Cu o istorie veche de două milenii, Orșova este totuși unul dintre cele mai noi orașe din țară. Noul său destin, pe care l-a primit la finele anilor 1960, când a fost strămutat iar vechiul oraș a dispărut sub ape, este legat de barajul și de Hidrocentrala de la Porțile de Fier.

Cu o poziționare specială, care i-a atras denumirea de “Coasta de Azur a Dunării”, fostul castru roman Dierna nu are prea multe obiective turistice de arătat vizitatorilor, din păcate. Aici, la „poarta” Cazanelor Dunării, există însă un loc plin de energie, situat la înălțime, care m-a impresionat pentru istoria sa aparte.

golf Cerna Sf Ana Orsova

Este vorba de Mănăstirea „Sfânta Ana”, amplasată pe un deal care are “la picioare” Dunărea, afluentul Cerna și golful Cerna, acolo unde cele două ape se întâlnesc.

Lăcașul de cult nu a fost ctitorit de către un domnitor sau boier bogat ci de către un ziarist talentat și influent care a scăpat, ca prin minune, de la moarte în luptele de la Orșova din primul război mondial.

Sf Ana Orsova gradina

Pamfil Șeicaru a fost sublocotenent în Regimentul 17 Mehedinţi și a participat la toate bătăliile purtate de armata română împotriva nemților, de la Orşova până la Mărăşeşti, În toamna anului 1916, aici, pe dealul Moșului, după explozia unui obuz, ziaristul și prietenul și camaradul său de arme, Petre Găvănescu, au fost acoperiți cu pământ. Miraculos, dat fiind că obuzul a explodat foarte aproape, cei doi au scăpat cu viață, iar Pamfil Șeicaru a promis atunci că va ridica, pe locul tranșeelor, o mănăstire.

manastire Sf Ana Orsova

Dorea să Îi mulțumească lui Dumnezeu pentru șansa primită și să cinstească memoria eroilor căzuți pentru România Mare. Pentru meritele deosebite în luptele din zona Cerna-Jiu, Pamfil Șeicaru a primit de la Regele Ferdinand I al Românei titlul de Cavaler al Ordinului „Mihai Viteazul”. Pamfil Șeicariu reușește să ridice, în peroada 1936-1939, mănăstirea și „Drumul Eroilor” care urca din centrul vechii Orșova până pe dealul Moșului.

Sf Ana manastire

Nu știu câtă evlavie avea cel care era la acea vreme directorul ziarului „Curentul” și deputat în Parlamentul României, dar cert este că s-a ținut de cuvânt și a ridicat mănăstirea atunci când a avut bani, așa cum a promis că va face. Biserica nu a acceptat inițial târnosirea pe motiv că s-a construit fără aprobare, apoi a venit cel de-al doilea război mondial, așa că lăcașul de cult este sfințit abia în 1992. Comuniștii au transformat complexul monahal în restaurant și camping dotat cu discotecă, picturile murale au fost acoperite cu var iar chiliile transformate în „căsuțe”.

sf ana manastire curte

Am retrăit cu emoție o parte din istoria acestui loc îmbrățișat de Dunăre, care te așteaptă modest, liniștit și imperturbabil știind parcă că tot ceea ce e făcut să dăinuie va exista mereu, indiferent de condițiile de moment. Am plecat apoi către Cazanele Dunării, un loc de o sălbăticie aproape netulburată și de o frumusețe unică, păstrând amintirea acestui loc liniștit și inundat de flori dar cu o poveste atât de frământată.

bujor Sf Ana

De amintirea lui Pamfil Șeicaru (18 aprilie 1894, Buzău—21 octombrie 1980, München, Germania) se mai leagă și Mausoleul Eroilor de la Mărășești, monument care nu ar fi existat dacă jurnalistul nu ar fi insistat ca acesta să se ridice. Ctitorul este înmormântat în biserica Mănăstirii Sf Ana.

sf ana flori

Cum ajungi la Mănăstrea SF. Ana

http://

Sper că ți-a plăcut materialul, că te-a informat și te-a motivat pentru următoarea călătorie! Împărtăşeşte-l cu prietenii, dă Like şi Share! Vino cu noi pe Facebook!

Visează, iubește, călătorește. Drum bun!

bondar sf ana

sf ana manastire gradina

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This