Țara Făgărașului încearcă, de ceva vreme, să ne atragă atenția suficient de mult pentru a-i trece pragul de bună voie și nesiliți de nimeni. Și chiar nu am greși dacă am da curs invitației, probabil că o vom iubi pe vecie.

La poalele Făgărașului sunt locuri cu o energie aparte, o poți simți cum vibrează în aer. Nu doar natura e pură și impunătoare aici, sunt și oamenii care i-au scris istoria și care ne-au lăsat-o moștenire. Poate că așa vom învăța ceva din ea și îmbogăți, ducând-o mai departe cu mândrie. Unii cred că se poate.

Țara Făgărașului rămas, nemeritat, în umbra Văii Prahovei, Bran-Moieciu şi Mărginimii Sibiului, destinațiile vecine, mult mai celebre. Aceasta poate și din cauza faptului că e împărțită d.p.d.v. administrativ între județele Brașov și Sibiu. Vegheată de cei mai înalți munți ai noștri, Țara Făgărașului te așteaptă între Sibiu și Brașov cu locuri minunate, cu o istorie veche și urme ale trecerii ei și atracții unice.

Țara Făgărașului: Top obiective de neratat

Iată un traseu prin Țara Făgărașului și împrejurimi, desigur. De încercat într-un weekend prelungit.

http://

Mănăstirea Brâncoveanu-Sâmbăta de Sus

Sâmbăta de Sus se identifică pe bună dreptate cu Mănăstirea Brâncoveanu. Este un vechi lăcaș de cult care se integrează perfect în peisaj, fără a-i tulbura echilibrul și liniștea. Ctitorită pe malul pârâului Sâmbăta, păzită de imperturbabilul Masiv Făgăraș, Mănăstirea Sâmbăta de Sus este nu doar un altar de reculegere ci și un loc plin de istorie și cultură.

Mănăstirea a fost ctitorită de Constantin Brâncoveanu pe locul unui schit de lemn ridicat de bunicul său. Lăcașul de cult cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost sfințit în anul 1698. În anul 1761, mare parte din bisericile și mănăstirile din Țara Făgărașului, au fost puse la pământ de artileria austriacă, condusă de contele Nicolae Bethlen. Ctitoria lui Brâncoveanu a rămas în picioare, dar nu pentru mult timp. A fost atacată de aceleași tunuri în noiembrie 1785. Datorită zidurilor groase, nu a fost demolată, fiind însă grav avariată și lăsată în părăsire. Despre Mănăstirea Brâncoveanu mai multe aici.

Școala de pictură și colecția de icoane pe sticlă

Așadar, după ani de istorie încercată, Mănăstirea Brâncoveanu ne primește din nou cu brațele deschise. Admiră frumoasa colecție de icoane pe sticlă, cea mai mare din țară, din Muzeul Mănăstirii și nu trece nepăsător pe lângă Fântâna Izvorul Tămăduirii, atestată în anul 1500. Tot aici funcționează și cea mai importantă școală de pictură din România. Se remarcă prin lucrările realizate, deosebite, mai nonconformiste.

Mânăstirea Brâncoveanu este un loc unde te energizezi rapid și asta nu se întâmplă în mod special datorită aerului tare de munte. E ceva deosebit în acest loc. De ce nu ai profita mai mult de energia și frumusețea sa. Poți face rezervare la o casă de vacanță KUB, e nou-nouță, unică în peisaj.

