Despre St Moritz. Aceasta statiune din Elvetia are tot ce-i trebuie sa fie in top: amplasare deosebita, intre munti, pe malul unui lac, peisaje dramatice, nenumatare partii de schi, resurse pentru Spa&Wellness. Doua sunt marile defecte are St Moritz: se afla la peste 1.900 de kilometri de Bucuresti si nu este chiar pentru orice buget.
Am ajuns in Top of the World, dupa cum s-a branduit St Moritz acum peste un secol, dupa cei 191 de kilometri care-l despart de Innsbruck pe niste sosele libere si fara nicio gropita.
Lacul St Moritz este situat in Valea Engandin
Orasul de la poalele Alpilor se „desfasoara” pe malul Lacului St Moritz, fiind impartit chiar si administrativ in mai multe sectoare. Partea mai stralucitoare, mai opulenta, este St Moritz Dorf, unde se afla cele mai multe hoteluri de renume, buuticurile cu vitrine impresionante, magazinele de lux si majoritatea cluburilor si barurilor. St Moritz Bad se afla pe marginea de sud a lacului, fiind zona unde sunt amplasate facilitatile de tratament si cele de spa&wellness ale statiunii. Este locul unde ai putea sa traiesti linistit…Un alt cartier al St Moritz este Suvretta, una dintre cele mai scumpe zone rezidentiale din Elvetia si a sasea din lume dupa pretul pe metrul patrat.
Am mers pe aceste stradute impecabile, unde casele par „scoase din cutie”, respirand acelasi aer puternic cu bogatii lumii si incercand sa-mi dau seama de ce atat de special acest loc…si iata ce concluzii am tras…
Are o combinatie deosebita intre elementele aer, apa si pamant si…cer
In afara de amplasarea sa in pitoreasca vale Engadin, cred ca atmosfera deosebita si chiar si lumina incredibil de clara, care parca apropie si limpezeste lucrurile ofera un ..aer special locului. Spre inserat, lumina devine rozalie, stiu ca unora nu le place rozul, dar aici e special!
Este un bastion al bogatasilor
Si ajungem la lux. St. Moritz este un bastion al luxului, cladit pe faima celei mai vechi statiuni de schi din lume. Sunt hoteluri de lux celebre, devenite atractii turistice, precum Badrutt’s Palace, Kempinski Grand Hotel des Bains, Carlton si Kulm. Pe strazile acestui orasel toate brandurile celebre din lume si-au deschis magazine, caci nu-i asa, trebuie sa le satisfaca pofta de shopping celor din suita caselor regale, diferitelor vedete si miliardarilor care-si fac aparitia pe aici. Mai ales ca oamenii sunt dispusi sa cheltuiasca mai mult in vacanta.
Badrutt’s Palace si luxul sau orbitor: fiecare turist este adus cu limuzina la hotel
Totul este scump in Elvetia dar aici parca e si mai si, nici nu-ti vine sa te mai uiti prin vitrine sau pe „Menu” la restaurant. Vestea buna este ca gasesti locuri unde sa mananci si sa dormi chiar daca nu ai buzunarele doldora. Am gasit astfel un soi de serbare campeneasca, chiar langa primarie, unde se manca si se bea pe niste mese lungi, de lemn, intinse ca la „nuntile” de la noi de la tara. Mi-am luat pranzul pe una dintre stradutele pietonale din St Moritz Dorf, alaturi de turisti de pe tot mapamondul si de localnici prietenosi, unii pusi la patru ace. Iar produsele traditionale (cred) trase la „gratar” nu au fost scumpe, dar delicioase.
Are o atmosfera „aeriana”, spumanta, relaxanta
Insa, cu toata atmosfera sa „aeriana” de trai fara griji, per ansamblu, nu sunt chiar foarte multe de vazut in orasul St Moritz. Dar nu ai cum sa nu observi insa Turnul St.Moritz, vizavi de Hotelul Kulm si el foarte admirat de catre turisti, precum si Chesa Veglia (o veche ferma datand de prin anii 1650). Acum in Chesa Veglia, situata langa Rathaus (primarie) functioneaza restaurante. Printre atractiile St Moritz se numara si Muzeul Segantini, care expune lucrari ale pictorului Giovanni Segantini, Via Serlas, strada care rivalizeaza cu cele mai scumpe artere comerciale din lume si Trambänkli– o veche statie de tramvai electric, datand din 1896. Eii, i-am intrecut pe elvetieni, pentru ca prima linie electrica pentru tramvaie din Romania a fost inaugurata pe data de 9 decembrie 1894, legand Cotoceniul de mahalaua Obor…Acum, Trambänkli, constuita cu scopul de a face legatura intre St Moritz Bad si St Moritz Dorf, adica pentru a facilita dezvoltarea pana la urma a zonei de Spa si wellness, este folosita drept statie de autobuz.
Casuta lui Heidi (sus), unde ajungi cu funicularul sau cu trenuletul
Cresta Run, prima partie de schi, cu o diferenta de nivel de 157 de metri si o lungime de 1214 metri, se afla in apropierea Hotelului Kulm, in St Moritz Dorf.
Ai si vara ce sa faci aici
Insa drumetiile, pentru care exista aproape 600 de kilometri de trasee montane marcate, accesibile chiar si pentru cei aflati in scaunul cu rotile si ciclismul montan, la mare moda printre vestici, sunt alte posibilitati de petrecere a timpului liber in zona St Moritz si pe valea Engadin, vara. La Diavolezza, varf celebru cu o altitudine de 2.978 m care iti desfasoara are la picioare privelisti dramatice, se poate ajunge cu masina sau cu telecabina. Aici se afla un centru spa celebru, evident mai mult decat scump!
Cladirea aceea ca o roata este una dintre cele mai scumpe din lumeSt St Moritz vazut de susAu o.. tenta mov aceste vacute, daca te uiti mai bine 🙂Primaria din St Moritz
Turnul St Moritz dateaza din secolul al XII-lea, si a facut parte dintr-o biserica demolata la finele secolul al XIX-lea. Acest turn de 33 de metri inaltime este inclinat precum ruda sa italiana din Pisa…
Sper că ți-a plăcut acest material și că ți-a fost de folos. Dă-le de știre și prietenilor, dă Share și Like! Te aștept să afli primul ultimele aventuri și noutăți pe Facebook !
Visează, iubește, călătorește! Drum bun!
Confirmări/Notificări