În vizită la Palatul Alhambra, Granada, nu rata câteva atracții deosebite, de top. Am completat articolul cu o serie de sfaturi utile, ponturi de călătorie pe care ar fi bine să le citești înainte de a ajunge în Granada. 

Impresii din Alhambra

Protejat de munți și înconjurat de păduri, Palatul Alhambra se ridică solitar și impozant pe malul râurilor Darro și Genil. De afară, nu zărești prea multe, totul pare destul de auster, palatul e pătrățos, ca o cazemată bine clădită și păzită. Nu ai spune ce minunății inginerești, ce minuni arhitecturale și de amenajări interioare ascund zidurile sale în nuanțe de roșu. Castelele, grădinile și palatele ca din povești din Alhamabra au fost ca un rai pe pământ pentru privilegiații care au trăit între zidurile sale. Maurii au venit aici, la poalele Munților Sierra Nevada, în secolul al XI-lea, din Africa cea prăfuită și bătută de soare. S-au instalat pe un pământ bogat în apă și cu o climă propice pentru o vegetație de-a dreptul luxuriantă. Și-au lăsat imaginația să lucreze, și-au pus inginerii și arhitecții la muncă și salahorii au construit ceva care uimește și acum.

Hai în acest paradis al grădinilor, iazurilor, fântânilor și florilor, unde clădiri monumentale își fac loc doar pentru a te pune și mai mult în legătură cu natura.

Esențialul despre Alhambra de Granada

Alhambra este cel mai vestit palat al Spaniei, propus pentru lista „Noilor minuni ale lumii” și inclus în patrimoniul UNESCO în 1984 (alături de Grădinile Generalife şi cartierul Albaicin din Granada). Amplasat pe dealul Sabika, Alhambra a devenit reședința conducătorilor regatului Nasrid după construirea primului palat de către Alhamar, regele fondator, în sec. al XI-lea.

De-a lungul sec. XIII-XIV-XV, Alhambra a primit… întăriri. Au fost ridicate ziduri înalte și turnuri de apărare, care adăposteau mulți soldați în cazărmi. A devenit tot mai mare și mai greu de cucerit. O rețea de coridoare pe sub pământ și ieșiri de urgență completează tabloul acestei fortărețe tot mai puternice pe măsură ce timpul trecea. Vorbim de timpul maurilor în zonă… „Alhambra” vine de la Al Hamra, care înseamnă „roșu” în limba arabă. Culoarea stâncilor pe care este construit palatul ca de altfel palatul însuși sunt în nuanțe de roșu.

-Alhambra a fost ultima redută maură, aici a luat sfârșit Reconquista din Spania. S-a pus capăt unei dominații musulmane de aproape opt secole. Chiar dacă după anul 1492 au fost expulzați sau obligați să se convertească la catolicism, maurii au lăsat Spaniei moștenire câteva obiective turistice cu adevărat unice.

Cele mai frumoase și interesante obiective de neratat în vizita la Palatul Alhambra

-Generalife, mai mult decât niște grădini luxuriante

Generalife este un complex de grădini în care sunt “ascunse” și un palat de vară, un patio și puncte de observație. Situat în afara zidurilor Palatului Alhambra, dar lipit de acesta, Generalife a fost de la început o livadă imensă și prima dintre numeroasele ferme ale emirului. A fost construită în sec. al XIII-lea și redecorată la începutul sec. al XVI-lea, pentru a-i găzdui pe sultanii care doreau să se relaxeze într-o oază de liniște. Se cultivau și diferite plante, așa că Generalife avea și rolul de grădină.

Departe de…curtea dezlănțuită 

Construcția întregului palat Alhambra a fost condiționată de dezvoltarea unui sistem hidraulic pentru apă, care se bazează pe rețeaua Acequia del Sultán, aflată în Generalife. Râul Darro este canalizat, de la aprox. șase kilometri distanță, către partea superioară a Generalife.  De aici, printr-un apeduct, apa este transportată în toată Alhambra. Abundența apei care coboară de pe culmea dealului a fost folosită de mauri pentru a transforma locul într-un rai înverzit. Sultanii și favoritele sale se relaxau la umbră, între flori înmiresmate, în susurul liniștitor al apei, care parcă vine de peste tot.

