Topul atracțiilor turistice din Marrakech, cel mai celebru oraș din Maroc. Marrakech este una dintre acele destinații cumva magice, rămase încremenite în timp special parcă pentru a-ți oferi ceva din farmecul, naturalețea și simplitatea unei lumi demult apuse.
Impresii din Marrakech. Cum ai pus piciorul în Marrakech, și vorbesc de partea sa veche, îți dai seama că ai ajuns unde trebuia. Asta dacă ți-ai dorit un pas, sau doi-trei, înapoi în timp, pe vremea poveștilor orientale, precum cele ale Șeherezadei. Dacă nu-ți plac dezordinea și haosul cu specific oriental, forfota continuă și atmosfera prăfuită, desuetă, ai puține șanse să te simți bine în Marrakech. Nu e o destinație de masă unde totul e bine pus la punct, toate arată perfect.
Marrakech este mai mult decât un oraș, este un simbol pe care ori îl iubești ori îl displaci, nu vreau să spun că-l urăști. Marrackech te scoate puțin din zona te confort, te incită, intrigă și poate te cucerește.
Trebuie să fii pregătit să te bucuri de Marrakech, mai exact să-i accepți și plusurile și mai ales minusurile, nu este chiar o destinație comună și comodă de vacanță. Am întâlnit oameni care, deși au câștigat sejururi de lux în Marrakech, nu l-au apreciat. “E murdar, e haos, era prea cald, prea prăfuit, carnea de miel stătea atârnată pur și simplu la geamul măcelăriei”. E prea ca acum sute de ani, prea autentic! aș adăuga eu.
Te vei simți bine în Marrakech dacă îți dorești să ridici un pic cortina…timpului și să pășești dincolo de scena cotidiană. Vechiului oraș nu-i lipsește (mai) nimic pentru a fi un decor perfect pentru filmele orientale. Ai nevoie doar de puțină imaginație pentru a face un pas în timp, acum multe secole trecute.
Sub soarele Africii, Marrakech te așteaptă cu palate și grădini luxuriante remarcabile, având în vedere clima și mai ales deșertul care bate la ușă. Marrakech are străduțe alambicate, piețe aglomerate, case vechi și sărăcăcioase, oamenii sunt în costume tradiționale… E (încă) o atmosferă autentică, pitorească, de neuitat!
„Orașul roșu” al Marocului imperial te ademenește să-i deslușești misterele. Iar imaginația începe să lucreze de cum ai pășit dincolo de porțile Mdinei, unde misterele par tot mai multe și mai greu de descifrat, pe măsură ce te adâncești în labirint.
Ce să nu ratezi în Marrakech
În Marrakech nu sunt prea multe muzee, unii se bucură atunci când aud asta! Tot ce trebuie să faci este să fii atent, să te plimbi în aer liber și să te amesteci în mulțimea de localnici și turiști.
-În primul rând, explorează Mdina, partea veche a Marrakech! Mdina are peste 700 hectare și este cea mai pitorească parte a orașului.. Mdina este sarea și piperul oricărei vizite, nu doar în Marrakech, ci și în Maroc. Mdina din Marrakech este un amestec “roșu” și prăfuit de palate, grădini, locuințe, riad-uri, piețe, piațete, moschei, hammam-uri, fântâni și tot felul de magazine și restaurante de familie.
Nicio vizită în Marrakech nu este completă dacă nu te “pierzi” pe străduțele Mdina! Zona este parte a patrimoniului mondial UNESCO datorită moștenirii sale istorice și culturale. Capitala regatului Almohad (1147-1269), Marrakech a fost, pentru mult timp, un important centru politic, economic și cultural al lumii musulmane. A influențat Africa de Nord și sudul Europei, mai ales Andaluzia, Spania.
-Ține Moscheea Koutoubia sub control! Mdina e un labirint de străzi, alei și străduțe pe care te poți pierde ușor, așa că nu scăpa din ochi principalul reper al Marrakech, Moscheea Koutoubia!
