați. Părinții săi au murit pe când Nicolae era tânăr, lăsându-i o mare avere. A călătorit în Țara Sfântă, iar pe drum a făcut cel puțin o minune. La scurt timp după întoarcerea din Ierusalim si Palestina, a devenit Episcop de Myra. Apoi a fost aruncat în închisoare în timpul lui Dioclețian, fiind eliberat după convertirea lui Constantin la creștinism. A murit in anul 342, pe 6 decembrie.

La mai puțin de 200 de ani după moartea lui Nicolae, Biserica Sf. Nicolae a fost construită în Myra, la dorința lui Teodosie al II-lea, deasupra locului bisericii unde a slujit ca episcop. Rămășițele lui Nicolae au fost mutate într-un sarcofag în biserică. În 1087, după ce Imperiul Bizantin a pierdut temporar controlul asupra regiunii, un grup de negustori din orașul italian Bari a sustras oasele mari ale scheletului lui Nicolae și le-au dus în orașul lor natal, la Bazilica di San Nicola. Restul fragmentelor osoase din sarcofag au fost ulterior luate de marinarii venețieni și duse la Veneția în timpul primei Cruciade.

Exemplu de generozitate. Sf. Nicolae făcut multe fapte bune și acte caritabile în secret, fără să aștepte nimic în schimb. Dar Sf. Nicolae s-a consacrat ca fiind cel ce aduce daruri copiilor săraci și o primă poveste e cea a celor trei surori dintr-o familie săracă. Fetele nu aveau zestre, deci riscau să fie vândute ca sclave, pentru că nu se puteau căsători. Dar, în mod misterios, în trei ocazii diferite, punguțe cu aur au apărut în casa lor, dar  de zestre. Pungile de aur, aruncate printr-o fereastră deschisă, au aterizat în pantofi. De aici obiceiul copiilor să atârne ciorapi sau să pună pantofi în speranța că vor primi daruri.

Sfântul Nicolae este patronul marinarilor și al călătorilor.

Există mai multe povestiri despre Sf, Nicolae și despre mare. Când era tânăr, Nicolae a făcut un pelerinaj în Țara Sfântă. Revenind pe mare, o furtună puternică amenința să distrugă nava. Dar Nicolae s-a rugat calm și cu încredere. Iar marinarii îngroziți au fost uimiți când vântul și valurile s-au liniștit brusc și toți au fost salvați.

Mormântul Sf. Nicolae din Myra

Un loc popular de pelerinaj, Biserica Sf. Nicolae din Myra este situată în orașul Demre, la 150 km de capitala Antalyei. Prima biserica ridicată în cinstea Sfântului Nicolae în orașul antic Myra a fost ctitorită în sec. al VI-lea. Biserica actuală datează din sec. al VIII-lea. Aceasta a fost restaurată în anul 1042, fiind construită și o mănăstire. Este un loc important de pelerinaj datorită importanței sale și arhitectură, de sorginte bizantină.. Aici Sf Apostol Pavel i-ar fi întâlnit pentru ultima oară pe apostoli.

Basilica di San Nicola, Bari ( sus și jos dreapta, interior)

Catedrala Sf Nicolae din Bari 

talia. Daca ajungi în sudul Italiei, nu ocoli Bari, port la Marea Adriatică, unde se află Basilica di San Nicola, locul unde, într-o criptă, sunt depuse moaștele Sf. Nicolae. Catedrala a fost construită în sec. al  XVII-lea pentru a adăposti moaștele Sf. Nicolae, furate din localitatea Demre, din sudul Turciei de astazi.

Biserica Sf. Gheorghe Nou, Bucuresti.

Până ajungi la Bari (un oraș foarte pitoresc și primitor) trebuie să știi că și în București există locuri sfinte care găzduiesc Moaștele Sf.  Nicolae. La „Kilometrul zero” al Capitalei se afla Biserica SF Gheorghe Nou, unde e adăpostit un braț al Sfântului Nicolae. Se spune ca episcopul de Bari i-a trimis mana Sf Nicolae lui Mihai Viteazu. Astfel, în Biserica „Sf. Gheorghe Nou” se află: “mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, ferecată în argint ales, împodobită cu diamanturi, dăruită de Io, Mihail Voievod (Viteazul) și Doamna Stanca, în anul 7407 (1599), ispravnic (fiind) Mitropolitul Eftimie”.  Biserica Sf. Gheorghe Nou este ultima ctitorie a Sfântului Martir și Voievod Constantin Brâncoveanu, mormântul acestuia fiind în ibiserică.

-Chiesa San Nicolò al Lido din Veneția

-Un alt mare adăpost de moaşte ale Sfântului este Chiesa San Nicolò al Lido din Veneţia. Înființată în sec. al XI-lea și reconstruită în sec. XVII, biserica păstrează coloane și capitolii din Corint. Biserica merită o vizită și datorită arhitecturii sale și panourilor din lemn de nuc care ilustrează 27 de scene din viața Sf. Nicolae.

 Manastirea Sf Nicolae din Kalyazin, Rusia

Din lacasuri de cult, atractii turistice „intrate la apă”

Poveștile nu se termină întotdeauna cu nine, O soartă mai putin bunaă le-au avut mănăstirile Sf Nicolae din Kalyazin, Rusia, care a ajuns sub ape pe vremea lui Stalin ( odată cu amenajarea barajului Uglich, în 1939) și Biserica Sf. Nicolae din Marovo, Macedonia. Manastirea din Marovo a ajuns si ea pe fundul unui lac artificial. Acest fost lăcaș de cult, construit  a mijlocul anilor 1800, se poate admira doar în perioadele de secetă.

Tradiții de Sf. Nicolae

Nicolae este unul dintre prenumele cele mai indrăgite și mai răspândite în România, fiind purtat de aproximativ 800 mii de români. Etimologia  sa  provine din grecesul Nikolaos. Este un nume propriu format prin alăturarea cuvintelor nike-victorie, biruință și laos-popor. Așadar, Nicolae poate fi tradus de „om ce face parte un popor victorios” sau “biruința poporului”.Î n România, sărbătoarea Sf. Nicolae poartă și numele de Sin Nicoara, o posibilă derivație din „Sanctus Nicolaus”.

În tradiția populară românească, SF Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la prima zăpadă de la începutul iernii, sau are barba albă. Păzește Soarele care încearcă să se strecoare spre tărâmurile de apus pentru a lăsa lumea fără lumină și cădură. Ajută văduvele, orfanii și fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor, salveazp de la înec marinarii și apără soldații aflați la război.

“Florile dalbe, flori de mar” din colindele de Crăciun fac referire la nuielușa dăruita de Sf. Niculae celor mai puțin cuminți. În unele zone, nuielușa Sfântului Nicolae este o crenguță de măr, pusă în apă. Dacă aceasta înflorește până la Crăciun, însemnă ca Sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguța și urmează o perioada bună.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!

#consilierturism #sfaturidecalatorie #inspiratie #travelblogger

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!  

 Biserica Sfantul Nicolae din Marovo, Macedonia ( foto sus). Mormânt Sf Nicolae, Bari ( goto jos) 

 
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This