Cât bacșiș se oferă, cât să las după o masă luată la un restaurant într-o seară de vacanță? Iată o întrebare pe care sigur ți-ai adresat-o în vacanțele și călătoriile tale, mai ales dacă e o destinație nouă pentru tine,

Doar 5 % dintre români nu lasă bacșiș

Cei mai mulți dintre români oferă bacșiș atunci când călătoresc și doar 5% nu lasă bacșiș. Acesta este una dintre concluziile unui studiu efectuat de echipa motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro,

Astfel, aproape jumătate dintre respondenți (48%) au avut nedumeriri în ceea ce privește suma potrivită pentru a foi oferită ca bacșiș. Cei mai mulți dintre românii participanți la studiu, respectiv 39%, sunt de părere că 9-10% din valoarea notei de plată reprezintă un bacșiș bun în restaurantele de acasă.

Aceasta în timp ce majoritatea participanților din SUA consideră că 19-20% din prețul final ar trebui adăugat drept tips pentru calitatea serviciilor. În același timp, 33% dintre reprezentanții Canadei obișnuiesc să lase 15-16% în plus față de consumație, în restaurantele din locurile din care provin.

Prin urmare, am alcătuit o listă privind procentele obișnuite a fi lăsate în plus față de notă, pentru cele mai căutate destinații de vacanță pentru vara acestui an. Un articol util pentru vacanțe și călătorii cu stil.

Cultura bacșișului diferă în funcție de țara vizitată, fie că vorbim despre ospătarii din restaurant, șoferul de taxi, personalul care se ocupă de curățenie sau cel care ajută la cărarea bagajelor. Dar sentimentul de inconfort privind suma normală care ar trebui oferită în fiecare locație poate fi evitat ușor.

Chiar dacă nu și-ar dori să fie considerați prea zgârciți sau prea aroganți, în funcție de suma lăsată în plus, 57% dintre români au declarat că nu și-ar dori ca bacșișul să fie inclus automat în nota de plată la restaurant.

Cât bacșis se oferă în mod obișnuit în Asia și Oceania

În țări ca Japonia sau China pur și simplu nu se practică această formă de recompensare, iar de multe ori este privită ca o insultă. În celelalte țări asiatice (în special în locurile mai turistice) obiceiurile vestice s-au instalat treptat. În multe dintre restaurante apare o taxă de serviciu de până la 10%, dar nu întotdeauna acei bani ajung la persoana care servește. Prin urmare, este recomandată o rotunjire a notei în numerar, ca gest de mulțumire pentru serviciile de calitate.

În Australia sau Noua Zeelandă este perfect în regulă dacă nu lași nimic în plus față de nota de plată. Orice bacșiș va fi apreciat de persoana care servește masa, curăță camera, sau cară bagajele, normal.

Cele mai vizitate locații de către români și care este nivelul obișnuit al bacșișului:

Thailanda. La restaurant – 20 Baht; La taxi – rotunjirea sumei; la baruri sau cluburi poți lăsa oricât, se pune în recipientul comun.

Cât bacșiș se oferă în Malaezia: La restaurant se rotunjește suma. La taxi – nu se obișnuiește; Pentru personalul hotelului- RM2 – RM10

Hong Kong: La restaurant – 10-15% din nota de plată; la taxi, bar – păstrarea restului.

Tipsul în SUA, Canada, America Centrală și de Sud

În Statele Unite ale Americii și Canada, bacșișul este mai mult decât uzual, fiind tratat ca parte a venitului angajaților. Aproape mereu poate fi plătit cu cardul, dar mulți turiști obișnuiesc să aibă rezerve față de bancnote de 1$ păstrate special pentru bacșiș.

În America Centrală, bacșișul este cel puțin la fel de important, întrucât cei mai mulți dintre cei care lucrează în restaurante sau hoteluri au salarii mici și se bazează pe aceste sume lăsate în plus.

În America de Sud, frecvența „atențiilor” scade, dar sunt în continuare binevenite. În general, nu se renunță la bacșiș decât pentru motive întemeiate.

Cele mai vizitate locații de către români și bacșișul obișnuit:

SUA: Restaurant – minim 15-20%; Bar, Hotel Staff -1$/băutură, bagaj; Taxi – 1$-15-20%.

Mexic: Restaurant – inclus în notă sau 10-20% cash; Bar, Hotel Staff, Taxi -10-20 Pesos/băutură, serviciu.

Brazilia: Restaurant – inclus în notă sau 10%; Bar, Hotel, Taxi – Rotunjirea sumei.

Cât bacșiș se dă la restaurantele din Europa

Țările din continentul nostru au viziuni diferite în ceea ce privește suma lăsată în plus, lângă nota de plată, chiar dacă în cele mai multe destinații turistice se practică această metodă de recompensare a serviciilor de calitate. În statele din vestul continentului, prețul final include, de regulă, taxa de serviciu, prin urmare plata poate fi făcută doar rotunjind suma finală. Dacă cineva merită o recompensă generoasă este de preferat ca bacșișul să ajungă direct la persoana respectivă (în special în Germania, unde bacșișul nu se lasă pe masă), în plus față de nota de plată.

În Franța, este considerat opulent ca cineva să lase un bacșiș fără un motiv bun. În destinațiile din estul Europei, nu este uzual ca nota să fie suplimentată cu prețul serviciilor, de aceea se obișnuiește adăugarea unei sume la prețul final. Țările nordice asigură salarii decente și pentru lucrătorii în restaurante sau hoteluri, de aceea bacșișul nu este așteptat, dar nici nu este considerat jignitor. Nivelul corect al bacșișului rămîne la latitudinea ta aici.

Bacșișul obișnuit în Italia, Franța, Spania, Grecia și UK

Italia: Restaurant – inclus în notă (coperto) sau 10%; La bar, taxi – se rotunjește suma; pentru personalul hotelurilor e OK să lași 1-3€.

Spania: Restaurant – inclus în notă, plus 5-10%; Bar -20 cenți; Taxi – rotunjirea sumei; pentru personalul hotelurilor e bine să lași 1-5€.

Grecia: Bacșișul la restaurant e inclus în notă, dar e apreciat dacă în plus rotunjești suma. La baruri, taxi, pentru personalul hotelurilor poți rotunji suma.

Franța: La restaurant, tips-ul e inclus în nota de plată, dar poți să lași în plus până la rotunjirea sumei; La baruri nu se obișnuiește; la taximetriști și la personalul hotelier uzual e 2-3€.

UK: Tips-ul la restaurante e fie inclus în nota de plată sau, dacă nu, e de  plus 10-15%; La barurile din UK nu se obișnuiește oferirea de bacșis, dar la hoteluri și la taximetriști nivelul apreciat e de 10-15%.

Studiul a fost realizat pe baza datelor colectate în 2019 printr-un sondaj online în rândul a 23.400 de persoane din 22 de țări. Din aceștia, 1.006 au fost români cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune :). 

 #travelblogger #consilierturism #triptips #sfaturidecălătorie #top2019 #inspiratie

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This