Să mănânci ca un localnic sună precum…un ingredient esențial al unei călătorii perfecte? …iată aceste destinații de top pentru gurmazi îți vor stârni apetitul, de la micul dejun la cină, inclusiv.
Premiile TripAdvisor Travelers’ Choice Best 2025 pentru cele mai apreciate orașe de top pentru gurmanzi. Nu doar că sunt destinații-vedetă, din punct de vedere istoric și cultural, se impun și la capitolul ofertă gastronomică.
Roma, Italia
Cetatea Eternă este un colaj palpabil de situri istorice celebre și piețe monumentale. Nu vei putea vizita Roma într-o zi, așa cum se spune că a fost creată. Ar fi păcat să nu ai decât 24 de ore la dispoziție, dar nu pleca fără să contempli Colosseum, Panteon și Columna lui Traian. Unele atracții sunt gratis în Roma, altele nu, dar merită văzute. Gusta un espresso sau un gelato perfect înainte de a petrece o după-amiază în Campo de’Fiori sau pe Via Veneto. Aruncă o monedă în Fântâna Trevi, așa te vei asigura că dorința ta de a te întoarce se va împlini.
Ce să mănânci la Roma, prima dintre acele destinații de top pentru gurmanzi?
Pastele proaspete precum amatriciana, cacico & pepe, rigatone alla patata nu au cum să nu te încânte ca de altfel și pizza rosa. Anghinarea prăjită-carciofi alla giudia sau cea mai suculentă-carciofi alla romana, nu sunt de ratat, din punctul meu de vedere.
O tocană fragedă de coadă de bou-coda alla vaccinana– și saltimbocca alla romana, tot un fel cu vită și prosciutto crudo și salvie, îți vor gâdila papilele gustative de carnivor. Încearcă și maritozzo, un fel de gogoașă umplută cu frișcă, și despărțirea ta de Roma va fi doar temporară, te vei întoarce aici!
Londra, Regatul Unit
Londra este de luat la pas pentru a-i descoperi cele mai importante cartiere istorice și atracțiile lor turistice, de neratat. Ca o imensă metropolă ce dă tonul în multe domenii, Londra reprezintă cu succes toate bucătăriile lumii. Unele chiar la superlativ: sunt, în acest moment, 78 de restaurante cu una până la trei stele Michelin în Londra dar, dacă ai buget limitat, poți să guști din spiritul local și cel al lumii mari intrând într-un pub tradițional, într-un resturant chinezesc, vietnamez, peruan sau chiar românesc.
Mâncare tradițională la Londra
Cele mai apreciate feluri locale sunt nelipsite prin pub-urile din Londra: fish&cips, vita Wellington, ouălr scoțiene. Dacă mai poți după un mic dejun englezesc clasic, încearcă și cârnații bangers cu sos pentru a intra cumva în atmosfera austeră a celui de-al doilea război mondial, carnea fiind greu de găsit.
Ca desert, încearcă la Londra: eton mess ( frișcă, bezea, câteva fructe și mult topping) și sticky toffee pudding (budică de tofee-pandișpan umplut cu curmale, acoperit cu cremă de vanilie sau înghețată,
Marrakech, Maroc
Oașul Roșu”, Marrakech este un loc ce pare încremenit în timp. În partea veche, Medina, descoperi case și hoteluri cu grădini interioare, palate și moschei. Piețe imese flanchează alei șerpuitoare, flacante de tot felul de magazine de mirodenii, ceai, fructe uscate, produse din piele, textile, suveniruri și artizanat. Către apus, vestita piața mobilă Jemma el-Fna se organizează rapid, aparent haotic, pentru a-și etala “atracțiile” culinare pe tarabele mobile. Le încerci, te încumeți?
Bucate tradiționale în Marrakech
Nu fără motiv, Marrakech este pe podium în acest clasament al destinațiilor de top pentru gurmanzi. Ceaiul de mentă, deși foarte dulce, plăcinta B’stilla de pui care te suprinde cu gustul dulce-sărat, harira, tocana din miel, linte, roșii și năut se înscriu în meniul obișnuit. Ca și cel mai celebru fel, tagine kefta (kefta mkaouara), tocana de legume cu chiftele din carne de miel sau vită. Mechoui
Iubitorii de carne se vor bucura când vor lua prima mușcătură din acest fel de mâncare de miel prăjită lent, care este gătit în gropi de lut subterane până când carnea cade de pe os. Cea mai populară mâncare pentru sărbători, mechoui este o specialitate din carne de miel gătit în gropi de lut până când carnea cade de pe os.
