Ce anume e de vizitat pe Valea Izei, în inima Maramureșului istoric? Merită să ajung aici? Noi spunem că e musai să vizitezi Valea Izei, dacă tot ai ajuns în Maramureș.

Vei găsi pe Valea izei sate vechi, atestate documentar acum peste jumătate de mileniu, biserici medievale de lemn cu picturi bine păstrate și cu o istorie interesantă, oameni harnici și inimoși. Trebuie doar să ieși puțin de pe drumurile principale și te vei trezi între pășuni și fânețe, peisaje bucolice cu dealuri presărate cu turme de oițe, căpițe și păduri de stejar. Pe dealurile și văile de pe Valea Izei și a Marei poți să te bucuri de o liniște adâncă, ca de început de lume, Să fii, măcar pentru o vreme, doar tu și natura. Departe de lumea dezlănțuită!

Hai la drum, pe Valea Izei! A râului Iza, cel care a dat numele întregii zone, Dar ce e de vizitat pe Valea Izei?

Pe Valea Izei se înșiruie comunele și satele Vadu Izei, Bistra, Oncești, Bârsana, Strâmtura, Rozavlea, Șieu, Botiza, Poienile Izei, Bogdan Vodă, Ieud. Orașele Dragomirești, Săliștea de Sus și comuna Săcel completează lista.

Cum ajungi pe Valea Izei

Accesul rutier se face pe DN 18, care leagă Baia Mare de Sighetu Marmației și prin DJ 186, Vadu Izei – Săcel.

Drumul te conduce prin niște peisaje de o frumusețe răpitoare, ajungi în sate cu ulițe strâmte și alambicate. Vezi case mari și mici, vechi și noi, cu porți vechi din lemn sculptat, adevărate rugăciuni imortalizate în lemn,   acoperișuri de șindrilă. Poate că localnicii au renunțat la straiele populare în viața de zi cu zi, dar nu și de sărbători. Și nici de meșteșugurile străvechi nu au uitat, nu toți.  

O selecție a celor mai relevante obiective turistice de vizitat pe Valea Izei

Comuna Vadu Izei este situată la confluența râurilor Iza și Mara și are o istorie lungă, din epoca bronzului, fiind atestată documnentar doar din secolul al XIV-lea. Vadu Izei are două sate, Vadu Izei și Valea Stejarului și destul de multe pensiuni unde te poți caza.

De văzut la Vadu Izei

În satul Vadu Izei e de vizitat Casa Memorială „Vasile Kazar”, o gospodărie tradițională din sec.al XVIII-lea. Aici poți arunca o privire asupra vieții la țară, în varianta maramureșeană. Sunt expuse obiecte de uz casnic și costume vechi populare.

O biserică veche, datând din secolul al XVII-lea, cu hramul “Cuvioasa Paraschiva”  este atracția principală din Valea Stejarului.

Satul Oncești se poate mândri cu urmele istoriei sale vechi. Ruinele unei cetăți dacice din secolul al II î.Hr. și a unui turn medieval se află pe dealurile din apropiere. Onceștiul găzduiește “Festivalul nunților tradiționale”, de regulă în luna iulie.

Bârsana și atracțiile sale

Satul acesta mare situat pe malul drept al râului Iza găzduiește două din atracțiile de neratat în Maramureș. Foarte vizitată este Mănăstirea Bârsana, un complex monahal de maici dezvoltat după 1994 pe locul unei biserici mult mai vechi.

Nu uita că există în Bârsana o veche biserică din lemn cu hramul Intrarea Maicii Domnului în biserică, construită în 1720 ca biserică a unei mănăstiri, în patrimoniul universal al UNESCO.

De vizitat în Botiza

Botiza, sat vechi de la poalele Munţilor Ţibleş, te poate ajuta cu izvoarele sale naturale de apă minerală și uimi cu Vâltoarea din Botiza. Aceasta vâltoare de pe Valea Băiţei este o maşină de spălat tradiţională de spălat covoare.

