Despre Madeira, „Grădina plutitoare a Atlanticului”, și florile sale, un articol dedicat celor care iubesc frumusețea în toate formele sale. Insula Madeira este descrisă ca o „grădină plutitoare”, expresie care reflectă secolele de experiență în amenajări, pomicultură și grădinărit. Deși, din punct de vedere geografic și geologic, Madeira face parte din placa africană, a fost descoperită de marinarii portughezi în secolul al XV-lea, de când a fost conectată cu Portugalia.

Solul vulcanic fertil, clima blândă, fără mari variații de temperatură, și precipitațiile abundente au creat premisele unei grădini perfecte. Văile sunt bogate în râuri, dealurile terasate sunt plantate cu viță de vie și bananieri. Ai senzația că e împărăția florilor.

Peste tot în Madeira, pe malul Atlanticului, în orașe, pe marginea drumurilor și până în vârf de munte, ești întâmpinat de flori și arbuști înfloriți. Oriunde există un petec de pământ, dai de o floare!

Da, Madeira este un colț de stâncă verde și înmiresmat. Și acest articol este dedicat iubitorilor de flori, cărora le recomand să viziteze Madeira. Deși mai umbroase, pădurile din nordul insulei, introduse în patrimoniul UNESCO, nu fac notă discordantă. Laursilva, pădurea de dafin din Madeira, este o specie endemică ( ca și cele din Canare și Azore) și unul dintre obiectivele de neratat în Madeira. Aici cresc orhidee, aloe, crini..

Iată cele mai frumoase și speciale flori din Madeira

Protea

Protea este o floare obișnuită în Madeira și încântă turiștii și rezidenții. Este originară din Africa de Sud, a fost cultivată pe insulă acum 50 de ani și s-a aclimatizat foarte bine. Protea seamănă cu o andivă gigantică, florile sale par carnivore. Stai liniștit, nu mușcă! Îți vine sau nu să le atingi, Protea sunt deosebite ca formă și colorit.

Agapanthus-Crinul de Nil, Crin african sau Umbrela dragostei

Sprijinite de o tijă lungă, florile de Agapanthus, grupate într-un glob grațios, te întâmpină peste tot: în parcuri, pe peluzele hotelurilor, pe marginea drumurilor. Florile, de culoare albastru, mov sau alb, sunt delicate și se simt bine și pe pante, la altitudini mai mari, unde este umezeală. Frumoasele acestea cu măciuliile lor albastre delicate te conduc peste tot în Madeira, spărgând monotonia dominantă a culorii verzi, în toate nuanțele sale.

Jacaranda

Copacii violet îți fură privirea nu doar pe Avenida Arriaga din Funchal, care se transformă, primăvara, într-un râu albastru. Acești arbori subtropicali, originari din Brazilia și Argentina, se simt bine și în zonele umede din Madeira. Florile apar înaintea frunzelor, țin până la două luni, și au o culoare intensă, care le face populare.

Spathodea campanulata: Laleaua africană sau arbore-fântână

Este un copac nativ al pădurilor tropicale într-o zonă largă a Africii sub-sahariene. Considerat drept unul dintre cei mai spectaculoși copaci înfloriți din lume, cel de Lalea africană este foarte apreciat pentru florile sale cărnoase și pline de culoare, campanulate roșii-portocalii, care amintesc de o lalea. Când sunt deschise, florile au o formă de ceașcă și rețin astfel apa de ploaie și roua, făcându-le atractive pentru multe specii de păsări. Se spune că acești arbori provin din semințe aduse în Madeira de către căpitanul Cook, în 1772.

-Aloe

Frunzele groase și puternice, căptușite cu spini groși. produc flori de până la 1 metru înălțime. În Madeira, vezi aloe în plantații și în spațiile verzi, aiurea, pe dealuri și chiar și în apropierea oceanului. Există numeroase specii de aloe aici, inclusiv cățărătoare, astfel că nu e de mirare că sunt produse locale pe bază de aloe.

-Echium candicans-Mândria Madeirei

Este o specie de plante cu flori originară din insula Madeira. Floarea este foarte vizitată de albine și de fluturi care par că nu se mai satură de nectarul său, fiind astfel iubită și de apicultori. Aspectul său deosebit de frumos și elegant a făcut planta populară prin grădinile lumii.

-Strelitzia

O fi o pasăre pe o ramură sau este o plantă? Aceste flori arată precum exoticele Păsări ale Paradisului și și-au găsit raiul pe pământ. În Madeira, ai ghicit!

-Madeira Cranesbill-Geranium maderense

O altă plantă  originară din Madeira. Se pare că este, din păcate, amenințată în sălbăticie, din cauza urbanizării accelerate a Madeirei. Va supraviețui, cu siguranță! Cu flori purpurii-roz, perene, este foarte populară prin grădinile lumii.

-Clethra arborea-arborele de crin

Este o plantă cu flori, nativă în Macaronezia, grup de insule din care face parte și Madeira. În Madeira, habitatul său natural este în laurisilva. Este un arbust verde, care crește până la aprox. 6 m înălțime. Ajunge la vârste impresionante, de până la 800 de ani chiar. Florile sunt mici, albe și parfumate, similare în aparență cu cele ale crinului din grădinile noastre, de unde și numele comun. Pe cât e de frumoasă, pe atât e de periculoasă: planta este toxică pentru oameni!

Plumeria rubra-frangipani, Copacul templului


Originar din America Centrală, acest arbust a fost cultivat pe scară largă în climatele subtropicale și tropicale din întreaga lume. Folosite în cosmetică și parfumerie, florile de frangipani sunt utilizate la colierele pentru oaspeți în Hawaii, ca ofrande pentru zeități în Asia, unde arbuștii cu flori parfumate sunt plantați în apropierea templelor. Frangipani te uimește, vara și toamna, și în Madeira, cu florile sale parfumate de nuanțe de roz, alb roșu sau galben, grupate pe vârfurile ramurilor.

Nu lipsesc nici Hydrangea (hortensiile), bougainvillea (Floarea de hârtie) sau clopoțeii. Recomand Madeira, mă bucur că am vizitat acest loc special din multe puncte de vedere. Sper că voi avea ocazia să mă reîntorc. 

Despre Madeira și florile sale nu pot să spun decât un adevăr: sunt încântătoare. Se completează și înfrumusețează reciproc, e clar că sunt făcute una pentru celelalte. 

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook !și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune 🙂 !

#consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #top2019 #inspiratie #portugalia #madeira #travel #travelblogger

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!  

Despre Madeira și florile sale îți vorbesc și fotografiiile de mai jos.

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This