Iată un circuit frumos, interesant și apetisant în Alsacia, pe Drumul vinului. Te va purta în cele mai frumoase obiective turistice, în orașe și sate care au inspirat filme celebre, pe dealuri, văi, în hrube și pe culmi. Alsacia este o destinație perfectă pentru a intra în modul „poveste”. Deosebit de pitorească, Alsacia este bogată și în experiențe unice.

„Fie că te cazezi în Strasbourg sau Colmar nu rata Kayserberg, Hunawihr, Zellenberg, Eguisheim, Bergheim și mai ales Ribeauvillé și Riquewihr”. Aceasta este recomandarea ghidurilor de turism pe care am urmat-o parțial, mai ales din lipsă de timp. Sper să mă reîntorc iarna, la târgurile de Crăciun. Sunt printre cele mai vechi și mai frumoase din lume.

Alsacia, selecția a ce e mai frumos din două culturi

Ce au în comun aceste orășele amplasate pe sau la “granița” Drumului Vinului Alsacian? Sunt înconjurate de podgorii Grand Cru care se întind “la linie”pe dealuri line. Cadrul natural favorabil și priceperea viticultorilor le-au asigurat succesul încă de acum peste jumătate de mileniu. La frontiera dintre două culturi și la granița dintre două state care și-au disputat zona, totul în Alsacia, pornind arhitectura orașelor la gastronomie, este mărturia istoriei duale.

Ceea ce-ți sare prima în ochi e arhitectura

Case ca din cărțile copilăriei, cu acoperișuri țuguiate, fațade și obloane din lemn și culorii vii deapănă povești spuse și nespuse. Statuetele și culorile caselor din Alsacia îți dau indicii prețioase asupra locatarilor „antici”. Străduțele pietruite ale localităților te conduc în piațete unde susură fântâni, către biserici vechi construite la „umbra” zidurilor și turnurilor de apărare. Câte un castel amplasat strategic privește zările, atât de sus cât premite terenul. Totul este bine pus la punct, curat și ordonat, pornind de la case la spații publice. Vezi asta mergând pe drum: localitățile, casele, grădinile, plantațiile se prezintă “perfect”.

Eleganța franțuzească și rigoarea germană se îmbină fix cum trebuie aici, în Alsacia. Acestea și amabilitatea locuitorilor plus atmosfera veselă, chiar romantică, fac din Alsacia o destinație pe care ți-o recomand călduros.

Drumul vinului din Alsacia, cea mai veche rută a vinului din Franța

Aceasta este cea mai frumoasă parte a Drumului vinului alsacian și recomandarea mea este să o vizitezi nu (doar) pentru a “bifa” ceva instagramabil. Acordă-ți suficient timp să intri în atmosfera specială a locului. Drumul vinului din Alsacia este de fapt cea mai veche rută a vinului din Franța: aniversează 71 de ani în 2024. Probabil că acest drum al vinului a fost cea mai bună idee de a pune în valoare tot ce are mai bun Alsacia. Până în secolul al XVII-lea, Alsacia a fost cunoscută în tot Sfântul Imperiu Roman pentru calitatea vinurilor. Butoaie mari erau expediate, pe Rin, în toată Europa. Arhitectura caselor și a orașelor din Alsacia se datorează bogăției acumulate în Evul mediu târziu și Renaștere, Epoca de Aur a comerțului cu vin alsacian.

Cu o moștenire istorică milenară și peisaje verzi cu vii, mici fânețe și livezi, podgoriile din jurul Strasbourgului se întind de la Marlenheim la Molsheim. Îți revine misiunea de a descoperi zestrea istorică și de a te bucura de peisajele verzi cu vii, mici fânețe și livezi…De sate și orașe vesele și relaxate decoruri perfecte pentru povești colorate. Până în secolul al XVII-lea, Alsacia a fost cunoscută în tot Sfântul Imperiu Roman pentru calitatea vinurilor. Butoaie mari erau expediate, pe Rin, în toată Europa. Arhitectura caselor și a orașelor din Alsacia se datorează bogăției acumulate în Evul mediu târziu și Renaștere, Epoca de Aur a comerțului cu vin alsacian.

