Câteva din cele mai bune și celebre piețe din lume, atracții turistice pline de viață, de gusturi și de arome, pe care niciun gurmand care se respectă nu le ratează.

Călătoriile înseamnă experiențe de tot felul, iar cele culinare îți oferă și ele șansa de a-ți lărgi orizontul, fie el și gastronomic. Oare tentația unei anume experiențe nu este un argument puternic pentru a-ți face bagajele către acea destinație care te ademenește cu ceva doar al ei? Locuri cu atracții care îți încântă nu doar ochii ci și papilele gustative? Gurmanzii adevărați nu vor rata nicodată ocazia să deguste ciocolata și pralinele în Bruxelles, dim sum în Honk Kong, berea la Praga, ștrudelul la Viena, supa pho în Vietnam, pizza Margherita la Napoli, sushi la Tokyo, sau …mititeii în București. Lista poate continua…

Din piețele pe care vi le voi prezenta se aprovizionează și localnicii și restaurantele, iar forfota specifică este un spectacol în sine pentru turiști. Și mai apetisant, aceste sunt locuri unde pofticioșii pot intra în acel spirit autentic al locului, se pot delecta cu produsele tradiționale, cot la cot cu localnicii. Iată care sunt cele mai apreciate piețe agroalimentare de pe mapamond, articol pentru care m-am inspirat de la Condé Nast Traveller și CNN și am rememorat și experiențele personale.

– Tsukiji Fish Market Tokyo

Este cea mai mare piață de pește din lume, iar vedeta sa este o secțiune unde au loc  licitații pentru cel mai bun ton. Aici, în fiecare dimineață, de la ora cinci, au loc aprige licitații, tonul fiind foarte proaspăt. Bucăți mai mari sau mai mici de ton de cea mai bună calitate sunt licitate și adjudecate de bucătari șefi ai restaurantelor de lux, la prețuri astronomice. Turiștii nu au acces la licitații, din cauza numărului din ce în ce mai mare și a nevoii de securitate a alimentelor și de siguranță a participanților. Chiar și așa, la Tsukiji Fish Market ( foto sus, sursa foto japan-guide.com) , este cel puțin provocator să te pierzi în mulțime, printre tarabele cu tot felul de vietăți marine care mai de care mai ciudate și exotice.

Piața aceasta este supranumită “bucătăria a 12 milioane de oameni” și nu fără motiv! Sigur nu vei rezista tentației de a gusta din produsele oferite de tarabele și reestaurantele cu sushi cum mai proaspăt nu există…

– Borough Market, Londra

Borough Market se mândrește cu istoria sa de 1.000 de ani, care îi conferă statutul de cea mai veche piață agroalimentară din Londra. În pofida vârstei, Borough Market este mai în vervă ca niciodată. În ultimul secol, s-a transformat dintr-o piață en-gros într-o adevărată destinație elegantă pentru turiștii și localnicii gurmanzi. Borough Market este locul unde vei găsi produse cultivate local, în ferme mici, vânat, brânzeturi britanice dar și mâncare stradală din întreaga lume. Amplasată la un capăt al London Bridge, Borough Market ademenește turiștii și rezidenții cu tarabele sale doldora cu cele mai apetisante bucate pregătite din toate colțurile pământului.

Borough Market înseamnă o călătorie gastronomică printre tarabele cu fish&chips, kebap, curry, hamburgheri, pateuri și prăjiturele. asezonate, după plac, cu bere, cidru, vin, ceai.

-Mercado de la Boqueria, Barcelona

Este cea mai faimoasă piață publică a orașului catalan, un loc cu tarabe colorate pline cu grămezi de fructe proaspete, pește și fructe de mare și cu preparate tradiționale precum brânzeturi, jambon și chorizo. Barul Pinotxo de aici, care oferă unele din cele mai bune tapas (gustări) din oraș, este o  atracție turistică în sine: Vestitul Bulevard Rambla din apropierea La Boqueria nu mai are nevoie de prezentare. De altfel, importanța celor două repere ale Barcelonei a crescut pe măsură ce orașul a început să atragă un număr din ce în ce mai mare de vizitatori. În Catalonia, orașele au fost fondate în jurul piețelor, iar La Boqueria era poziționată la porțile zidului care înconjura orașul vechi (Pla de la Boqueria).

Acum, la Mercado de la Boqueria se țin chiar și cursuri de gătit, pentru cei pe care această pasiune i-a urmat–sau urnit-chiar și în vacanță.

-La Merced, Mexico City

O avalanșă de culori, arome și miresme te întâmpină în această exotică piață din Mexico City. Tarabele vechi suportă cu stoicism bogăția celor mai mari și mai complete game de produse alimentare și ingrediente tradiționale din Mexico City. Încă din perioada colonială timpurie, La Merced este sinonimă cu activitatea comercială: Conceptul a avut atât de mult succes încât, la un moment dat, aproape întregul cartier a fost umplut cu tarabe.  Astfel că, în 1860, s-a decis construirea unei piețe permanente la baza vechii mănăstiri La Merced. În prezent, vânzătorii de produse alimentare se învecinează cu bucătarii de la tarabele unde sfârăie, fierb  sau se rumenesc tot felul de bucate bune de înfulecat pe loc, numite “antojitos”.

