O selecție de ponturi pentru vacanțe reușite în Sardinia precum și impresii „la cald”. Plus informații utile despre ce anume să nu faci în Sardinia pentru a nu lua amenzi mari și mici și a intra în atenția autorităților. 

Sardinia (Sardegna) este o insulă italiană atipică cel puțin dacă avem în vedere că e mai aproape de coasta Africii decât de cea italiană și de faptul că localnicii au un sentiment puternic al independenței.

De ce să vizitezi Sardinia?

Pentru că are de toate. Și munte și mare, și câmpii și dealuri și chiar zone deșertice. Relieful său este de o varietate neașteptată și de o frumusețe fermecătoare. Dacă pe coastă te farmecă plajele cu ape turcoaz, în interior te uimesc munții înalți cu creste semețe și forme ciudate. Pe coastă, șoselele sunt mai aglomerate dar în interiorul insulei poți să mergi chiar și zeci de kilometri singur pe drum. În stânga și dreapta apar, rar, ferme, turme de oi și de vaci grase și frumoase. Câte un turn de piatră rămas cine știe cum în picioare îți atrage atenția de pe marginea drumului și ar trebui să știi, dacă ai ajuns aici, că sunt vestigiile nuraghi, veche de mii de ani. 

Plajele cu apă translucidă ale Sardiniei

Cea mai importantă atracție a Sardiniei o constituie plajele, chiar au o frumusețe incredibilă. Apa Mării Tireniene care spală țărmul Sardiniei are o claritate de cristal albastru-turcoaz. De regulă, plajele din Sardinia sunt ascunse în golfuri ample, liniștite și au nisip destul de fin alb sau chiar roz, iar marea e calmă. Există plaje amenajate cu de toate dar poți găsi și un colț de nisip unde să fii doar tu. Nu contează ce anume îți dorești, sigur găsești! Multe din plajele de top ale Italiei sunt în Sardinia. 

-Poți practica snorkeling-ul oriunde, tot felul de pești curioși apar ca din senin. Aruncă doar câteva firimituri de pâine în apă și te vei convinge, Scuba diving, windsurfing și kitesurfing sunt la ele acasă în Sardinia. De sailing, nu mai vorbesc! Au aflat de mult proprietarii iahturilor de lux care acostează în nord-estul insulei.

-Poți face plajă la umbra unor construcții antice care aparțin misterioasei civiliații nuraghi. Astfel de turnuri clădite din piatră pot fi observate peste tot pe insulă, dar îți vor încânta privirea mai ales la Plaja del Poeto și Porto Guinco, pe care le păzesc cu mândrie.

-Poți merge în drumeții în munți sau poți face ciclism în Sardinia. Una dintre cele mai frumoase destinații pentru ambele pasiuni fiind Arhipelagul La Maddalena.

-Ajungi repede în Sardinia, în aproximativ 2,3 ore de zbor din România la bordul unui avion cu o cursă low-cost București-Alghero și retur. Sunt și curse de feribot din Civitavecchia (lângă Roma), Livorno, Piombono, Napoli și Genova 

-Sardinia este o insulă mai rustică, cu stațiuni liniștite pe malul mării, cu sate pierdute în munți. Găsești și stațiuni luxoase cu prețuri astronomice gen Porto Cervo dar și pensiuni agroturistice și campinguri de rulote.

-Despre liniște, trebuie să precizez că este atât de multă cât e posibil în Italia. O atmosferă autentică de oraș italian vechi găsești în Cagliari, capitala insulei. În centrul său vechi, străduțele în pantă nu permit decât un sens de mers. Aerul e parfumat de parfumul balsamului rufelor puse la geamuri, la uscat. Iar cerul se vede printre acoperișurile îngrămădite ca un petec albastru îndepărtat. Pitoresc este și orășelul La Madallena, din arhipelagul cu același nume, pe când Porto Cervo se vrea etalonul luxului. Și chiar este.

