Iată câteva sfaturi utile pentru vizită la Londra, mai ales dacă ai ajuns în metropolă pentru prima oară. O selecție de informații folositoare despre transportul în comun, vremea din Londra, atracțiile gratuite și multe alte sfaturi care te vor ajuta să ai un sejur reușit la Londra. Cum să vizitezi Londra și să te bucuri la maxim de oferta ei.
Vremea la Londra
Nu fără motiv, vremea este un subiect preferat de discuții pentru englezi, pentru că este destul de capricioasă. Cele mai mici șanse de precipitații sunt în iulie și august, dar nimeni nu garantează că nu vor cădea măcar doi-trei stropi de ploaie. Ploile vin din senin parcă și tot așa se duc primăvara și vara. De cele mai multe ori, precipitațiile la Londra sunt destul de puternice. Așa că va trebui să ai în bagaje o geacă impermeabilă și/sau umbrelă. Iarna, o haină mai groasă și pulovere îți vor prinde extraordinar de bine. Deși temperaturile scad extrem de rar sub zero grade Celsius, umezeala este foarte mare.
Cea mai bună perioadă pentru a vizita Londra
O mare creștere a numărului de vizitatori se înregistrează în iulie și august, atunci când și vremea este mai bună, ce-i drept. Dar e momentul aglomerației maxime și al celor mai mari prețuri la cazare. Primăvara și toamna sunt excelente pentru a vizita Londra dacă dorești să eviți aglomerația.
Londra pe timp de vară. În iunie, temperatura medie diurnă în Londra este de 20 °C, iar cea nocturnă de 11°C. Sunt în medie 11 zile cu ploaie în iunie, când se acumulează 54 mm precipitații. În iulie și august, mercurul din termometrele londoneze ajunge ziua la media lunară de 22°C. În septembrie, acasta coboară la 18°C, iar în octombrie la 13°C. Sunt 11 zile cu ploaie în prima lună de toamnă în Londra, se acumulează 55 mm de precipitații.
În iulie și august plouă, de regulă, în 10, respectiv 12 zile, acumulându-se 49, respectiv 56 mm de apă.
Cele mai reci luni în Londra sunt decembrie, ianuarie și februarie, cu maxime zilnice de 7-8°C și minine nocrturnă de 2°C.
Moneda locală este lira sterlină. Cel mai bine schimbi leii în lire din țară, este până la urmă cel mai avantajos curs. Și plățile cu cardul sunt acceptate aproape peste tot, suntem doar în capitala financiară a Europei!
Transportul în comun la Londra
La Londra, transportul în comun este foarte bine pus la punct dar este scump. Cel mai ieftin este să mergi cu autobuzul, dar nu vei fi scutit de aglomerație și ambuteiaje, mai ales în orele de vârf. Mult mai rapid e cu metroul. Rețeaua londoneză de metrou este uriașă, e cea mai mare din lume. Costul unei călătorii cu metroul-Tube-se calculează în funcție de zone, sunt șase zone tarifare, și de distanța parcursă. Nu există casier, totul se efectuează electronic.
Oyster Card. O variantă de a plăti este Cardul Oyster, pe care îl poți lua din orice stație de metrou. Cardul Oyster costă 5 lire sterline pe care le vei primi înapoi cînd returnezi cardul. Trebuie doar să-l încarci cu o sumă estimată în funcție de câte zile stai în oraș. Prețul unei călătorii variază de la o oră la alta și funcție de zonă. Vei putea folosi Oyster pentru aproape toate mijloacele de transport din Londra și împrejurimi: autobuz, metrou, tramvai, trenurile London Overground, National Rail, DLR si TfL.
–TravelCard taxează și el în funcție de oră, există varianta pentru toate mijloacele de transport, inclusiv tren.
La metrou, cardul se scanează și la intrare și la ieșire. Ai grijă de el! Când mergi cu autobuzul, trebuie să intri pe ușa din față și să scanezi cardul. Atât rețeaua de telefonie mobilă cât și traficul de date nu funcționează în metroul londonez. Măsura a fost luată după atentate.
Ai grijă cum cum traversezi!
Directia de mers a autovehiculelor în Anglia este opusă față de cea din România. Se circulă pe partea stângă a străzii, iar mașinile au volanul pe dreapta. Autoritățile au avut grijă de cei obișnuiți cu stilul european să-i spun așa, și au scris mare pe caldarâm în ce parte să privești când traversezi. Atenție mare la trecerea de pietoni și nu încerca să traversezi pe unde nu trebuie!
Unde să te cazezi la Londra
Dacă stai la Londra pentru o perioadă mai scurtă de timp, ar fi mai bine să optezi pentru centrul Londrei. Eviți atât timpul pierdut pe drum până la diferite obiective cât și cheltuielile cu transportul. Te poți caza în City of London, de exemplu, dacă vrei să vizitezi obiective precum Turnul Londrei, London Bridge, Muzeul Londrei, catedrala Sf. Paul și nici London Eye, Big Ben, Palatul Parlamentului și alte obiective de top din Londra nu sunt prea departe. Și nu uita să-ți rezervi din timp și cazarea și transportul.
