Hai să aruncăm un ochi pe lista cu destinațiile vedetă ale anului 2019 recomandate de experți internaționali.

A venit iar timpul să ne facem planuri de vacanțe și călătorii!

Sper că bilanțul vostru pe 2018 e pe plus, dar nu contează prea mult! Pentru că e vremea unui nou început, când e bine să tragem linie și să alcătuim, cu speranță, o listă cu dorințe de îndeplinit, plus planul de acțiune necesar.

Cei mai mulți ne dorim să putem călători cât mai mult și să ajungem în acele locuri visate, mai mult sau mai puțin bătute de lume. Am adunat aici multe țări, regiuni, orașe recomandate de diferite publicații celebre și influente. În unele locuri de pe lista recomandărilor pentru 2019 poate ai fost deja, restul te așteaptă. Nimic nu e imposibil, totul e să începi să visezi!

Să vedem la ce destinații putem visa și unde am putea…ateriza în 2019!

Top 10 rcomandări Lonely Planet

Lonely Planet nu se joacă și ne surprinde cu mai multe clasamente: Top 10 state, orașe și regiuni de vizitat în 2019.

2. Pe lista primelor 10 țări recomandate de prestigioasa publicație figurează Germania, locul doi, o adevărată forță a inovării. Pe lângă nenumăratele castele, Neuschwanstein fiind doar unul dintre ele, catedrale, muzee și regiuni precum Munții Pădurea Neagră la baza recomandării Lonely Planet este și petrecerea aniversară, de 100 de ani, a Bauhaus. Această influentă mișcare modernistă a fost înființată la Weimar în 1919, a înflorit în Dessau și a fost anulată de naziști la Berlin în 1933. În aceste trei orașe vor fi inaugurate muzee dar vor fi organizate evenimente și expoziții în toată Germania.

3. A fost remarcată și Zimbabwe, considerată de Lonely Planet una dintre cele mai sigure destinații din Africa. Zimbabwe este binecuvântată cu localnici extrem de prietenoși, parcuri naționale, vestigii arheologice incluse în patrimoniul mondial.

4. Panama, țară cunoscută pentru vestitul canal maritim, are multe atracții pentru turiști. De la plaje cu nisip alb până la păduri tropicale, zone muntoase și culturi indigene, Panama are ce oferi, este șocant faptul că este într-un fel încă subapreciată. În 2019, Panama City marchează 500 de ani de existență cu o serie de petreceri pe care poate că nu îți dorești să le pierzi.

5. Kârgâzstan intră în lumina reflectoarelor Lonely Planet după ce a găzduit în 2018 Jocurile Mondiale Nomade. Cu acest prilej, peste 2.700 km de trasee turistice au fost remarcate, sistemul național de autostrăzi a fost modernizat, iar programul de vize simplificat. Kârgâzstanul devine rapid un favorit pentru călătorii independenți care caută mai ales frumusețea naturii, poate te afli printre ei!

Petra, una din minunile lumii noi

6. Iordania e pe val de ceva vreme, de când orașul antic din marmură roz din deșert, Petra, a fost inclus pe lista Noilor Minuni ale Lumii. Dar Iordania are mult mai multe de oferit vizitatorilor, de la cel mai de jos punct de pe pământ, de la Marea Moartă, la scufundările în Marea Roșie, la drumețiile în deșertul Wadi Rum. Aventura poate continua în canioanele sinuoase, în oazele de palmieri și la site-uri istorice de importanță biblică.

7. Nimic nu îl poate împiedica pe un călător să se abată de la drumul său, nici măcar cutremurele ce au afectat recent state precum Indonezia. Indonezia este la fel de diversă pe cât este de dantelat țărmul ei, cele peste 17.000 de insule alcătuiesc un caleidoscop de experiențe. Insule tropicale cu plaje paradisiace, temple unice, parcuri naționale și experiențele atașate au propulsat Indonezia în topul mondial de ceva vreme.

8. Belarus este o apariție mult mai surprinzătoare în top 10, chiar dacă este o destinație relativ obscură, după cum spune Lonely Planet. Minsk este hub-ul unde trebuie să ajungi pentru a profita de un nou regim fără viză de 30 de zile. În centrul său vechi, impecabil restaurat, sunt nu doar berării și baruri la modă ci și galerii de artă. Capitala Belarusului este, spre deosebire de reputația sa, “un loc progresist, modern și curat”. 

