O selecție de cinci destinații pentru pasionații de istorie din România, de neratat în acest an, când turismul internațional stă sub semnul pandemiei.

Nu mai este niciun secret că țara noastră este una dintre cele mai frumoase din Europa. Avem o mulțime de peisaje frumoase, dar și foarte multe cetăți istorice, pline de povești interesante și monumente de o valoare inestimabilă. Sunt multe orașe cu obiective turistice interesante, cu castele, cetăți, palate, bastioane și turnuri de apărare pe care trebuie să le vezi și să le cunoști istoria și poveștile și să te bucuri de atracțiile lor turistice. Pentru tine am creat următoarea listă cu cinci destinații pline de istorie din România, unice în lume, pe care nu trebuie să le ocolești în drumurile tale prin țară.

Sibiu, capitala europeană de la „umbra” Făgărașilor

Sibiu este, poate, cel mai frumos oraș din Transilvania iar locuitorii săi ne vor spune că sigur este așa. Asemănător ca arhitectură cu Brașovul, Sibiul te invită la o vizită în trecut, pe vremea sașilor, când a fost construit Centrul său istoric. Vegheat de la distanță de Masivul Făgăraș, pitorescul Sibiu te așteaptă cu o atmosferă veselă și primitoare și obiective interesante pentru toate vârstele.

Acest oraș atrage turiști din întreaga lume, mulți dintre ei intrigați de fotografiile de pe internet. Tot aici au loc evenimente culturale cu renume internațional. Evoluția economiei din ultimii ani a fost una spectaculoasă și a propulsat și mai mult Sibiul în centrul atenției. Ce poți vedea aici? Te poți “pierde” în Piața Mare și privi la clădirile colorate, apoi urcă în Turnul Sfatului, pentru o porție de istorie și o priveliște superbă asupra orașului. Dacă te fascinează arta, mergi la Muzeul Brukenthal, unde sunt expuse peste 800 de tablouri și tot felul de obiecte de artă. O simplă plimbare prin centrul istoric al Sibiului te va convinge să revii aici, cu prima ocazie. Strada Frumoasă nu se dezminte, iar vechile ziduri și turnuri de apărare ale burgului rezistă timpului pentru a ne demonstra că tot ce e făcut cu responsabilitate dăinuie. Clădirile din Piața Mare și Piața Mică par că te privesc de sus, cu ochii lor galeși de pe acoperișuri. Nu rata nici Podul Minciunilor, Piața Mică și nici Cartierul de jos din apropiere, cu străduțe alambicate care poartă numele vechilor bresle de meserii.

Oradea, orașul Art-Nouveau

Destinații pentru pasionații de istorie, primitorul oraș Oradea se remarcă prin stilul său arhitectural aparte, cu obiectivele turistice și atracțiile unice şi amplasarea în apropierea de granița de vest. Amplasată pe malul Crișului Repede, Cetatea Oradea a fost construită în timpul regelui maghiar Ladislau I (1077-1095). Denumită inițial Varad, cetatea apărată de cinci bastioane are 12 corpuri și două palate (gotic și renascentist) și o Biserică Romană-Catolică. Toate manifestările importante au loc în Cetate, recent renovată. Piața Unirii este un alt reper al urbei, mai ales că este flancată de superbe clădiri în stil Art-Nouveau. Se disting Palatul Vulturul Negru și Biserica cu Lună, dar energia și atmosfera din piața dominată de statuia lui Mihai Viteazul îi conferă statutul de centrul istoric și cultural al Oradiei. A 3-a sinagogă după mărime din Europa, Sinagoga Sion a fost construită de comunitatea evreiască neologă și are influențe orientale maure. Spațiul interior este orientat Nord-Est și Sud-Vest, în conformitate cu direcția Ierusalimului. Primăria Oradea este un edificiu ridicat tot în stilul arhitectural eclectic. Una dintre principalele sale atracții este Turnul cu Ceas unde, la primul nivel, se găsește orologiul care anunță ora exactă pe ritmurile „Marșului lui Iancu”. Dacă urci în Turnul Primăriei, și e indicat să o faci, te așteaptă o priveliște panoramică superbă asupra orașului Oradea. Clădiri impunătoare te întâmpină și pe Calea Republicii, unde vei regăsi aceeași atmosferă plină de energie pozitivă. Multe terase, restaurante, patiserii și magazine, și câteva clădiri emblematice pentru orașul Oradea. Casa Poynar, Teatrul Regina Maria, Palatele Rimanoczy și Kolozsvari, Biserica Ursulinelor îți vor atrage atenția cu arhitectura lor.

Dar cel mai impresionant e Palatul Moskovits Miksa, ridicat la începutul secolului trecut într-un elegant stil secession  Apusul este cel mai frumos pe Dealul Ciuperca, unde ai parte și de un priveliști de poveste asupra Oradei, dar nici cu cel din Turnul Primăriei nu-mi este rușine.

