World Ski Awards a anunțat câștigătorii celei de-a IX-a competiții anuale de recunoaștere și recompensare a excelenței în turismul de schi și snowboard. 

Cei mai buni din lume, tot din Europa

Cosmopolita Verbier, Elveția, și-a adjudecat titlul de „Cea mai bună stațiune de schi din lume”. Pârtiile de clasă mondială, cabanele fermecătoare și oferta après-sky înfloritoare s-au dovedit o combinație câștigătoare pentru Verbier. Tot în stațiunea elvețiană se află și „Cel mai bun hotel de schi din lume”.

*Chalet Zermatt Peak, așezată la „umbra” vestitului Matterhorn, în stațiunea Zermatt, a câștigat titlul de „Cea mai bună cabană de schi din lume”.

*În același timp, Aurelio Lech din Austria a câștigat titlul de „Cel mai bun hotel de tip boutique de schi din lume”.

*LAAX din Elveția, care găzduiește cea mai mare rampă halfpipe din lume, a fost votată „Cea mai bună stațiune de freestyle din lume”.

*Ski Dubai, cu o gamă impresionantă de activități pe zăpadă deși se află în deșert, a fost aleasă „Cea mai bună stațiune de schi acoperită din lume”.

Aceasta a IX-a ediție anuală a World Ski Awards a primit un număr record de voturi de la profesioniști și fani ai schiului din întreaga lume. Voturile s-au încheiat în decembrie 2021.

Premiile pentru cele mai bune stațiuni și furnizori de servicii turistice din cele mai importante destinații de schi din lume au fost acordate și la nivel de țară.

Iată cele mai bune stațiuni de schi din Europa, pe state.
Vallnord – Pal Arinsal, cea mai bună stațiune de schi din Andorra

Stațiunea de schi și snowboard Vallnord este situată în nord-vestul Andorrei și include în prezent două sectoare principale: Arinsal și Pal. Pârtiile din Arinsal sunt legate de stațiunea vecină Pal printr-o telecabină cu o capacitate de 50 de persoane. Pârtiile sunt potrivite pentru familii și schiori începători și intermediari.

Zona schiabilă Vallnord oferă 63 km de pârtii marcate, deservite de un sistem modern de transport prin cablu cu 45 de teleschi-uri în total, precum și un autobuz de schi gratuit care leagă Ordino-Arcalis de Arinsal și Pal.

Cea mai bună stațiune de schi din Austria:- Kitzbühel

Stațiunea tiroleză, locul de naștere a Cupei Mondiale de schi alpin, impresionează cu cei 234 km de pârtii deservite de 54 de telecabine și schi lifturi moderne. De altfel, Kitzbühel este des premiată la capitolul schi. O atracție de top pentru avansați este “Streif”, una dintre cele mai grele pârtii din lume. Majoritatea pârtiilor, 46 sunt albastre (94 km), 32 roșii (67 km), 18 negre (20 km). Adepții stilului liber au la picioare nu doar „Gamsstadt”, ci și alte 13 piste marcate care acoperă o lungime totală de 41 kilometri.

Kitzbühel e situat la 75 km distanță de aeroportul din Salzburg. la 97 km față de cel din Innsbruck și la 165 km de aeroportul din Munchen.

Bansko, cea mai bună stațiune de schi din Bulgaria

La Bansko, stațiune situată la aprox. 150 km de Sofia și 600 km de București, sunt aprox. 18 pârtii (o lungime totală de 75 km) deservite de 24 de instalații de cablu. Aproximativ 90 % din pârtiile din Bansko au tunuri de zăpadă. Sezonul în Bansko durează, de regulă, de la jumătatea lui decembrie până în aprilie. Zona de sporturi de iarnă din Bansko este situată la o altitudine de 990 – 2.560 m.

O parte din traseul lung de 16 km, din vârful Todorka (2.704 m) până la stația de bază a telegondolei este deschisă și noaptea: ultimii șapte km de pârtii au instalație nocturnă. Bansko este potrivită și pentru familiile cu copii, sunt destule școli de schi și predomină pârtiile ușoare și medii.