Izvorul și Peștera Părintelui Arsenie Boca

La aprox. 15 km de Mănăstirea Brâncoveanu, urcând în munți de la cabana Valea Sâmbetei, se află izvorul și Chilia Părintelui Arsenie Boca. Ambele repere spirituale pentru credincioși pot pot fi vizitate și tot mai mulți o fac, deși drumul de acces nu este chiar atât de facil pe jos. Chilia este săpată în stâncă, la altitudinea de 1.600 m, chiar de Părintele Arsenie Boca, pe când avea 33 de ani și dorea să se retragă pentru o viață de rugăciune. Aproape de izvorul pârâului Sâmbăta, povârnișul de piatră se oprește într-un perete aproape vertical. Aici părintele Arsenie Boca, ajutat de localnici, a terasat muntele, pentru a-și face, la înălțime, o chilie. „Peștera” săpată în munte are o înălțime cuprinsă între 1,65 și 1,75 m și o lățime aprox. 0,80 m. Înaintează peste un metru în interiorul muntelui. Părintele a renunțat la finalizare lucrărilor din cauza infiltrațiilor și a partizanilor opozanți ai regimului comunist care au apărut după răzbiu în zonă și cu care nu dorea să fie “asimilat”.

Drumeții montane

Cabana Valea Sâmbetei, aflată în partea estică a Munţilor Făgăraş, la 1.400 de metri altitudine, este una dintre „porţile” de intrare în masiv şi un punct de plecare către Vârful Moldoveanu, la 2.545 de metri.

O serie de trasee pornesc de la Cabana Valea Sâmbetei către Piatra Caprei, La Cruce – Fereastra Mare.

Herghelia Sâmbăta de Jos

Este una dintre cele mai vechi herghelii din Europa, înființată în anul 1874, an când au fost aduși din Slovenia aprox. 300 de cai din rasa Lipițan.

Înaintea primului război mondial, herghelia a fost mutată în Ungaria, cu tot cu cei 322 de cai ai săi. În 1920, statul român a reînființat herghelia la Sâmbăta de Jos, cu efective mai reduse. În prezent, herghelia se poate lăuda cu șapte din cele opt rase existente de cai Lipițani și cu peste 300 de exemplare pur-sânge. Este momentul să faci echitație, sau să asiști la spectacolele date de grațioasele cabaline!

În cadrul complexului se află Palatul Brukenthal,, construit în perioada 1750-1760 de către muncitorii contelui Brukenthal, fratele lui Samuel Brukenthal – fondatorul Muzeului din Sibiu. Clădirea ar urma să fie transformată în „Muzeul calului Lipiţan”.

Parcul de aventuri din Drăguș

Parcul de aventuri din Drăguș e dedicat celor cu energie și sete de adrenalină. Situat la aprox. șapte km de Sâmbăta de Sus, parcul are de toate pentru toți. Poți testa trasee de aventură cu diferite grade de dificultate, teren de minigolf, tir de tras cu arcul sau cu arma, panouri de escaladă. O atracție pentru toți e traseul coborârilor cu tiroliana, cu o lungime totală de 500 m. Iarna, pârtia de schi și snowboard Drăguș captează atenția începătorilor în tainele acestor “sporturi albe”. Parcul este deschis zilnic, între orele 10.00 și 19.00, în sezonul cald. 

Cetatea Făgărașului

Are o istorie veche plină de asedii, drame, petreceri opulente dar și execuții. În turnurile sale au fost adăpostite tezaure, iar bucătăriile sale gemeau de bucate. Cetatea are aprox. 500 de ani și a fost plasată de reputata publicație Huffington Post pe locul doi în topul celor mai frumoase castele din lume, după Neuschwanstein, Germania. Amplasată în mijlocul orașului Făgăraș, pe un teren odiioară mlăștinos, cetatea a triumfat asupra timpului și vremurilor, dat fiind că nu a fost învinsă niciodată. Și au fost zeci de asedii la care a fost supusă. Cetatea Făgărașului fost reabilitată și-și duce cu mândrie povestea mai departe și da, merită vizitată. E de neocolit, de fapt!

Pe urmele lui Badea Cârțan, în Cârțișoara

Vechea localitate, atestată documentar din sec al XIII-lea, se poate mândri cu fiul său de seamă, Gh. Cârțan, cunoscut ca Badea Cârțan. Ciobanul român care a iubit istoria neamului și care a plecat pe jos către “mama Roma” pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian, ar trebui cunoscut și pentru dragostea pentru cărțile în limba română. A ajuns la Roma în 43 de zile, timp în care a rupt patru perechi de opinci, apărând în marile ziare ale lumii. Povestea acestui om simplu care a transportat mii de cărți de istorie în limba română, peste Carpați, este foarte interesantă. Merită vizitat Muzeul Etnografic Badea Cârțan ( sursa foto) dacă vrei să cunoști mai multe despre el, istoria și tradițiile locului.