– Fotografiază Moscheea Koutoubia. Situată în nordul Medinei, Koutoubia este referința care domină acoperișurile roșii ale Mdinei, iar minaretul său, de aproape 70 de metri înălțime, este cea mai înaltă clădire din oraș. Moscheea Koutoubia a fost construită în secolul al XII-lea de dinastia Almohad. Numele Koutoubia derivă din limba arabă și înseamnă “bibliotecă”. Pe vremuri, moscheea Koutoubia era înconjurată de vânzători de manuscrise religioase. Deși moscheea în sine nu permite intrarea vizitatorilor non-musulmani, se poate observa măreția moscheii din exteriorul clădirii. Koutoubia este însuflețită de grădini umbrite de palmieri și de portocali, iar decorațiunile sale se remarcă prin finețea execuției. Minaretul său a inspirat alte clădiri emblematice precum Turnul Hassan din Rabat și Mezquita din Cordoba.
Tot în nordul Mdina, la câteva sute de metri de Koutubia, se află furnicarul numit Djema El Fna. Este o piață măricică, care-ți lasă amintiri greu de “îndosariat“. Djema El Fna este punctul de adunare al unei lumi pestrițe pe care nu o mai poți vedea în multe locuri din lume. Partea bună e că se menține încă destul de autentică!
-“Pierde-te” prin Djema El Fna. Este o piață imensă, căreia par că îi lipsesc punctele de reper. Dar Djema El Fna te cucerește din prima secundă, chiar dacă unele personaje ale sale, precum îmblânzitorii de șerpi, sacagii, vânzătorii ambulanți, sunt prea turistici, prea comerciali, și, evident, prea insistenți.
Dar Djema El Fna are un aer special, are ceva doar al ei, o atmosferă aparte. E orientală, haotică, cumva mistică. Aerul său prăfuit e plin de tot felul de miresme, plăcute sau nu. Te ademenesc aici tot felul de arome de condimente, de fructe și de felurite bucate. Strigătele și zgomotele de tot felul se sparg în aerul lăptos.
-Savurează un ceai de mentă, sau o cafea, deasupra pieței Djema El Fna. Oprește-te la o terasă de pe marginea pieței, pentru a te bucura de un ceai de mentă verde, dulce și aromat așa cum nu ai mai gustat! De sus, de pe terasa cafenelei, te intrigă un spectacol pitoresc, care vine la pachet împreună cu ceaiul. E recomandat să te instalezi aici după-amiază, către apus! Atunci începe piața să se anime.
-Negociază! Dacă ai ajuns aici, este locul perfect pentru a cumpăra suveniruri deosebite. Orientale sau nu, Djema El Fna găzduiește adevărate comori. Străzile sale “fără cap și fără coadă”, adăpostesc tot felul de tarabe și magazine de condimente, de ceai, mirodenii, leacuri tămăduitoare, dulciuri, decorațiuni, covoare, țesături, articole de piele, blănuri și încălțăminte. Am uitat sigur ceva! În Maroc, și nu numai, a negocia e dovadă de respect față de tradițiile locului, așa că exersează puțin și obține cel mai bun preț! Negocierea e o cultură aici, mai ales dacă vorbești puțină franceză vei avea succes garantat!
-Privește la lumea pestriță din Jemaa el-Fnaa. Piața Jemaa el-Fnaa (care se organizează din secolul XI-lea) este parte a Patrimoniului Mondial Oral al Umanității UNESCO. Jemaa el Fna este locul inevitabil unde se întâlnesc drumurile turiștilor din Marrakech, este inima orașului! Nu cred că vrei să lipsești din centrul acțiunii.
-Descoperă legendele dinastiei Saadi. Aceasta a condus Marocul peste un secol. Mozaicurile multicolore, arcadele și grădinile necropolei aflate la sud de Mdina te îndeamnă parcă să uiți că acestea nu sunt, de fapt, decât niște morminte de lux.
