O vizită în Satul Banului, la aprox. 100 km de București, e recomandată dacă vrei ceva mai mult decât aer proaspăt, liniște, o cazare deosebită și gazde zâmbitoare.

Ajungi aici dacă accepți invitația de a face, un pas, poate doi, înapoi în timp și ai curiozitatea de a răsfoi filele unei povești adevărate care nu se vrea dată uitării. Te vei simți bine la Satul Banului dacă ai acea dorință și nostalgie poate de a ridica un pic cortina peste ani și de a te conecta cu acest loc și cu istoria sa.

Satul Banului s-a născut din nostalgia trecutului și din dragostea pentru oamenii care au scris istoria acestor plaiuri prahovene  Aici se întâlnesc pasiunea proprietarilor pentru tradiții și dorința de a menține vie amintirea celor dragi cu nevoia ta de a te conecta cu energia unică a unei zone necunoscute turismului de masă.

Satul Banului e un loc și o istorie necunoscute până de curând, puse pe harta turismului de tineri inimoși și întreprinzători cu sufletul și cu rădăcinile adânc înfipte în pământul străbunilor. 

Maica Lina, Lisandra și Floarea

Camerele din Casa de oaspeți Satul Banului poartă numele unor oameni dragi gazdelor și oferă privirii obiecte care chiar au aparținut acestora. Numele camerelor din “Hambar” sunt în amintirea a trei dintre străbunicile proprietarului: “Maica Lina”, “Maica Floarea” și “Maica Lisandra”. Parterul “Hambarului” e spațiul comun de relaxare. “Pătulul” are două camere la etaj, “Mamaia din sus” și “Mamaia de la vale”. Spațiul de sub el a fost transformat în cameră de vară. “În Odaie la Tataie” este dedicat străbunicului, cel care depăna povești fascinante de viață care au aprins imaginația celor mici, cei care acum îi duc dorul.

Deși construite de la zero, camerele din pensiune au obiecte vechi, adunate în ultimii 10-20 de ani de proprietari din propria ogradă și din gospodăriile din zonă. Obiectele vechi adaugă o doză vizibilă de nostalgie unui spațiu de cazare dotat la nivelul standardelor sec. XXI.

Lipsește însă ceva în Satul Banului, la care se presupune că ești gata să renunți de bună voie și nesilit de nimeni: conexiunea la internet și semnalul GSM.

Inspirația, turismul rural din Franța și Belgia

Am stat de vorbă cu cel care și-a făcut o misiune de viață din dorința de a reface o secvență din tradiția satului românesc. Răzvan Dobre, proprietarul Casei de oaspeți Satul Banului, a deschis porțile gospodăriei bunicilor și străbunicilor săi către oaspeți în 2019. S-a inspirat ani de zile din metodele de turism rural din Franța și Belgia, unde se împletesc și se completează gastronomia, cultura și istoria locale datorită implicării familiilor proprietarilor. A adaptat acest model de succes la Satul Banului, păstrând tradițiile moșnenești din moși-strămoși. Ce a reușit să facă până acum, mai ales că toată povestea Casei de oaspeți Satul Banului e scrisă pe timp de pandemie COVID 19? 

Pe ulița din Satul Banului

Ideea inițială, la care desigur că nu s-a renunțat, a fost aceea de a construi o uliță din Satul Banului. Să ofere o imagine cât mai aproape cu acea a unei ulițe sătești din timpul străbunicilor. Fiecare gospodărie va avea animale și grădină de legume, de care turiștii să poată să aibă grijă pe perioada cazării, mai dezvăluie Răzvan Dobre.  Această idee a apărut în urma cu 17 ani dar sperăm ca în scurt timp să deschidem ulița din Satul Banului, spune Răzvan Dobre. Ulița completă urmează să aibă șapte gospodării și ar putea fi gata în 5-6 ani. Pe această uliță vor fi toate cele necesare unei comunități închegate: prăvălia, povarna, bisericuța și școala. 