Localitatea cu uliţe strâmte care se întâlnesc în pieţe mai largi are două biserici vechi și câteva păstrăvării unde poți lua masa.

Dacă ajungi în Cârţişoara, poți auzi poveşti despre eroul Cârţan chiar de la stră-strănepoţii săi. Legenda haiducului Andrei Budac, spaima bogătanilor din Transilvania şi Ţara Românească e și ea transmisă cu patos de localnici celor ce au urechi să le audă.

La înălțime, pe Transfăgărășan

Ajuns în Cârțișoara, probabil că ai programat deja o escapadă motorizată pe unul dintre cele mai spectaculoase drumuri alpine din lume. Știi probabil că șoseaua de 151 km lungime urcă până la altitudinea maximă de 2.042 m, la Bâlea Lac. Lacul glaciar Bâlea și Cascada Bâlea, o cădere de apă de 60 m, “plasate” între vârfurile de top ale României, Moldoveanu și Negoiu, sunt vedetele alpine. Pentru a ajunge la cascadă trebuie parcurs traseul marcat cu punct roșu cu plecare de la Cabana Bâlea Cascadă.

Porumbacu de Sus

Zona aceasta se dezvoltă, încet dar sigur, din punct de vedere turistic. Mai întâi a fost o păstrăvărie devenită celebră pentru peștele prăjit în mălai. Apoi au apărut în zonă și unități de cazare, herghelii și atracții de necontestat cu nume de poveste.

Nu ai cum să treci nepăsător pe lângă Castelul de Lut Valea Zânelor, arhitectura, atmosfera și povestea sa sunt deosebite.

Mândra – satul cu pânze, ceapă și povești

Comuna aceasta are de ce să fie mândră. Are o istorie care pornește din neolitic, plus natură și cultură. Ce poți vizita aici, la doar șase km de Făgăraș? “Mândra – satul cu pânze, ceapă și povești”, după cum se prezintă pe indicatorul de la intrare e mai mult decât un sat. “Muzeul de Pânze şi Poveşti” l–a scos din anonimat și bine a făcut. Muzeul îți propune pași înapoi în timp și poveștile adevărate ale oamenilor din Țara Făgărașului.

Muzeul găzduiește monstre reușite ale zestrei culturale a locului. Admiri colecția personală a surorilor Ioana și Alina Zară, inclusiv “Suveica Mamei Ruța în jurul lumii”. Ai ghicit! Muzeul, găzduit de casa Mamei Ruța, prima locuință din Mândra “cu ciment la temelie, făcută cu bani din America”, are o expoziție dedicată suveicii. Afli aventurile unei suveici călătoare care a făcut nu doar drumul către America ci și înconjurul lumii.

Poveștile despre oamenii din Țara Făgărașului care au traversat Oceanul pentru un trai mai bun sunt și astăzi de actualitate, după peste 120 de ani.

Turbăria Măndra și Poaina Narciselor Vad

Turbăria Mândra, parte a Rezervației Naturale, satul Șona, cu cele șapte movile ale sale, și Biserica Adormirea Maicii Domnului (construită în jurul anului 1706), sunt alte atracții ale zonei. Poiana Narciselor din Șercaia, satul Vad, este și ea tot mai vizitată primăvara, când florile își desfac bobocii pentru a ne încânta simțurile.