Este o experiență în sine doar să te plimbi prin acest loc, deloc liniștit, printre legume proaspete, șiruri de ardei iuți uscați sau afumați, fructe confiate și ierburi tămăduitoare. Este un loc pestriț, dar dacă ai ajuns aici știi că nici Mexico City nu e cel mai liniștit oraș.

-Mısır Çarşısı-Bazarul Egiptean, Istanbul

Este situat în zona portului Eminönü, lângă Moscheea Nouă și nu e de ocolit dacă vrei condimente, alimente, ceai, dulciuri tradiționale și fructe la un preț negociabil. Chiar dacă nu dorești astfel de mărfuri, este recomandat să vizitezi Bazarul Egiptean, este mai pitoresc decât Marele Bazar, mai autentic și în plus, poți să guști din deliciile locale. Bazarul Egiptean este parte a complexului de clădiri al Moscheii Noi (Yeni Cami), și ea un obiectiv turistic din Istanbul.

Încearcă dulciurile dulci și lipicioase precum baclavaua sau diferitele sortimente de rahat aromat, sunt cadoul perfect și pentru cei care te așteaptă acasă!

-Or Tor Kor Market, Bangkok

Tarabele de la Or Tor Kor Market gem de o gamă largă de fructe, legume, carne proaspătă și fructe de mare crude, pentru acasă, sau gătite în fața ta, pentru a le testa pe loc. Tot felul de vase enorme bolborosesc pe foc, frigăruile sfârâie pe grătar, aromele plutesc și se amestecă în aer. Salate, supe, dulciuri, tot ce-și pot dori pofiticioșii sunt la vânzare în această piață celebră, situată lângă piața de weekend Chatuchak.

În Or Tor Kor sunt nu doar fructe și legume specifice Thailandei, ci și specialități importate din toată Asia. Așadar, un continent de posibilități într-un singur loc din Bangkok.

-Pike Place Market, Seattle

Pike Place Market este o piață în aer liber dedicată fermierilor locali, producătorilor de alimente și meșteșugarilor din zonă. Piața de pește, care oferă somon proaspăt prins, crabi, stridii și specialități de fructe de mare afumate, este una dintre atracțiile locului. Dar barurile, braseriile și restaurante cu un specific variat, de la fast-food la tradițional, internațional sau fine dining sunt foarte apreciate de localnici și turiști.

-Kreta Ayer Wet Marke, Singapore

Kreta Ayer Wet Market este unul dintre multele centre din Singapore organizate precum un court food uriaș, cu tarabe mobile, hawker. Aici, bucătarii specializați în foarte puține feluri de mâncare după rețete moștenite trudesc la tarabele lor mici pentru a-și aduce bucatele la perfecțiune. Combinând stilul piețelor umede din Asia cu standardele înalte de igienă, Kreta Ayer Piata Wet din Singapore Chinatown este o plăcere pentru văz și gust, un loc unde poți mînca precum localnicii, alături de ei.

Varietatea incredibilă de legume proaspete își găsesc menierea în preparate tradiționale, ca de altfel și unele ingrediente mai mult sau mai puțin exotice, precum broaștele vii, gândacii, țiparii și ouăle conservate într-un mod cel puțin ciudat.

-Varvakios Agora- Dimotiki Agora, Atena

Piață centrală a Atenei freamătă de localnici și de vizitatori în căutarea a „ceva bun”. În capitala Greciei, ai ghicit!,-ceva bun înseamnă pește și fructe de mare, brânzeturi, ulei și măsline. Un decor al abundenței. deși cam crud, căci există și o hală de carne cu hălci aliniate la înălțime, dar și al varietății și aromelor, la sectorul destinat condimentelor și dulciurilor. Piața se află pe strada Athinas, la jumătatea distanței dintre Piața Omonia și Piața Monastiraki. Forfota din această piață istorică este se regăsește și în tavernele din zonă.

Micile taverne sunt foarte vechi și cel mai popular fel este patsas, ciorba de burtă de porc, dreasă cu smântână și oțet.

Nuovo Mercato di Testaccio, Roma

Acum câțiva ani, vechea piață Mercato di Testaccio ( sursa foto mercatoditestaccio.it) s-a mutat într-o clădire nouă, cu o arhitectură minimalistă, situată pe Via Galvani și Via Alessandro Volta. Acum, Nuovo Mercato di Testaccio a rămas cu o parte din vechii comercianți, fiind un spațiu de referință pentru cei în căutare de alimente proaspete și pentru cei care iubesc alimentele stradale. Gurmanzii pot găsi aici o piață colorată și animată, cu produse pentru toate bugetele și toate gusturile, unde au de ales aproape de la carne proaspătă la paste aburinde, la conserve de legume sau, de ce nu, gelatto. Nuovo Mercato di Testaccio este de fapt mai mult decât o piață obișnuită, pentru că în vechea Romă sunt atât de multe vestigii istorice încât și aici se află o zonă de cercetare arheologică.

Încearcă produsele gastronomiei romane precum sandwich-urile cu drob, cârnații, scottona (mușchi de vită înăbușit) și picchiapò.

Sper că ți-a plăcut și acest articol, că te-a informat și te-a motivat pentru următoarele călătorii! Arată-l și prietenilor tăi, dă Like & Share, se vor bucura să afle că te gândești la ei! Vino cu noi pe Facebook!

Visează, iubește călătorește. Drum bun !

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This