Tangia este tocanita de carne gătită lent este una dintre cele mai faimoase alimente din Marrakech. Era mâncarea muncitorilor ,bărbați necăsătoriți, în trecut, a primit porecla de „tocană de burlac”. Este pregătit în mod tradițional în vase de lut care se gătesc în cenușa folosită pentru a încălzi hamamurile sau băile publice din Marrakech. La desert, încearcă chebakia, un produs de patiserie în formă de trandafir, foarte dulce!
Splina de cămilă umplută cu carne tocată de vită, miel sau cămilă, măsline sau capul de oaie copt lent, pot fi încadrate ușor la capitolul curiozități sau provocări gastronomice, ca și supa de melci.
Paris, Franţa
După o vizită prelungită la Luvru, nu rata plimbarea de-a lungul Senei, vizitarea catedralei Notre-Dame, a iconicului bulevard Champs Elysee și desigur a Arcului de Triumf. Urcă în Turnul Eiffel, apoi vizitează Muzeul Orsay, unde la loc de cinste sunt operele lui Brâncuși. Admiră apusul sus, de pe dealul Montmartre, și apoi pierde-te pe străduțele în pantă ale acestui vechi cartier boem. Poți încheia o zi memorabilă cu un spectacol strălucitor la Moulin Rouge. Își va place sau nu, Parisul nu te va lăsa indiferent.
Mergi la Paris să guști din vestitul sanviș croque-monsieur, supa de ceapă (înecată în cașcaval, foto sus) și mai ales din friptura de vită bourguignon. Baquette este simbolul suprem în capitala de pe Sena, bază pentru tot felul de sandvișuri.
Parisul te va cuceri probabil cu produsele sale de patiserie: macarons, croassante, clătite, tarte și prăjituri precum gâteau opéra. Măcar una dintre delicatese precum escargot (melci), pulpe de rață confit sau coq au vin. Papilele gustative vor striga: Ohlala!
Napoli, Italia
Cel mai mare oraș din sudul Italiei este comparat adesea cu muzeu în aer liber, datorită numeroaselor sale statui, piețe, biserici și monumente istorice. Dacă Museo Archeologico Nazionale dezvăluie istoria veche a locului, arta și arhitectura sunt de admirat la Museo Cappella Sansevero, construit la sfârșitul anilor 1500 sau la Teatro di San Carlo. Admiră apusul în Golful Napoli, lângă Castel Sant’Elmo și dacă iubești aventura, atunci nu rata traseele care te duc în catacombele de sub Napoli.
Mâncare tradițională în Napoli. Napoli este locul atestat de naștere al vestite pizza Margherita ( ingrediente-blat, mozzarella și sos de roșii), pizza Napoletana. Spaghete cu vongole ( scoici albe) și spaghete alla putanesca vin tare din urmă în clasamentul gurmand. Aqua pazza (pește alb poșat cu suc de roșii aromatizat) și suggo ala Genovese (sos din vită sau miel) sunt alte delicii apreciate ate bucătoriei napoletane. Ca și sfogiatella, pizza fritta și rum baba.
Personal, apreciez fritto misto, torta caprese de lămâie și pastiera (tartă cu ricotta și flori de portocal, sursa foto și rețeta aici).
Barcelona, Spania
Relația Barcelonei cu turiștii a trecut peste pragul opsitalității ajungând la restricții pentru vizitatori. Aceștia nu se lasă intimdați, fiind atrași în primul rând de arhitectura suprarealistă, de atmosfera relaxată și climatul mai mereu însorit. Biserica Sacrei Familii a arhitectului Gaudí, vizita la Park Güell, la Casa Batlo. Ajungi pe jos în Cartierul Gotic, pentru catedrală și muzeul Picasso, apoi te întorci către mare și poți savura sangria într-o cafenea de pe trotuar din Las Ramblas sau fructe proaspete în Mercat de la Boqueria.
Bucate tradiționale în Barcelona
Îți poți compune un meniu pe gustate mergând de la un bar de tapas la altul, dar nu rata specialitățile locale: crema catalană-cremada, paella cu pește și fructe de mare, crochetele de cartofi și tortillas.
