Adevărate “leagăne ale civilizației”, aceste orașe, cele mai vechi din lume, sunt locuite de milenii, au trăit “pe viu” istoria, pe care au și scris-o.  Unele dintre aceste vechi orașe sunt foarte aproape de România, altele se află la nici cinci ore de zbor, în timp ce pentru unele este nevoie de peste jumătate o zi cu avionul.

lisabona-portugalia

-Lisabona, Portugalia

Este atestată în anul -1.200 î. Hr.. Legendele spun că Ulise a fondat orașul, pe drumul către casă din Războiul Troian, fiind numit Ulissipo sau Olissipo-„portul fermecat”. Există dovezi arheologice potrivit cărora zona a fost locuită încă din anul 1.200 î. Hr. Odinioară unul din “capetele lumii”,  Lisabona a fost unul dintre cele mai râvnite oraşe-port de la Oceanul Atlantic, astfel că fenicienii, celţii, romanii, arabii şi spaniolii au dorit să-l stăpânească. Unul dintre cele mai mari orașe ale Europei medievale, o bună parte din arhitectura veche a Lisabonei a fost a fost distrusă de marele cutremur din anul 1755. După acest moment, orașul s-a sistematizat, apărând bulevardele largi și drepte, piețele mari și pavajele cu motive specifice.

 Ce să faci în Lisabona? Să te plimbi prin cartierele vechi, pline de istorie și arhitectură precum Alfama și Baixa, să asculți fado, să privești apusul de la castelul Sf Gheorghe. Să vizitezi mănăstirea Jeronimos, să te plimbi cu tramvaiul, să mergi la Óbidos, la Sintra.

cadiz andaluzia torre tavira

-Cadiz-1.100 î.Hr.

Unii spun că este cel mai vechi oraș din Europa și cine suntem noi să-i contrazicem? Orășelul andaluz este locuit, cu atestat, încă de pe vremea fenicienilor, cei care l-au și înființat prin anul 1100 Î. Hr, numindu-l Gadir. Navele lui Cristofor Columb au plecat în expediții din Cadiz, de aici au părăsit portul caravelele inventate de prințul portughez Henri Navigatorul. Ce mai, Cadiz a schimbat lumea și nu mă refer doar la arhitectura pe care unii au recunoscut-o “pe viu” în America de Sud sau în telenovele. Cadiz a fost cel mai important port comercial dintre Spania și Lumea Nouă și pare că vrea să rămână în acel timp. În prezent, Cadiz are un aer provincial, cu clădiri vechi și frumoase, străduțe umbrite, vestigii romane și plaje întinse și o atmosferă prietenoasă și relaxată cum rar găsești despre care am scris aici.

varanasi-india

-Varanasi, India-locuit încontinuu din 1.700  î.Hr.

Acest oraș antic din nordul Indiei, numit și Banaras sau Kashi- “Orașul Vieții”, este adesea descris ca fiind capitala spirituală a Indiei. Varanasi este cel mai important loc de pelerinaj pentru hinduși,  fiind de altfel unul dintre cele șapte orașe sfinte ale Indiei. Hindușii cred că acei care mor și sunt incinerați aici primesc accesul instant la moksha -eliberarea din ciclul de nașteri, morți și reîncarnări.

Considerat lăcașul lui Shiva, Varanasi este situat pe malul Gangelui, fluviu despre care se crede că are puterea de a spăla toate păcatele.

În Varanasi există nenumărate temple, de ordinul sutelor, cel mai celebru fiind Templul de Aur, reconstruit în 1776, dedicat lui Shiva. Din cele mai vechi timpuri, Varanasi este un mare centru de învățământ, fiind și un simbol al filozofiei și misticii. De numele orașului se leagă mari sfinți și personalități printre care și Guatama Buddha, care a venit aici să-și caute discipolii după ce a cunoscut Nirvana.

-Varanasi este un loc de vizitat de către cei care nu se lasă ușor impresionați, pentru că aici ceremoniile mortuare și incinerările se fac la vedere, pe malul fluviului Gange.

luoyang

-Luoyang, China, atestat din 1.900 î.Hr..

Una dintre cele patru capitale antice ale Chinei Mari, Luoyang este un leagăn al civilizației chineze. Luoyang a fost reședința a 13 dinastii conducătoare și locul unde a fost construit primul templu budist din China. Situat la intersecția râului Luo cu fluviul Galben, Luoyang este considerat centrul geografic al Chinei. Seismograful, procesul de fabricare a hârtiei, tiparul și busola au fost inventate în Luoyang. Orașul este o destinație populară din China, mai ales că are câteva site-uri incluse în patrimoniul mondial UNESCO, respectiv grotele Longmen, unde sunt sculptate în munte statui budiste antice, și templul Shaolin. Parte a “Drumului Mătăsii”, Luoyang este supranumit și “Orașul Poeților” și al “Florilor”și nu fără motiv.

luxor

-Luxor, Egipt: 3.200 î.H. 

