O călătorie în Țara Hațegului nu este ceva de bifat fără să rămâi neimpresionat.  Aici, la poalele Munților Retezat, ești pe tărâmul pădurilor dese de fag, brad și molid, a platourilor montane bătute de vânt și lacurilor glaciare la superlativ. E țara legendelor și a istoriei care încă se scrie. Nu e de ajuns o vizită, sigur vei reveni!

În lacurile glaciare se oglindește cerul în culori și nuanțe mereu în mișcare. De sus, de pe pajiștile și pe platourile alpine, peisajele îți taie respirația. Legende și urme palpabile ale istoriei fac din această destinație una completă, mai ales dacă îți dorești vacanțe în natură. Natura încă destul de nealterată face din Țara Hațegului o atracție pentru amatorii de drumeții, alpinism, ciclism. Nu lipsește oferta de sporturi de iarnă, din stațiunea Râușor. 

Experiențe, atracții și obiective de neratat în Țara Hațegului
Drumeții în Parcul Național Retezat-cea mai veche rezervație naturală

Cu sute de kilometri de trasee montane marcate și 12 piste de cicloturism, Parcul Național Retezat e cea mai veche și cea mai frumoasă rezervație naturală din țară. Nu-ți ajunge un an să le bifezi pe toate. Vestea bună e că poți alege ceea ce ți se potrivește în funcție de cât de obișnuit ești sau nu cu drumețiile montane. Drumețiile te pot conduce către unele din cele 54 de lacuri glaciare de care ai citit în manualele de geografie, precum Bucura, Zănoaga și Ana.  Bucura e cel mai mare lac glaciar, Ana e situat la cea mai mare altitudine. 

Sunt 50 de vârfuri peste 2.000 m, cel mai înalt fiind Peleaga (2.509 m), urmat de Păpușa (2.508 m). Cel mai cunoscut vârf datorită formei sale pe care numele il inspiră fără echivoc este Retezat (2.482 m), vizibil de altfel în toată Țara Hațegului, 

Legendele din Țara Hațegului

Locurile acestea la înălțime sunt unite de o legendă pe măsură. Se spune că odată, aici, pe creste, trăiau uriași care atacau satele și furau vitele. Un astfel de uriaș mai hoțoman este chiar Retezatul, care a fost învins de un voinic din Țara Hațegului. Uriașul decapitat de tânărul localnic s-a prefăcut într-o stâncă imensă „fără cap“. Mâna căzută s-a transformat în apă. Podul palmei sale a devenit astfel lacul Bucura, degetele, lacurile Slăvei, Lia, Ana, Viorica și Zănoaga. Legendele nu se termină aici.

Vârful Gugu (2.291 m) e creditat că ar fi fost domiciliul lui Zamolxe, zeul dacilor. Este muntele sfânt al dacilor care și-a ales acest loc deosebit ca sălaș. Cascada Lola are și o poveste tragică, în care cosițele personajului principal s-au transformat într-o căderea alba, diafană, de apă…

În Țara Hațegului la picioare o parte nu doar o “monstră” a frumuseții naturale a României, ci și locuri pline de istorie. Ești întâmpinat cu multe vestigii antice și medievale, iar ospitalitatea, se înțelege, este la ea acasă.

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia (cea regală) a fost cea mai mare așezare din Dacia. Alături de Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani-Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna, Sarmizegetusa Regia face parte din complexul celor șase fortificații dacice incluse în patrimoniul UNESCO.

Sarmizegetusa Regia a fost capitala regatului dac peste 150 de ani, începând din a doua jumătate a sec.I î.Hr. Centrul politic, religios, militar și economic al Daciei, așezarea era dominată de zona sacră, cu șapte temple și un altar. Nu lipseau locuințele și un sistem de circulație și colectare a apei. Vechea capitală a dacilor a fost distrusă de la temelie de romani, dar Munții Orăștiei ascund multe alte așezări. În prezent, vedem la Sarmizegetusa Regia vestigiile unei fortificații de la începutul sec. al II-lea, din perioada războaielor daco-romane.

