Un om, model pentru mulți sportivi și nu numai, Ivan Patzaichin și-a iubit nespus de mult locurile natale, pentru care a și realizat proiecte concrete. Ivan Patzaichin și-a păstrat modestia și sinceritatea, chiar dacă a avut un succes imens și o notorietate pe măsură. A continuat să fie cu picioarele pe pământ deși competițiile în care stăpânea apa au fost cele care l-au propulsat, de 14 ori, pe cele mai înalte poziții ale podiumului la competițiile internaționale. Marele campion lvan Patzaichin a avut amabilitatea să îmi acorde un interviu în 2014. 

Ivan Patzaichin despre amintirile, emoțiile, planurile de viitor și despre visele sale. Multiplul campion despre destinațiile sale de suflet, despre oamenii și turismul în Delta Dunării și România și nu numai.  

20 de ani de competiții sportive, 4 titluri olimpice, de nouă ori campion mondial și 50 de titluri naționale câștigate. Apoi, ca antrenor, alte peste 150 de premii adăugate în palmares. Astăzi, multiplul campion Ivan Patzaichin se implică, cu aceeași pasiune, în promovarea Deltei și a României. În calitate de Ambasador al ecoturismului, Ivan Patzaichin privește viitorul industriei ospitalității din România cu determinare și optimism, așa cum a făcut-o atunci și atunci când nu a renunțat la cursă deși pagaia i s-a rupt.

 Carmen Neacșu: Care a fost medalia pe care ați câștigat-o cel mai greu?

Ivan Patzaichin:- Toate au fost greu de dobândit, pentru că întotdeauna a trebuit să demonstrez ceva, mereu am dorit să arăt cine e campionul. Vă dați seama, timp de 20 de ani cât am învins la diferite competiții, nu a fost ușor să mă lupt cu diversele generații care veneau din urmă și erau cu ochii pe mine. Toți acești sportivi doreau să-l învingă pe campionul Ivan Patzaichin ca să ajungă ei campioni.

Trebuie să existe totuși o medalie mai greu de trecut în palmares.

Ivan Patzaichin:-  Medalia de aur la Olimpiada la Munchen din 1972 a fost cea mai greu de “adjudecat” pentru că, deși eram deja campion olimpic în Mexic, unde am luat aurul, doream să demonstrez că puteam să câștig și fără să mă ajute cineva, pentru că unii au crezut că am fost ajutat de coechipier. La Munchen a fost o victorie obținută după un șir de probleme: s-a rupt pagaia, am fost descalificat, am intrat în recalificări și a mai fost și un atac terorist.. Și totuși am reușit.

Când și unde a fost prima Dvs ieșire în afara țării?

Ivan Patzaichin:- Prima mea ieșire în străinătate a fost în fosta Republică Democrată Germană, la Berlin. De fapt, visul meu de a deveni campion a pornit de la localitatea Grünau de lângă Berlin, unde, în anul 1966, trei consăteni au devenit campioni mondiali. Coincidența a făcut ca, după numai doi ani, în 1968, să merg la Grünau, unde de altfel am și câștigat proba de simplu și am fost descalificat.

De fapt, eu nu am pornit cu dreptul în competiții… La primul campionat național de juniori am fost descalificat, în prima mea cursă în străinătate, cea de la Grünau, am fost descalificat, pentru că au considerat că am depășit culoarul cu vâsla. La prima mea cursă la Olimpiadă, în Mexic, am abandonat, din cauză că m-am dezechilibrat și am înțepenit, după ce am condus cursa pe distanța de 900 de metri.

Este remarcabil că aceste eșecuri inițiale nu v-au împiedicat să mergeți mai departe și să câștigați.

Ivan Patzaichin:-  Acesta a fost visul meu: “să devin campion și apoi să demonstrez că sunt campion”.

Felicitări. Care destinație din cariera Dvs. de sportiv v-a rămas aproape de inimă?

Ivan Patzaichin:-  Mexicul rămâne destinația mea de suflet, a avut un puternic impact asupra mea. Vă dați seama cum e ca un copil plecat din Deltă, care nu mersese decât până la Tulcea cu vaporul, să ajungă, în numai un an, la o competiție în Mexic, unde erau reprezentanții a peste 200 de țări. Mexicul, cu oamenii săi cărora le place să cânte și să petreacă, este o destinație deosebită, care mi-a rămas în suflet. Și după aceea, ori de câte ori m-am avut ocazia să mă întorc, am făcut-o cu plăcere și emoție.

Care este cel mai îndepărtat loc în care ați ajuns?

Ivan Patzaichin:-  Australia, este o destinație deosebită, e o altă lume.

Unde anume v-ați dori să călătoriți și nu ați ajuns încă?

Ivan Patzaichin:- Mi-ar plăcea să ajung în Africa de Sud, în mod special. Din ce am citit, cred că ar fi pe placul meu o vizită într-o astfel de destinație, pentru că mă atrage natura, am trăit toată viața în mijlocul ei, dar și cultura locului. În plus, Africa de Sud este o destinație foarte bună și pentru safari.