Cargols a la Llauna, melcii la cuptor sau la grătar, chipironele, calmari mici, prăjiți crocant și mai ales jamón Iberic sunt preferatele mele culinare din Barcelona.
Lima, Peru
Fondată de conquistadorul spaniol Francisco Pizarro în 1535, Lima este este un alt tezaur al istoriei mondiale. De la siturile arheologice preincașe precum Huaca Pllucana, la muzee prcum Larco (de istorie) și MALI ( de artă) la catedralele elegante și palatele opulente din epoca colonială spaniolă din zona istorică protejată de UNESCO, Lima este o destinație fascinantă. Pe malul Oceanului, sunt cartiere precum Miraflores cu magazine și restaurante grozave și hoteluri fabuloase.
Ce să guști în Lima
Ceviche, o moștenire culinară a Peru, făcut dintr-o combinație perfectă de pește, suc de lămâie, ceapă și chili, aji de gallina (pui tocat și înăbușit, cu sos de brânză, lapte, ou fiert, alune și chili) ca și causa rellena ( cartofi galbeni umplut cu ton, avocado sau pui) sunt primele recomandări de pus în farfurie.
Tacu Tacu (fasole, carne de porc, orez aburit, etc. sursa foto și o rețeetă aici), supa de camaroles (supă de creveți) și opulenta supă de pește parinhuela fac deliciul bucătăriilor din capitala Peru.
New Orleans, Statele Unite, destinație de top pentru gurmanzi
New Orleans este pe val în acest an, fiind recomandat a fi vizitat de mari publicații de turism nu doar datorită evenimentelor pe care le va găzdui ci și a gastronomiei. Spectacolele de jazz improvizate pe Frenchmen Street, tramvaiul St. Charles, faimosul Garden District… chiar și cimitirele sale gotice și tururile “bântuite” dau New Orleans un farmec aparte. Istoria mai recentă este reamintită la Muzeul Național al Celui de-al Doilea Război Mondial. Cartierul francez impresionează prin arhitectură, dovadă fiind Jackson Square, iar Bourbon Street este polul distracției. Cu un amestec distinct de culturi – inclusiv creole și cajun – pitorescul New Orleans are multe de arătat și explorat și mai ales, de mâncat.
Ce să mănănci în New Orleans
Restaurante istorice sunt situate în splendoarea arhitecturală din Garden District, dar mâncarea stradală e mult mai accesibilă. Mâncăruri precum jambalaya (amestec consistent de legume, carne și orez, foto și rețetă aici), sandvișul cu carne sau pește po’boy și muffuletta, sandviș cu straturi de șuncă, salam și brânză provolone, aromate cu un sos de măsline și ceapă sunt emblematice în această destinație pentru gurmanzi.
Nu ar trebui ratată nici o porție de gumbo, tocană consistentă cu multe ingrediente, inclusiv bame, ardei, ceapă și o combinație de fructe de mare, pui și cârnați andouille sau fasolea roșie cu orez și cârnați. La desert poate mai încape o beignets pufoasă (un fel de gogoașă) sau banana Foster (flambată). Pentru cei trecuți de 18 ani: Sazerac e cocktailul oficial din New Orleans.
Buenos Aires, Argentina
Seducător și plin de energie, locul de naștere al senzualului tango atrage vizitatorii în cartierele istorice, pline de restaurante și viață de noapte. Cosmopolitul Buenos Aires își păstrează moștenirea europeană prin arhitectura, bulevardele și parcurile sale mari. Cafe Tortoni, cel mai vechi bar al orașului, te va transporta înapoi în 1858, iar spectaculosul Teatro Colon, impresionează la fel cum a făcut-o în 1908, când a fost inaugurat. Plaza de Mayo, flancată de Cabildo (Primăria) (sec. XVIII) și Casa Guvernului-Casa Rosada, la capătul estic sunt printre cele mai importante obiective turistice. În Plaza de Mayo se află Catedrala Metropolitană, o altă clădire monumentală din perioada colonială. Promenada Puerto Madero, Grădina Japoneză și Recoleta, un cartier cu arhitecrură de inspirație franțuzească unde se află un cimitir vestit, sunt repere turistice din Buenos Aires.
