Palatul Nasrid din Granada e considerat apogeul stilului arhitectural maur din Europa și pe bună dreptate. Vizitat de peste două milioane de turiști anual, Palatul Nasrid-Palacio Nazaries-,este cel mai vestit monument musulman din afara lumii islamice. Inclus în patrimoniul UNESCO, Palatul Nasrid face parte din categoria „De vizitat o dată în viață”!
Impresii din Palatul Nasrid
Am petrecut o zi în Alhambra, Granda, ultima redută maură din Spania. Jumătate din timp l-am dedicat Palatului Nasrid și nu mi-a părut rău, în pofida aglomerației. Am avut ca remediu împotriva mulțumii de turiști răbdarea, pentru a putea face fotografii c\t mai reușite și a „examina” cât mai pe îndelete acest loc special.
Nu vă mint că m-am simțit (aproape) ca în poveștile celor “ O mie și una de nopți”. Da, știu, aici, Șeherezada nu a pus niciodată piciorul… Dar cu siguranță că mulți dintre vizitatorii care pătrund pe aleile umbrite ale grădinilor, pășesc pe marmura camerelor regale, se lasă surprinși de delicatețea arabescurilor și de jocul luminii printre coloane se simt ca într-o poveste.
Măcar o secundă, cei mai mulți din cei care ajung la Nasrid și-au dorit să fie parte a unei povești nemuritoare. Au bătut sute, mii de kilometri să ajungă aici, încât nu e de mirare că vizita aici un vis împlinit. Cel puțin pentru mine așa a fost. Și da, Șeherezadei i-ar fi plăcut aici, Palatul Nasrid e decorul perfect pentru poveștile ei!
-Palatul Nasrid, desprins din povestea celor “O mie și una de nopţi”
„Perla coroanei” complexului Alhambra din Granada este Palatul Nasrid. Acesta este un complex de trei vile independente, ridicate în epoca islamismului târziu din Spania, când imperiul era în declin. Așa că s-au folosit materiale ceva mai ieftine. Chiar şi în aceste condiții, Palatul Nasrid este considerată cea mai reprezentativă structură islamică din Europa. Pare că obiectivul construcției Nasrid a fost aducerea pe pământ a „Grădinilor paradisului” pentru conducătorii care locuiau aici. Pornind de la decorațiuni, de capiteluri, la priveliști, la fântâni, statui și coloane, totul îți taie respirația. Palatul Nasrid arată ca furat din “1001 de nopți”.
Există trei zone independente în palatul Nasrid. Mexuar (sala de consiliu) era zona parțial publică a incintei, necesară pentru administrarea afacerilor de stat. Palatul Comares (Palacio de Comares) era reședința oficială a regelui iar Palatul Leilor (Palacio de los Leones) era zona privată, unde se afla haremul. Palatul Comares a fost decorat într-un mod tipic musulman, dar Palatul leilor (Patio de los Leones-foto sus) prezintă și influențe creștine, probabil ca urmare a prieteniei dintre Mohammed V și omologul său Pedro I Crudul.
Palatul Naziaries și atracțiile sale de neratat
Din impresionantul Mexuar (o sală imensă care ar fi apărut odată cu primele fortărețe Nasrid, dar foarte mult modificată), pătrunzi în Patio de Cuarto Dorado, apoi în faimosul Salón de Embajadores. Admiră stucaturile în formă de fagure de miere (muqarnas), tavanul cu mii de încrustații, pereții cu azulejo și inscripții în arabă.
Nu știi unde să te uiți mai întâi, dar aruncă și o privire afară, la peisaj. Salón de Embajadores este cea mai mare și cea mai înaltă cameră din întregul palat. Aici a fost amplasat tronul și au avut loc recepții oficiale.
Este construit în forma unui cub perfect, care reprezintă lumea în cultura islamică, cupola înaltă simbolizează cerul. Plafonul reprezintă cele șapte ceruri ale paradisului islamic, cu tronul lui Dumnezeu situat în centru.
Afară, Patio de las Arrayanes ( Curtea de Mirt), te surprinde cu simetria ei potențată de imensa piscină. Verdele strălucitor al mirtului contrastează cu albul marmurei și cu albastrul cerului care se reflectă în apă. De aici, pătrunzi în Sala de los Mocárabes ( foto jos), un fel de anticameră de lux care te conduce către vestitul Patio de los Leones (Curtea Leilor).
Patio de los Leones e probabil cel mai fotografiat din toată Alhambra și trebuie să ai multă răbdare pentru a face măcar o fotografie reușită. A fost ridicat la dorința lui Mohamed V și găzduiește încăperile private ale familiei regale Nasrid. Lumina și umbrele care se joacă printre coloanele subțiri, apa, culorile, arhitectura și decorațiunile rafinate îți provoacă toate simțurile. Patio de los Leones este împărțită în două, urmând stilul tradițional islamic.
De exemplu, fântânile și canalele de apă simbolizează cele patru râuri ale vieții. În mijloc, tronează celebra fântână susținută de 12 lei din piatră albă. La bază, este sculptat un poem, unul dintre multele din Alhambra. În jurul Patio de los Leones există mai multe camere meșteșugite destinate familiei regale.
Una dintre ele, Sala de las dos Hermanas, se remarcă prin frumusețea tavanului sculptat,cu arcade precum stalactitele. Sala de dos Hermanas- Sala celor două surori-, nu a primit acest nume datorită unei legende sau a unui eveniment. Surpriză, a fost numită astfel din după două bucăți mari de marmură gemene din podea. Construită la ordinul lui Mohammed V, această sală se afla în centrul unei serii de camere în care locuiau sultana și familia sa. Cel mai impresionant element al sălii este cupola perfectă.
Vizavi, este Sala de los Abencerrajes, de asemenea cu tavanul boltit și arcadele precum stalactitele. Sala de los Reyes este diferită datorită tavanului său, care se presupune că ar fi fost pictat de artiști creștini.
Sala de los Reyes este cea mai maiestuoasă sală a palatului, unde se afla tronul și aveau loc recepțiile oficiale. Pereții sălii au o lățime de 2,5 metri, podeaua fost odată de marmură. Sunt trei arcade care duc fiecare la trei camere mici, cu balcoane și ferestre gemene deasupra. Sala este acoperită complet de poezii: nișele, arcadele, pereții și vestiare sunt toate încrustate cu versuri.
După preluarea Granadei de către monarhii catolici, s-au făcut multe restaurări, cele mai importante la ordinul lui Carol al V-lea. Atunci s-au adăugat mai multe camere la Alhambra, fiind construit alături de Nasrid și palatul Charles V (Palacio de Carlos V).
Maurii au ajuns în Spania din nordul Africii și au stăpânit mari părți din Peninsula Iberică din anul 711 d.Hr. până la căderea Granadei în 1492. Au fost peste 700 de ani de stăpânire islamică care au last o moștenire bogată mai ales în arhitectură și cultură. Am vizitat orașele care se mândresc cu urmele trecutului lor maur. Mi-au plăcut foarte multe Cordoba, fosta capitală a regatului maur, Toledo, Malaga și nu mai vorbesc de Sevilla. Toate aceste orașe, cele mai multe din Andaluzia, unde moștenirea arabă este cea mai frapantă, merită din plin vizitate!
Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook și pe Instagram !
Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem cu pasiune, de șapte ani! Câteva motive găsești aici.
Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!
#consilierturism #sfaturidecălătorie #spania #travelblogger #andaluzia #alhambra #granada #nasrid
Confirmări/Notificări