Orașul de pe malul Nilului găzduiește temple care datează din 2.000 î.Hr.. Muzeul Luxor, Valea Regilor ( cu peste 75 de catacombe), Templul de la Karnak, templul Medinet Habu, dedicat lui Ramses al III-lea, Coloșii lui Memnon, cele două statui masive din piatră ale faraonului Amenhotep al III-lea, sunt doar câteva din atracțiile turistice de necontestat din Luxor și împrejurimi.

plovdiv

-Plovdiv, Bulgaria, din 4.000 î. Hr.

Plovdiv a fost înființat acum peste șase milenii de către traci, fiind un important centru al comerțului în timpul imperiului Roman. Datorită poziției sale, Plovdiv a cunoscut perioade de înflorire, măreția sa de altă dată fiind vizibilă și astăzi. Vechiul Plovdiv se putea mândri cu arhitectura și  infrastructura sa, cu teatre, băi publice și un sistem eficient de canalizare (din vremea romanilor).

Plovdiv este al doilea cel mai mare oraș din Bulgaria și își așteaptă vizitatorii cu ruine antice, inclusiv un teatru roman ( ridicat pe vremea împăratului Traian), Forul, apeducte, mănăstiri și stadionul Philippopolis, numit după domnitorul macedonean care a preluat orașul sunt câteva din atracțiile din Plovdiv.

Cartierul Kapana, vechi centru al meșteșugarilor înființat acum aprox. 500 de ani, câteva muzee și o serie de evenimente demne de o Capitală Europeană a Culturii 2019 fac din Plovdiv un oraș din ce în ce mai vizitat.

-Susa-Shush, Iran, din 4.200 î.Hr.

Cu o istorie de peste 6.500 ani, Susa a fost capitala imperiului elamit, înainte de a fi capturată de asirieni, cucerit de de perşi ( a fost capitala de iarnă a imperiului), de Alexandru cel Mare, apoi de succesorul acestuia, imperiul Seleucid. Darius I cel Mare a construit un amplu palat în anul 510 î.Hr., Apadama, iar Herodot menționează Susa ca fiind capitala imperiului. Fresce din Apadama pot fi admirate și la muzeul Luvru din Paris, pavilionul Sully). Unul dintre cele mai mari orașe din Persia antică, Susa a fost distrus în secolul III d.Hr, în urma unei revolte a creștinilor. Situat în provincia Khuzestan, în partea de vest a Iranului, Shush, orașul modern, este amplasat chiar pe locul vechii urbe Susa. Sush este site al Patrimoniului Mondial UNESCO ca și ruinele de la Tchogha Zanbil. Castelul Acropole și mormântul profetului biblic Daniel sunt alte atracții ale acestui vechi oraș din vestul Iranului. Orașul Shush are în prezent puțin peste 51.000 locuitori.

-Argos, Grecia, 5.000 î.Hr

Argos este cea mai veche așezare urbană din Grecia, locuită neîntrerupt de acum șapte mii de ani. Situat în nord-estul peninsulei Peloponez, la aproximativ 130 km vest de Atena și la 11 km de vechiul port Nafplion, Argos își trage numele de la Argus, fiul lui Zeus și Niobe, fiind locul de naștere al multor soldați care au luptat în războiul troian. A fost cel mai puternic oraș al Greciei antice, iar în jurul anului 400 î.Hr., Argos a fost gazda Jocurilor Panhellenice, care au devenit Jocurile Olimpice moderne.  Vestigiile templului roman, amfiteatrul, Odeonul (teatru), termele romane şi greceşti, Heraion Argos (templul dedicat zeiței Hera), Castelul de pe dealul Larissa, piețele vechi, piramide și apeducte sunt atracțiile din Argos care vor bucura mai ales iubitorii de istorie. În prezent, Argos are o populație de aproximativ 24.000 persoane.

byblos-liban

-Byblos, Liban, 5.000 î.Hr.

Primele dovezi de locuire a Byblos, oraș situat la 42 km de Beirut, datează din 5.000 î.Hr., ceea ce îi asigură un loc în compania celor mai vechi orașe din lume. Ruinele multor civilizații succesive se mai găsesc aici. Unul dintre cele mai vechi orașe feniciene, locuit din neolitic, Byblos, unul dintre cele mai vechi orașe din lume, a influențat o bună parte din istoria regiunii mediteraneene, evoluând în timp de la un sat de pescari la un centru al comerțului cu lemn, papirus în principal cu Egiptul. Byblos este de asemenea asociat direct cu apariția și difuzarea alfabetului fenician cu douăzeci și două de caractere, orașul fiind capitala Feniciei în 1.200 î.Hr.