Craiova, pe urmele lui Brâncuși 

Craiova este un oraș vechi de care și-au legat numele mari personalități ale istoriei: Neagoe Basarab, Radu de la Afumați, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu, Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Iancu Jianu și mulți alții. Dacă te întrebi ce poți vedea în Capitala Băniei, află că un weekend te va ține ocupat, deși relaxat. Dacă îți place istoria, îți recomand Casa Băniei, cea mai veche construcție civilă din oraș (sec. al XV-lea), care găzduiește colecția de etnografie a Muzeului Olteniei. Muzeul de Artă este găzduit de splendida clădire a Palatului Jean Mihail, (foto sus, sursa monumenteoltenia.ro). Palatul a fost finalizat în 1907 în stil eclectic cu elemente de baroc târziu. Clădirea este excepțională, doar a fost proiectată de arhitectul francez care și-a pus semnătura pe clădirea Ateneului Român din București! Sala Oglinzilor și colecția de 8.000 de opere de artă semnate de Brâncuși, T. Aman, N. Grigorescu, N. Tonitza, Șt. Luchian, Gh. Petrașcu, I. Țuculescu, D. Paciurea sunt alte motive pentru a nu ocoli acest loc. Pașii te vor purta și pe străduțele din Centrul Istoric și prin imensul Parc Romanescu. Parcul are o suprafață de aprox. 100 ha și o mulțime de atracții printre care Castelul Fermecat, Palatul Bibescu și Grădina Zoologică. Dacă ajungi în Craiova și decizi să vizitezi Hotel și Casino Minerva, amintește-ți să fii responsabil și să îți setezi limite dacă te hotărăști să iei parte la jocurile de acolo. 

Continuăm periplul nostru printre destinații pentru pasionații de istorie din România.

Constanța, locul unde marea ne vorbește de istorie

Constanța este un oraș iubit de cei care adoră marea în orice anotimp, dar nici cei care vor relaxare sau distracție nu ratează ocazia de a-l vizita. Evident că este o destinație pentru pasionații de istorie!! Vechea cetate Tomis, în care a fost exilat poetul roman Ovidius, are o istorie de aproape două milenii. Vestigiile istoriei sale au ieșit la lumină foarte aproape de mare, acolo unde acum se află centrul istoric. Locul e împânzit de terase, baruri și restaurante, dar nu lipsesc nici muzeele precum cel de istorie și cel Etnografic. Marea este mereu aproape aici iar Constanța, unul din marile porturi ale Europei, și își face simțită prezența peste tot. Nu e de mirare că toate drumurile duc la faleza bătută de valurile înspumate și la vestitul Cazinou, parcă suspendat pe o margine a țărmului. Cazinoul din Constanța, deși nu este în cea mai bună formă în prezent, și-a păstrat frumusețea și e decorul perfect pentru cele mai frumoase fotografii.

Inaugurat acum 110 ani într-un superb stil Art-Nouveau, Cazinoul este simbolul Constanței. Acum mult timp, aici se întâlneau oameni din toate rangurile sociale. Unii veneau să danseze, alții își încercau norocul la cazinou, alții citeau presa locală. Unii se relaxau pe terasa Cazinoului, alții se bucurau de compania prietenilor,. Locul este și acum un punct de întâlnire îndrăgit de localnici și turiști. Farul Genovez și Acvariul nu merită nici ele să treacă neobservate dacă ai ajuns pe faleza din Constanța. Dacă vrei să te bucuri de prezența celor mai simpatice mamifere marine, poți merge atât singur, cât și cu cei mici, la Delfinariul Constanța care atrage turiști pe toată durata anului.

Iași, un oraș, șapte coline și multe atracții turistice

Iași este cel mai mare, mai frumos și mai faimos oraș din zona Moldovei. Orașul iubirii pe care, cine știe, o poți găsi mergând pe urmele lui Eminescu, dar și al Amintirilor din copilărie ale lui Creangă, vechiul Iași este o destinație turistică importantă a țării. Aici ai de ales din o mulțime de obiective turistice, cum ar fi Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei și Muzeul de Artă. Parcul Copou și Muzeul Eminescu din vecinătatea Teiului lui Eminescu nu mai au nevoie de prezentare. Iași are un farmec aparte, romantic și boem, care te va învălui și cuceri iremediabil.

Cu aerul său ușor provincial, în liniștitul Iași ai impresia că te afli departe de agitația urbană, deși urbea are aprox. 800.000 de locuitori și este un important centru universitar, cel mai vechi din România. Nu ai cum să ratezi nici impozantul Palat al Culturii și nici Grădina Botanică, cea mai mare din țară sau o priveliște de sus, de la Bojdeuca lui Creangă

Desigur că acestea nu sunt singurele destinații pentru pasionații de istorie din România. Călătoria ta prin țară trebuie să continue cu orașele romantice, cu bisericile incluse în patrimoniul UNESCO.

 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This