Cetăți dacice în patrimoniul UNESCO

O salbă de alte mici cetăți dacice, unele ascunse în Munții Orăștiei, așteaptă răbdătoare vizita și atenția voastră. Incluse în patrimoniul UNESCO în 1999, cetățile dacice au fost ridicate între sec. I Î. Hr și secolul I D. Hr. pentru apărare și protecție împotriva romanilor. În apropiere de Sarmisegetuza Regia sunt cetățile dacice Blidaru și Costești-Cetățuie, nu le ocoli mai ales dacă ești pasionat de istorie! Tot din patrimoniul UNESCO fac parte și cetățile dacice Luncani-Piatra Roşie,Căpâlna și Bănița.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa Augusta

Este noua capitală, construită de romani după cucerirea Daciei și distrugerea Sarmizegetusei Regia. Noul oraș, ridicat la rang de metropolă, avea aprox. 33 ha în interiorul zidurilor. Pe alte 80 de hectare, în afara zidurilor, romanii au ridicat case, utilități și monumente publice. Orașul era locuit de aprox. 30.000 de persoane, care beneficiau de tot confortul și facilitățile băi publice, amfiteatre unde luptau gladiatori, piețe specializate, temple și nelipsitul forum. O adevărată metropolă odinioară, Sarmizegetusa Ulpia Traiana își duce povestea mai departe…într-un sat. 

Castelul Corvinilor din Hunedoara

Cea mai mare fortăreață din țară, Castelul Corvinilor din Hunedoara își scrie istoria și se reinventează de peste șase secole. Pe aici au răsunat pașii lui Iancu de Hunedoara, Mihai Viteazul și Vlad Țepeș. Castelul are o istorie lungă, cu suișuri și coborâșuri, o mulțime de săli impozante, camere și coridoare secrete și arată de-a dreptul spectaculos. E ca din povești, cu turnuri, creneluri, ziduri groase și șanțuri de apărare. Și ce legende s-au născut aici!

Cetatea Deva

Și Cetatea Deva și-a regăsit o a doua tinerețe, fiind și ea destul de recent restaurată. Are 752 de ani de la prima atestare documentară și e conectată cu orașul Deva la propriu cu o telecabină (sursa foto și program aici), cea mai rapidă cale (din cele trei) de a ajunge sus. De aici, de pe Dealul Cetăţii, deasupra defileului Mureșului, castelanii erau la adăpost la invazii și răscoale. Cetatea Devaa avut în timp și rol de închisoare și de garnizoană. Fortificaţia devine curte voievodală în anul 1285. Regele Vladislav I (1440–1444) dăruieşte Cetatea Devei lui Iancu de Hunedoara, care rămâne în posesia familiei până la începutul sec. al XVI-lea. Iancu de Hunedoara face din Cetatea Devei castel nobiliar, care ajunge una dintre cele mai puternice cetăți din Transilvania. Urmează asedii și predări, apoi, pe timp de pace, noi faze de construcție.

Priveliștea de pe Dealul Cetății impresionează.  Probabil că și oamenii preistorici care trăiau aici în epoca Bronzului (Cultura Coțofeni), se bucurau de peisaj când nu erau ocupați cu… supraviețuirea. Suntem mut mai norocoși, nu? Poate nu știai, dar e situată pe un con vulcanic, e construită pe locul unei așezări dacice, zona fiind populată din neolitic, aici fiind descoperite vestigii ale culturii Coțofeni.

Mânăstirea Prislop

Mânăstirea Prislop (la 13 km de Hațeg) este unul din cele mai importante aşezăminte religioase ortodoxe din țară. Ctitorită de Nicodim cel Sfințit între anii 1399-1405, Mănăstirea Prislop și-a câștigat…nemurirea în inimile credincioșilor în special datorită Părintelui Arsenie Boca. După 1948, toate lucrările de construcție și înfrumusețare ale mănăstirii au fost fie realizate personal de “Sfântul Ardealui”, fie de alții, dar după desenele și îndrumările sale. Drumul până la Mănăstirea Prislop este pitoresc, parcă te afli pe minunatele plaiuri bucovinene sau maramureșene. 