Cea mai bună stațiune de schi din Cehia: Skiareál Špindlerův Mlýn

Cea mai mare regiune de schi din Cehia, Skiareál Špindlerův Mlýn însumează 27 km de pârtii, majoritatea cu grad de dificultate mic și mediu. Pârtiile sunt deservite de 16 instalații de transport pe cablu (din care 5 telecabine). Staţiunea cea mai cunoscută a regiunii este Svatý Petr, cu opt km de pârtii. Pârtiile sunt potrivite pentru familiile cu copii și începători, precum și pentru schiorii și snowboarderii mai experimentați. Pârtia Black din Svatý Petr este omologată de FIS World Cup.

Skiareál Špindlerův Mlýn este situată în Boemia de nord, la 150 km nord-est de Praga.

Cea mai bună stațiune de schi din Elveția: Verbier

Odinioară un umil sătuc alpin, Verbier a devenit strălucitor și o adevărată poartă de intrare în domeniul schiabil 4 Vallées. Legate de domeniul 4 Vallées (stațiunile Verbier, Bruson, Nendaz, Veysonnaz, Siviez și Thyon), Verbier și La Tzoumaz fac parte din cea mai mare zonă de schi din Elveția, cu 410 km de pârtii și aproape 100 instalații de transport pe cablu. Este o stațiune preferată de cei înstăriți și de celebrități. Domeniul schiabil începe la 1.250 m și culminează la 3330 m altitudine, la vârful Mont Fort.

Verbier se află la 160km de aeroportul din Geneva.

Cea mai bună stațiune de schi din Finlanda 2021: Oy Levi

Situată în nordul Laponiei, este cea mai mare stațiune de schi din Finlanda. Pentru schi și snowboard, sunt disponibile 38,5 km de pârtii și 6,2 km de trasee, turiștii fiind transportați de 27 de lifturi. Sunt multe pârtii albastre pentru începători, pârtii roșii pentru schiorii intermediari și pârtii negre pentru experți. Snowboarderii se pot bucura de South Park and Street, traseu lung de un kilometru. Zona de sporturi de iarnă din această stațiune este situată la o altitudinile cuprinsă între 206 și 531 m.

Oy Levi este situat la nord de Rovaniemi, la aprox.1.450 km de Stockholm, Suedia, și la 1.000 km de Helsinki.

Cea mai bună stațiune de schi din Franța: Val Thorens

Situată la cea mai mare altitudine din Europa, Val Thorens are din start atuul unui sezon hibernal mai lung, din noiembrie până în mai, într-un an normal dpdv climatologic. Amplasată într-un vast cerc natural cu vedere de 6 ghețari, zona de schi Val Thorens oferă o serie de itinerarii pentru a putea schia toată ziua. Val Thorens se poate lăuda cu accesul la 600 kilometri de pârtii și la 172 instalaţii pe cablu. Situată în inima domeniului 3 Vallées (Trei Văi), cea mai mare zonă schiabilă din lume, Val Thorens este potrivită pentru toți schiorii, indiferent de experiența acumulată, şi pentru practicarea tuturor sporturilor de iarnă.

O staţiune cosmopolită, Val Thorens este şi una dintre cele mai apreciate destinații de schi din lume. Gastronomia, posibilitățile de distracție și relaxare apres-ski au făcut din Val Thorens cea mai bună stațiune de schi din lume, în edițiile trecute ale World Ski Awards.

Cea mai bună stațiune de schi din Germania: Oberstdorf

Oberstdorf-Kleinwalsertal este cea mai mare zonă de schi din Germania care îi tentează pe schiori și snowboarderi cu un total de 130 km de pârtii răsfirate în și între cele șase stațiuni diferite care o compun. Fellhorn/Kanzelwand este cea mai mare stațiune de schi din Germania (cu o pârtie de 5,4 km lungime), Nebelhorn are cea mai lungă pârtie (7,5 km) iar Walmendingerhorn, are 15 km de pârtii în total, unele pornind chiar de la 2.000 m altitudine. Familiile se pot simți ca acasă în stațiunea Söllereck, mai ales că are o zonă de antrenament pentru copii. Stațiunea Ifen are aprox. 25 km de pârtii de schi, iar Heuberg este perfectă pentru familii, cele 22 km de pârtii fiind preponderent ușoare.