-Minunează-te de Palatul Bahia. Acest palat monumental situat în sud-estul Mdinei nu este chiar atât de vechi, fiind construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Cu toate acestea, Palatul Bahia nu este de ocolit! Amplasat pe un domeniu de opt hectare, Palatul Bahia este una dintre capodoperele arhitecturii marocane, unul dintre principalele atracții turistice din Maroc. A fost construit pentru Si Moussa, amanta preferată a sultanului Hassan I al Marocului. De aici i se trage și numele de Bahia „cel frumos, cel strălucit”. Palatul se remarcă prin arhitectură și elemente decorative pentru care nu s-a făcut nicio economie de material. Mozacuri meșteșugite, marmură fină, sculpturi și picturi pe lemn de fag și cedru, stuc, vitralii din Maghreb, îți atrag privirea. Curți interioare cu fântâni, grădini cu flori, plantații de portocali, bananieri, măslini, chiparoși și arbuști înmiresmați îți încântă simțurile. Deși familia regală marocană se retrage câteodată într-o zonă importantă privată, Palatul Bahia este deschis pentru vizitele turiștilor.
–Bate la porțile El Badi. Este un ansamblu imens, misterios, cu ziduri de culoare roșie, care pare că ascunde toate secretele trecutului Marrakech. El Badia („Palatul incomparabilului”) este construit la sfârșitul secolului al XVI-lea la comanda sultanului saudian Ahmed al-Mansur Dhahbi, pentru a sărbători victoria asupra armatei portugheze. Astăzi, mai există doar o grădină imensă de portocali, înconjurată de ziduri înalte. Asta după ce în 1696, sultanul Alawite Moulay Ismaïl a luat ceea ce era mai bogat pentru a construi orașul imperial Meknes. Simbolul puterii sultanului, Palatul El-Badi a fost locul unde aveau loc ceremoniile importante și se primeau oaspeții de seamă. Considerată o bijuterie a artei islamice, construcția a fost influențată de Alhambra din Granada (Spania). Începând cu 2011, Palatul El Badii este scena Festivalul filmelor de comedie din Marrakech.
-În cele din urmă, nu rata nici Mella, vechiul cartier evreiesc, unde sunt bijutierii renumiți pentru piesele unicat pe care le creează! Casele de aici au balcoane, o raritate pentru locuințele musulmanilor, deși acum cartierul e locuit de musulmani.
–Răsfață-te la Spa! Cu atât de multe tradiții vechi, din Marrakech nu puteau lipsi centrele Spa, unele vechi, adevărate hammam-uri tradiționale, altele noi și moderne! Sunt cu zecile în oraș!
–Muzeul Patrimoniului din Marrakech, situat tot în Mdina, este recomandat celor care vor să știe cât mai multe despre arta, tradițiile și istoria locului. Medersa Ali Ben Yousef merită și ea vizitată. Acest centru de învățare a Coranului, fondat în secolul al XIV-lea, a fost odată cel mai mare și mai frumos din nordul Africii. Este ornamentat deosebit de bogat, cu mozaicuri colorate, stucaturi în lemn, marmură.
Deși e atât de aproape de deșert, Marrakech are câteva grădini exotice, adevărate oaze răcoroase și pline de umbra!
-Grădinile Menara (secolul al XII-lea). Grădinile Menara au fost amenajate în secolul al XII-lea pentru membrii dinastiei arabe Almohad. Aspectul din prezent l-au dobândit însă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cand sultanul Adu Rahman a dispus şi construirea unui pavilion. O oază înconjurată de o livadă cu zeci de mii de măslini, Grădinile Menara sjunt unele dintre cele mai romantice şi cel mai fotografiate locuri din Marrakech. Pavilionul de la care și-a împrumutat numele a fost construit în timpul dinastiei Saadi (în secolul al XVI-lea) și a fost renovat în 1869 de sultanul Abderrahmane, care venea să locuiască aici în timpul verii. Bazinul artificial este alimentat cu apă grație unui sistem hidraulic vechi, care transportă apa din munții localizați la aproximativ 30 km distanță de Marrakech.