Cum ajunge apa în Alhambra 

Apa este omniprezentă în Alhambra, nu doar în Gereralife. Murmurul ei constant, cristalin, reușește să te detașeze de mulțimea de turiști care se revarsă în valuri. Apa te ajută să-ți imaginezi ușor cum era aici pe vremea prinților mauri. Nu era deloc rău pentru ei, cu siguranță! Nu același lucru se poate spune despre sclavi și cei găsiți vinovați de ceva grav. Primii trăiau într-o închisoare de lux, trădătorii erau tratați cu duritate. Oase de mâini tăiate pesemne pentru a-i pedepsi pe hoți au fost găsite îngropate sub straturile de flori din Generalife

Ce să nu ratezi în Generalife

Gereralife ocupă versanții Dealului Soarelui (Cerro del Sol) și e cea mai verde parte din tot complexul Alhambra. E formată din două grupuri de clădiri conectate de Patio de la Acequia ( foto jos). 

Aleea de chiparoși și promenada de leandri, El Mirador romantico (care nu e atât de vechi, datează din anul 1823), și un punct de belvedere care îți pune toată Granada la picioare nu te vor lăsa să pleci repede mai departe. Patio denumit sugestiv “al Sultanei”, cu poveștile sale de dragoste interzisă și Esqualera del Aqua, scările care te duc în cel mai înalt punct concurează și ele la categoria “cele mai frumoase și interesante locuri din Generalife”.

Tips. Generalife se află în imediata vecinătate a parcării principale care deservește Alhambra, cea din Piaza de la Ahmabra. Pentru mine, Generalife a fost primul obiectiv pe care l-am văzut la Alhambra și a avut un impact deosebit.

Oricât de frumoase sunt, Grădinile Generalife, ele reprezintă doar un preambul a ceea ce urmează să vină… Știam că Alhambra oferă multe alte minunăţii și tot m-am desprins cu greu de Generalife și de florile, chiparoșii și rodiile ei. Apoi am rătăcit pe aleile misterioase care m-au condus către alte file din istoria Alhambrei.

-Medina din Alhambra

Pașii (și harta)-m-au purtat către o zonă care a fost supusă modificărilor majore secolul trecut. După ce am ieșit din Generalife am pătruns într-un perimetru cu multe vestigii (mai) noi și vechi. Medina e vechea cetate care găzduia casele înalților oficiali, angajaților și slujitorilor curții. Existau și toalete publice, cuptoare, ateliere și silozuri, ruinele lor sunt vizibile în marea de verdeață. Sunt tot felul de arbori și arbuști, mici bazine și fântâni.

-Parador de San Francisco

Undeva, în apropiere de Generalife, ascuns cumva în oceanul verde. este Parador de San Francisco. Este o fostă mănăstire a ordinului Sf Fancisc construită în 1493 peste un palat arab. Palatul fusese ridicat în timpul domniei lui Muhammad II între 1303 și 1309… Parador de San Francisco poate trece neobservat, dar ar fi păcat, este suprinzător de frumos. Un loc unde, dacă te țin buzunarele și ai timp, te poți caza.

Alte repere, până la intrarea în Palatul Nasrid, sunt ruinele palatului Abencerrajes (nobili mauri din Granada), Iglesia Santa Maria de la Alhambra, Palatul și Grădinile el Partal (foto sus). Acestea din urmă erau grădinile care înconjurau palatele regale Nasrid, desfășurate tot în trepte. 