Undeva, pe dealurile line printre care șerpuiește drumul strâmt se află Mănăstirea Botiza ( foto sus). Mănăstirea de maici e construită din lemn și are hramul “Schimbarea la față”.

Biserica Curioasa Parascheva din Botiza a fost construită în 1699 la Vişeu de Jos. Locuitorii au dăruit bisericuța din lemn botizenilor, care erau mai săraci, în 1899. 

Despre Poienile Izei

Poienile Izei, un sat de la poalele Munților Lăpuș atestat documentar de prin anul 1430, are ca principal obiectiv turistic biserica din lemn ,,Sfȃnta Parascheva”.

Construită în anul 1632, biserica a fost supraînălțată în prima jumătate a secolului XVIII, pridvorul fiind adăugat în prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Pe turlă, sub cruce, cineva a amplasat o semilună. Este posibil pentru ca lăcașul de cult să nu fie distrus de hoardele de tătari și turci. La invazia tătarilor în Maramureș din anul 1717, așezările de pe Valea Izei, au fost incendiate de năvălitori, cu excepție bisericilor din Ieud din Deal și cea din Poienile Izei.

Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” (foto sus) este inclusă în patrimoniul UNESCO. Picturile și icoanele sunt foarte bine conservate.

De vizitat în Ieud

În Ieud, merită vizitate Biserica din Deal, una dintre cele mai vechi din Maramureș, datând din 1364, și ea sub protecția UNESCO. Are o tehnică de construcție deosebită, iar picturile interioare sunt bine conservate. Muzeul satului din Ieud, găzduit de o casă țărănească și Biserica din Vale sunt alte comori ale Iedului, sat vechi de pe malul Ieud, afluent al Mara.

Bogdan Vodă și Dragomirești

Bogdan Vodă se mândrește cu izvoarele de apă minerală și sulfuroasă (de pe Valea Ruginoși) și cu Biserica de lemn (1718), în stil gotic maramureșean.

În orașul Dragomireşti are porțile deschise Muzeul ţărăncii române. Găzduit de o gospodărie tradițională de lemn de brad, Muzeul Țărăncii Române este singurul din România dedicat exclusiv femeii din mediul rural. O vizită aici este ca un pas înapoi pe vremea străbunicelor, când totul se făcea în casă.

Tot aici vei auzi povești adevărate dar și mituri și legende locale maramureșene. Vi le povestește cu drag Maria Zubașcu, cel mai autentic ghid pe care îl veți întâlni vreodată ( foto facebook ) În casa veche de trei secole transformată în muzeu a locuit, până la moarte, Ileana Chișului. A rămas nemăritată, așa că oala de culoare roșie înfruntă și azi vremea în vârful pomului cu oale din curte.

Săliștea de sus și Săcel

-La Săliştea de Sus se remarcă biserica „Sfântul Nicolae” (1722).

-Săcel poate fi numi “sediul central” al meșterilor populari.  Sunt celebre atelierul de măști populare ale meșterului Vasile Șușca și cel de sculptură în lemn al meșterului Gigore Țulean.

Centrul de ceramică roşie, nesmălţuită, din Săcel este ultimul atelier din zonă care încă folosește tehnici și modele de inspirație dacică și care utilizează cuptoare romane.

Tot în Săcel funcționează Moara lui Dănilă Mecleș. Aceasta este o mașinărie compusă din două mori de apă, o vâltoare (pentru spălat covoare și cergi), și o mașină de prelucrat lâna. Toate funcționează ecologic, cu ajutorul râului Iza.

Biserici vechi din lemn în stil maramureșean sunt în Valea Stejarului, Glod, Șieu. În Biserica de lemn din Strâmtura se află „Cazania lui Varlaam”, scrisă în anul 1643.

Articolul „De vizitat pe Valea Izei, în Maramureșul istoric” poate deveni și mai interesant dacă ne trimiți sugestii. 

Sper că te-a inspirat acest articol! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune ? !

Visează, iubește, călătorește!® Drum bun!

#consilierturism #sfaturidecălătorie #recomandări #maramureș #top2019 #travelblogger #românia

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This