Tuturor ne plac destinațiile exotice, cu palmieri, nisip alb și fin și ape de cristal. Ați condus o canoe într-un astfel de decor?

Ivan Patzaichin:-  Mi-ar plăcea zona Thailandei, unde chiar se practică astfel de sporturi, unde să conduc o canoe sau chiar canotca, că este mai trendy în astfel de ape curate, într-un decor deosebit.

Care este destinația Dvs, preferată din Europa? Ce anume vă atrage aici?

Ivan Patzaichin:- Mă încântă zona mediteraneeană, respectiv Grecia, Albania, Croația, Italia, Franța-Coasta de Azur și merg în această regiune a Europei cu foarte mare plăcere de fiecare dată când am ocazia. De altfel, am călătorit foarte des în Grecia cu mașina și apoi, cu feribotul, până în Italia, la Bari. De aici, traversând Italia, țară care îmi place foarte mult, am ajuns pe Coasta de Azur, apoi am condus până la Barcelona. Îmi place să merg cu mașina, să mă opresc unde îmi place, să văd ce îmi place, este o senzație de libertate totală. Un astfel de traseu durează minim două săptămâni.. Chiar anul trecut am dorit să refac acest traseu, dar a trebuit să renunț, din cauza programului încărcat. Sper ca în acest an să pot să urmez acest traseu, deși mă bate gândul și la o croazieră pe Mediterana. Mi-ar plăcea și o croazieră în Țările Nordice, dar timpul este o problemă.

Am păstrat mai către sfârșit întrebările legate de copilăria dvs pentru că ele duc, invarabil, către Delta Dunării și canoe. Care este cea mai puternică amintire legată de Deltă, așa cum era pe vremea copilăriei?

Ivan Patzaichin:- Cea mai puternică amintire din copilărie este legată de dimineața când sunetul valurilor m-a trezit și eram în lotca pescărească a bunicului meu, iar soarele îmi încălzea fața. Bunicul m-a luat în brațe și m-a dus în lotcă în timp ce eu dormeam, apoi, când soarele era sus pe cer, m-am trezit legănat de ape și mângâiat de soare. Este o bucurie să te trezești din somn într-un asemenea loc cum este Delta.

Care este cel mai frumos loc din Deltă, care poate fi vizitat de fiecare dintre noi, pe care ni-l recomandați?

Ivan Patzaichin:- Care să fie decât Mila 23? Este un loc unic, are o poziție centrală în Deltă, este o zonă specială, cu oameni și tradiții deosebite. În Deltă sunt foarte multe locuri interesante și foarte diferite în același timp, precum Sulina, Crișan, Chilia, Letea, Periprava, Sf Gheorghe, Maliuc, Murighiol, Dunavăț și lista poate continua. Sunt 14 etnii în zonă, fiecare cu tradițiile și obiceiurile ei, sunt foarte interesante.

Vă implicați în promovarea turismului din România, recent ați fost numit “Amasador al turismului românesc”. Este o misiune mai grea decât v-ați imaginat?

Ivan Patzaichin:- Mă onorează într-un fel și îmi dă satisfacția de a realiza ceva pentru țară. Indiferent dacă eram sau nu ambasador al turismului, eu tot aceasta făceam, pentru că toată viața am reprezentat și am promovat Delta Dunării și România cu mare drag, responsabilitate și cu mare mândrie. Avem oameni deosebiți și locuri deosebite… Chiar dacă infrastructura nu este dezvoltată, avem însă oportunitatea să dezvoltăm turismul ecologic într-un mod special. Ecoturismul, acest gen de turism care se bazează pe natură și pe tradițiile locale, poate să devină un brand pentru România. Însă oamenii trebuie să fie motivați să-și păstreze tradițiile și principalul meu scop promovând ecoturismul este de a-i ajuta pe localnici să câștige mai mult, să trăiască mai bine și să-i stimulez astfel să-și păstreze tradițiile și mândria de a face parte din comunitatea locală. Pentru Delta Dunării în mod special, ecoturismul este probabil cel mai important tip de activitate economică, care “împacă” cele două resurse importante ale sale: natura și oamenii. Ecoturismul nu este o nișă pentru Deltă, este singura soluție ! Delta nu are nevoie de mai mulți turiști, ci de vizitatori care să stea mai multe zile și să apuce să înțeleagă frumusețile acestui loc..

Care sunt prioritățile Dvs. în calitate de Ambasador al turismului?

