Natură pură, istorie și aventură te așteaptă la nici 2,15 ore de București, în Valea Vâlsanului, la Brădetu, Argeș.

Cel mai înalt vârf din România, Moldoveanu (2.544 m), păzește imperturbabil Rezervația Valea Vâlsanului. Puritatea naturii e încă la ea…acasă și te încântă cu râuri, lacuri, cascade și păduri dese de foioase și conifere. Aici, aerul e tare curat și ozonat, satele vechi, iar oamenii se străduiesc hotărâți să ducă mai departe tradițiile.

România nu duce lipsă de destinații care, deși deosebite, sunt mai puțin promovate și vizitate de turiști. Valea Vâlsanului e un astfel de exemplu, are multe atracții turistice și experiențe de oferit pe care le găsești doar aici.

O zonă unică

Cea mai bună dovadă că zona e unică este o fosilă vie, aspretele, un pește ancestral care a reușit să supraviețuiască 65 de milioane de ani în ecosistemul din râul Vâlsan. Râul izvorăște chiar de sub Vârful Moldoveanu și dă numele rezervației naturale. Specia endemică a fost (re)descoperită anul trecut de o echipă de cercetători după ce s-a crezut că a dispărut pentru totdeauna. Mai mult ca sigur nu vei întâlni acest peștișor celebru, dar adevăratele motive pentru a vizita Valea Vâlsanului abia urmează. 

“Triunghiul Sacru al Munteniei”

Ai ajuns pe Valea Vâlsanului, ai pătruns în așa numitul “Triunghi  Sacru al Munteniei”.  Este format din cele trei situri dacice unde Sfântul Apostol Andrei a început creștinarea geților: Biserica Rupestrӑ Cetățuia, Mănăstirea Nămăești și Mănăstirea Corbii de Piatră. Mănăstirea Corbii de Piatră este cel mai apropiat “colț” al acestui triunghi sacru al sufletului românesc. Este un loc cu multe legende și povești adevărate, doar să intre în vorbă cu un localnic și te vei convinge.

Corbii de piatră

Mănăstirea este atestată documentar pe 23 iunie 1512. Aceasta nu este şi data înfiinţării mănăstirii, existând dovezi care confirmă faptul că datează din timpuri mult mai vechi. Asemănătoare cu lăcașurile de cult din Cappadocia (Turcia), Corbii de Piatră se distinge cu cele două altare săpate în stâncă. Plus cea mai veche picturӑ rupestră originală din țară. Tot în stâncă sunt săpate și trapeza mănăstirii și sala de mese. Numele mănăstirii provine de la corbii care cuibăreau în nișele zidului înalt de piatră.

Un ghid pasionat de istoria românilor precum cel de care de la Carpatia Tour care ne-a însoțit în Valea Vâlsanului îți va arăta și alte semne vechi ale credinței creștine săpate în stâncă aici, la Corbii de Piatră. Îți va povesti și legendele ancestrale ale locului, despre daci, locurile lor sacre și eroii locali.

Mănăstirea Corbii de Piatră este situată la aprox. 400 m de centrul comunei Corbi, pe malul stâng al Râului Doamnei. Corbii de Piatră este locul de baștină al Corvineștilor, din care se trage familia lui Iancu de Hunedoara.

Căsuța Albastră

La poalele stâncii care adӑposteşte Mӑnӑstirea Corbii de Piatrӑ îți va semnaliza prezența veselă Cӑsuţa Albastrӑ, o locuință autentică, veche de peste 100 de ani. Vopsitӑ în albastru, căsuța a fost locuită până de curând și păstrează în interior obiectele originale care au ușurat și înfrumusețat viața gospodarilor. Ascultă poveștile celui care a transformat casa strămoșilor într-un mic muzeu în speranța că ea va rezista, cât mai mult, timpului.

Privește la blocul de piatră și observă picturile rupestre vechi și urmele apei care formează o cascadă.