Biserica fortificată Cincu

A fost ridicată pe un deal cu laturi abrupte, iar accesul și apărarea se făceau doar pe latura vestică. Construită de coloniștii sași în stil romanic în sec. al XIII-lea, a fost refăcută în stil gotic două secole mai târziu, pentru ca în sec. al XVIII-lea să fie executate alte lucrări. Acest minunat monument de arhitectură medievală datat în anul 1474 are multe de arătat: o fântână adâncă lângă, coridoare secrete altar Privește singurul turn de apărare care a mai rezistat din cele patru existente odată și gândește-te că aici se puteau da sentinţe cu moartea. Biserica din Cincu a găzduit de trei ori Parlamentul Transilvaniei. Ca și alte biserici săsești, și cea din Cincu avea spații de depozitare a mâncării în turnuri și o temniţă matrimonială. Aici erau închiși soții pe care îi bătea gând de libertate conjugală, divorţul nefiind acceptat de comunitate. Cei doi “prizonieri” aveau o singură lingură, o furculiţă, un pahar cu apă și un pat mic. Erau ţinuţi acolo până se împăcau și probabil că nu dura prea mult.

Biserica din Cincşor

La doi kilometri distanţă, în Cincşor, există o altă biserică fortificată. Datează din 1421, dar e ridicată pe fundația unei biserici din sec. al XIII-lea. Construită în stil gotic, are turnuri de apărare înalte şi patru tuneluri secrete. A fost folosită ca loc de refugiu de oamenii locului în caz de primejdie. Satul Cincşor e ridicat pe un vechi castru roman, construit pe o așezare dacă. Coloniştii germani au ajuns aici, la poalele Munţilor Făgăraş în sec al XIII-lea și au întemeiat şi satul Cincşor, care avea o poziție strategică. Au ridicat biserica în mijlocul satului şi au construit sisteme defensive în timp, utilizând și pietre provenite din ruinele unei tabere militare romane de pe un deal în apropiere.

Templul Ursitelor din Șinca Veche

Se spune că, dacă ai o dorinţă arzătoare, la acest ansamblu rupestru șansele să devină realitate sunt mult mai mari. Drumul către Templul Ursitelor e foarte pitoresc , dar odată ajuns la destinație vei fi întâmpinat de o atmosferă unică. Templul e amplasat în pădure, lângă satul Șinca și are o istorie interesantă și veche despre care am scris aici.

Țara Făgărașului: ai mai putea vizita și 

Țara Făgărașului nu și-a dezvăluit încă toate secretele. Pentru cei obișnuiți să nu piardă nimic interesant, lista obiectivelor turistice continuă cu:

*Biserica Sf. Nicolae din Făgăraș, construită de Constantin Brâncoveanu în 1697. Păstrează încă pictura originală și catapeteasma bogat ornamentată, specifică epocii Brâncoveanu.

*Voievodeni, sat unde se găsește una dintre cele mai vechi construcții de zid din Țara Făgărașului, edificată în jurul anului 1500, cu picturi din 1772-1782, ce se mai păstrează încă în naos.

*Satul Drăguș adăpostește un centru folcloric și etnografic (jocuri populare specifice, port țărănesc tradițional, arhitectura locală);

*Breaza sat unde se află ruinele unei cetăți ridicate în sec. XIII probabil că de Negru Vodă. Cetatea are o incintă cu un turn în centru, cu două șanțuri de apărare pe laturi. Sub ruine au fost descoperite vestigiile unei cetăți dacice;

*Rodbav, odinioară o stațiune balneoclimaterică frecventată pentru apele clorurosodice, iodurate, bromurate, indicate în tratamentul afecțiunilor aparatului locomotor, sistemului nervos și ginecologice. Biserica fortificată, construită în stil romanic în sec. XIII a rămas în picioare și poate fi vizitată.

*Satul Copăcel, pentru biserica cu un turn înalt, construită în 1797 în stil brâncovenesc.

*Perșani, o altă mică stațiune balneoclimatică, cu apă minerală de zăcământ (care însoțește gazul metan).

 Sper că te-am convins că, mereu la înălțime, țara aceasta, “a Făgărașului”, are multe de arătat și de experimentat.

Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Vino alături de noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem cu pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #românia #Țarafăgășului #Făgăraș #romania #travelblogger #munțiicarpați

Tu ce părere ai, ce ai vizitat frumos aici și ți-a plăcut?

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This