Fii parte din comunitate la cea de-a șaptea ediție a festivalului Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment local care are ca scop revitalizarea zonei săsești din Transilvania. 

Festivalul Săptămâna Haferland va avea loc între 25 și 29 iulie 2019

Ediția din acest an este dedicată comunității și are ca slogan imperativ Fii parte din comunitate! Comunitatea înseamnă atât locuitorii de odinioară ai satelor săsești, întorși acasă, cât și turiștii români și străini. Și bineînțeles și locuitorii din prezent. Așadar, de ce să nu fii parte din comunitate?!

Săptămâna Haferland își propune să îi aducă mai aproape pe toți cei interesați de arta și cultura sașilor. Vom putea descoperi, sau redescoperi, tradițiile și frumusețile regiunii. Vom putea deveni chiar ambasadorii acestei culturi.

Localitățile participante la evenimentele Săptămânii Haferland

Cea de-a șaptea ediție a Săptămânii Haferland include localitățile Archita, Viscri, Homorod, Saschiz, Rupea, Criț, Bunești, Roadeș, Meșendorf și Cloașterf.

Ziua Satului Criț. Unul dintre punctele de atracție ale festivalului va fi reprezentat de ziua satului Criț, pe 27 iulie. Atunci, pe lângă expoziția după picturile lui Hans Schuster, expoziția dedicată lăzilor de zestre săsești, și cea de fotografii vechi ale comunităților din Haferland, turiștii se vor putea bucura și de ateliere interactive. Plus de un concert de violoncele în Biserica Fortificată, iar seara, de tradiționalul bal săsesc. Ediția din acest an este cu atât mai specială cu cât coorganizatorul festivalului, Fundația Tabaluga, împlinește 10 ani de activitate pe plan local, iar inițiatorul fundației, Peter Maffay, împlinește anul acesta 70 de ani și 50 de ani de la începerea carierei.

Viaţa comunităţii dincolo de toate granițele etnice este motorul dezvoltării sustenabile a satelor noastre. Aceasta este ceea ce numeroşi vizitatori de pretutindeni trăiesc atunci când călătoresc în regiunea noastră frumoasă, a menționat Peter Maffay, președintele Fundației Tabaluga.

Activități variate. Și celelalte zile de festival vor avea activități diferite. Vor fi ateliere de pictură, expoziții, activități pentru copii, concerte în bisericile fortificate, coruri de copii, proiecții de film,  vizite documentare la casele vechi din ținut și brunch-uri musicale. Turiștii vor putea alege din zeci de activități interesante.

Noutățile ediției din acest an a Săptămânii Haferland

Anul acesta, temei centrale i s-a adăugat Arta ca temă secundară. Prin intermediul artei, comunitatea devine mai sudată, mai puternică și mai recognoscibilă. Astfel, fiecare participant la festival va primi o amintire, prin care se atestă apartenența la comunitatea celor care își doresc să revitalizeze satele săsești. Acesta dacă vor contribui la pictura literelor de lemn care vor semnaliza de acum înainte regiunea Haferland.

„Arta este liantul care apropie oamenii, iar noi ne dorim ca toți participanții la Săptămâna Haferland, fie ei sași sau turiști de orice naționalitate, să se simtă parte din comunitatea noastră deschisă. Ne bucurăm să vedem cum, de la an la an, în Haferland se dezvoltă din ce în ce mai multe proiecte frumoase și suntem mândri că am contribuit la acest lucru. Iar, odată cu această ediție, vrem să aducem laolaltă comunitatea pentru proiecte live, derulate chiar pe parcursul festivalului, o premieră pentru noi, pe care sperăm că participanții o vor aprecia”, a declarat Michael Schmidt, președintele fundației cu același nume și unul dintre inițiatorii festivalului.

„Comunitatea săsească este caracterizată de o modestie şi o simplitate exemplare, însă care nu și-a expus adevăratele comori ale artei la nivelul valorii reale. În acest an am reuşit să convingem familia lui Hans Schuster, un mare pictor al acelor vremuri şi unchiul soţului meu, care păstrează cu demnitate un adevărat patrimoniu al picturilor lui pe pânză, să prezentăm aceste opere de artă în cadrul Săptămânii Haferland”, a adăugat Veronica Schmidt, vicepreședintele Fundației Michael Schmidt.

Ediția din acest an este cu atât mai specială cu cât coorganizatorul festivalului, Fundația Tabaluga, împlinește 10 ani de activitate pe plan local, iar inițiatorul fundației, Peter Maffay, împlinește anul acesta 70 de ani și 50 de ani de la începerea carierei.

Viaţa comunităţii dincolo de toate granițele etnice este motorul dezvoltării sustenabile a satelor noastre. Aceasta este ceea ce numeroşi vizitatori de pretutindeni trăiesc atunci când călătoresc în regiunea noastră frumoasă, a menționat Peter Maffay, președintele Fundației Tabaluga.

Peste 6.000 de participanți

Primele șase ediții ale festivalului Săptămana Haferland au adus în satele săsești aprox. 20.000 de participanți, doar pe perioada festivalului. Însă inițiativele de promovare au contribuit la creșterea numărului de turiști și în restul anului.

În acest an, sunt așteptați peste 6.000 de participanți. Organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt și Fundația Tabaluga, împreună cu Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația Adept, Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania, Asociația Nowero Rupea și Primăria Rupea și-au propus să promoveze nu doar satele săsești, ci și comunitatea și pe cei care duc mai departe tradițiile săsești.

Despre Țara Ovăzului sau Haferland

Regiunea săsească din Transilvania, cuprinsă între Brașov și Sighișoara, a fost denumită, cu sute de ani în urmă, Țara Ovăzului sau Haferland. Localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru. Ediția din acest an a festivalului este organizată cu susținerea sponsorilor Rompetrol, PENNY Market, Transferoviar Grup, Automobile Bavaria Group, MHS Truck & Bus Group, AQUA Carpatica și Domeniile Sâmburești, Ursus, Schaeffler România, Mikim, Brenntag și a partenerilor Muzeul ASTRA Sibiu, Asociația Sașilor din Germania, Cantus Mundi, Colinele Transilvaniei și ICon Arts. Evenimentul este cofinanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Printre proiectele implementate de fundație se numără: restaurarea orgii bisericii din Criț, finanțarea filmului Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp, reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, redată circuitului turistic sub denumirea de Casa Kraus, editarea volumelor Povestea sașilor din Transilvania spusă chiar de ei și Criț, istoria, poveștile și viața unui sat de sași în limba română și germană, parteneriate culturale cu manifestări de renume precum SoNoRo Conac și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Începând din 2017, fundația acordă o atenție specială copiilor din comunitățile în care își desfășoară activitatea prin înființarea unui program de sprijin educațional care este menit să prevină abandonul școlar și să susțină performanța pe termen lung.

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat! Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ? !

#consilierturism #românia #top2019 #inspiratie #travelblogger #transilvania ##SaptamanaHaferland2019 

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This