Ce să comanzi la Buenos Aires
Pe asado-grătar – un adevărat ritual culinar- sunt aruncate diverse feluri de carne, dar preferata e vita. Carnea e preparată lent pe un grătar cu cărbuni, împreună cu chorizo, chinchuline (intestinul subțire de vită), morcillas (sângerete) și provoleta (brânză provolone). Grătarul merge bine cu salsa criolla (sos ceapă, roșii și ardei gras tocate, ulei, oțet și ierburi) și chimichurri (pătrunjel, usturoi, ulei de măsline, oregano și oțet de vin).
Pizza argentiniană, empanadas (de vită, pui sau porumb dulce) și Dulce de Leche (un sos din lapte, gros ca un caramel) sau alfajores, oferă din star premise unui finalul delicios al oricărei mese în Buenos Aires.
Atena, Grecia
Acest oraș pitoresc merită vizitat măcar o dată nu doar pentru urmele istoriei sale multimilenare, pilonii istoriei occidentale: Acropole, Templul lui Zeus Olimpian și Muzeul Național de Istorie. Dai peste istorie e la tot pasul în centrul Atenei, și când te plimbi la pas prin pitoreștile cartiere Plaka și Monastiraki.. Acestea vin “la pachet”cu tentații gastronomice care te trag de nas prin tot felul de miresme apetisante.
Preparate tradiționale de testat în Atena
Sunt multe mâncăruri tradiționale care merită încercate în această destinație pentru gurmanzi îndrăgită de români: moussaka, souvlaki, tzatziki și dolmades, sarmale din legume în frunze de viță de vie. Fasolada, supă de fasole, salata „Choriatiki”și mai ales saganaki (brânză kefalotiri cu crustă crocantă) sunt aperitive de neratat. Chiftelele din carne sunt o altă mâncare grecească îndrăgită, ca și cele din dovlecei. Pentru carnivori: coaste de miel-paidakia.
Plăcintele sunt temelia bucătăriei grecești, făcute cu o varietate de cruste și umpluturi sărate sau dulci, cum ar fi brânză-tiropita, spanac –spanakopita. La desert, baclavaua e regină! Sau poate lokma, gogoșele înecate în miere.
Toate aceste orașe sunt mai mult decât destinații emblematice, sunt un mix de experiențe, tradiții, inovații, senzații și pasiune pentru viață exprimată prin mâncare. Topul TripAdvisor destinații pentru gurmazi continuă cu:
- Jamaica
- Charleston, Statele Unite ale Americii
- New York, Statele Unite ale Americii
- Bangkok, Tailanda
- Istanbul, Turcia
- Kyoto, Japonia
- Cairo, Egipt
- Mexico City, Mexic
- Lyon, Franţa
- Chiang Mai, Tailanda
- Mumbai, India
- Donostia – San Sebastian, Spania
- Copenhaga, Danemarca
- Hong Kong, China
- Insula Penang, Malaezia.
Premiile TripAdvisor Travelers’ Choice Best of the Best celebrează excelența în călătorii. Sunt acordate celor care primesc un cel mai mare număr de recenzii și opinii de la comunitatea Tripadvisor, timp de 12 luni. Din cele opt milioane de înregistrări de recenzii ale utilizatorilor TripAdvisor, mai puțin de 1% ating această etapă și nici topul celor mai apreciate destinații pentru gurmanzi nu face notă disonantă.
Orice călătoria culinară pe mapamond poate fi o sărbătoare a aromelor, de la street food până la sofisticatele preparate demne de stele Michelin. Fiecare restaurant, fiecare masă și fiecare moment împărtășit în jurul mesei te va aduce probabilmai aproape de inima și sufletul acestor orașe culinare vibrante, cele mai apreciate destinații pentru gurmanzi ale momentului.
Ți-ar plăcea și destinații de top clasice pentru gurmanzi? Pentru că ce este bun și autentic nu dispare, iată un articol mai vechi despre acele destinații de top pentru gurmanzi aici
Ne-am străduit să-ți oferim un articol cât mai complet și foarte documentat. Sperăm că ți-a plăcut și te-a inspirat.
Îți mulțumim și te așteptăm pe Facebook și Instagram, cu Like și Share !
Visează, Iubește, Călătorește!
Drum bun!