Sunt nenumărate motive, nu dar câteva, pentru a a alege o vacanță în sudul Spaniei, în Andaluzia, astfel că acest articol a pornit din start cu ideea că lista este deschisă.

După mai multe călătorii pe acest tărâm dintre Atlantic și Mediterana, pe malul răului Guadalquivir și la umbra munților Sierra Nevada, pot spun că Andaluzia merită din plin cel puțin o vizită. Se spune că primul pas e cel mai greu, cert e că apoi te vei convinge singur că merită să revii aici, în sudul Spaniei.

Iată câteva motive pentru a nu amâna vizita în Andaluzia, 30 de milioane de oameni ajung aici în fiecare an.

Andaluzia este aproape de Africa, e caldă și însorită. Această regiune din sudul Spaniei este cu un picior în Europa și–figurativ-cu unul în Africa, stă mărturie strâmtoarea Gibraltar. Poziționarea geografică îi asigură Andaluziei temperaturi călduroase mai tot timpul anului, cu veri prelungite și destul de puține ploi.

Are o istorie veche, complicată și complexă. Din punct de vedere istoric, Andaluzia este cea mai exotică și complexă regiune a Europei, cel puțin dacă avem în vedere faptul că a fost ocupată de arabi, timp de peste jumătate de mileniu, până a reveni la creștini.

Andaluzia are o cultură unică, un mix de culturi, mai bine spus. Două, char trei culturi diferite (cea creștină, evreiască, musulmană) și-au pus amprenta asupra Andaluziei, astfel că orașele ei se pot mândri acum cu palate orientale, grădini răcoroase ascunse între zidurile caselor, catedrale și biserici cu o arhitectură unică și o sete de viață de nestăvilit. Iar gastronomia locală e și ea dovadă a trecutului istoric complex.

Pare că orașele andaluze au moștenit nu doar arhitectura maură ci și ce a fost mai bun de la această civilizație. După peste cinci secole de dominație arabă, vechile moschei au fost transformate în biserici, palatele și fortărețele arabilor în reședințe regale, majoritatea fiind foarte bine conservate.

Pofta sa de viață. Pentru mine, Andaluzia a însemnat și înseamnă muzică, dans, istorie, artă și mister și bucuria de a trăi cu pasiune. Odată ce am aprofundat “subiectul”, mi-am dat seama că aceste așteptări nu m-au fost înșelate și că Andaluzia înseamnă chiar mai mult. E o stare de spirit.

Farmecul său rural, cu întinderi nesfârșite de livezi de mandarini, lămâi și migdali și sate pitorești de munte. Probabil cele mai pitorești sate sunt celebrul trio din Pampaneira, Bubión și Capileira de pe valea Poqueira.

Simbolurile Spaniei. Andaluzia i-a dat Spaniei multe din simbolurile sale naționale, pornind de la tapas la luptele cu taurii, la flamenco și sunetul ritmat al chitarei. Nu e puțin lucru, trebuie să recunoaștem, nu?

Peisajele rurale ale Andaluziei, cu satele “albe” tradiționale. Ai crede că ai văzut aceste case pătrățoase vopsite în alb în filmele western cu mexicani sau prin telenovelele latino-americane. De fapt, acestea au fost de multe ori filmate la poalele Munților Sierra Nevada sau în regiunea Cadiz.

Arhitectura construcțiilor din Spania și din Portugalia a fost copiată de cea din teritoriile colonizate peste Ocean așa că aici, în Andaluzia, o poți admira pe cea originală.

Cineva umblat prin lume mi-a spus că orașele spaniole vechi seamănă între ele și că, dacă ajungi să vizitezi unul-două, nu mai ai nevoie să mai ajungi și la altele. După ce am văzut cele mai importante orașe din Andaluzia, cred că trebuie să ajung în toate. Fiecare are istoria sa, prezentul distinct și drumul său unic.