9. São Tomé & Príncipe. Dacă vrei să ajungi acolo unde nimeni nu a mai ajuns, este o șansă rară să vizitezi São Tomé & Príncipe. Națiunea cu două insule din Golful Guineei, în vestul Africii, e ca un tărâm al făgăduinței. Peisajele vulcanice, suprarealiste, care impresionează cu vârfurile care urcă dramatic la ceruri, plajele tropicale și plantațiile de zahăr, cacao și cafea sunt principalele atracții ale acestui colț neștiut de lume. Dacă te plimbi prin păduri tropicale, urci pe munți sau faci scufundări în Ocean, vei descoperi aici multe comori. Turistice, desigut!

1.Dar pe prima poziție tronează Sri Lanka, vecina insulară a Indiei. Scăldat de un soare ecuatorial, vechiul Ceylon e o destinație remarcabilă pentru călătorii curajoși. Sri Lanka este recomandată pentru amestecul său de religii și culturi, cu temple vechi, atemporale, pentru fauna și flora sălbatice bogate, plajele exotice, întinsele plantații de ceai. Și pentru oamenii săi primitori, deși greu încercați.

Copenhaga

Top 10 orașe recomandate de Lonely Planet

1.       Copenhaga, Danemarca. O serie de palate regale, grădini și parcuri de distracție fac din Copenhaga mai mult decât o destinație de o zi-două, ca escală de la bordul unui vas de croazieră. Una dintre noile destinații pentru gumanzi, Copenhaga este încântătoare cu atmosfera sa relaxată și la acesta contribuie și plimbările pe canale, pe insule și în parcuri, chiar și plajele.

2.       Shēnzhèn, China. Acest fost sat de pescari a ajuns, în nici 40 de ani, o metropolă de peste 12 milioane de persoane. Supranumit Silicon Valey al Chinei, Shēnzhèn păstrează totuși urmele trecutului său comunist dar privește spre viitor concentrându-se pe artă, design, cultură și distracție.

3.       Novi Sad, Serbia. Orașul de pe malul Dunării este mai tânăr ca oricând, în pofida istoriei sale de peste 2.000 de ani. Centrul istoric, cu străduțele, piețele și catedralele sale, este pitoresc și plin de restaurante, pub-uri și cafenele. Cetatea Petrovaradin, care găzduiește o serie de festivaluri, este emblema orașului. În anul 2019, Novi Sad va deține titulatura de Capitala Europeană a Tineretului, iar în 2021 va fi Capitală Europeană a Culturii, alături de Timișoara

4.       Miami, SUA. Faimos pentru atmosfera hot, plajele și viața de noapte, Miami reușește să se transforme într-un centru înfloritor al artelor, cu unele dintre cele mai apreciate muzee de artă și știință din lume. A devenit o destinație de neocolit și pentru gurmanzi și amatorii de design.

5.       Kathmandu, Nepal. Cutremurul din 2015 a distrus mai multe temple din patrimoniul UNESCO, dar cel mai multe au scăpat nevătămate. Moștenirea culturală și artistică atemporală a Kathmandu ți se dezvăluie în temple, pe străzile aglomerate, în piețe și mici ateliere. Iar împrejurimile sunt impresionante și oferă peisaje și experiențe la înălțime și la propriu și la figurat. Acest oraș fascinant, uneori înfuriat, are destule atracții pentru a te menține ocupat timp de o săptămână. Totul e să te asiguri că explorezi „Nepalul real” înainte de expirarea timpului disponibil.

6.       Mexico City, Mexic. Urmele istoriei sunt vizibile peste tot, astfel că vestigiile pre-hispanice, catedralele coloniale și clădirile moderne se înalță sub soarele venerat odinioară de azteci. Mexico City a fost World Design Capital în 2018, primul oraș din America care deține titlul. Designul inovator este doar o fațetă a orașului care nu a avut ;i nu are o reputație chiar bună, dar care s-a reinventat și atrage tot mai mulți turiști. Templele, muzeele, arhitectura, atmosfera și mâncarea stradală nu sunt de ratat!

7.       Dakar, Senegal. Unul dintre cele mai dinamice orașe din Africa, Dakar înseamnă mai mult decât celebrele curse automobilistice și cel mai vestic punct al Continentului Negru. Piețele pline de culoare, muzeele, cluburile de noapte dar mai ales plajele exotice însorite fac din Dakar un nou centru al turismului în Africa de Vest. Acesta mai ales după ce a fost construit un nou aeroport.

8.       Seattle, SUA. Orașul acesta din vestul SUA e cunoscut mai degrabă ca un hub al afacerilor de anvergură mondială (Boeing, IBM și Amazon). Dar mulțimea de muzee și parcuri, o adevărată revoluție gastronomică și multe evenimente fac din acest oraș multicultural, locul de nașteere al lui Jimi Hendrix, o destinație de recomandat. 