Ai multe alte tentații și experiențe de încercat în Alsacia. Acest circuit „al vinului” nu este unul prohibitiv, ba este potrivit pentru aproape orice vârstă. Drumul vinului alsacian înseamnă mult mai mult decât degustări de vin.

De fapt, poți nici să nu deguști nimic bahic, poate nu obișnuiești, poate nu ai vârsta. Ai multe alte tentații culinare la care nu ai cum să reziști. Este de ajuns să te oprești în câteva orășelele amintite și e posbil să vrei să revii.

Strasbourg, mai mult decât capitala Alsaciei

Am avut “cartierul general” în Strasbourg, burg pe care l-am descoperit doar la pas pe străzile vechi și mai noi. “Capitala Crăciunului” și a Alsaciei mi-a plăcut în primul rând pentru arhitectura centrului istoric și atmosfera de sărbătoare de aici. Și pentru atmosfera relaxată și sistematizarea bună a acestui oraș verde și aerisit. Ofertele de cazare și masă sunt pentru toate bugetele în Strasbourg, orașul fiind foarte bine conectat cu localitățile de pe Drumul vinului din Alsacia.

Data viitoare probabil că mă voi caza în Colmar și nu în orășelele mici care sunt de altfel extrem de pitorești. Dar sunt cam aglomerate, atacate sistematic de “valuri” de turiști!

Iată ce nu e de ratat în Alsacia, pe și pe lângă Drumul Vinului 

Château du Haut-Koenigsbourg

Cocoțat strategic pe cel mai înalt deal din regiune, Château du Haut-Koenigsbourg este castelul emblematic al Alsaciei. Este și cel mai vizitat monument din regiune și nu fără motiv. Zidurile sale deapănă aproape nouă secole de istorie zbuciumată, condimentată de diverse conflicte și rivalități între nobili, regi și împărați.

Fortăreața domină câmpia Alsaciei și podgoriile de la 757 m înălțime. Așa că, într-o zi senină, poți zări munții Vosgi Pădurea Neagră și chiar și Alpii. A aparținut dinastiei Hohenstaufen, care a construit multe castele în Alsacia pentru a-și asigura conducerea Sfântului Imperiu Roman.

Dintr-o fortăreață, a devenit castel regal pe vremea lui Frederick I (Barbarossa). A beneficiat de numeroase lucrări de fortificare în sec. XV-XVI. Nu a fost suficient, fiind distrus în 1633 de suedezi,aliați ai Franței și ai statelor protestante, după 52 de zile de asediu. Apoi a fost abandonat aproape două secole. Orașul Selestat, care a cumpărat castelul, l-a oferit în 1899 împăratului german Guillaume al II-lea, după anexarea Alsaciei în 1871. Împăratul l-a restaurat complet iar arhitecții l-au readus la starea în care se afla în jurul anilor 1500. După primul război mondial, Château du Haut-Koenigsbourg a intrat în proprietatea statului francez. Mergi cât mai dimineață să-l vizitezi, este un obiectiv turistic important din Alsacia și e aglomerat!

Ribeauvillé, orașul menestrelilor

A fost primul sat alsacian pe care l-am vizitat și pot să spun că mi s-a lipit (cel mai mult) de suflet. Coup de foudre pentru acest sătuc, ce-i drept mi-a făcut ochi dulci de la distanță unul dintre cele trei castele ale sale vechi. Înfipte pe dealuri, castelele din Ribeauvillé au aparținut lorzilor de Ribeaupierre: Saint-Ulrich (reședința lor între sec. XI-XVI), Girsberg (sec. XIII) şi Haut-Ribeaupierre (1084). Acesta din urmă, cel mai înalt, este vizibil de pe Grand Rue. Numele și decorațiunile caselor din Ribeauvillé sugerează ocupația stăpânilor. Maison des Ménétriers-Casa Menestrelilor (Pfifferhus, sec. XVII-lea), L’ancienne halle aux blés –Vechiul siloz de cereale (1431) sau La Tour des Bouchers- Turnul măcelarilor, (Metzgertor,- sec. XIII), piațetele cu fântâni de piatră, magazinele de suvenire, cramele și restaurantele cu nume haioase dar mai ales atmosfra veselă m-au pus pe modulul “poveste”.

Așa că am recitit „capitolul” Ribeauvillé, m-am reîntors și bine am făcut! 

