Câteva sfaturi ușor de pus în practică, menite să te ajute să obții cât mai multe pentru vacanța ta cu mai puțini bani, să gestionezi cât mai eficient bugetul alocat vacanței. Nu contează unde vrei să mergi în vacanță, există câteva metode simple prin care să economisești bani, atât înainte de a pleca în concediu cât și după ce ai ajuns la destinație.

Iată câteva sfaturi care te ajută să faci economii înainte de a pleca în vacanță

-Rezervă-ți din timp biletele de vacanță. Ofertele early booking (înscrieri timpurii) sunt avantajoase din mai multe motive: beneficiezi de cele mai mici prețuri, cu până la 25-30 la sută mai reduse și ai de unde alege! Cele mai apreciate hoteluri se rezervă primele, așa că, dacă știi sigur că vei pleca în perioada X, ți-ai stabilit și destinația viitoarei vacanțe de ce să nu profiți de ofertă și să împuști doi iepuri în același timp? Rezervi și mai ieftin și alegi din ce e mai bun!

Prețul biletelor de avion variază considerabil în funcție de lună, zi și chiar de ora călătoriei. Sunt siteuri agregatoare precum kayak sau Skyscanner care îți permit nu doar să compari prețurile zborurilor care sunt programate în următoarele luni ci și îți dau alerta gratuit, pe e-mail (de exemplu airfarewatchdog) când biletele sunt mai ieftine, dacă setezi rutele care te interesează. Cea mai bună perioadă pentru a cumpăra un bilet de avion ar fi cu trei luni înainte de plecare iar marțea și miercurea ai șanse mai mari să prinzi un bilet mai ieftin. 

Studii mai noi indică faptul că cele mai avantajoase bilete de avion la zborurile internaționale sunt disponibile cu 2-8 luni înainte. Pentru zborurile interne, cele mai ieftine bilete ar fi cu 1-3 luni înainte.

Fii flexibil cu datele zborurilor. La o simplă căutare pe site-urile companiilor aviatice sau pe cele de rezervări hoteliere, vei vedea că sunt unele diferențe, deloc de neglijat, la tarifele practicate în funcție de data plecării. Zborurile la mijlocul săptămânii sunt mai ieftine decât cele de weekend, când e cererea mai mare. Încearcă să fii flexibil cu datele și orele de zbor și fă întotdeauna tot posibilul pentru a evita orele de vârf de călătorie. Fii gata să faci clic pe „cumpărați” în clipa în care a apărut o ofertă care ți se potrivește.

Călătorești mult cu avionul? Fă-ți card de fidelitate. De exemplu, companiile membre ale Sky Team precum Tarom oferă cardul Flying Blue. Prin utilizarea bonusurilor, poți acumula mii, poate sute de mii de mile în fiecare an, pe care le poți transforma chiar și în biletele gratuite pentru tine sau membrii familiei tale. Poți avea acces la o linie telefonică dedicată, excedentul de bagaj devine gratuit, ai tarife mai avantajoase la hotel, la închirieri auto. Cu cât zbori mai mult, cu atât acumulezi mai mult mile și primești mai multe bonusuri.

-Renunță la bagajele de care nu ai așa de multă nevoie, pentru a nu depăși greutatea maximă admisă peste care plătești o taxă suplimentară. Este una dintre cele mai grele provocări pentru doamne, dar nimic nu e imposibil, o să vedeți!  În plus, nimeni nu te cântărește la urcarea în avion, poate că o haină mai groasă se va simți bine în cabină și nu în bagajele din cală. Ca să nu ai surprize la aeroport, cântărește-ți bagajele înainte de a pleca de acasă!

Înregistrează-te la newsletter-ul companiilor aeriene și la cele ale agențiilor de turism preferate. Un gest simplu care îți poate aduce reduceri importante, indiferent dacă zbori cu o companie low-cost sau cu una de linie. Situația se repetă și în cazul agențiilor de turism. Prin e-mail se anunță promoțiile și noutățile, așa că e bine să-ți consulți inbox-ul, asta după ce te-ai abonat!

-Dacă ești activ pe rețelele de socializare, atunci urmărește și postările companiilor aeronautice și ale agențiilor. În ultima perioadă, toate companiile care se respectă anunță promoțiile și ofertele speciale pe rețelele de socializare!

-Te hotărăști greu sau pur și simplu nu ai știut data plecării în vacanță până în ultimele zile? Fii cu ochii pe ofertele last-minute. E drept, poate că nu sunt fix hotelul, stațiunea sau destinația dorite, dar cine nu mai face concesii atunci când e o ofertă căreia nu-i poate rezista? Cel mai bun moment pentru a cumpăra o vacanță pe un vas de croazieră, beneficiind de oferta last-minute este cu două-trei săptămâni înainte ca nava să plece din port.

Alege să te cazezi și la hoteluri mici, de familie, în pensiuni, vile sau chiar în locuințe particulare, au tarife mai reduse. Hotelurile  mici ca și pensiunile au și mai multă personalitate și ai mai mari șanse să fii răsfățat de gazde, mai ales dacă te informezi din timp asupra condițiilor de la fața locului de pe site-uri gen tripadvisor.com.

