Despre Ski amade, cea mai mare regiune de schi din Austria, care se poate mândri cu cei 760 de kilometri de pârtii de schi ai săi pentru care ai nevoie doar de un singur skipass.

Deși vacanța de iarnă este tot mai aproape, încă nu e târziu să ne facem sanie, căci pârtii sunt pentru toți, mari sau mici, începători sau avansați, iar peisajele alpine îți taie răsuflarea. Pentru acei pasionați de schi care își doresc cele mai bune condiții, piste libere și fără cozi la instalațiile de transport, domeniul schiabil Ski amadé este probabil cel mai accesibil, indiferent dacă preferă să se deplaseze pe patru roți sau cu avionul.

Aeroporturile din Salzburg și Munchen sunt bine conectate cu cele din România, operatorul aviatic național a anunțat că, din 29 octombrie 2017 până pe 24 martie 2018, iubitorii sportului alb beneficiază, în plus faţă de norma de bagaj standard acceptată, de transportul gratuit al echipamentului sportiv de iarnă, în limita a 23 kg.

Revenind la Ski amadé, poate că cel mai important lucru este că toate cele 356 de pârtii de schi deservite de 270 de lifturi și teleferice pot fi accesate cu un singur skipass. Nu putem să ne închipuim că va putea cineva sa testeze toate pârtiile de la o singură vizită, fie ea de șapte zile sau două-trei săptămâni. Dar skibusurile gratuite (pentru cei care au skipass) realizează conexiuni foarte facile atât între stațiuni cât și către Salzburg și așa ne putem face o idee despre cum pot lucrurile să meargă “ca unse” și pe pârtie și pe șosele.

În afară de skipass, un alt numitor comun al Ski amadé este preocuparea pentru calitate și aceasta se realizează prin investiții consistente, făcute acolo unde este nevoie de ele. Așa că pârtiile, instalațiile de transport și facilitățile din stațiuni arată tot mai bine de la an la an.

În sezonul trecut, în cele cinci regiuni de schi ale Ski Amadé s-au realizat investiții de 58 milioane de euro iar în 2017/2018 sunt programate 68 mil. euro, potrivit lui Christoph Eisinger, managing partner Ski amadé.

Datorită cadrului natural și instalațiilor de zăpadă artificială, sezonul de schi este mai lung aici, iar 90 % din suprafața pârtiilor- respectiv 684 km de piste- se pot acoperi cu zăpadă artificială. Lucrează pentru aceasta 4.000 de tunuri pentru zăpadă artificială și 170 de angajați „dedicați”, ajutați și de altitudinea alpină. În sezonul 2016/2017, (decembrie-aprilie), au fost înregistrate 7,12 mil. de înnoptări și s-au vândut 2,8 mil. de skipass-uri.

Cele cinci zone de schi din Ski amadé

Regiunea Ski amadé este de fapt o rețea de cinci regiuni în care există în total 25 de stațiuni mari și mici, fiecare cu specificul său. Se pune accent din ce în ce mai mare pe tradiții și s-a mers chiar mai departe, se organizează târguri cu produse tradiționale la înălțime. Iată care sunt aceste regiuni.

Salzburger Sportwelt cu stațiunile: Flachau, Wagrain, St. Johann-Alpendorf, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Kleinarl, Eben, Filzmoos.

Schladming-Dachstein cu stațiunile: Schladming ( Plannai), Rohrmoos (Hochwurzen), Pichi (Reiteralm), Ramsau am Dachstein, Haus im Ennstal (Hauser Kaibling), Forstau (Fageralm), Grobming (Stoderzinken), Pruggem (Galsterbergalm).

Gastein cu stațiunile: Dorfgastein, Bad Gastein, Bad Hofgastein și Sportgastein.

Hochkonig cu stațiunile: Dienten, Muhlbach, Maria Alm.

Grossarltal cu stațiunile: Grossarl, Huttschlag.

Cât costă un skipass Ski amadé

– Un skipass pentru șase zile costă (în sezonul 2017/2018) 257 euro/adult. Oferă acces la toate pârtiile de schi și la toate instalațiile de transport prin cablu.

-192,5 euro pentru tineri și 128,5 euro pentru copii.

