Câteva idei de destinații de aventură în natură aproape de București. O selecție de destinații interesante și frumoase aflate la nici trei ore de capitală.

Un articol destinat celor care vor să exprimenteze ceva deosebit, cât mai aproape de natură, fără a se “pierde în mulțime”. Și, da, aproape de București la maxim trei ore, ai destule obiective turistice și experiențe pe care să le testezi într-un weekend relaxat. Deși, dacă turezi un pic motoarele, poate fi și într-o zi plină.

Târgoviște, fosta capitală a Țării Românești

Fosta reședință domnească timp de multe secole în perioada medievală, Târgoviște păstrează urmele istoriei sale (prea) zbuciumate. Oamenii au trăit aici, între munte și șes, încă din neolitic. O dezvoltare mai accelerată are loc în sec. al XIV-lea, odată cu sosirea coloniștilor sași. Tot ei, deși nu ai crede.! Mircea cel Bătrân face din Târgoviște cetatea sa de scaun, întărindu-i sistemul defensiv. A construit aici, în timp, o reședință demnă de un domnitor pentru fiul său cel mare, Mihai. Vlad Țepeș, nepotul său, mută capitala la București.

Dar Radu cel Mare (1495-1508) readuce reședința domnească la Târgoviște și construiește biserica mănăstirii Dealu. Neagoe Basarab (1512-1521) conduce Târgoviște către cea mai mare dezvoltare. Aduce scaunul mitropolitan la Târgoviște și ctitorește și o biserică impunătoare. Urmează iar o perioadă în care Târgoviște își dispută întâietatea cu Bucureștiul și iese câștigătoare în fața Cetății lui Bucur în timpul lui Petru Cercel. Domnitorul reface Curtea domnească, înfrumusețându-i arhitectura cu influențe din Italia și Franța sec. al XVI-lea.

Multe alte personalități istorice au trecut pe aici. Încă nu a apus vremea Curții Domnești de la Târgoviște. Mihai Viteazul a condus Țara Românească din Târgoviște până la moartea sa. Iar burgul rămâne principala reședință domnească până în 1626, o altă perioadă de înflorire.

În 1639, Matei Basarab se stabilește la Târgoviște și construiește noi edificii, fortifică orașul. După moartea domnitorului, capitala se mută iar la București. Urmează o serie de distrugeri, până la urcarea pe tron a lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714). Acesta reface și extinde Curtea domnească, dar moartea sa tragică, în 1714, a cauzat o nouă decădere a burgului.

Urmează un lung șir de nenorociri, dar Târgoviște a rezistat cumva, cu bune și cu rele. 

De vizitat în Târgoviște și împrejurimi

Acum și aici, poți păși pe caldarâmul istoriei, deloc lipsit de ‘denivelări@. Mergi prin Curtea Domnească, un ansamblu arhitectural cu vestigiile a 13 monumente istorice. Îți va atrage atenția Turnul Chindiei, ridicat probabil în vremea lui Vlad Țepeș. Vestigiile reședințelor domnești, bisericilor, turnurilor de apărare, palatelor și băilor îți vor aminti poate de faptul că istoria tinde să se repete mai ales dacă nu înveți nimic din ea. Privește de sus, din Turnul Chindiei, la orizonturi deschise și către vremuri mai bune.

*Merită vizitată și Mănăstirea Dealu (la aprox. 4 km de oraș), monument de arhitectură veche românească. E cea mai importantă ctitorie a lui Radu cel Mare (1499-1501).

*Aventura în natură în apropiere de București trebuie să includă și Zimbrăria Neagra din Bucșani.

Situată la aprox. 30 km de municipiul Târgoviște, Zimbrăria înființată în anii 1980 se întinde pe 162 ha de pădure. Aici trăiesc zimbri aduși din țară și din străinătate, o parte populând alte rezervații, unii fiind redați pădurii.

*Biserica din Doicești, ctitorie din 1706 a voievodului Constantin Brâncoveanu, poate complete excursia de o zi din București pe aceste plaiuri istorice. Vechea biserică din piatră cu picturi exterioare deosebite este situată la 10 km nord-vest de Târgoviște.