Stațiunile de schi din jurul Oberstdorf au pârtiile deschise de obicei de la mijlocul lunii decembrie până la mijlocul lunii aprilie/începutul lunii mai.

Oberstdorf este la 186 km de aeroportul din München și la 156 km de cel din Innsbruck.

Cea mai bună stațiune de schi din Italia: Dolomiți Val Gardena

Zona de schi Dolomiti Val Gardena/Alpe di Siusi face parte din Dolomiti Superski, o rețea de 12 zone de schi din Dolomiți. Dolomiti Superski înseamnă 1.200 km de pârtii, deservite de 450 de telecabine și telescaune, pe care le poți accesa folosind un singur permis de schi. Doar în Val Gardena există 179 km de pârtii de toate gradele de dificultate și 115 km de pârtii cross-country și 83 de instalații de transport prin cablu. De la Selva Val Gardena, un sat pitoresc din Dolomiți, poți ajunge direct la Sellaronda, un circuit de schi de neuitat, lung de 40 de km, de pe masivul Sella. În Val Gardena poți testa și cea mai lungă pârtie de schi din Tirolul de Sud, „La Longia”, cu peste 10 km lungime, o diferență denivel de 1.273 m grad mediu de dificultate. La Longia se întinde de la muntele Seceda până la Ortisei.

Val Gardena este la 40 km distanță de aeroportul Bolzano, la 120 km de cel din Innsbruck, la 190 km de Verona și la 350 km de cel din Milano.

Cea mai bună stațiune de schi din Norvegia: Geilo

Pentru schi și snowboard, în cosmopolita Geilo sunt disponibile 45 de pârtii (total de 34,2 km). deservite de 20 de teleschiuri. Zona de sporturi de iarnă este situată între 800 și 1.178 m altitudine. Stațiunea de schi Geilosiden este cea mai mare dintre cele două stațiuni de schi din Geilo. Este potrivită pentru toți, indiferent dacă ești un alpinist începător sau experimentat. Poți folosi același skipass pentru întreaga stațiune. Sezonul de schi în Geilo durează de la finele lunii noiembrie până la mijlocul lui aprilie.

Geilo este prima stațiune de schi din Norvegia, e situată în valea Hallingdal, la 250 km de Oslo și la 260 km de Bergen.

Cea mai bună stațiune de schi din Polonia: Kotelnica Bialczańska

Aici există 14 kilometri de pârtii cu nivel de dificultate variat, de la pantele ușor înclinate la cele omologate de FIS. Un număr de 19 ascensoare transportă turiștii. Zona de sporturi de iarnă este situată între 680 și 910 m altitudine. Face parte din regiunea Bialka Tatrzańska, formată din trei stațiuni de schi: Kotelnica, Kaniówka și Bania. Împreună, acestea constituie una dintre cele mai mari și mai moderne stațiuni de schi din Polonia. Białka Tatrzańska – Kotelnica are acces la un domeniu schiabil de 183 km de pârtii deservite de 264 instalați de transport prin cablu. Poți schia pe multe dintre pârtii cu un singur skipass, Tatra Ski.

Kotelnica Białka Tatrzańska e situată la 75 km de Cracovia, lângă granița cu Slovacia.

Cea mai bună stațiune de schi din România: Sinaia

 Stațiunea, considerată leagănul sporturilor de iarnă din România, are cel mai înalt domeniu schiabil din țară (2103 m, Vârful Furnica) și cea mai abruptă pârtie omologată din țara noastră, Carp. Domeniul schiabil din Sinaia s-a îmbogățit cu alți șapte noi km de pârtii de dificultate medie și un teleschi cu o capacitate de 1.400 persoane/oră, depășind astfel 30 km de pârtii și devenind cel mai mare din țară. Există două societăți care operează instalațiile pe cablu care deservesc pârtiile din Sinaia, Teleferic S.A. și Consiliul Local Sinaia, astfel că biletele nu sunt comune. Informații despre starea pârtiilor din Sinaia găsiți aici

Din România au fost nominalizate Poiana Brașov, Arena Platoș Păltiniș, Azuga, Teleferic Predeal, Ski Straja, Vatra Dornei și Ski Vodra Tansalpina.