Biserica Sf. Nicolae din Densuș

Este cea mai veche biserică din piatră din România unde se oficiază slujbe neîntrerupt de aproape 2.000 de ani. Actualul edificiu a fost ridicat în sec. XII-XIII, pe ruinele unei construcții mai vechi din sec. al VI-lea, folosindu-se piatră de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Frescele interioare datează din sec. al XV-lea, probabil realizate de cel care a pictat Mănăstirea Curtea de Argeș.

Solidara Biserică Sf Nicolae din Densuș are un aer misterios, așa că multe legende s-au țesut în jurul ei, are timp să le depene!

Mânăstirea Colț din Râu de Munte

Ctitorii ale Cândeștilor, o enigmatică familie de cneji români (sau cumani) din Țara Hațegului, Mănăstirea Colț și Cetatea Colț au un aer misterios și pitoresc. Dacă pentru a ajunge sus, la Cetatea Colț ești nevoit să faci o drumeție ceva mai solicitantă, de cca. 30 minute susținute, la mănăstirea Colț accesul este mult mai ușor. De altfel, din curtea bisericii, poți observa Cetatea Colț. Mănăstirea are un turn fortificat, unde călugării se adăposteau în caz de pericol și ascudeau obiectele de valoare. Turnul cu ziduri groase de peste un metru avea ferestre înguste, de unde, se înțelege, călugării puteau trage în atacatori.

Cetatea Colț

Sursă de inspirație pentru Jules Verne pentru romanul „Castelul din Carpați”, Cetatea Colț a fost ridicată la începutul sec. al XVI-lea, chiar pe un pinten stâncos. Privește un…colț de cer ivindu-se printre zidurile vechii cetăți și poate îi vei descoperi secretele. Poate că Jules Verne chiar a trăit o idilă cu stăpâna castelului, cine știe? Dacă zidurile vechi ar putea să depene poveștile, ai putea afla și de atacuri, ascunzători secrete și mistere care vor să fie dezlegate…

Despărțite de Valea Rîușorului, cele două obiective turistice sunt “must see” în Țara Hațegului. Dacă pentru a ajunge sus, la Cetatea Colț ești nevoit să faci o drumeție ceva mai solicitantă, de cca. 30 minute pe un traseu nemarcat, la mănăstirea Colț accesul este mult mai ușor.

Orașul Hațeg

Situat la nord de Parcul Național Retezat, Hațeg este un loc bun pentru a-ți stabili cartierul general. Este la trei kilometri de Rezervația de Zimbri, de mănăstiri și cetăți și de vestigiile dacice. O vizită la micul muzeu al Țării Hațegului din orașul Hațeg este o călătorie în timp în această zonă încărcată de istorie. Mai întâi de toate, orașul Hațeg este gazda primului sit UNESCO din țară acordat unui teritoriu Geoparcul Dinozaurilor. O vizită la micul muzeu al Țării Hațegului din orașul Hațeg este o călătorie în timp în această zonă încărcată de istorie.

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului

Ţara Haţegului este celebră în lumea mare datorită dinozaurilor pitici care populau zona, în perioada Cretacicului. Acum 65 de milioane de ani, zona era o insulă care ieșea din Marea Tethys. Dinozaurii s-au adaptat condițiilor din acest spațiu izolat şi așa au ajuns pitici în comparație cu mult mai fioroșii și impozanții veri, Titanozaurii. Singurul zburător din zona insulei din Tethys era și uriașul insulei, cu o anvengură a aripilor de 12 metri. Vedeta expoziției din Casa Geoparcului (sursa foto) este “balaurul bondoc”, trei exemplare fiind reconstituite în mărime naturală.

Geoaparcul este imens, iar punctele de interes pot fi atinse vizitând trasee diferite

Casa Vulcanilor din comuna Densuș, Casa Miniaturilor din comuna Totești, Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilor din satul Sînpetru (comuna Sîntămăria Orlea) sunt repere ale geoparcului, de pe traseele tematice. Mai multe detalii aici.