Închirierea unui apartament sau a unui penthouse mobilat și dotat cu toate utilitățile, chiar și cu o bucătărie complet utilată unde îți poți găti ce îți place, pornind de la un mic dejun copios la o cină ușoară, a devenit o practică foarte populară în ultimii ani. Rețele precum airbnb.com sau wimdu.com s-au dezvoltat mult datorită prețului mai mic al proprietăților oferite spre închiriere, a accesabilității informațiilor și a recenziilor  pertinente postate de utilizatorii care au fost efectiv la fața locului.

-Mai nou, chiar și în zone paradisiace precum Maldive, Seychelles sau Mauritius poți închiria apartamente, case sau vile la prețuri mult mai mici decât la hotelurile de lanț. Poate că nu sunt aceleași condiții ca în cluburile de lux, dar nici prețurile nu sunt la același nivel și, în plus, ai posibilitatea să te simți ca acasă, deși este casa altcuiva 🙂 .

-Evită, dacă poți, perioadele de vârf se sezon, care înseamnă prețuri maxime și aglomerație cât cuprinde. De obicei, sărbătorile religioase și cele legale, perioadele de vacanțe școlare și vara ( iulie-august) sunt perioade de vârf în Europa. În destinațiile exotice, vârful de sezon este legat în principal de vreme, sezonul ploios sau de cel al uraganelor fiind ocolite de toți turiștii.

Câteva metode de a face economii în timpul vacanței

Nu mânca în cele mai aglomerate locuri, respectiv la restaurantele aflate în zona principalelor obiective turistice, în piețele și pe bulevardele mari, de pe plajă sau de pe faleză, din downtown cum s-ar spune. Sunt mai scumpe, sunt de tranzit, cei mai mulți patroni știu că nu te vei reîntoarce… Încearcă restaurantele preferate de localnici, întreabă-i pe ei pe care ți le recomandă, sau testează chiar mâncarea care se servește la tarabele de pe străzi, dacă îți inspiră încredere!

Cumpără cardul turistic. Marile capitale europene și toate destinațiile turistice importante le oferă vizitatorilor cardul turistic, prin care aceștia beneficiază de reduceri sau chiar gratuități, la muzee, galerii de artă, la transportul public și chiar și la unele restaurante și magazine.

-Sunt zile în care accesul la obiective turistice importante este gratuit. Află din timp care sunt aceste zile, deși nimeni nu-ți garantează că nu va fi aglomerat.

-Scoate mai mulți bani de pe card, pentru a reduce din sumele fixe pe care le plătești pe comision și după aceea ai grijă să nu-i pierzi.

Informează-te înainte care este cursul de schimb valutar și care ar putea fi cutumele locale în ceea ce privește comisioanele ascunse.

Participă la tururi gratuite de oraș. În marile orașe, excursiile gratuite însoțite de un ghid, voluntar al organizației, te conduc către cele mai importante și deosebite locuri, fără a fi nevoie să plătiți pentru servicii, ci eventual doar un mic tips.. În New York, există Big Apple Greeter, în mari orașe  europene precum Amsterdam, Lisabona, Berlin, Londra, Munchen, Paris, Bruxelles, Barcelona, Praga, Copenhaga dar și în Tel Aviv și Jerusalim îi găsești pe voluntarii de la New Europe Tours.

Poți să iei ( sau nu) în considerare aceste sfaturi, dar vei plăti mai mult pentru aceleași servicii în loc să folosești banii pentru alte scopuri. Lista metodelor de a economisi este deschisă și ca dovadă am făcut UPDATE cu…

Cele mai bune site-uri și aplicații de turism

Există aplicații potrivite pentru a te informa înainte de a pleca în vacanță sau în diferite călătorii. Înainte de plecare sunt utile booking.com, kiwi.com și Hopper: Flights, Hotels & Cars pentru zboruri, cazări și recenzii. Ajută mult și skyskanner.com și tripit.com la configurarea și organizarea călătoriei, ca și kayak.com.
Pentru recenzii la cazare și inspirație la obiective de vizitat, am rămas fideli tripadvisor.com.
Pentru amatorii de artă și cultură s-a creat culturetrip.com. Dacă adori vacanțele în natură, te bucuri să afli că a fost creată special pentru tine aplicația AllTrails ( trasee de drumeții și cu bicicletele). Dacă faci parte dintre cei care vor vacanțe pe patru roți, știi deja că sunt esențiale waze și google maps. Dar pot apărea tot felul de surprize, în ultima perioadă chiar din partea vremii, așa a apărut DriveWeather. A fost conceput pentru a ajuta călătorii să evite cele mai proaste condiții meteorologice de pe drum.
Exploratorii urbani apreciază citymapper pentru opțiunile de călătorie în timp real în orașe, cu indicații pentru toate călătoriile cu transportul public, mersul pe jos, cu bicicleta și cu scuter. Pentru cel mai bun curs de schimb de valutar există XE Currency converter și TrabeePocket.
Pentru rezervări la restaurante de oriunde din lume, poți descărca thefork.com (sunt puține listate din România) și Foodspotting. Veganii au dedicată aplicația HappyCow.com.
Pentru economii la cazare, aruncă un ochi și pe hoteltonight, speciaalizat în oferte last-minute, rezervări pe loc. 

Și iarăși lista e deschisă, aștept și părerea și sugestiile tale. 

Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #inspirație 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This