-Torre de las Damas (Turnul Doamnelor)

Este considerată cea mai importantă din clădirile aflate în jurul Palatului regal Nasrid. De ce? Pentru că decorațiunile sale sunt cele mai vechi din Alhambra, dar pot fi admirate în toată splendoarea doar la Muzeul Alhambra. Torre de las Damas a avut mai multe nume, la început clădirea fiind numită „Partal” (portic). Cele cinci arcade ale porticului care se reflectă în apa iazului dreptunghiular sunt susținute de coloane de marmură, deși înainte erau de cărămidă. În stânga, sunt trei mici case arabe. Construcția Torre de las Damas este atribuită sultanului Muhammad III (1302-1309), dar ansamblul a suferit modificări destul de consistente în timp.

-Alcazaba, cea mai veche construcție din Alhambra

Datând din sec. al IX-lea, Alcazaba este cea mai veche construcție maură din Alhambra. Este o masivă fortăreaţă cu turnuri de observaţie şi ziduri de apărare. Mohamed I și fiul său, Mohamed al II-lea, și-au stabilit reședința până la terminarea palatelor. Alcazaba și Turnurile Bermejas sunt cele mai vechi părți din Alhambra. De sus, din turnul Torre de la Vela (foto sus), te bucuri de o privelişte amplă către Granada, Munții Siera Nevada și câmpiile întinse. 

Plaza de Armas (a fost intrarea inițială în Alcazaba. Era compusă dintr-un set de construcții care asigurau diferite servicii locuitorilor cetății. În dreapta, e o cisternă mare cu apă de ploaie, dar care începând cu secolul al XVII-lea a început să primească apă de la șanțul Alhambra. Există și o temniță mare, la baza Torre Quebrada (Turnului spart).

Palatul Nasrid,“Perla Coroanei” arhitecturii maure 

Palatul Nasrid este “Perla Coroanei” arhitecturii maure nu doar din Alhambra sau Spania, ci din toată Europa. Construcția sa a fost începută Mohammed ben Al-Hamar (Mohammed I) primul rege care s-a mutat în Alcazaba, după ce a preluat Granada, în anul 1237. Mohammed I (1195 – 1273) a fost primul conducător al Emiratului independent din Granada și fondatorul dinastiei Nasrid. Totuși, nu există înregistrări oficiale despre un nou palat până la cele ale lui Abu l-Walid Ismail (al cincilea rege Nasrid).

Există trei zone independente în Palatul Nasrid, respectiv Mexuar (folosit pentru administrarea statului), Palacio de Comares (reședința oficială a regelui) și Palacio de los Leones (zona privată a palatului, unde se afla haremul). Fiecare dintre acestea au fost decorate diferit, ceea ce sporește frumusețea locului. Palacio de Comares urmează stilul tipic mudejar iar Patio de los Leones are unele influențe creștine.

Palatul Nasrid trebuie văzut pe îndelete, pentru că este de-a dreptul remarcabil nu doar ca exemplu de artă și arhitectură ci și de istorie. Iar atmosfera sa misterioasă este unică. Totul despre Palatul Nasrid aici.

După preluarea Granadei de către monarhii catolici, s-au făcut multe modificări și restaurări, cele mai importante la ordinul lui Carol al V-lea. Atunci s-au adăugat mai multe camere la Alhambra, fiind construit alături de Nasrid și palatul Charles V (Palacio de Carlos V).

-Palatul Charles V

-Palatul Charles V merită și el vizitat, măcar pentru a face o comparație cu restul. A fost construit după ce oraşul a fost cucerit de către monarhii catolici, în 1492, fiind folosit doar pentru ceremonii diverse. Împăratul a ordonat construirea palatului chiar lângă Palatul Nasrid  pentru a se bucura cât mai mult de minunile sale. Construcția Calatului Charles V a început în 1527 și s-a finalizat abia în 1957. Este una dintre cele mai remarcabile construcții a Renașterii din Spania.

