O excursie „all inclusive” de o zi in Dobrogea, la doua dintre cele mai importante obiective din tara, Tropaeum Traiani de la Adamclisi si la Pestera Sf Apostol Andrei iti umple bateriile pentru o saptamana intreaga.
Cateva motive „pro” inainte de a porni la drum catre acest colt de Romanie: ai pe ce sa-ti „clatesti ochii”, ai si natura salbatica, ai si istorie si spiritualitate pe acelasi traseu. In plus, este aproape de Bucuresti, in total 500 de kilometri dus-intors, din care aproximativ jumatate sunt pe autostada Soarelui (pana si de la Cernavoda). Daca va indreptati catre litoral, puteti face un mic ocol, eu zic ca merita.
Puncte slabe: nu sunt hanuri, terase sau restaurante pe traseu odata ce ai iesit de pe autostrada A2, nici locuri de cazare in caz ca vrei sa faci un popas mai lung si nici benzinarii. Exista insa o gramada de locuri in care poti face un picnic, unele chiar pe malul Dunarii, unde poti sa-ti incerci norocul la pescuit…
Sub soarele de primavara, Dobrogea isi dezvaluie toata frumusetea sa naturala, cu peisajele sale vaste nefardate de praf sau distorsionate de arsita stepei. Cerul Dobrogei este incredibil de clar, de profund, verdele pasunilor abia „creste”, atmosfera parca vibreaza, te face sa „simti” cum circula seva prin inelele trunchiurilor de copaci… Pe dealurile de pe malul Dunarii, viata este grea si se vede asta: oamenii traiesc simplu, inca isi mai ara pamantul cu animalele, localitatile si casele nu au pretentii… Sunt curate, ingrijite aproape toate casele si bataturile gospodariilor maturate, chiar daca sunt saracacioase si char daca nu e sarbatoare. Sunt insa si exceptii..

Drumul serpuieste pe malul Dunarii

Imaginea dezolanta a unora dintre „locuinte” te duce cu gandul catre Africa

Un loc rustic si sarac

Am ajuns in satele de pe malul Dunarii, cand fluviul isi exersa puterea si facea exercitiul inundatiilor de primavara, „faza de amenintari”. Localnicii priveau nelinistiti la apele tulburi ale Dunarii care testau digurile nu prea inalte, in timp ce unele culturi erau deja inundate … In acelasi timp,  sute de pasari se bucurau prin smarcuri si pe ogoarele inundate de un ospat gratuit…iar altele priveau de sus, de la etaj, cum mai trece o zi stand „acasa”.
Este un colt de Romanie salbatic, rustic si sarac, un loc in care timpul pare ca s-a oprit in loc.. care merita insa sa fie vizitat oricand, dar mai ales primavara, si ar fi bune sa fie intr-o zi cu soare, asa cum sunt majoritatea pe aici.

Tropaeum Traiani si misterele sale inca nedescifrate

Am ajuns la „destinatia zilei”, la Tropaeum Traiani pe care l-am gasit in lucru… „in renovare”, lucrarile fiind realizate pe bani europeni. Se incearca prin aceste lucrari restaurarea  ansamblului de la Adamclisi cat mai aproape de infatisarea originala. Pentru aceasta, se mizeaza pe rocile specifice zonei, care vor inlocui cupola actuala. Cu putin noroc, in toamna acestui an lucrarile se vor finaliza, iar Tropaeum Traiani va avea si loc de informare, va fi iluminat si noaptea si va avea si toalete…

Ansamblul de la Adamclisi nu a fost lipsit de controverse legate inclusiv de anul constructiei si de identitatea celui care a dispus ridicarea sa, insa acum istoricii accepta faptul ca Monumentul Tropaeum Traiani si Cetatea au fost construite la comanda imparatului roman Traian, intre anii 106 – 109 d. Hr., pentru a celebra victoria romanilor asupra dacilor.
In urma distrugerilor provocate de goti, Cetatea Tropaeum Traiani a fost reconstruita din temelii de catre imparatul Constantin cel Mare, la inceputul secolului al IV-lea. Zona devine un important centru comercial si religios ( erau 4 basilici in cetate, unde au fost descoperite si moaste de sfinti) pana catre finele secolului al VI-lea. La acea data, invaziile repetate si tot mai distrugatoare ale avarilor si slavilor cauzeaza abandonarea cetatii.