Arhitectura, maură și nu numai. Merită să vizitezi Andaluzia doar pentru arhitectura maură pe care o poți admira aici. Cunoscut în întreaga lume, Alhambra de Granada este cel mai vizitat obiectiv turistic al Spaniei. Acest complex de palate și fortărețe, pe numele complet Qalat Al-Hamra, este o adevărată bijuterie arhitectonică cu palate, statui, stucaturi, grădini, fântâni și alei umbrite. E demn de poveștile Seherezadei!

Dar Alhambra de Granada nu e singurul exemplu excepțional de artă mudejarSevilla, Cordoba, Ronda, Malaga se mândresc și ele cu astfel de “amintiri” de pe vremea maurilor. Palatelor li se adaugă și moscheile, parcurile și fortărețele, și ele adevărate bijuterii în „perla coroanelor” maure.

Muzica și dansul Andaluziei te încarcă de energie. În Andaluzia aobservi o stare de spirit mai vulcanică deși, paradoxal, pare mai melancolică și esența sa este flamenco. Acest dans tradițional acompaniat de chitară și de voce a apărut în Andaluzia, se pare că în Cadiz și/sau Sevilla. Am fost fascinată de dansatorii care pur și simplu intrau în transă dansând pentru noi, spectatorii, după ce intrau în lumea lor ritmată.

Petrecerile stradale. Am participat la câteva astfel de petreceri colective și m-am lăsat cuprinsă de atmosfera energizantă și veselă. Mult mai sobre, procesiunile religioase sunt organizate de regulă de Paște și de sfinții patroni ai orașelor.

Gastonomia celebră. La peste 1.476 de metri, localitatea Trevélez este la înălțime. Înconjurată de un râu care curge rapid și cu vederi panoramice ample, Trevélez este renumită pe întreg teritoriul Spaniei pentru șunca produsă aici de care sigur ai auzit, Jamón Serrano. Așadar, Jamón Serrano trebuie încercat în Andaluzia dacă nu chiar în Trevélez! Pe lista de bucate notabile ale Andaluziei sunt gazpacho (diferite sortimente de supă rece de roșii, nefiartă), gambas al ajillo (creveți cu usturoi și ulei aromatizat cu ardei iute) și peștele, mai ales sardinele la grătar. Tapas suculente, măslinele umplute cu sardine, pește și fructe de mare proaspete, churros crocante și fructele gustoase completează platoul deliciilor gastronomice din sudul Spaniei. Dulciurile au clar influențe orientale, iar la capitolul băuturi sunt de teste vinurile din Jerez și sherry.

Andaluzia este pitorească. De la orașe cu palate și grădini la sate cu case albe și la peisaje „nesfârșite”, la munți, dealuri, câmpii, Ocean și mare, vei găsi ceva deosebit, pitoresc, peste tot. Nu ai cum să te plictisești !

Natură și drumeții. Există o mulțime de modalități de a te relaxa în natură în peisajele Andaluziei și o mare parte din regiune are statut de parc național sau de rezervație naturală. Unul dintre cele mai celebre trasee de drumeții este Caminito del Rey, din apropiere de Malaga.

Considerat unul dintre cele mai dificile, chiar periculoase trasee din lume, Caminito del Rey a fost închis în anul 2001 după ce un număr de turiști au murit. A fost securizat și modernizat și acum este una dintre principalele atracții din apropierea Malagăi, potrivit pentru cei obișnuiți cu drumețiile. Dar drumeții poți să faci în multe locuri, de exemplu la Ronda, un alt oraș cu peisaje deosebite, construit chiar pe buza prăpastiei.

Plajele din Andaluzia. Aici, subiectul e atât de vast, încât merită un articol separat. Pe scurt, zona costieră e împărțită în patru, respectiv Costa Almeria (regiunea Almeria), Costa Tropical (Granada), Costa del Sol (Malaga) și Costa de la Luz ( regiunile Cadiz și Huelva).