Pornește o la drum cu o hartă a Londrei la tine
Chiar și oamenii care cunosc Londra folosesc hărți din când în când. Londra este uriașă și este ușor să te pierzi, deci o hartă este întotdeauna la îndemână. Fie că este vorba de Google Maps, o altă aplicație, sau chiar de o hartă clasică de hârtie, e bine să o ai întotdeauna cu tine, Ai putea să descarci o hartă a metroului Tube (aplicația Tube Map London Underground (iPhone / Android) sau CityMapper (iPhone / Android).
Bacșișul la restaurantele din Londra
La Londra vei întâlni trei tipuri de situații când mănânci la restaurante sau pub-uri.
Situația în care bacșișul nu e inclus în nota de plată. În acest caz, bacșișul obișnuit e de 8-10 % .
De asemenea, bacșișul poate fi inclus în nota de plată și atunci ai scăpat de o grijă și de 10 la sută în plus față de valoarea consumației (sau o sumă fixă).
La unele baruri și pub-uri, chelnerii nu vin la masă, va trebui să mergi tu la bar. Londonezii m-au învățat că nu e obligatoriu în acest caz să le dai nicio recompensă.
Ce să vezi la Londra
Există o mulțime de lucruri și experiențe gratuite de văzut și făcut la Londra. Unele atracții de top sunt mai scumpe, poate că ar fi cazul să iei în considerare un London Pass. Este un card de vizitare la o rată fixă și acoperă peste 80 de atracții. Nu le rata pe cele de top.
Atracții gratis la Londra
Multe din muzeele importante ale Londrei au accesul liber, nu le rata! De asemenea, sunt și alte atracții turistice de top de care te poți bucura gratuit la Londra.
Imagini deosebite cu Londra de sus
Londra e un oraș superb cu o arhitectură diversă, impresionantă. O poți admira din mai multe locuri de la înălțime: din Sky Garden un bar la ultimul etaj), din imensa roată London Eye, din Greenwich Park.
Ai nevoie de un adaptor pentru Regatul Unit
Prizele de alimentare din Marea Britanie sunt de tip G, iar tensiunea este de 220-240 V. Dacă ești în vizită dintr-o țară care utilizează un conector și/sau o tensiune diferită, vei avea nevoie de un adaptor. Sunt de vânzare cam peste tot, costă minim 5 lire unul. Unele hoteluri ți le închiriază ele, contra-cost. Suma îți va fi returnată la plecare, după returnarea adaptorului.
Ce să ai în bagaje
În afară de adaptor pentru prize și încărcătoare, umbrelă și pelerină de ploaie, nu uita de încălțările comode. Asta pentru că ai multe de văzut mergând la pas, prin City of London și prin City of Westminster. Nu rata străduțele fermecătoare din Kensignton, Nothing Hill, Soho, Convent Garden și China Town, unde lume se înghesuie pentru a lua masa. Și de parcurile regale, de plimbările pe malul Tamisei.
Evită cozile la bilete, fă-ți rezervare on-line
Londra este cea mai vizitat oraș din Europa și este destul de aglomerată. Poți face rezervare on-line la atracții de top precum London Eye, de exemplu. Se oferă și unele reduceri, nu stai la coadă la bilete și poți beneficia și de oferte la bilete combinate pentru mai multe atracții.
Fără bagaje mari când vizitezi muzee!
Se face control de securitate și la multe obiective turistice din Londra precum British Museum sau London Eye. Pur și simplu nu ești primit dacă rucsacul sau geanta ta depășesc o anumită dimensiune.
Lista cu acele sfaturi utile pentru a vizita Londra continuă cu:
Este interzis fumatul pe stradă, în locurile neamenajate. Fumează acolo unde sunt și alții cu aceleași viciu ca și tine. Vaparea însă e permisă.
Parcurile regale precum Hyde Park se închid pe timp de noapte. Informează-te la ce oră se închid pentru a nu rămâne închis înăuntrul imenselor porți.
În caz de urgență, contactează poliția, ambulanța sau secția de pompieri la numerele 999 sau 112. Aceste apeluri sunt gratuite, dar atenție, le poți folosi numai într-o situație de urgență reală.
Sărbători legale în Regatul Unit
În Marea Britanie există aproximativ opt zile de sărbătoare legală pe an.
În aceste cazuri, unele companii și atracții din Londra pot fi închise sau au program de lucru redus. De asemenea, frecvența circulației transportului public poate ( și chiar este) redusă.
-Nu există transport public în ziua de Crăciun și cele mai multe atracții, magazine și restaurante sunt închise.
Bank Holidays. Sărbătorile legale sau „bank holidays”, marchează evenimente religioase, istorice și speciale. Vestea bună e că multe dintre magazinele și atracțiile din Londra rămân deschise în timpul sărbătorilor legale. Unele au program redus, fiind deschise doar pentru ore reduse în timp ce altele nu se deschid deloc. Și transportul public poate fi afectat, cu servicii reduse.
Nu există nici un transport public în ziua de Crăciun. Doar un serviciu cu program redus în Ziua Boxului (26 decembrie). Cele mai multe atracții și magazine din Londra, precum și multe restaurante, sunt închise în ziua de Crăciun și în Boxing day. De Crăciun și în prima zi de Paște, magazinele mari sunt închide prin lege. Magazinele mici, farmaciile, magazinele din aeroporturi și gări se pot deschide însă.
Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat! Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune !
#consilierturism #londra #top2019 #inspiratie #travelblogger #visitlondon
Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!
Confirmări/Notificări