În vizită la Palatul Ahambra, Granada. Sfaturi utile

„Alhambra” vine de la Al Hamra, care înseamnă „roșu” în limba arabă. Culoarea stâncilor pe care este construit palatul ca de altfel palatul însuși sunt în nuanțe de roșu.

Vizita la Palatul Nasrid este cea mai provocatoare, mai ales că pot să spun că a început cu aprox. trei luni înainte. Atunci am plătit biletele de acces de pe acest site oficial https://compratickets.alhambra-patronato.es. Te sfătuiesc să-ți faci și tu din timp rezervarea pentru Nasrid dacă vrei să-l vizitezi.

De ce a fost provocator? Pentru că a trebuit să fim la intrare înainte de ora indicată pe bilet (pe care am ales-o dintre variantele posibile). Apoi am stat la coadă câteva zeci de minute, pe un soare puternic, deși am vizitat Alhambra la finele lui septembrie (2019). A trecut ora indicată pe bilet și coada nu se mișca… Într-un sfârșit, s-au deschis porțile și a urmat un control destul de sumar de securitate. Trebuie să prezinți și pașaportul sau buletinul odată cu biletul de intrare. 

Apropos, în vizită la Palatul Alhambra nu ai voie cu rucsacuri și nici cu bagaje cu o dimensiune mai mare de 40X40 cm. În interior, nu sunt permise trepiedele și nici flash-urile la aparatul foto. La Generalife și Nasrid nu sunt acceptate cărucioarele pentru copii. 

Fiind un obiectiv important, este evident că Alhambra este foarte aglomerată. Datorită dimensiunii şi a importanţei sale, este recomandat să-ți rezervi minim patru-cinci ore pentru a-l vizita.

-În primul rând, în vizită la Palatul Alhambra ai nevoie de încălțări comode. Și de ochelari de soare și alte instrumente de protecție solară dacă te duci vara.

-Dacă ești cu adevărat pasionat, atunci alege în vizită la Palatul Alhambra un tur ghidat, dar nu cu un grup mare. Costă ceva mai mult, dar vei afla mai multe picanterii și informații utile.

-Parcarea din Piața Alhambra e imensă, dar deloc ieftină. Opt ore aici costă în jur de 16 euro. În oraș va fi mult mai greu să găsești un loc și oricum, nu e gratuit.

-În vizită la Palatul Alhambra biletul costă 14,85 euro/adult ( rezervare on-line). Intrarea este gratuită pentru copiii sub 12 ani. Palatul Alhambra poate fi vizitat și ziua și noaptea. Vizitele de zi: de la 08:30 la 20:00. în perioada de vară (15 martie-14 octombrie) și de la 08:30 la 18:00 în perioada 15 octombrie-14 martie.  Vizitele de noapte au loc de la 22:00 la 23:30, de marți până sâmbătă, în perioada de vară și de la 20:00 la 21:30, vineri și sâmbătă, exclusiv. Seara. au loc diferite spectacole deosebite în amfiteatrul în aer liber din Generalife. 

Cum ajungi la Granada

Dacă vrei să mergi în vizită la Palatul Alhambra e bine să știi că mai apropiat aeroport e cel din Malaga. Granada se află la aprox. 420 Km de Madrid și la 125 de km de Malaga. Dacă tot ajungi în zonă, nu rata Cordoba, situată la aprox. 200 km și nici Sevilla (la 250 km), orașe andaluze superbe. Poate alegi Nerja sau Torremolinos pentru a te caza pe malul mării. 

Sper că ți-a plăcut acest articol complex și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook și pe Instagram ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? cu pasiune, de șapte ani!

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

#consilierturism #sfaturidecălătorie #spania #travelblogger #andaluzia #alhambra #granada

Articolul în vizită la Palatul Alhambra, Granada, nu se termină aici. Continuă aici cu un articol dedicat Palatului Nasrid, cel mai frumoase dintre toate. Dacă ai ceva de adăugat sau de comentat, te invit cu drag să o faci. 
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This