Atracții pentru schiori. În primul rând, atrag pârtiile și instalațiile care le deservesc, cadrul natural de excepție, facilitățile de pe pârtii și cele après-ski. Indiferent de vârstă, poți învăța să schiezi sub îndrumarea unui monitor profesionist și odată ce ai căpătat curaj și experiență, ai de testat pârtii pentru fiecare etapă din “cariera” ta de schior.

Pârtiile din Ski amadé după gradul de dificultate

Piste        Km Număr de Piste
Ușoare (albastre)        275 aprox. 145
Medii( roșii)        390 aprox. 181
Grele ( negre)          95 aprox. 30
Total        760 aprox. 356

Tehnologie pe pârtii

De câțiva ani buni, există un număr important de puncte WLAN la stațiile de pe munți și din văi, modele 3D ale regiunii de schi și Mobile Ticketing. De asemenea, pentru aprox. 20 euro /zi, poți închiria de la orice magazin Intersport din regiune ochelari smart de schi „Smart Ski Goggles” cu navigare în timp real.

Pui ochelarii pe nas și afli viteza cu care cobori, altitudinea la care te afli, numărul de calorii consumate, diverse informații de interes precum pistele sau lifturile blocate. Aplicația Ski amade Guide App poate fi descărcată gratuit pentru a o folosi pe pârtiile din Ski amadé așa că poți “zbura” pe piste folosind ochelarii smart Ski amadé. Ochelarii afișează, în partea dreapta jos a lentilelor, informațiile actualizate despre zona de schi, starea vremii, prognoza meteo, locurile de cazare și vitezometrul.

Programe speciale 

Pentru cei interesați de zile pline pe clăpari și tot felul de experiențe fără clăpari, pornind de la răsfăț la cursuri de yoga, s-au creat pachetele de activități prestabilite pentru o zi memorabilă. “Made my day – momente wow”, la prețuri de la 50 euro/persoană. În preț pot fi incluse lecții cu instructori autorizați de schi, închirierea echipamentului, tiroliană, mic dejun la peste 2.700 m altitudine, degustări, cățărări, schi-safari, tot felul de aventuri. Fiecare din cele cinci regiuni din Ski amadé are un program diferit.
-Un târg dedicat gurmanzilor este cel de la ghețarul Dachstein și cel de la domeniul Sportgastein situat la 2.700 metri altitudine organizat în perioada 10-17 martie 2018. Vor fi cele mai înalte piețe agroalimentare din Alpi și vei putea achiziționa de aici doar produse tradiționale.
-„Săptămâna Schiului și Vinului” va avea loc între 10 și 17 martie 2018 în hotelurile din vale și în cabanele din zonele de schi.

-Mi-a atras atenția programul “Săptămâna Doamnelor”, care vine  cu oferta „1 + 1 gratuit”, în perioada 17 -24 martie 2018. Oferta este valabilă pentru doamnele și domnișoarele care călătoresc împreună cu un partener / prieten în perioada amintită, care primesc gratuit un permis de schi pentru șase zile, dacă rezervă o săptămână într-o cameră dublă. În afară de schipass gratuit, doamnele sunt tentate cu petreceri, concerte, curse de schi, călătorii de schi, oferte spa în hoteluri și multe alte evenimente. Interesant, nu?

-Cei trecuți de 60 de ani au la dispoziție o ofertă care sună bine: rezervă 7 nopți și beneficiază gratuit de un abonament gratis de schi pentru șase zile.

-Nu au fost uitate nici familiile care au copii cu vârsta de până la șase ani, cărora le sunt adresate, și în acest sezon, programul Mini’s week. Programul se derulează între 13 și 27 ianuarie 2018 și include un curs de schi, închirierea echipamentului pentru cei mici și un permis de schi pentru 100 euro/ copil. Acesta pentru copii cazați împreună cu părinții timp de șapte nopți într-una din unitățile de cazare din stațiunile Ski amadé.

Dacă ești pasionat de schi și abia aștepți să-ți pui clăparii și să aluneci ușor pe pistă, poate că îți e de folos și acest articol cu idei pentru o vacanță la schi, indiferent dacă ești începător, mediu sau avansat, ai sau nu copii, vrei distracție sau liniște.

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? !

Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This