-O atmosferă mai petrecăreață găsești în centrul Cagliari și în San Teodoro. Există și stațiuni mai liniștite precum Cannigione, preferata de familiile italiene cu copii. Are pistă de bicilete și spații special amenajate pentru a face exerciții de întreținere și relaxare. Așa cum nu e o insulă pusă pe distracție, Sardinia nu este nici o destinație de shopping, deși opțiunile nu lipsesc cu desăvârșire pe segmentul lux. Vezi centrul Cagliari, unde se află un mare centru Rinascimento și pe străduțe sunt prezente mărci scumpe și galeriile pe două etaje din Porto Cervo.

-În orășele precum Santa Tereza Gallura, Olbia sau Palau există bine-merci, și nu se supără nimeni, vechiul obicei de a închide magazinele la ora prânzului. Asta înseamnă că între ora 13.00 (sau 14.00, după caz) și până la ora 17.00 sau chiar mai târziu sunt șanse mari să bați la porți închise.

Obiceiul acesta pe care l-am întâlnit și în unele localități mai izolate și stațiuni din Spania și Grecia, își are rădăcinile în temperaturile înalte care pun stăpânire pe insulă mai ales în sezonul cald. În plus, unele restaurante de familie sunt închise și duminică și luni.

O insulă paradoxală. Paradoxal însă, deși este mai rustică, Sardinia este o destinație ceva mai scumpă. Prețurile aici sunt peste medie și vorbesc și de cazare, masă și servicii gen închirieri de șezlonguri.

La aproape orice restaurant se practică coperto, e de 1-3 euro/persoană chiar dacă aceasta nu consumă decât o cafea, o apă sau un suc.

Esențialul despre Sardinia

-Sardinia este cea dea doua insulă ca mărime din Mediterana, după Sicilia. Este o regiune autonomă a Italiei. Locuitorii săi se numesc sarzi.

-Plajele sunt principalele atracții ale Sardiniei pornind de la cele din categoria arhicunoscute la cele suprapopulate până la cele urbane sau greu de ajuns. Multe din plajele celebre se concentrează pe Costa Smeralda, în nord-estul insulei, dar am găsit unele poate și mai frumoase și în sudul și estul insulei.

-La câțiva kilometri de plaje, se desfășoară Supramonte pentru a dezvălui un peisaj cu stânci contorsionate, grote și păduri de stejari, de arbori de plută, Mai des vezi vii decât plantații de măslini sau livezi de citrice.

Defileul Su Gorropu, cel mai adânc canion al Italiei, este popular printre amatorii de drumeții.

-În inima insulei, Barumini ridică vălul asupra unei vechi istorii a insulei. Bătut de soarele arzător, Su Nuraxi, un sit arheologic de patrimoniu mondial UNESCO își primește călduros vizitatorii pasionați de istorie,

Costa Smeralda, bijuteria Sardiniei

-Costa Smeralda își datorează numele apelor sale clare și verzi ca smaraldul. Golfuri idilice, modelate de vânt și mare în formațiuni artistice din granit, definesc tabloul acestei bijuterii a Sardiniei. Aici mai mult decât oriunde pe insulă, frumusețea naturii e potențată de un stil architectural propriu menit să mulțumească un stil de viață extravagant.

Până în anii ’60, tot ce era de văzut pe Costa Smeralda erau pășunile și oile care pășteau fericite. Asta până când Aga Kahn l-a descoperit și a construit primul hotel în Cala di Volpe, urmând un stil neo-Sardinian special conceput și drastic urmărit. De atunci, această zonă de aprox. 50 de km a coastei din nord-vestul Sardiniei a devenit un loc de joacă pentru bogați și faimoși.  Proprietățile de aici sunt cele mai scumpe din Mediterana, iar yachturile care vin în porturi sunt pe măsura lor. 

