Unele dintre cele mai frumoase destinații turistice se află la câteva sute de kilometri distanță de casă și astfel că nu este nevoie să străbați mii de kilometri pentru experiențe de călătorie de neuitat. Atât de aproape de casă, în Țara Dornelor, găsești peisaje de o frumusețe rară, tradiții autentice și multe posibilități de petrecere a timpului liber, în mijlocul naturii.

Un astfel de loc fascinant de care te poți bucura în România este Țara Dornelor, pitorescul orășel Vatra Dornei fiind cea mai importantă atracție turistică din această regiune de legendă.

Despre experiențele pe care le poți avea într-o destinație atât de specială așa cum este Țara Dornelor ne vorbește un dornean get-beget,  Damian Gicoveanu, blogger la Hai la Dorna.

“Deși aș putea fi acuzat de subiectivism pentru că sunt dornean, voi susține oricând și oricui că Țara Dornelor merită vizitată datorită multitudinii de experiențe turistice de care te poți bucura aici. Dar nu mă crede pe cuvânt! Hai la Dorna, descoperă zona și apoi spune-mi părerea ta!”

Ce să faci în Țara Dornelor? Iată câteva idei, lista este deschisă…

schi la dorna

  1. Practică sporturile de iarnă

Stațiunea Vatra Dornei este cunoscută pentru oferta pe care o oferă iubitorilor de sporturi de iarnă în timpul sezonului rece. Amatorii de schi, placă, sanie și alte sporturi de iarnă vor putea profita de cele patru pârtii de schi din oraș care vor face din vacanța ta de iarnă una deosebit de interesantă.

Pârtiile de schi din Vatra Dornei totalizează peste 5.000 metri lungime, sunt deservite de o infrastructură modernă și sunt potrivite pentru toate nivelele de experiență. Dacă nu ai experiență și vrei să înveți anumite sporturi de iarnă, poți lua cursuri de la instructori autorizați care te vor însoți în primii tăi pași pe schiuri sau placă, în funcție de preferințe. Un alt atu este acela că prețurile sunt accesibile pentru toate buzunarele.

SONY DSC

  1. Zboară cu avionul ultra-ușor

O activitate relativ nouă pentru turiștii care ajung în Țara Dornelor este zborul cu avionul ultra-ușor. Avionul și pilotul care te pot duce pe cerul Țării Dornelor te așteaptă oricând e vreme bună pe Aerodromul din Floreni, la 10 kilometri de Vatra Dornei. Poți face o tură rapidă deasupra orașului sau poți alege trasee mai lungi până deasupra munților ori a întregii regiuni dornene. Crede-mă pe cuvânt, puține experiențe se compară cu zborul de agrement, oricât de scurt ar fi el!

drumetie tara dornelor

  1. Fă trasee pe munții din apropiere

Până la urmă, nu vii în Țara Dornelor pentru mare, ci pentru munți. Așa că nu ezita să te dedici măcar unui traseu pe unul dintre munții din apropiere. Avem o mulțime de trasee marcate pentru turiștii dornici de plimbări montane, perfecte pentru îmbunătățirea condiției fizice și pentru plăcerea de a vedea de sus Țara Dornelor.

Priveliști precum cele din munții Dornei nu găsești foarte des, iar obiectivele celebre sunt atât de multe că nu le poți vizita într-o singură vacanță: Munții Suhard cu vârful Oușoru, Călimani cu cei 12 Apostoli, Munții Rarău cu Pietrele Doamnei, Pietrosul Bistriței sau Muntele Giumalău. Toate te așteaptă să le cucerești răsplătindu-te cu peisaje fascinante și cu povești pe care le vei spune multă vreme de acum înainte.

echitatie tara dornelor

  1. Descoperă Țara Dornelor din șa!

Dacă îți plac caii sau vrei să înveți să călărești, Țara Dornelor e perfectă pentru tine. Există mai multe soluții pe care le poți alege pentru hipism în zona Dornelor, și ai mai multe opțiuni de activități pe care le poți face cu caii. Poți alege ședințe de călărie de câteva ore sau, de ce nu, chiar și de câteva zile pe Munții Suhard sau Călimani. Apoi, poți lua ore de echitație de la profesioniști în domeniu, te poți plimba cu trăsura sau cu sania (în funcție de anotimp) sau, dacă ești pasionat de fotografie, poți să faci o sesiune foto-video cu cei mai frumoși cai din Bucovina.