9.     Zadar, Croația. Construit în centrul Rivierei Zadar, Zadar este cel mai vechi oraș locuit permanent din Croația. O plimbare prin orășelul de pe malul Adriaticii e ca o vizită printr-un muzeu în aer liber. Cu o vechime de 3.000 de ani, Zadar păstrează un patrimoniu cultural divers, de la rămăşiţele Forumului roman, la biserica romanică Sf. Donat şi zidurile din sec. al XVI-lea, până la cele mai noi instalaţii – Orga marină. Marea e atât de aproape și o mulțime de activități sunt legate de ea!

10.     Meknès, Maroc. Este unul dintre cele patru orașe imperiale ale Marocului, dar nu e atât de vizitat ca Fez, Marrakesh sau Rabat. Înființat în sec. al XI-lea de către dinastia Almoravidi ca o fortificație militară, Meknes a devenit capitala Marocului în 1672 sub domnia Sultanului Moulay Ismaïl. Acesta a jefuit palatele din Marrakesh și ruinele romane din apropierea Volubilis,  piatra și marmura fiind folosite la fortificațiile groase care înconjoară orașul, depozitele subterane și porțile masive.

Cele mai bune destinații de vizitat în 2019 de pe lista CN Traveler

Topul Conde Nast Traveler reunește 19 destinații, alese de editorii Traveler S.U.A. și Traveler UK, ca fiind cele mai bune recomandări pentru 2019.

Namibia, recomandată pentru natură, faună și noile facilități de cazare.

Instanbul și Bodrum, Turcia. Atracțiilor clasice li s-au adăugat noi investiții în turism, ceea ce fac aceste destinații și mai ofertante.

Siargao, Filipine. Insulița, oarecum necunoscută și mai greu accesibilă decât Boracay, este un paradis exotic nealterat încă.

Berlin, Germania. A devenit una dintre capitalele culturale ale Europei, care atrage și cu viața sa de noapte bogată. Este unul dintre epicentrele centenarului Bauhaus.

Buthan. Recomandat pentru că dezvoltă un turism sustenabil axat pe servicii personalizate.

Belize. Această țară din America Centrală, situată pe cel de-al doilea mare atol de corali din lume, se transformă într-o destinație de lux.

Bolivia. Este în umbra țărilor vecine, dar are multe atracții turistice celebre precum Salar de Uyuni, piața mistică a vrăjitoarelor din La Paz, ruinele Inca de pe malul lacului Titicaca, etc.

Cabo San Lucas, Mexic. Recomandat pentru frumusețea naturii și noile investiții hoteliere.

Egipt. Deschiderea în martie a Marelui Muzeu Egiptean marchează revenirea Egiptului pe harta tmondială a turismului după un deceniu de instabilitate politică.

Japonia. În pregătirea Jocurilor Olimpice de Vară din 2020, în Japonia se inagurează noi muzee, expoziții și hoteluri.

Grand Canyon, Arizona, S.U.A. Acest loc impresionant celebrează în 2019 centenarul desemnării sale ca Parc Național.

Palermo, Italia. O destinație pentru gurmanzii amatori de cultură.

Tahiti. Un paradis exotic tot mai accesibil cu transportul aerian.

Chengdu, China. Capitala provinciei Sichuan găzduiește cel mai mare număr de urși panda. E și un pol cultural, al distracției și nonconformismului…

Puerto Rico. A renăscut și s-a dezvoltat după uraganul Maria. Așa că ecum e gata să strălucească din nou ca o stea a turismului din America Centrală.

Houston, Texas, S.U.A. În iulie, va sărbători cea de-a 50-a aniversare a primei misiuni umane pe lună cu restaurarea Centrului de misiuni Apollo de la Centrul Spațial Johnson al NASA.

-Singapore. Recomandat pentru grandoarea sa tropicală, arhitectura futuristă și colonială, mâncarea stradală din piețele de noapte și dorința de a se reinventa permanent.

Croaziera în Pasajul de Nord-Est din Alaska. O excursie cu o notă de plată cu patru-cinci zerouri, care le permite norocoșilor să ajungă în locuri altădată accesibile doar exploratorilor.

Propunerile National Geographic pentru 2019

National Geographic ne incită imaginația cu destinații mai mult sau mai puțin greu accesibile sau cunoscute. Nu trebuie să fii un aventurier, sigur pe lista ta de dorințe vei găsi ceva care să te determine să-ți faci bagajele.