 Nu suntem in Egipt, e Adamclisi

Sistem de canalizare vechi de 2.000 de ani

Pacat, pentru ca locuitorii aveau un standard de viata destul de ridicat, de vreme ce beneficiau de sistem de canalizare a apei potabile si a celei reziduale. Nu stiu daca au sau nu locuitorii din Adamclisi canalizare…dar ganditi-va cum era sa te poti bucura de asa ceva acum 2.000 de ani! Primele sapaturi arheologice la Adamclisi au fost atestate in anul 1882, de catre echipa condusa de Grigore Tocilescu,  directorul Muzeului National de Antichitati. Insa ceea ce se inalta acum semet in soare este de fapt o replica realizata de catre arheologii constanteni in anii 1970… Daca vrei sa afli cat mai mult din istoria acestui loc trebuie sa mergi neaparat la Muzeul din Adamclisi (un bilet de intrare costa in aprilie 2013: 7 lei/adult, ca si la Tropaeum Traiani) unde sunt expuse frescele originale de la Mausoleu si unele obiecte gasite in Cetate.

Opera lui Apolodor din Damasc

Monumentul Triumfal-Tropaeum Traiani-este opera celebrului arhitect Apolodor din Damasc, cel care ne-a mai lasat noua, „urmasilor dacilor si ai romanilor” si Podul de peste Dunare de la Drobeta. Mausoleul are o inaltime si un diametru de 40 de metri, peretii acestuia fiind decorati cu scene din luptele daco-romane si din viata geto-dacilor …

Imparatul Traian si vase legate cu banda adeziva

Pe frescele originale din Muzeul de la Adamclisi este reprezentat chiar si Imparatul Traian, imbracat cu tunica si pelerina sau tinand in mana insemne militare sau documente. Tot aici se afla si ceea ce a mai ramas din cea mai importanta relicva a Cetatii Tropaeum Traiani: “trofeul” propriu-zis, un trunchi de ostas imbracat intr-o armura impodobita cu motive florale, calcandu-si adversarul in picioarele calului. De pe trofeu nu lipsesc nici alte elemente cu o simbolistica mai mult sau mai putin evidenta precum vulturii, sabiile sau sulitele… Impresionant! Se presupune ca trofeul era „incununat” cu o casca, care s-a pierdut insa.

   Împăratul Traian

Complexul de la Adamclisi era format si dintr-un altar funerar, construit in amintirea miilor de ostasi romani cazuti in bataliile de pe plaiurile dobrogene. Peste veacuri, aici au fost ridicate cateva basilici. La nord-vest de comuna Adamclisi, la aproximativ 2 kilometri se afla Cetatea romana Tropaeum Traiani, intemeiata tot de catre Traian, pentru a fi locuita de familiile veteranilor care au participat la razboaiele dacice si care au colonizat acest teritoriu. Ruinele cetatii considerata a fi cea mai mare asezare civila romana de pe teritoriul Dobrogei au fost identificate tot de Grigore Tocilescu prin anii 1891 – 1909.

Pestera Sf Andrei, cel care a crestinat Romania

     

Patul Sf Apostol Andrei

Primul altar crestin din Romania se afla in Biserica Sf Apostol Andrei

La iesirea din comuna Ion Corvin pe drumul spre Ostrov, la nici 4 kilometri de drumul principal se afla Manastirea Sfantul Apostol Andrei si Pestera Sf Apostol Andrei. Pestera unde ar fi trait o perioada Sf Apostol Andrei, cel care a adus crestinismul pe aceste pamanturi, a fost descoperita abia in 1918, dupa repetatele visuri ale unui avocat bogat din Constanta. Pestera Sf Apostol Andrei este o bisericuta sapata in piatra, cu peretii din stanca, pe care sunt agatate icoane, stanca din care e formata bolta nefiind pictata. Este o bisericuta atipica daca avem in vedere faptul ca la intrare, in stanga ( pronaos) te intampina un „pat” sapat in stanca in care se spune ca se odihnea Apostolul Andei si ca turla bisericii este sapata in munte, dar aceasta nu face ca locul sa fie mai putin pios. Ba din contra! In Biserica cea mica se pastreaza moaste ale Sfantului Andrei si ale unor alte Sfinti dobrogeni, si nu departe se afla izvorul aparut din vrerea Sfantului…

Cum ajungi la Adamclisi?

Dinspre Bucuresti: pe Autostrada Soarelui iar la Cernavoda faci dreapta si urmezi drumul catre comuna Ion Corvin si Adamclisi mergand (pe drumul bun catre Tropaeum Traiani ). Dinspre Constanta: de la Murfatlar  faci stanga pe DJ 3 catre Adamclisi, via localitatile Ciocarlia, Cobadin.

Muzeul de la AdamclisiȘ metopele originale care au „tapetat” Tropaeum Traiani

         

Scene de pe Tropaeum Traiani infatisand dacii

Cea mai importanta relicva a Cetatii Tropaeum Traiani: “trofeul” ( foto sus) si detaliu de pe acesta ( foto stanga jos)

     

Vase care au apartinut geto-dacilor

Penthouse” care apartine familiei de berze. Vrabiutele ii sunt buni vecini 🙂

tropaeum traiani Romania Dobrogea.jpg
Tropaeu Traiani.jpg
adamclisi trophaeum traiani romania.jpg
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This