*Periplul tău ar putea continua cu Biserica Gorgota, ridicată în vremea domniei lui Pătrașcu cel Bun. Lăcașul nu mai funcționează ca mănăstire din anul 1750, când tătarii i-au ucis pe călugări și au incendiat-o.

*La întoarcere, te-ai putea abate pe la Castelul Brâncovenesc de la Potlogi, un loc mai puțin cunoscut, dar de asemenea interesant, relaxant și plin de istorie.

Pe crestele Munților Iezer-Păpușa

Iezerventure iezer papusa

La nici 2,2 ore de București te așteaptă, răbdător și impozant, un tărâm unic (încă) încă puțin cunoscut. Zona Lerești-Muscel de la poalele Munților Iezer-Păpușa te cucerește din prima cu frumusețea sa unică, maiestuoasă. Pare cumva intangibilă, dar nu e așa: vei putea ajunge, dacă ești cât de cât aventuros. foarte aproape de cer, pe platouri alpine, rapid și fără efort. Excursia off-road te duce 4X4 sus, pe platouri montante și pe crestele Munților Iezer-Păpușa. Cu puțin noroc, poți admira sălbăticiunile pădurii. Poți “atinge” cerul, respira aerul curat și ozonat. Vizitezi o stână tradițională, testezi bucate BIO locale, îți încarci bateriile! Ai putea să înnoptezi, dacă renunți la ideea de a avea o excursie de o zi. Oricum, probabil că vei reveni, sunt destule de făcut și văzut ca să nu te plictisești într-un weekend prelungit și… aerisit! Și e atât de aproape de București!

Nu rata la poalele munților Iezer-Păpușa

Experiența safari montan nu e singura opțiune de petrecere a timpului liber. Drumeții și trasee cu bicicleta sau vizitarea a câteva locuri unice, frumoase și chiar misterioase? Eu nu aș rata nimic. Mănăstirea Nămăiești, Lacul și Vârful Iezer, Centrul de Echitație Caii Munților, Mânăstirile Cetățuia și Negru Vodă sunt atracțiile pe care merită să le descoperi odată ajuns în zonă.

Din centrul Bucureștiului până la Lerești-Muscel (județul Argeș) nu sunt decât 151 de km. Ai putea ca în trei ore să fii deja în acțiune, pe creste alpine! Nu e chiar puțin lucru!

Curtea de Argeș și Transfăgărășan

O altă destinație interesantă e la un pas, doi, de București. Locul acesta cu conotații mistice, cine nu a auzit de Legenda meșterului Manole?! și sacre are de toate. Și natură, și cultură și un dram de aventură.

Curtea de Argeș este cea mai veche reședință voievodală din Țara Românească. Iar Mănăstirea Curtea de Argeș este nu doar simbolul jertfei supreme ci și un monument superb de arhitectură. Ascultă povestea lăcașului de cult și află că terenul instabil pe care Domnitorul Țării Românești, Neagoe Basarab, a ținut morțiș să-l ctitorească era cauza dărâmării repetate a zidurilor bisericii. S-a găsit, până la urmă, o soluție tehnică inovatoare: amplasarea unor bile din lemn de stejar la baza construcției. Tehnica e folosită și în prezent pentru zgârie-nori. Află că poarta principală de intrare a fost micșorată pentru ca turcii să nu poată intra călare în biserică, că mănăstirea a fost ridicată în doar cinci ani. O perioadă foarte scurtă și în prezent, nu mai vorbim de anii 1500. Fântâna lui Manole, cu cele trei firicele de apă ale sale, e ridicată pe locul unde legenda spune ca ar fi căzut meșterul. În spatele Mănăstirii e Palatul Episcopal, construit de regele Carol ca reședință de vară.

Curtea de Argeș. Nu rata nici:

*Nu ocoli Biserica Domnească, cu hramul Sf. Nicolae și vestigiile palatului Voievodal. Construcția bisericuței a început prin anii 1340, în timpul lui Basarab Voievod, iar lucrările au fost continuate de fiul acestuia, Nicolae Alexandru. Dacă îți place arta veche, vei fi interesat de caracteristicile unice ale picturilor acestei vechi biserici. Deosebit de interesante!

*Curtea de Argeș e o altă poartă deschisă către natură și puțină aventură, aproape de București. Sunt minim trei atracții de neratat în apropiere: Barajul Vidraru, Cetatea Poenari și Transfăgărășanul.