Riquevihr, mai colorat, mai autentic

“Mai colorat și mai romantic”pare că e deviza Riquevihr. Acest sat medieval pitoresc este și cel mai norocos dintre toate, fiind ocolit de distrugerile din timpul celor două războaie mondiale. Astfel că străduțele impecabile, casele cu flori la ferestre și stauiete pe fațade, străzile și piațetele te întâmpină ca acum cinci secole. Cele două rânduri de ziduri de apărare și Dolder-turnul cu poartă de intrare (sec. XIII), Turnul Hoților, străduțele pavate cu pietre de râu completează tabloul medieval perfect al Riquevihr.

Sitaut la sud de Hunawihr și Ribeauvillé, la 10 km nord de Kaysersberg, chiar “în inima” podgoriilor. Riquevihr este supranumit și “Perla podgoriilor din Alsacia”. Oare de ce?

Kaysersberg oraș medieval, pe drumul Sf. Iacob

E un alt oraș imperial de pe Ruta Vinului din Alsacia despre care am aflat că e amplasat și pe un fost drum roman care lega Alsacia de Lorena. Tot împăratul Barbarossa l-a pus pe hartă, după ce și-a cumpărat un castel aici. Mai puțin aglomerat, frumosul Kaysersberg surprinde și el cu atmosfera medievală.

Nu trebuie decât să te plimbi pe strada principală, Rue du General de Gaulle, să admiri casele vesele, decorate în tot felul, cu flori care “ard” la ferestre, să poposești în biserica Sainte Croix ( sec. XIII)…Și o să le dai dreptate celor care-l consideră unul dintre cele mai fermecătoare orașe din Alsacia. Ajungi la râul Weiss, traversat de un pod fortificat de piatră din sec. XVI.

Pe margine, casele din cherestea sunt vopsite în culori vii, în contrast cu fațada austera a bisericii. Castelul Kaysersberg domină podgoriile și pare să protejeze orașul. Sus, după ce urci cele 122 de trepte te așteaptă o vedere panoramică asupra Schlossberg Grand Cru! Când ai terminat de explorat centrul istoric al Kaysersberg, oprește într-o cafenea sau o cramă, poate pentru a gusta Pinot Gris de Alsacia sau Tokay Alsacian, vinul local.

Kaysersberg a fost locul de naștere al lui Albert Schweitzer, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace, a cărui viață este comemorată într-un mic muzeu. Kaysersberg este situat pe drumul Sf. Iacob, Santiago de Compostela.

Colmar-capitala vinurilor alsaciene

Cuibărit printre podgorii, Colmar este considerat “Capitala Vinurilor alsaciene”. Este de asemenea supranumit “Mica Veneție”, datorită canalelor și a caselor care flanchează malurile. Colmar, un oraș pe jumătate german pe jumătate francez atrage nu doar prin casele sale tradiționale, și prin atmosfera sa ușor provincială. Este unul dintre cele mai bine conservate orașe din Alsacia și oricum a fost bine restaurat.

Plimbarea din centrul istoric, unde casele poartă mesaje vizuale, prin cartierul “Mica Veneție” de pe malul râului Lauch, vizita Catedralei Sf Martin și a Muzeelor Bartholdi și Unterlinden nu ar trebui ratate în Colmar.

Colmar a fost inspirația Disney pentru filmul „Frumoasa și Bestia”. Plimbarea pe străzile sale și a tuturor obiectivelor amintite-din Alsacia îți derulează în față un decor în care poveștile din copilărie par că prind viață. Poate că la un colț de stradă o vei vedea pe Rapunzel, iar din căsuțele cu acoperișuri țuguiate va ieși un Ștrump sau unul cei șapte pitici. Lui Hansel și Gretel le-ar plăcea să guste din deliciile cofetăriilor, știu sigură că nu doar lor…M-am simțit ca într-o poveste frumoasă cu final fericit și o să mă reîntorc în Alsacia. 

Îți doresc ca dorința de a ajunge în locuri de vis să se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă-ne Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem, din pasiune! 

Visează, Iubește, Călătorește! 

#consilierturism #travelblogger #ghidturism  #strasbourg #inspirație #viseazaiubestecalatoreste #ghidturism  #franța #UNESCO #alsacia #visitalsace #routeduvinalsace

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This