Provocare la lectură și socializare

Momentan, capacitatea de cazare din Casa de oaspeți Satul Banului este de șase camere, cu 14 locuri de cazare. Toate spațiile de cazare sunt în corpuri separate, cu utilități și spații separate pentru servit masa, unite de o curte destul de generoasă, de aproape un hectar. La noi în bătătură nu ai semnal GSM, WI-FI și televizor, lucruri care te obligă fie să citești, fie să socializezi, avertizează proprietarul. Ești gata să încerci, cititorule?

Cine e “Banul” acesta care are satul lui?

Inițial, s-a crezut că denumirea de Satul Banului provine de la un membru al familiei Cantacuzino, care ar fi avut funcția de “Ban”, un mare dregător. Se pare însă că realitatea este cu totul alta. Palatele construite în perioada medievală în această parte a țării au fost ridicate de constructori genovezi, care după finalizarea construcțiilor, s-au stabilit în zonă. Pentru că românii îi numeau „franci” pe genovezi, de la moneda cu care plăteau, satul a avut o perioadă numele de Francești, ca mai apoi să se facă trecerea de la franc la ban. De aici vine denumirea de Satul Banului, păstrată și astăzi

Ce e de vizitat în împrejurimile Satului Banului

Sunt multe obiective turistice de vizitat în apropiere: Casa Memorială Ion Luca Caragiale, Conacul Bellu, Mănăstirea Dealu, Muzeul Iulia Hașdeu și Casa Memorială Nicolae Grigorescu. Zimbrăria Neagra, Grota Pustnicului Anton, Curtea Domnească Brebu, Conacul Pană Filipescu sunt alte atracții ale zonei. Nu sunt de omis nici experiențele mai aventuroase, pe care le poți obține pe traseele pentru off-road și enduro, pentru ciclism si motocross și ședintele de echitație.

Ce mai e de făcut aici?

Tot felul de drumeții la pas, cu bicicletele sau călare; plimbări cu docarul și șareta – despre care musai să-i întrebi pe oamenii locului, vei afla povești inedite. Poți face și o vizită la Nea Ion, fierarul satului, o să observi pe viu o îndeletnicire veche de mii de ani; poți participa la o “vânătoare” de bureți și ciuperci sălbatice, la ateliere de sculptură în lemn, sare sau piatră.

Cum ajungi în Satul Banului

http://

Nu o să știi cum trece vremea și vei vedea că există viață și fără internet și rețele sociale.

Sper că te-am convins că Satul Banului merită vizita ta. România mai are locuri minunate de descoperit și oameni care le însuflețesc pentru că prețuiesc istoria și tradițiile autentice primite moștenire și vor să le ducă mai departe.

Sper ca în viitorul foarte apropiat să vizitezi acest muzeu viu al satului, unde să te bucuri de tradiții, obiceiuri, gusturi și mirosuri, in care tu, ca oaspete, să fii parte integrantă a istoriei și prezentului.

Un mesaj pentru noi

Ar trebui să înțelegem că într-o lume care se îndreaptă cu pași galopanți către globalizare și uniformizare, doar obiceiurile, tradițiile și gastronomia locală ne vor mai putea evidenția, amintește Răzvan Dobre. Haideți să ne bucurăm toți de fiecare loc de pe acest pământ, așa cum este el, autentic, cu gusturile lui, cu oamenii lui și să înțelegem mai bine fiecare cultură în care poposim. Așa cum mergem în Franța sau în Elveția pentru a ne bucura de autenticul frumos de acolo, așa trebuie să știm că și România are autenticul ei frumos, total diferit de orice altceva. Frumos și autentic românesc, nu?

 

Cauți inspirație pentru alte locuri pentru a evada repede din București? Iată câteva idei aventuroase aici. 

Dacă susții astfel de proiecte, dă-ne LIKE, SHARE și follow. Arată-ne că-ți place ceea ce facem cu pasiune!

#consilierturism #românia #travelblogger #satulbanului #visitromania 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This