Aventuri în natură

Destinația ți se potrivește ca o mănușă dacă ești iubitor de natură. Trasee de drumeții te conduc către cel mai înalt vârf muntos, Moldoveanu. Poți face excursii off-road cu mașini de teren speciale care ajung în cele mai greu accesibile și interesante locuri. Poți merge cu bicicleta pe lungi trasee marcate. Sau te poți relaxa în liniște pe malul râului Vâlsan, într-una din poienițe. Incursiunile în Rezervaţia Naturalӑ Valea Vâlsanului îți vor reîncărca bateriile, vei dobândi adrenalină și vei dori să încerci mai multe. Mai multe aventuri, desigur, dar nici tentațiile gastronomice locale nu ar trebui ratate!

Gastronomia locală

Brânzeturile deosebite de aici sunt deja celebre. Cașul, urda și mai ales cașcaveaua sunt adevărate branduri locale, au o anumită savoare unică provenind de la iarba și ierburile grase de aici. Nici pastrama de oaie și plăcintele cu brânză nu sunt de ratat. Ca de altfel și peștele crescut la o păstrăvărie din zonă, “aruncat” pe grătar sau prăjit în crustă cu mălai.

Drumeții montane

Stațiunea Brădetu e poarta de intrare nu doar pentru Valea și Cheile Vâlsanului ci și către vârful Moldoveanu.

Poţi parcurge traseele montane către vârful Moldoveanu parțial cu maşina de teren, apoi pe jos, timp de câteva ore. Un exemplu e traseul Brădetu – Lacul Nucșoara – Vârful Moldoveanu, accesibil celor obișnuiți cu drumețiile montane susținute.

Traseul începe de la marginea comunei Brădet (situată la aprox. 700 m altitudine), urmând un drum forestier care poate fi parcurs cu mașini de teren. Treci prin Cheile Vâlsanului şi continui până în Poienile Vălsanului. Firul râului te conduce apoi până la izvoarele Vâlsanului. Pe drumul către izvoare, ajungi la Cheile Mici şi Cheile Mari ale Vâlsanului. Se atinge Şaua Scărişoara-marcaje triunghi albastru (Nucşoara-Moldoveanu) şi crucea roşie (Vidraru/Brădet-Moldoveanu). Sus, te așteaptă ca răsplată nu doar imaginea înălțătoare a culmilor Carpaților, inclusiv a misterioaselor triunghiuri ale Făgărașilor ci și acel sentiment că ești privilegiat că ai ajuns aici, între nori.

Ape minerale sulfuroase

În zonă sunt mai multe izvoare cu apă sulfuroasă, cu proprietăți terapeutice, unul fiind chiar pe marginea drumului, adăpostit de un foișor, la aprox. 500 de metri de ieșirea din Brădet.  Râul Vălsan mai are două surprize frumoase: Cascada Vâlsan, în fapt formată din două căderi dantelate de apă și  Cheile Vâlsanului. O poiană însorită, Poiana Vâlsanului face acest râu de munte o adevărată bijuterie a naturii.

Casa Elisabetei Rizea

Aceste plaiuri argeșene au și o istorie de dată mai recentă, marcată de grupările de rezistență anticomunistă Arsenescu-Arnăuțoiu. Poate că ai auzit de Elena Rizea din Nucșoara, o femeie simplă care a dat un exemplu de curaj și dârzenie unei țări întregi într-o perioadă când puțini îndrăzneau să ridice capul cu atât mai mult să se opună sistemului. Casa în care a trăit cea persecutată de Securitate pentru că i-a ajutat pe membrii rezistenței se află în comuna Nucșoara și urmează să fie transformată în muzeu.

Situat la aproape 1.000 de metri altitudine, satul Nucșoara este de-a dreptul pitoresc, Înconjurat de pășuni, de livezi și păduri de fag, Nucșoara oferă priveliști panoramice asupra masivelor Făgăraș și Iezer-Păpușa.