-Grădinile Majorelle. Nu sunt nici vechi și nici în centrul istoric, dar sunt foarte interesante, pline de culori, umbre și arome. Au fost create la începutul secolului XX-lea de un arhitect francez fiind deschise publicului abia în 1947. Celebrul designer Yves Saint Laurent s-a implicat în amenajarea acestei micuțe grădini, care, așa cum remarca și el, te impresionează în special datorită culorilor unice. După moartea sa, cenușa marelui designer a fost împrăștiată în grădina de trandafiri din apropierea vilei Oasis, care i-a aparținut. Yves Saint Laurent a descoperit grădina la prima sa vizită în Maroc, în 1966, și a îndrăgit-o într-atât încât a cumpărat-o în 1980. A salvat-o de la dispariție, deoarece pe locul grădinii era proiectată demararea construcției unui mare complex hotelier, iar acum un bulevard, cel pe care este amplasată grădina, îi poartă numele.
-În împrejurimile orașului Marrakech merită vizitată Valea Ourika. Acesta se află la câteva zeci de kilometri distanță de oraș, dsitanță pe care o parcurgi ușor, pe neștiute, în mijlocul unor peisaje surprinzătoare. Verdele copacilor se distinge pe fundalul munților și al rocilor roșiatice, râul blând și cascadele alimentează localitățile aproape rudimentare și copacii, iar turmele de animale sunt peste tot. E un peisaj rustic, pitoresc, unic! Mai ales că atelierele de artizanat se succed de-a lungul drumului aproape neâncetat și este dificil de rezistat tentației de a te opri și a cumpăra ceva.
-Aici este tărâmul berberilor, iar produsele lor oferite spre vânzare sunt realizate, conform vechilor tradiții: ceramică, obiecte de décor, covoare groase, bijuterii, toate create pentru a transmite simbolurile unei culturi vechi, care a reușit să supraviețuiască.
Despre Marrakech
-Situat la poalele Munților Atlas, în câmpia Haouz, Marrakech a dat numele întregului regat al Marocului. Regiunea a fost locuită de triburile berbere de mii de ani, dar atestarea sa documentară a venit în anul 1062, pe vremea primului rege al dinastiei Almoravid, Youssef Ibn Tachfine. –Dinastiile Almohad și Saadi sunt cele care i-au lăsat drept moștenire Marrakechului cele mai multe monumente și situri de mare valoare istorică.
-Monumente vechi din Marrakech precum Moscheea Koutoubia, cu minaretul său celebru, Moscheea Kasbah (construită în anul 1190), cetăți, porți monumentale, case și grădini interioare, datează din perioada dinastiei almohadă.
-După acea dată, orașul a primit alte “moșteniri” arhitecturale deosebite preum Palatul Badia, mausoleul lui Saâdian, Piața Jamaâ El Fna.
-Marrakech este al patrulea cel mai mare oraș din Maroc după Casablanca, Rabat și Fez. Orașul este împărțit în două părți contrastante: Medina (partea veche) și orașul nou.
-Mdina din Marrakech are peste 700 hectare, este un amalgam de palate, locuințe, riad-uri (locuințe tradiționale cu grădini interioare transformate în prezent în hoteluri), piețe, piațete, moschei, hammam-uri, fântâni, străzi și alei dosnice unde găsești tot felul de ateliere, magazine și -restaurante de familie.
-Un reper pentru arta și arhitectura musulmană, monumentele din Marrakech au fost copiate și în alte părți ale lumii. De exemplu, Fès Jedid (orașul nou), parte integrantă a Medinei din Fez, un alt oraș imperial din Maroc, este o adaptare a modelului urban vechi al orașului Marrakech.
-Vestiul turn La Giralda din Sevilla a fost ridicat în perioada 1184-1298 de arhitectul care a proiectat și Moscheea Koutubia din Marrakesh.
Despre Mdina. Marrakech este împărțit în două părți distincte: Medina sau partea istorică și orașul nou. Partea nouă a fost fondată de francezi în timpul Protectoratului, principalele sale cartiere fiind Gueliz și Hivernage. Dacă Guéliz este acum centrul comercial al orașului, în Hivernage se concentrează multe dintre noile hoteluri și complexele hoteliere. În ultimii ani, orașul s-a extins către periferie, mai ales către vest, unde au apărut noi cartiere rezidențiale.