Sfaturi de călătorie în Sardinia

-Cel mai bine este să închiriezi o mașină, așa nu mai ești obligat să te mulțumești cu foarte puțin din ceea ce poate să ofere Sardinia. Asta pentru că nu ai cum sa ajungi la plajele superbe care, e drept, se întâlnesc peste tot pe insulă, dar, până la care, poți face kilometri buni, pe serpentine de cele mai multe ori, din drumul principal.

-Sardinia are un sistem de transport în comun bine pus la punct. Autobuzele conectează toate punctele importante ale insulei. (ARST pentru curse pe insulă, CTM pentru Cagliari. Trenurile sunt și ele o opțiune, mai ales că leagă sudul de nord și estul de vest. Principalul nod feroviar este capitala insulei,Cagliari. Nu sunt excluse întârzierile curselor. 

-Drumurile din Sardinia sunt într-o stare bună și foarte bună, iar pe cele trei drumuri rapide (SS) nu sunt taxe.

Ce să nu faci în Sardinia pentru a evita amenzile

Lista cu ponturile pentru vacanțe reușite în Sardinia continuă cu acele situații în care dacă ești prins că ai greșit, ai scos banul și ai plătit. 

Am zis că skipper-ul exagerează (cel puțin) când ne-a spus că turiștii au golit de nisip o vestită plajă din Arhipelagul la Maddalena. Nisipul acesteia roz a fost furat până când a rămas doar stratul alb de la bază. 

Apoi am citit știrea cu cei doi turiști francezi amendați cu mii de euro pentru că au luat 20 de kilograme de nisip din Sardinia. Au fost prinși la feribot cu ele în bagaje. Jenant și costisitor, nu?

-Dacă îți place să iei ca amintite monstre de nisip de pe plajele care ți-au plăcut cel mai mult în timpul vacanței mai bine nu o face în Sardinia! Amenzile sunt foarte mari și este posibil ca scanerele de la aeroport sau de la feribot să le detecteze în bagaje. Nisipul sau pietrele vor fi confiscate și vei primi și amendă, cu siguranță. De asemenea, nu poți lua nici scoici de pe plaje și nici pietre din râuri.

Motivul principal al acestor măsuri este că plajele Sardiniei sunt erodate de mare și chiar o cantitate mică de nisip înstrăinată, înmulțită la milioanele de turiști pe an, poate deteriora și mai mult țărmurile. Amenda pentru cei prinși cu nisipul în sac pornește de la 500 euro și poate ot ajunge la 3.000 euro.

-Nu merge pe plajă cu mașina sau motocicleta. Este interzis accesul pe plajă cu orice autovehicul, amenda fiind până la 200 euro.

-Nu lua câinele pe plajă. Există plaje speciale pentru câini (și) în Sardinia. Dar aceste patrupede au acces pe fiecare plajă însă de la ora 20:00 la 8:00. Amenda este până la 200 euro.

-Nu fuma pe plajă. Fumatul este interzis pe multe din plajele din Sardinia, mai bine întrebi localnicii care e situația dacă nu vrei să plătești amendă de la 25 la 500 euro.

-Nu aprinde focul decât în locurile permise. În Sardinia, vara este foarte caldă și secetoasă, de aceea este interzis să aprindem focuri, chiar și în scop de gătit, în afara zonelor speciale pentru picnic.

-Nu parca rulota unde ai chef sau îți place în mod deosebit. Amenda pentru acest caz ajunge la 200 euro.

-O bere ar putea fi suficientă pentru a atinge limita alcoolemiei din Italia. Conținutul de alcool în sânge poate fi de maximum 0,5 g / litru.

Merită vizitată Sardinia?

DA! Și le dau dreptate celor care își petrec multe vacanțe, ani la rând, în Sardinia. O să revin și eu!

Topul atracțiilor turistice și experiențelor de neratat în Sardinia este aici.  

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat pentru distracție! Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune !

#consilierturism #top2019 #inspiratie #travelblogger #sfaturidecălătorie #italia #sardinia

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This