Cea mai bună stațiune de schi din Rusia:Rosa Khutor

Stațiunea din Munții Caucaz Rosa Khutor s-a dezvoltat în jurul orășelului Krasnaya Polyana, special pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci 2014. Pentru schi și snowboard, există 102 km de pârtii și 30 ascensoare transportă turiștii. Zona de sporturi de iarnă din Rosa Khutor este situată între 940 și 2.320 m altitudine. Gondola urcă la un platou înalt de 1.100 m, pe care se află fostul sat olimpic, de unde începe stațiunea de schi. Două gondole suplimentare te conduc la vârful Rosa (2.320 m).

Rosa Khutor e situată la 1.500 km sud de Moscova și la 74 km de Soci.

Cea mai bună stațiune de schi din Slovacia: Jasná Nízke Tatry

Situată în munții Tatra de Jos, Jasná Nízke Tatry face parte din parcul național Napant. Este cea mai mare stațiune de schi din Slovacia cu 46 km de pârtii cu dificultăți diferite. Pe 36 km dintre ele există tunuri de zăpadă. Până aproape de vârful Chopok (2.024 m altitudine) funcționează 40 de telecabine și lifturi cu o capacitate de transport de peste 30.000 de persoane pe oră.

Cea mai bună stațiune de schi din Slovenia: Krvavec

Stațiunea Krvavec are 30 de km de pârtii variate, unele cu instalație nocturnă, potrivite pentru toate categoriile de schiori. Zona de sporturi de iarnă este situată între 1.450 și 1.971 m altitudine, iar 13 ascensoare transportă oaspeții.

Krvavec este situată la numai 25 km de capitala Ljubljana, la opt km de aeroportul internațional și la 30 km de Bled.

Cea mai bună stațiune de schi din Spania: Baqueira/Beret

Stațiunea catalană Baqueira/Beret este situată în Val d’Aran, Munții Pirinei. Pentru schi și snowboarding sunt disponibile 124 km de pârtii și 5 km de trasee de schi. Un număr de 24 de lifturi transportă oaspeții. Zona de sporturi de iarnă este situată între 1.500 și 2.610 m altitudine. Baqueira Beret este una dintre cele mai mari și mai bune stațiuni de schi din Pirinei și, datorită locației, sezonul de schi începe de obicei în noiembrie și durează până la sfârșitul lunii aprilie.

Baquera Beret se află la 325 km de aeroportul din Barcelona și la 160 km de cel din Lleida-Alguaire.

Cea mai bună stațiune de schi din Suedia: Åre

Cea mai mare stațiune de schi din nordul Europei, Åre se mândrește cu cele 114 pârtii cu toate gradele de dificultate, deservite de 42 de ascensoare. Stațiunea cu 91 km de pârtie oferă și facilități SPA, fiind potrivită și familiilor. Situată la nici 300 de km de Polul Nord, Åre are sezoane lungi și zăpada sigură din noiembrie până la începutul lui mai. Este parte a unui domeniu schiabil care leagă pârtiile din Duved, Tegefjäll, Central Åre și Åre Björnen printr-un serviciu de transport rutier gratuit pentru posesorii de skipass.

Åre este în regiunea Jämtland și se află la aprox. 615 km nord de Stockholm, la 80 km de aeroportul Östersund și 130 km de aeroportul Trondheim.

Despre World Ski Awards

Lansate în 2013, World Ski Awards își propune să crească standardele în industria turismului de schi prin recompensă organizațiilor care sunt lideri în domeniul lor. Competiția online a implicat peste 200 de stațiuni de schi de pe cinci continente. Peste 2,4 milioane de clienți și profesioniști din turism din peste 140 de țări au votat pe site-ul web Worldskiawards.com, clasamentul rezultat fiind cel mai mare și cel mai reprezentativ din industrie. Turismul de schi este un segment vital al pieței globale de călătorii și turism. Aproximativ 400 de milioane de schiori călătoresc în fiecare an în peste 2.500 de stațiuni de schi din întreaga lume, oferind peste 6 milioane de paturi de hotel.

Curios să afli care sunt cele mai bune stațiuni de schi și snowboard din lume? Lista completă e aici. 

Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #viseazaiubestecalatoreste #ski #sinaiasus #bestskiawards #romania #valgardena 

sursa foto paginile oficiale de Facebook sau cele de internet. 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This