Primul pe lista propunerilor este Mexico City, recomandat pentru gastronomia sa diversă, o adevărată încântare pentru papilele gustative.

Pentru aventurieri în mod special următoarea provocare este Amazonul peruvian. Amazon este cel mai mare râu geotermal, iar pădurea tropicală acoperă mai mult de jumătate din Peru. Dar amestecul de bucătării și culturi este preferat de mulți.

Fanjingshan, provincia Guizhou, China. Aici, în Rezervația naturală de la Fanjingshan, desemnată rezervație a biosferei UNESCO în 1986, se află și Fanjingshan, unul dintre cei patru munți sacri ai budismului chinez. În 2018, Fanjingshan a devenit sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. O destinație “3 în 1”, potrivită pentru cei ce adoră natura, drumețiile în munții și templele vechi.

Dakar este indicat și de NG pentru că este “centrul stilului” din Africa de Vest. Și pentru plaje, peisaje, petreceri și contraste, se înțelege!

Dordogne, Franța, pentru cei care vor să se simtă ca într-o poveste. Parte a regiunii Aquitaine (S-V Franței) la o oră de mers de Bordeaux, Dordogne Périgord este una dintre cele mai pitorești destinații din Franța. O recomandă peisajele bucolice și obiectivele turistice, multe incluse în patrimoniul UNESCO, precum peșterile preistorice din Valea Vézère. În Valea Dordogne poți vizita orășele și sate medievale, unele (precum Beynac- foto sus, cele mai frumoase din Franța. mori de apă și castele din Evul Mediu și Renaștere.

Regiunea Canterbury din Noua Zeelandă este indicată montaniarzilor care vor să admire una din marile expediții ale lumii,
GODZone. Ediția din 2019 a GODZone va fi organizată în perioada 10-17 martie dar poți avea aici oricând propria aventură în drumețiile prin Canterbury Aoraki / Mount Cook National Park.

Pe lista scurtă a recomandărilor și-au făcut loc alte două destinații îndepărtate, Hoang Lien Son, o regiune muntoasă, multietnică și rurală din Vietnam și Groenlanda. Ultima e recomandată celor care vor să afle adevăratul sens al cuvântului „epic”, amatorilor de aventuri arctice și celor care vor să admire luminile nordului.

Oman este indicat mai ales celor care iubesc caii și vor să călărească un pur-sânge arab. Dar este o destinație potrivită celor care au luat deja destul de multe lecții de echitație, din cauza terenului. Ceilalți trebuie să știe că Oman e apreciat pentru plajele cu nisip alb, apele turcoaz și o serie de obiective precum Bahla (site UNESCO), Muscat, capitala istorică, insula Masirah, paradisul țestoaselor și Wasiba, o vastă zonă cu dune de nisip.

Polinezia Franceză este recomandată pasionaților de astronomie care vor să vadă o eclipsă totală de soare în paradis. Eclipsa are loc pe 2 iulie 2019, Arhipelagul Tuamotu va fi în întuneric pentru aprox. trei minute și jumătate. Nu uita să-ți iei costumul de baie și ochelarii de soare și cei speciali, sunt singurele lucruri de care ai nevoie cu adevărat aici.

Printre recomandări mi-a atras atenția și aceea de a vizita Macedonia, țară care nu are ieșire la mare dar este “ridicol de bogată în munți și lacuri”. Poți ajunge pe piscuri înalte, în chei adânci din cele trei parcuri naționale: Galicica, Mavrovo și Pelister, poți face cayak pe Lacul Ohrid, sau zbura peste Valea Pelagonia.

Muntenegrul a fost remarcat pentru litoralul Mării Adriatice, Parcul Național Durmitor, un sit UNESCO, pentru canionul râului Tara, cel mai adânc defileu din Europa și activitățile sportive și de aventură.

Pe lista NG apar și orașe precum Toronto (Canada) și Cairo (Egipt),  

Perth, Australia, este recomandat celor care vor să viziteze “cel mai îndepărtat oraș din lume”, dar în Isla de los Estados, Argentina, ajungi chiar la “capătul lumii”. Doar câțiva operatori de croaziere au acces la Isla de los Estados, un avanpost pustiu, stâncos puțin vizitat din largul țărmului estic al Argentinei. Insula a servit drept cadru pentru ultimul roman al lui Jules Verne, Farul de la capătul lumii. Lista NG e încheiată de South Walton County, Florida, SUA, pentru conservarea vieții marine prin crearea de recifuri artificiale.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ?!

#consilierturism #sfaturidecalatorie #top2019 #inspiratie #travelblogger

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!  

 

 

 

 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This