-Djema El Fna te uimește cu îmblînzitorii săi de șerpi, cu sacagii, vânzătorii ambulanți, e o lume pestriță în continuă mișcare. Atmosfera e completată de mirosul de condimente și fructe, de felurite bucate, de ritmurile dansurilor și de cântecele tradiționale din Marrakech.
Excursii interesante pe care le poți face din Marrakech
La câteva zeci de kilometri de Marrakech, poți descoperi multe din minunile Africii exotice! În mijlocul grădinilor și livezilor, aici vei putea contempla o panoramă magnifică cu vârfurile munților Atlas în fundal.
Lacul Lalla Takerkoust se află la numai 30 de minute de Marrakech. Este ideal dacă vrei să stai în natură, să te plimbi cu barca sau să faci drumeții ușoare, atât de aproape de deșert!
Din Marrakech, se pot face drumeții în Munții Atlas, până în inima universului berber. Plimbări interesante se pot face în jurul munților Oukaïmeden și Toubkal. Din decembrie până în aprilie, iubitorii de sporturi de zăpadă vor putea să se lase atrași de versanții înzăpeziți ai lui Jebel, la altitudinea de 3.200 de metri!
În timpul verii, vei găsi liniște și prospețime în Valea Ourika, cu cascadele și cursurile sale de apă. O excursie exotică în inima culturii popoarelor Atlasului, a cărei generozitate lasă călătorului o amintire plină de culori, de gusturi și de emoții.
-La câțiva kilometri nord-est de Marrakech se află o plantație de palmieri. Parcul Național Toubkal, situat la 70 km sud de Marrakech, Moscheea Tinmel (datând din secolul al XII-lea) aflată la 60 km, Cascadele Ozoud la 120 km de orașul Marrakech sunt tot atâtea opțiuni de excursii în împrejurimile Marrakech.
Câteva sfaturi practice bine de știut!
Marrakech cunoaște veri toride, iar temperaturile de 45-50° nu sunt nici pe departe ceva neobișnuit. Temperaturi mai plăcute se înregistrează în aprilie-mai și septembrie-octombrie. Așadar, primăvara și vara sunt perioade perfecte pentru a vizita Marrakech.
-Moneda națională este dirhamul și e indicat să nu plătiți în euro. Schimbați la casele de schimb sau la bancă.
-Negociați! Este un sport național aici, iar nerespectarea tradiției de a ține la preț este percepută de comercianți aproape ca o lipsă de respect. Aveți grijă, prețurile la baruri, restaurante sau magazinele de alimente nu sunt negociabile!
-Să aveți în bagaje incălțăminte foarte comode, pentru că e un oraș unde trebuie să mergi pe jos pentru a te bucura de tot farmecul locului. Hainele decente sunt și ele necesare în această țară musulmană.
-Beți doar apă îmbuteliată! Nu ar trebui să beți nici sucuri sau sucuri cu gheață de pe stradă, deoarece cuburile de gheață sunt făcute din apă netratată.
-Dacă alegeți Marocul în octombrie, ar fi păcat să nu participați la Festivalul Internațional de Film din Marrakech. Între iunie și iulie, nu ratați faimosul festival popular, organizat timp de cincisprezece zile în mijlocul ruinelor palatului El Badi.
-Cetăţenii români pot călători în Maroc fără viză de intrare, perioada de şedere admisă fiind de 90 zile. Pentru a intra pe teritoriul Marocului, valabilitatea pașaportului trebuie să fie de cel puțin 90 de zile.
Asigurați-vă că la intrarea în țară v-a fost aplicată în pașaport ștampila de intrare. în caz contrar veți întâmpina dificultăți la ieșirea din Maroc.
Marrakech e de vizitat o dată în viață, pur și simplu!
Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!
#travel #travelblogger #consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #top2018 #maroc #marrakech #africa #medieval
Visează, iubește, călătorește! Drum bun!
Confirmări/Notificări