Costa del Sol-zona de coastă din apropiere de Malaga-are cea mare importanță turistică din toată Andaluzia, datorită plajelor sale splendide, dotate cu toate facilitățile necesare unui turism modern. Estepona, Puerto Banús, Marbella, Fuengirola, Benalmádena, Mijas, Torremolinos și nu în ultimul rând, Nerja sunt printre cele mai renumite stațiuni de pe Costa del Sol, scăldate de Marea Mediterana.

În schimb, Costa De La Luz are ieșire la Oceanul Atlantic și peisajele sunt diferite, mai sălbatice. Aici, în provinciile Huelva și Cadiz sunt nesfârșite plaje cu nisip fin, mai fin decât cel de pe Costa del Sol. Costa da Luz începe de la Tarifa, cel mai sudic punct al Spaniei continentale și unul dintre stațiunile celebre pentru windsurfing, și se întinde până la râul Gualdalquivir, înspre granița cu Portugalia. Sunt localități vechi și pitorești unde poți să faci plajă precum Chipiona (cu plajele Playa de la Regla și Playa del Camarón), Rota (cu opt km de plaje, un loc bun pentru windsurferi), Cadiz (cu plajele La Caleta, Santa Maria del Mar, La Victoria, Cortadura). Micuța localitate Ciclana de la Frontera are și ea plajele sale cu Blue Flag, Playa de Sancti Petri și Playa de la Barrosa.

Conil de la Frontera este și el preferatul locuitorilor din Sevilla pentru vacanțe sau weekenduri, datorită atmosferei și plajelor sale. Playa del Palmar, aflată la nouă km de Vejer de la Frontera, plajele din Barbate (un orășel de 20.000 locuitori), cele din Caños de Meca și Zahara de los Atunes sunt și ele deosebite.

Poate cea mai frumoasă plajă din Andaluzia este cea din apropierea  vestigiilor romane Baelo Claudia, la aproximativ 15 km de Tarifa. Foarte mare, plaja La Bolognia este una dintre cele mai deosebite plaje din Spania. Dar porțiuni mari ale coastei andaluze așteaptă să fie cucerite.

Pe Costa Almeria găsești stațiuni populare precum Roquetas de Mar cu plajele dotate cu tot ce le trebuie chiar și cu Blue Flag și multe golfuri stâncoase care ascund unele dintre cele mai putin vizitate plaje din sudul Spaniei. Vedete aici sunt plajele de la Mojacar, Playa de los Genoveses și Cabo da Gata.

-Oferta de sporturi nautice și în special windsurfing. E mai bogată mai ales în zona Costa da Luz, la Tarifa, La Bolonia, Los Canos de Meca, Zahara de los Atunes. Pentru cei și mai aventuroși s-a inventat sau kitesurfingul, care în Andaluzia poate fi practicat în Praya Granada, Ciclana de la Frontera, Rota, etc.

Distracție de zi și noapte. Cultura tapas înseamnă socializare la un „pahar de vorbă” cu prietenii și cunoscuții, în oraș. În restaurante mici, de familie, în patio, sau în săli de spectacole unde încap maxim 100 de spectatori au loc cele mai frumoase reprezentații de talent și pasiune pentru muzică și dans. Nicio vacanță în Andaluzia nu e completă fără un spectacol de flamenco!

-Parcuri de distracție. În Andaluzia sunt câteva parcuri tematice și aquapark-uri, numai bune să-ți umple măcar o zi din vacanță. Printre cele mai apreciate sunt  Cuevas de Sorbas (Sorbas), Oasys MiniHollywood (Almeria), Sould Park (pentru copii, în Fuengirola), Parque Isla Magica (Sevilla), Aquavelis Water Park (Torre del Mar), Tivoli World (Benalmadena), Aqualand din Torremolinos. 

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? !

#consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #spania #travelblogger #andalucia #sevilla #cordoba #malaga

Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This