Rezervatia de Zimbri Hațeg din Pădurea Silvuț

Este prima rezervație din România în care a fost reintrodus zimbrul european (Bison bonasus), dispărut din țară în anul 1852. În noiembrie 1958, o pereche de zimbri a fost adusă din Polonia. Povestea rezervației este una de succes, având în vedere că populația își revine după momentul 2014, când mulți zimbri au murit din cauza unei epidemii. Zimbrii născuţi în România primesc nume începând cu „RO”.

Pădurea Slivuț este arie protejată de interes național din partea de nord a oraşului Haţeg, are 40 ha şi e un ecosistem natural, ceea ce a mai rămas din întinsele păduri de stejari defrişate din cauza activităţilor agricole.  

Cetatea Mălăiești

A fost construită de nobilii din Ţara Haţegului pentru a le servi drept locuință, apoi a devenit un loc de refugiu și de depozitare a averii. Cetatea medievală de la Mălăieşti ( foto: wowhunedoara.ro) are ziduri și turnuri de apărare și s-a dezvoltat în timp în jurul unui turnul central, care a fost ridicat primul.

Dar cetatea era mult prea mică pentru a putea face faţă unui atac mai serios şi avea mai degrabă rol de apărare în conflictele dintre nobilii mai mici din zonă. Se pare că nu era îndeajuns de trainică, dat fiind că fost distrusă într-un război local. Acum e reabilitată, ușor accesibilă și găzduiește periodic o serie de evenimente.

Fânețele cu narcise

Fâneţele cu narcise sunt situate la marginea satului Nucşoara (comuna Sălaşu de Sus). Narcissus stellaris care își înalță bobocii către cele mai semețe piscuri ale M Retezat sunt flori sălbatice, relicve ale perioadei postglaciare. Atunci, zona era o taiga imensă, asemănătoare cu cea din Siberia contemporană. Delicatele narcise sunt călite de frig și adoră climatul mai rece și umed și apa răcoroasă din Munţii Retezat. Poiana Narciselor este o arie protejată, iar plantele sunt şi ele ocrotite de lege. Florile înfloresc de regulă în luna mai, când are loc și Festivalul Narcselor de la Nucşoara.

Cascada Lolaia

Parte a Parcului Național Retezat, la Cascada Lolaia se ajunge într-o drumeție ușoară, prin punctul de acces Cîrnic – Cabana Cascada, pe drumul ce leagă Haţeg de Petroşani. Situată la 1.050 m altitudine, în valea Nucșoara, care colectează apele a patru pârâuri, cascada Lolaia are propria legendă. Cosițele ciobăniței Lolaia pot fi admirate în prezent în peretele stâncos care susține căderea de 15 m de apă.

Biserica din Sântămărie – Orlea

Atestată documentar în 1363, localitatea Sântămărie – Orlea găzduiește unul dintre cele mai frumoase și interesante monumente istorice din regiune. Este un lăcaș de cult din sec. al XIII, ridicat pe un mic platou, la mică distanță de castelul familiei nobiliare Kendeffy (fostă Cândea). Biserica aparține acum cultului reformat, după ce inițial a fost catolică sau ortodoxă. E construită din piatră, într-un stil  arhitectonic specific tranziției de la romanic la goticul timpuriu. În interior, admiră valoroasele picturi murale.

Comuna Orlea are multe de arătatȘ Biserica „Sfântul Gheorghe” din Sânpetru și mai ales situl fosilifer al dinozaurilor de la Sânpetru. 

Traseu turistic în Țara Hațegului

http://

Tu ce ai mai adăuga pe lista destinațiilor must see în Țara Hațegului?

Sper că ți-a plăcut acest articol destul de consistent dedicat turismului și oamenilor din Țara Hațegului.

Îți doresc visul tău de a ajunge în destinațiile preferate să devină realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem cu pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This