Ivan Patzaichin:-  Am un vis care sper că se va realiza: Delta să devină cea mai recunoscută destinație de ecoturism din România și din Europa. Am creat grupul de inițiativă Eco-Delta Dunării pentru acreditarea Deltei ca destinație de ecoturism, care sperăm să reunească toți operatorii de bună calitate din turism din zonă. Datorită dimensiunii și al specificului ei, Delta are potențialul să fie cea mai mare destinație de ecoturism din Europa și una dintre cele mai mari din lume. Are tot ce-i trebuie, dar trebuie promovată, trebuie îmbunătățite serviciile specifice acestui gen de turism, iar oamenii stimulați să-și păstreze tradițiile. Trebuie găsită o soluție pentru ca lotca să devină simbolul Deltei, dar asta presupune să o reinventăm, pentru că nu o mai folosește nimeni, în afara bătrânilor și a pensiunilor, pe post de glastre de flori. Încercăm să punem bazele unui atelier-școală, să atragem tinerii să redescopere meseria de constructor de lotci și să o impunem ca un simbol al Deltei, așa cum este gondola pentru Veneția. La fel și cu tradiția în sport,  Delta nu a mai scos niciun campion în ultimii 15 ani, pentru că tinerii au “uitat” să mai tragă la vâsle. Avem în plan să facem un centru de inițiere în canotaj pentru copii, în Mila 23, Crișan și Maliuc la început, și să construim la Tulcea primul canal olimpic pentru canotaj. La câți campioni a dat României,  cred că Tulcea merită acest lucru.

Ce proiecte aveți în acest an cu Rowmania, prin care stimulați ecoturismul și mișcarea în aer liber, prin intermediul bărcii cu vâsle?

Ivan Patzaichin:- Primul și cel mai important obiectiv este să continuăm ceea ce am început: să promovăm ecoturismul. Încercăm să atragem mai mulți operatori alături de noi, în grupul de inițiativă pentru acreditarea Deltei ca destinație de ecoturism. Apoi, promovăm ecoturismul la Festivalul RowmaniaFest de la Tulcea, care a ajuns la ediția a patra   și sperăm să finalizăm Centrul pentru Ecoturism în România, de la Biblioteca Națională din București, pănă la sfârșitul lunii mai. Suntem invitați speciali la Festivalul Internațional al Dunării de la Ulm, unde vom promova Delta Dunării ca destinație ecoturistică. Vom duce acolo atelierul de lotci, împreună cu meșterii și corul de lipovence de la Mila 23.

Există un loc în România, în afară de Deltă, pe care-l iubiți în mod deosebit? Care este acesta și de ce îl recomandați?

Ivan Patzaichin:-  Sunt foarte multe, avem destule locuri minunate în afară de Deltă: îmi place Maramureșul, este senzațional, dar îmi plac și nordul Moldovei și zona Cazanelor Dunării. Avem locuri extraordinar de frumoase și sunt convins că ecoturismul este un atu al României care poate să devină un motor al dezvoltării. Peste 5-10 ani, România poate să devină o destinație de top de ecoturism. Lucrul acesta poate ajuta și dezvoltarea altor zone ale economiei ce dezvoltă produse românești cu certificare eco. Dacă România are ceva care i-a dus faima în lume fără să facă mare lucru, acestea sunt atuuri precum natura și tradițiile .

Un sfat pentru cititorii Be TUI, oameni pasionați de turism și călătorii…

Ivan Patzaichin:- Să vină în Deltă, să stea minim patru zile aici, pentru că abia atunci își pot da seama ce înseamnă Delta și pot să o cunoască. Să vină, să se plimbe cel puțin câteva ore cu barca cu vâsle, într-o liniște netulburată decât de păsări și vânt. Pot să închirieze o canoe de la centrul de la Crișan, de unde pot merge în trasee de jumătate de zi pe niște lacuri unde nu circulă bărcile cu motor. Cel mai frumos ar fi să stai două zile într-o zonă, și două în alta.  De exemplu, de la Letea la Sulina se poate ajunge și cu bicicleta, nu numai cu barca.

Vă mulțumesc! 

Despre „Amiralul flotilei sportive românești”, Ivan Patzaichin

– Născut pe 26 noiembrie 1949 în localitatea tulceană Mila 23, Ivan Patzaichin are o carte de vizită impresionantă, astfel:

– A fost de patru ori medaliat cu aur la Olimpiadă (Mexico 1968, Munchen 1972, Moscova 1980, Los Angeles 1984)

– De trei ori medaliat cu argint la Jocurile Olimpice (Munchen 1972,  Moscova 1980, Los Angeles 1984)

– A cucerit, de asemenea, 9 titluri mondiale și unul European. De 50 de ori a fost campion al României.

-Ca antrenor, a cucerit peste 150 de trofee la JO, CM, CE, Balcaniade și Campionatele Naționale.

– A înființat asociația Asociaţia „Ivan Patzaichin – Mila 23”, cu scopul de a realiza și promova proiecte de dezvoltare durabilă de interes local și regional.

-De trei ani, implementează proiectul Rowmania, prin care promovează nu doar mișcarea fizică prin folosirea ambarcaţiunilor cu vâsle ci și ecoturismul în România.

Interviu realizat de Carmen Neacșu pentru revista BeTUI, publicație a Grupului Eurolines România. 

Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Vino alături de noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem cu pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #România #DeltaDunării #IvanPatzaichin #travelblogger #mila23

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This