Lacul Învârtita

Aflat pe raza localității Nucşoara, Învârtita este cel mai mare lac format pe gips din zonă. Lacul, cu o suprafaţă de 2,2 ha şi o adâncime maximă de 5 m, s-a format într-o dolină pe gips, apărută la finele sec. al XIX-lea. A fost declarat monument al naturii, iar izvoarele sulfatate, calcice, sodice sau sulfuroase au proprietăți terapeutice. Atât lacul cât şi pădurea ce-l înconjoară sunt o oază de linişte şi relaxare. Un loc misterios și frumos în același timp.

Biserica Înălțarea Domnului-Vechiul Schit Brădetu

Biserica din Brădetu pare o copie la dimensiuni mai mici a mănăstirii Cozia, necropola lui Mircea cel Bătrân, însă poți observa particularitățile sale. O reprezentare votivă din biserica mănăstirii îi reprezintă pe Mircea Voievod și pe Mara Doamna, soția sa. Biserica din Brădet e atestată documentar în 1506, dar un act din 1507 referitor la o tranzacţie din vremea lui Vlad Călugărul (1482-1495) amintește de un egumen din Brădet. Biserica din Brădet este considerată primul monument construit în întregime de meşteri români și singurul din Ţara Românească integral păstrat de la începutul sec. al XV-lea. Zidurile bisericii din Brădet sunt din piatră brută cu cu brâie de cărămidă. Pridvorul de lemn a fost adăugat în 1873 pentru a păstrara fresca exterioară a faţadei vestice.

Vizitează mica expoziție, aflată în dreapta, de la intrare în ansamblu. Are mici comori istorice și de suflet interesante și foarte vechi, datate încă din neolitic.

Schitul Sf Nectarie- Schitul nou Brădetu

Schitul Nou Brădetu a fost ridicat pe o altă locație decât cea istorică, într-o poiană însorită de pe culmea Dealului Seci ce străjuieste satul Brădetu. Biserica Schitului din Costești adăpostește moaștele Sf. Ierarh Nectarie de Pentapolis – făcătorul de minuni și găzduiește o comunitate devotată de monarhi.

Mănăstirea Robaia

Ai impresia că drumul din satul Mușetești către acest lăcaș de cult te duce la un capăt de lume. Viața călugărească în acest cadru natural izolat și de o frumusețe sălbatică începe în anul 1359, când la Curtea de Argeş s-a stabilit Mitropolia Ţării Româneşti. Mănăstirea Robaia a fost loc de refugiu nu doar pentru sătenii din satele din jur ci și pentru călugării transilvăneni prigoniți de habsburgi. Tot despre suferință este și numele mănăstirii, provenind de la luările în robie la care obișnuiau și tătarii și turcii. Biserica poartă hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe și în prezent adăpostește o comunitate de maici.

Ce mai poți vizita din Brădetu 

Singura cetate cu legătură directă cu Vlad Țepeș, Cetatea Poienari, cel  mai mare baraj de acumulare din țară, Barajul Vidraru și necropola domnească și regală Curtea de Argeş sunt la 31 km distanță de Brădetu. Iată o zonă atât de bogată în atracţii turistice, biserici vechi şi locuri pline de legende și o istorie emoționantă încât nu ai cum să te plictisești.

Unde te poți caza

Noi ne-am cazat chiar la intrarea în Rezervaţia Valea Vâlsanului, la Pensiunea Ciprian (4*) din Brӑdetu. Pensiunea oferă 11 camere duble si douӑ apartamente, amenajate în stil alpin tradițional, fiecare cu baie proprie şi balcon. Un restaurant cu preparate locale concurează cu grătarul din curte. Pensiunea organizeazӑ excursii off-road pe mai multe trasee montane, dar şi tururi ghidate cӑtre obiectivele turistice din zonӑ. Ai putea să-ți petreci 3-4-5 zile aici și nu știi când trece timpul, mai ales dacă îți place la SPA. 

Am petrecut în zona Brădetu zile foarte plăcute și intense. Ne-am încărcat bateriile și am revenit acasă cu bucuria descoperirii acestui colț de țară interesant și de o frumusețe deosebită. Iată o destinație apropiată de București, accesibilă și la propriu și la figurat care are toate șansele să ți se lipească de suflet. 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This