-Byblos este numele dat de greci oraşului fenician Gebal, pe care libanezii îl numesc în prezentJbayl. Oraşul este inclus în patrimoniul mondial al UNESCO, printre obiective turistice fiind numeroase temple feniciene, teatrul roman, Castelul Cruciaților, Biserica Baptistă St. Ion, construită în secolul XII, portul cu terasele sale și bazarul. Populaţie: 100.000 locuitori.

catalhoyuk-muzeul-culturii-anatoliene-ankara

-Çatalhöyük, Turcia, 7.500 î.Hr

Unul dintre cele mai vechi orașe fdin lume, datând din 7.500 î.Hr,, este Çatalhöyük. Situat în zona de sud-est a Anatoliei, în Turcia, la 330 km nord-est de orașul Antalya, Çatalhöyük este cea mai veche vestigie a civilizației timpurii, datând din neolitic. Pentru amatorii de istorie, Çatalhöyük oferă o minunată călătorie în timp, acum aproape 10.000 de ani, la cât e datat acest sat preistoric. Oferă o perspectivă asupra evoluției unei societăți predominant agrare. La Çatalhöyük nu existau străzi, casele fiind lipite unele de altele, iar accesul în locuință se făcea pe scară, de pe acoperiș. Este un site inclus în patrimoniul UNESCO din anul 2012. Multe din piesele găsite aici pot fi admirate în Muzeul Culturii Anatoliene din Ankara ( foto sus, „Zeița-Mamă”).

ierihon-palestina

-Ierihon, Autoritatea Palestiniană, 8.000 î.Hr.

Primele dovezi de locuire în această adevărată oază din deșert datează din 8.000 î.Hr. Situat la nici 40 km distanță de Ierusalim, în apropiere de fertila Vale a Iordanului, Ierihon este orașul situat la cea mai mică altitudine, la 258 metri sub nivelul mării. Dovezile arheologilor au atestat că Ierihon (foto travelpalestine.ps) este populat fără întrerupere în ultimii 10.000 ani, fiind și aşezarea cu primele fortificaţii din lume. Frânturi din istoria Ierihonului sunt amintite în noul și Vechiul Testament, cetatea fiind oprima cucerită de israeliții după cei 40 de ani de pribegie prin pustiu. Numit în Vechiul Testament „Oraşul palmierilor”, Ierihonul este situat în Valea Iordanului, la aprox. 10 km nord de Marea Moartă și la 8 km vest de râul Iordan.

De vizitat în Ierihon și împrejurimi

Pe scurt, în Ierihon sunt de vizitat Muntele Ispitirii Mântuitorului-Carantania, unde Iisus Hristos S-a retras şi a postit 40 de zile. Acesta este locul în care El a fost ispitit de diavol. Pe un perete de stâncă roşiatică, la o altitudine de 350 m, se înalță Mănăstirea ortodoxă „a ispitirii Mântuitorului”. Prima mănăstire, construită în anul 340 de Sfântul Hariton, a fost distrusă de perși. La finele sec. al XIX-lea, s-a construit o nouă mănăstire ortodoxă. Fortăreaţa Doc domină de la înălțime mănăstirea ortodoxă şi de celelalte vestigii. Ierihon este locul unde Iisus a Înfăptuit mai multe minuni, respectiv convertirea vameșului Zaheu la pocăință și vindecarea orbilor. Zaheu s-a urcat într-un „sicomor”, un copac specific zonei, rudă cu smochinul și foarte asemănător cu dudul românesc. Trunchiul copacului biblic „dudul lui Zaheu” în care s-a urcat Zaheu pentru a-l vedea pe Iisus, complet uscat în prezent, se păstrează în curtea Bisericii Ortodoxe Sfântul Prooroc Elisei.

Schitul Românesc e cel mai mare așezământ ortodox din Țara Sfântă. La doar 8 km de Ierihon, la Qasr Al Yahud, în Israel, se află locul Botezului Mântuitorului în râul Iordan. Palatul Hisham ( sec VIII) este un important sit arheologic islamic la cinci km nord de Ierihon, la Khirbat al-Mafjar. Este supranumit Versailles  al Orientului Mijlociu. Spectaculoasa Mănăstire St Gheorghe este un popas obligatoriu în canionul Wadi Qelt. Construită în stâncă. în sec.al V-lea de călugări greci, Mănăstire St Gheorghe păstrează picturile și mozaicurile originale și acceptă și pelerini și vizitatori de sex feminin. . În prezent, în Ierihon trăiesc aproximativ 20.000 locuitori.

Pentru India, Palestina, Egipt, Turcia și Liban  MAE a emis alerte de călătorie, consultați-le periodic aici.

Sper că ți-a plăcut articolul „Cele mai vechi orașe din lume” și că te-a inspirat pentru următoarele călătorii. Te așteptăm alături de noi pe Facebook și Instagram !  Dă Like&Share ori de câte ori ai citit ceva interesant!
Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This