rafting tara dornelor

  1. Plimbă-te cu barca pe Bistrița.

Dacă te pasionează river-rafting-ul strânge-ți gașca și contactează-i pe cei de la Salvamont Vatra Dornei ( foto via Facebook Salvamont Vatra Dornei). Râul Bistrița îți oferă zeci de kilometri perfecți pentru o tură cu barca și te va duce prin mijlocul unor peisaje deosebit de frumoase. Vâslește printre munții Giumalău și Pietrosul Bistriței și descoperă din barcă Rezervația Cheile Zugrenilor. Dacă nu ți-e frică de apă și cauți o experiență plină de adrenalină, alege river-rafting-ul pe Bistrița! Nu vei regreta.

telescaun tara dornelor

  1. Plimbă-te cu telescaunul

Indiferent de anotimp, o plimbare cu telescaunul din Vatra Dornei trebuie trecută în agenda fiecărui turist care ajunge aici. Dacă e iarnă, telescaunul te duce în vârful Pârtiei Dealul Negru, lungă de trei kilometri și ideală pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Ai grijă să te îmbraci bine de tot, pentru că în timpul sezonului rece cele 25 de minute pe care le petreci stând pe scaun la urcare vor fi destul de friguroase. Dacă, în schimb, e vară și cald, nu trebuie să ai grijă decât de aparatul foto pe care îl vei folosi să surprinzi minunatele priveliști de la cota 1300! Indiferent de anotimp, o plimbare cu telescaunul te poartă în mijlocul unui peisaj de vis.

ciclism tara dornelor

  1. Dă ture cu bicicleta!

Mountain biking-ul este un sport foarte prețuit în Țara Dornelor. Poți alege traseele special amenajate din zonă sau poți pedala oriunde vezi cu ochii, atât timp cât nu te expui eventualelor pericole pe traseele nerecomandate. Desigur, dacă ești cu adevărat pasionat, avem și câteva evenimente care îți vor pune la încercare abilitățile de ciclist în competiții de amatori sau profesioniști. Orice ai alege, faptul că faci sport pedalând pe munții din Țara Dornelor ar trebui să fie suficient pentru a alege această activitate.

manastire bucovina

  1. Descoperă mănăstirile vechi și noi din Bucovina.

Turul mănăstirilor bucovinene poate începe din Țara Dornelor foarte rapid și ușor. Prima oprire poate fi Mănăstirea Schitul Rarău, după care poți coborî Transrarăul în Pojorâta și te poți îndrepta spre Gura Humorului, la Mănăstirea Voroneț sau alte lăcașe de cult din preajmă. Putna, Sucevița, Moldovița și alte mănăstiri se află și ele suficient de aproape pentru a fi vizitate într-o singură zi.

Lăcașele de cult din Bucovina pot fi vizitate și în alte scopuri decât cele religioase, deci nu trebuie să fii neapărat religios sau ortodox pentru a alege o asemenea activitate. Trebuie doar să-ți placă arhitectura, istoria, pictura și liniștea. Pe toate le vei descoperi din belșug într-un tur de mănăstiri.

Consider că e suficient dacă mă opresc aici, deși mai sunt multe lucruri care-mi vin acum în minte. Oricât de lungă ți-ar fi vacanța, mă îndoiesc însă că vei apuca să te bucuri de toate aceste activități, așa că va trebui să le alegi pe cele care îți fac cu ochiul cel mai mult.

Țara Dornelor nu e cea mai vestită regiune a României, dar dacă îți dorești o vacanță la munte energică, plină de adrenalină, aer curat și peisaje rupte din povești, hai la Dorna!

Nu uita: după ce o vizitezi întoarce-te aici și împărtășește cu noi experiența ta în comentariile de mai jos.

„Deși am crescut în Țara Dornelor m-am îndrăgostit de ea abia după ce am părăsit-o pentru alte orașe ale României, realizând cât de frumoasă e zona copilăriei. Acum o vizitez cât de des am ocazia, pentru că e cel mai drag loc pe care îl pot numi <acasă>”.

Damian Gicoveanu, blogger „Hai la Dorna„-Blogul Țării Dornelor, tărâm cu iz bucovinean în care vrei să ajungi și din care nu mai vrei să pleci.

Citește și despre Cele mai frumoase locuri de vizitat în Bucovina.

Sper că ți-a plăcut articolul, că te-a făcut să visezi și te-a motivat pentru următoarea călătorie! Dă Like şi Share, anunță-i și pe prietenii tăi!

Visează, îndrăznește, călătorește. Drum bun!

 

 

 

 

 

 

 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This