*Cetatea Poenari e singura construcție care are o legătură atestată prin documente cu Vlad Țepeș. Merită să urci cele aprox. 1.400, de scări. Odată ajuns pe metereze, vei privi de sus peisajul superb, Valea Argeșului și-ți vei imagina, poate, cum boierii trădători în straie de sărbătoare cărau bolovani pe stâncile alunecoase pentru întărirea sistemului de apărare al cetății. Au fost toți decapitați până la urmă din ordinului lui Țepeș. Neînfricată de pe vârful său stâncos, Cetatea Poenari a fost loc de refugiu al domnitorilor, seif datorită dificultății de a ajunge la, temniță pentru trădători și parte a sistemului de apărare din Țara Românească.

Ținutul Buzăului

Mai către nord-est, drumul te conduce destul de repede în Ținutul Buzăului. Te așteaptă, la aprox. 150 km, aproape de București, podgorii întinse, locuri pline de legende și mister, monumente ale naturii și biserici rupestre pierdute cumva în spații vaste și în vremuri neștiute. Lacuri, focuri vii, vulcani noroioși completează oferta zonei. De nerefuzat dacă ești unul dintre amatorii de natură și aventură aproape de București.

Valea Prahovei și Brașov

Desigur, ai putea spune, fără să greșești prea mult, că principala atracție turistică de natură și aventură în apropierea Bucureștiului este Valea Prahovei și nu ai greși. Însă acest articol este dedicat acelor locuri mai puțin aglomerate, unde ca să ajungi nu ești nevoit să te încolonezi în trafic și la destinație nu stai la diferite cozi.

Chiar dacă nu ai mașina personală, poți opta pentru serviciile unei firme de închiriere auto din București. Oferta este variată, concurența e acerbă, sigur vei găsi ceva pe placul tău.

Câmpina și Valea Doftanei

Așa că ai putea lua în considerare, dacă nu cumva ai făcut-o deja, să te oprești înainte de a pătrunde pe drumul către care merg toți, cel către Sinaia-Brașov. Te-ai putea opri la Câmpina, aici sunt minim trei atracţii frumoase și interesante. Unul este Castelul Iuliei Haşdeu, numit şi Templul Spiritului. Scriitorul și istoricul Bogdan Petriceicu Hașdeu a construit, între anii 1893 și 1896, castelul pe care l-a dedicat memoriei fiicei sale, decedată mult prea tânără, la vărsta de 19 ani. Povestea tristă și misterele acestui castel impresionează teribil și astăzi. Muzeul Iulia Hașdeu și casa memorială a celui mai mare pictor român, Nicolae Grigorescu sunt, pe bună dreptate, mîndria micuțului oraș.

În apropiere, în localitatea Telega ( la 9 km) se află temuta închisoare Doftana din care se spune că nu a reușit nimeni să evadeze. Vechea închisoare se află acum într-o stare deplorabilă. Am amintit de ea pentru că, așa cum am spus mai sus, istoria nespusă e dată repede uitării.

Valea Doftanei, situată la aprox. 25 km nord de Câmpina, este o destinație “adevărată” de natură și aventură din apropirea Bucureștiului. Aici te încântă peisajele montane, lacuri și pădurea deasă de brazi seculari a rezervației „Glodeasa”. Barajul si bazinul de acumulare Păltinoasa și  Cheile Doftanei sunt atracțiile turistice de neocolit ale zonei.  Poate că ai vrea să testezi și o cașcavea, o specialitate locală de cașcaval. Muzeul de Etnografie si Folcor, care găzduiește o colecție inedită de obiecte realizate de meșteșugarii din zonă este o altă atracție.

Sper că te-am inspirat cu acest articol, în această perioadă în care asfaltul și aerul din București ard. Distanţele până la destinațiile de aventură în natură aproape de București sunt de maxim 170 km. Dacă nu ai mașină, îţi recomand să apelezi la o firmă de închirieri auto din Bucureşti. Pentru distanțe mai mici, aruncă un ochi și pe acest text, despre Locurile frumoase și interesante foarte aproape de București.

Sper că visul de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Vino alături de noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem cu pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #bucurești

 

 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This